Muuttajan muistilista

Kun muuttoa alkaa suunnittelemaan, on monta asiaa mielessä, jotka pitää hoitaa. Jotta siirtyminen ja asettuminen uuteen kotiin kävisi vaivattomasti, kannattaa esimerkiksi muuttoilmoitus, sähkö- ja jätehuoltosopimukset sekä tietoliikenneyhteydet hoitaa etukäteen kuntoon.

Kun muuttopäivä on selvillä, voi muuttoon alkaa valmistautua ottamalla selvää erilaisista sopimuksista ja ilmoituksista, jotka on tehtävä ennen muuttoa. Muuttopäiväksi kannattaa kysellä kantoapua kalusteille ja tavaroille ja muuttolaatikotkin voi hankkia hyvissä ajoin, jotta välttää kiireen pakkaamisessa.

Muuttoilmoituksen voi tehdä kuukautta ennen muuttoa ja se onnistuu helposti Postin verkkosivuilla osoitteessa posti.fi/fi/henkiloille/muuttoilmoitus. Uudet osoitetiedot päivittyvät sekä Postin että Digi- ja väestötietoviraston tietoihin.

Postin verkkosivuilla on myös linkit Postin sekä Digi- ja väestötietoviraston listauksiin, joista näkee, mitkä tahot saavat uudet tiedot muuttoilmoituksen kautta. Osoitetiedot päivittyvät esimerkiksi viranomaisille, verohallintoon, Kelaan, ajoneuvo- ja ajokorttirekisteriin, seurakuntaan ja puolustusvoimille. Tiedot voivat mennä myös vakuutusyhtiöille ja pankeille.

Pysyvä muuttoilmoitus on tehtävä aina, kun muuttaa pysyvästi asunnosta toiseen ja tilapäinen muuttoilmoitus silloin, kun oleskelee tilapäisesti toisessa osoitteessa yli kolme kuukautta.

Postit ja paketit oikeaan osoitteeseen

Uuden kodin postilaatikkoon on hyvä laittaa heti muuton jälkeen uudet nimitiedot ja kirjepostin kulun varmistamiseksi voi Postin verkkosivuilla tehdä ilmoituksen muuttopostipalveluun, jonka saa maksutta kuukaudeksi. Sen avulla vanhalla osoitteella tuleva Postin jakama päivittäisposti ohjataan uuteen osoitteeseen. Muuttopostipalvelun voi myös ostaa vuodeksi. Palvelu sisältää Postin jakamat kirjeet, joukkokirjeet sekä aikakauslehdet, mutta se ei edelleenohjaa paketteja uuteen osoitteeseen.

Verkkokauppatilauksissa paketin noutopisteen voi valita, mutta jos paketti on tulossa katuosoitteeseen, noutopiste määräytyy Omapostiin merkityn noutopaikan mukaan. Uutta kotia lähimpänä olevan pakettien noutopisteen voi käydä vaihtamassa esimerkiksi Postin verkkosivuilta Omapostista.

Kotivakuutus ja muut sopimukset ja ilmoitukset kuntoon

Kodin irtaimistovakuutus sekä kiinteistövakuutus kannattaa laittaa heti kuntoon ja varmistaa, että vakuutukset ovat voimassa molemmissa asunnoissa muuton ja vanhan asunnon myynnin aikana.

Omakotitaloon muuttaessa myös jätehuoltosopimus on hyvä hoitaa kuntoon ja ottaa selvää, missä on lähin kierrätyspiste tai jäteasema, jos niille tulee tarvetta.

Uuteen omakotitaloon voi tehdä sähkösopimuksen heti, kun muuttopäivä on selvillä. Vanhan kodin sähkösopimus tulee muistaa irtisanoa, mutta sen on hyvä olla voimassa asunnon myynnin ajan. Sähkön hinta kannattaa samalla kilpailuttaa. Talon uuden omistajan on myös tehtävä ilmoitus vesiliittymän omistajanvaihdoksesta.

Uuteen kotiin asettumista helpottaa myös se, että nettiliittymät toimivat heti. Oman asuinalueen vaihtoehtoihin voi perehtyä jo ennen muuttoa ja vertailla eri palveluntarjoajien vaihtoehtoja. Televisiota varten on tarkistettava, onko uusi asunto kaapeli- vai antennitalous.

Kun muutto varmistuu ja ajankohta selviää, lapsiperheissä kannattaa huomioida päivähoitoon ja kouluun liittyvät ilmoittautumiset. Päivähoitopaikoissa voi olla ruuhkaa, joten esimerkiksi hakemus tiettyyn päiväkotiin on hyvä laittaa mahdollisimman pian. Jos uuden kodin etäisyys lähimpään kouluun on pitkä, kannattaa koulukyytiasiat selvittää hyvissä ajoin.

Muuttopäivä vaatii suunnittelua

Muuttoa suunnitellessa on hyvä kartoittaa urakan laajuus, eli pärjätäänkö sukulaisten ja ystävien avulla ja sopiiko heille muuton ajankohta. Ehtiikö osa vain puoleksi päiväksi ja onko auttajia varmasti riittävästi, kun tarvitsee kantaa isompia kalusteita? Riittääkö muuttoon yksi päivä vai tarvitaanko esimerkiksi koko viikonloppu tai useampi päivä?

Jos omasta takaa tai tuttavilta ei löydy muuttoon tarvittavaa autoa, kannattaa muuttoauto varata hyvissä ajoin ja huomioida muuttopäivän aikataulussa auton haku ja palautus. Aikatauluun vaikuttaa myös se, saadaanko kaikki tavarat siirrettyä kerralla vai tarvitseeko tehdä useampi reissu uuden ja vanhan kodin välillä.

Turhat tavarat pois nurkista muuton yhteydessä

Muuttolaatikoita tarvitaan usein enemmän kuin asukas itse arvioi, joten nekin voi hankkia hyvissä ajoin. Joku hankkii kaupasta ilmaisia banaanilaatikoita tai ostaa pahvilaatikoita, mutta kunnollisia ja kestäviä muuttolaatikoita voi myös vuokrata. Laatikoita vuokraavasta yrityksestä voi kysyä arviota määrästä, kuinka monelle laatikolle olisi tarvetta. Esimerkiksi oman tai uuden asuinalueen Facebook-ryhmästä voi myös löytää muuttoon sopivia laatikoita, joita tarjotaan ilmaiseksi seuraavalle tarvitsijalle.

Muuton yhteydessä on hyvä hetki hankkiutua ylimääräisestä tavarasta eroon, ja lajitella tarpeettomat tavarat roskiin, kierrätykseen ja kirpputorille meneviin. Kierrätyskeskukset ottavat vastaan muun muassa kalusteita, kodin tavaraa ja tekstiilejä, ja isommille erille voi kysyä noutopalvelua. Omakotitalosta pois muuttaessa voi olla tarvetta myös jätelavalle, mutta kaikki kierrätykseen kelpaava kannattaa aina kierrättää.

Kaikki vanhan kodin avaimet kannattaa etsiä valmiiksi uutta omistajaa varten, esimerkiksi jos talossa on lukollisia kaappeja, komeroita tai erillisiä varastoja. Jos kodinkoneiden ja muiden laitteiden käyttöohjeita on tallessa, nekin kannattaa jättää uudelle omistajalle.

Suojaa reitit ja pakkaa huolella

Uudessa sekä vanhassa asunnossa on hyvä suojata tarvittaessa kulkureitit ja kolhiintumisvaarassa olevat kulmat ja ovenkarmit. Myös tavarat on hyvä pakata ja suojata huolella, ja aloittaa pakkaaminen sellaisista tavaroista, joita tarvitsee harvoin. Onko tarvetta esimerkiksi nokkakärryille, suojauspaperille, kuplamuoville tai pakkausteipille? Ennen kuin lähtee ostoksille, kannattaa tarkistaa, mitä kotoa löytyy valmiiksi ja mitä voi lainata. Esimerksi vanhat matot tai lakanat voi hyödyntää suojaamisessa.

Muuttolaatikoiden purkamista ja tavaroiden paikalleen laittoa helpottaa, jos muuttolaatikkojen päälle merkitsee laatikon sisällön sekä huoneen, mihin laatikko muutossa kannetaan.

Työkalupakki ja tarjoilut talkooporukalle

Muuttopäiväksi on hyvä hankkia jääkaappiin valmiiksi syötävää ja juotavaa tai tilata vaikkapa muuttopizzat, jotta auttamaan tulleet ystävät ja sukulaiset jaksavat kantaa tavaroita – myös taukoja kannattaa pitää riittävästi.

Siivousvälineille on käyttöä sekä uudessa että vanhassa kodissa ja työkalupakki on hyvä olla saatavilla muuttopäivänä. Etenkin talviaikaan on hyvä varmistaa, että uudessa kodissa on riittävästi valaistusta jo muuttopäivänä, kun pimeä tulee aikaisin. Vanhan kodin kattovalaisimet eivät välttämättä sovi sellaisenaan, joten liitännätkin on syytä tarkistaa.

Muuttokuorman siirryttyä uuteen kotiin, vanhan kodin kaapit, laatikostot ja varastot voi vielä käydä läpi ja varmistaa, ettei mitään ole unohtunut.

Muuttofirma avuksi

Jos muuttamiseen tarvitaan ulkopuolista apua, muuttopalveluista on hyvä ottaa selvää hyvissä ajoin. Etenkin kuun vaihde sekä viikonloput voivat olla kiireistä aikaa muuttofirmoille. Tarjous kannattaa pyytää muutamalta yritykseltä ja miettiä, mitä palveluja tarvitsee ja mitä aikoo tehdä itse.

Palveluihin saattavat kuulua esimerkiksi kartoituskäynti ja muuton suunnittelu, pakkausmateriaalit ja muuttolaatikot, pakkauspalvelu, siivous, muuttoauto ja -henkilöstö, irtaimiston siirtäminen sekä kierrätyspalvelut.

Esimerkiksi pakkaamisen voi hoitaa itse ja tilata vain muuttoauton ja muuttohenkilöstön siirtämään kalusteet ja laatikot uuteen osoitteeseen.

Uuden kodin turvallisuus tarkasteluun

Uuteen taloon muuttaessa kannattaa tarkistaa palovaroittimien määrä ja niiden toimivuus. Suomen Pelastusalan keskusjärjestö suosittelee sijoittamaan palovaroittimet eteiseen, olohuoneeseen, jokaiseen makuuhuoneeseen ja kaikkiin kerroksiin portaikon läheisyydessä.

Lain mukaan minimivaatimus on yksi palovaroitin jokaista 60 neliömetriä kohti jokaisessa kerroksessa, mutta palovaroittimien sijoittamiseen ja määrään vaikuttavat myös esimerkiksi se, onko tilassa tulisija tai sähkölaitteita. Lisäksi uudessa kodissa kannattaa miettiä sammutuspeitteille järkevät säilytyspaikat.

Jos perheessä on hyvin pieniä lapsia ja uusi koti on esimerkiksi kahdessa tasossa, voi olla tarvetta asentaa lapsiportit portaiden ylä- ja alapäähän ja laittaa pistorasioihin suojat. Myös lemmikkieläinten turvallisuus on hyvä ottaa huomioon, jos kodissa on jotakin vaaranpaikkoja.

Omakotitalossa asujan on myös hyvä miettiä, tarvitseeko teettää vara-avainta uuteen kotiin ja kenelle sen voisi antaa.

Kun muutto on saatu hoidettua ja on asetuttu taloksi uuteen kotiin, onkin aika järjestää tupaantuliaiset!

Lähteet: kuluttajaliitto.fi, asunnot.oikotie.fi, posti.fi, muuttaminen.fi, martat.fi, spek.fi

Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Freepik