Uutta ilmettä kotiin pienin keinoin

Aina aika ajoin tekee mieli uudistaa kodin ilmettä, mutta budjettiin ei mahdu esimerkiksi sohvan vaihto uuteen. Mikä silloin neuvoksi?

Usko tai älä – ihan pikkurahalla tai jopa nollabudjetilla saa yllättävän paljon aikaiseksi. Ensin kannattaa kuitenkin istahtaa rauhassa alas kaffekupposen kanssa ja katsoa kotiaan ikäänkuin vieraan ihmisen silmin. Mitä kivaa siellä on, onko tavaraa tarpeeksi, liikaa vai liian vähän ja millainen on värimaailma. 

Helpoin, tai ainakin halvin keino on yksinkertaisesti järjestellä kodissa jo olemassa olevat kalusteet uudelleen. Olohuoneessa voit esimerkiksi vaihtaa sohvan paikkaa ja siirtää sohvapöydän vaihteeksi sohvan päähän. Jos olohuoneessa on nojatuoli, voit miettiä, sopisiko se makuuhuoneeseen. Suomalaisessa olohuoneessa televisio tuppaa olemaan parhaalla paikalla, mutta mitäpä jos se paras paikka olisikin vastakkaisella seinällä tai ihan kokonaan toisessa huoneessa?

Myös makuuhuoneissa voi miettiä sitä, kääntäisikö sängyn toisin päin – tietysti edellyttäen, että tila riittää. Samoin keittiössä voi kokeilla, miten vaikuttaa ruokapöydän siirtäminen eri kohtaan huonetta tai kääntäminen yhdeksänkymmentä astetta. 

Valaisimilla saa helposti uutta ilmettä. Varsinkin kevyet pöytälamput luovat huoneeseen pehmeitä, tunnelmallisia valopisteitä. Varjostimien väriä vaihtamallakin saa paljon aikaan. 

Vaihda verhot huoneesta toiseen

Melko helppo keino uudistaa kotia ovat tekstiilit: verhot, matot ja tyynyt. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse hakea kaupasta. Yksinkertainen keino on kierrättää jo olemassaolevat verhot huoneesta toiseen. Mieti, sopisiko osa matoista  johonkin toiseen huoneeseen? Huushollin taulut, julisteet tai muut seinäkoristeet ovat myös mitä mainioimpia kierrätettäviä huoneesta toiseen. 

Pelkkä ikkunoiden pesu kirkastaa kodin ilmettä kummasti. Vaikkei se olisikaan lempiaskareitasi – harvalle on – niin siihen saa itsensä pakotettua helpommin, jos samalla vaihtaa verhot. 

Jos ikkunalla on viherkasveja, voi nekin vaihtelun vuoksi ryhmitellä uudelleen tai siirtää joitakin huoneesta toiseen. Suureksi kasvaessaan ne myös tuppaavat pimentämään huonetta. Yksi keino on hankkia edullinen kasvivalaisin ja järjestää kasvit tai osa niistä esimerkiksi seinän lähelle. Ne pärjäävät sielläkin lisävalon turvin.

Kivoja ja kaikenvärisiä pikkutyynyjä saa hankittua pikkurahalla ja niillä muuttaa hetkessä olohuoneen ja makuuhuoneiden ilmeen toiseksi. Voit mieltymystesi mukaan hankkia tyynyjä kaikissa sateenkaaren väreissä ja koota niistä räiskyvän värikkäitä kokonaisuuksia synkintä vuodenaikaa piristämään. Jos epäilet omia sisustajan taitojasi tai värisilmääsi, on varma konsti hankkia tyynyt siten, että otat ostat yhden, jonka värin nappaat tapetista, seinästä, taulusta tai vaikka päiväpeitteestä ja ostat sen seuraksi muutaman tyynyn, jotka ovat kyseisen värin rinnakkaissävyjä. 

Myös esimerkiksi maalitehtaiden sivuilta voi etsiä väriliuskoja, joissa yhteen huonetta hallitsevaan väriin on ammattilaisten otteella yhdistetty sen kanssa yhteensopivia värejä. 

Hyödynnä kierrätyskeskukset

Jos on valmis laittamaan jonkin verran rahaa likoon, voi itselle uusia huonekaluja käydä etsimässä kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Nykyään kierrätys on trendikästä niin vaatteissa, huonekaluissa kuin kodin tekstiileissä ja koriste-esineissäkin ja varsinkin nuoriso pitää ylpeydenaiheena sitä, että hankkii tarvitsemansa jo kertaalleen käytettynä – siis jonkun muun rakastamana. 

Myös vaikkapa facebookissa tai muualla netissä on lähes joka paikkakunnalla roskalavaryhmiä tai vastaavia kierrätysryhmiä, joissa tavaraa annetaan joko ihan ilmaiseksi tai myydään pikkurahalla. Niiden haaste vain on siinä, että harvoin himoitsemaasi huonekalua on joku antamassa juuri silloin, kun itse sitä tarvitset. 

Toiset karttavat käytettyjä huonekaluja, koska pelkäävät tuovansa kotiin luteita niiden mukana. Jos huonekalu on ollut pitkään käyttämättä, ne ovat todennäköisesti puhtaita, sillä lude elää ilman ihmistä kolme-neljä kuukautta. Huonekalun voi myös varmuuden vuoksi höyrypestä huolella ja riittävän kuumalla höyryllä, sillä se tapaa mahdolliset kutsumattomat vieraat. 

Myös ammattitaitoisesti hoidettujen kierrätyskeskusten henkilökunta on koulutettu havaitsemaan luteiden jäljet ja huolehtimaan siitä, etteivät epäilyttävän näköiset kalusteet pääse myyntiin. 

Vanhasta uutta verhoomon avulla

Jos jo olemassaoleva sohva tai nojatuoli on sinulle rakas, mutta et enää pidä sen väristä, voi sen uudistaa uudella verhoilulla. Pienemmilläkin paikkakunnilla on verhoilijoita, joilta voi tiedustella operaation hintaa. Ilmaista se ei ole, sillä jo pelkästään laadukkaat verhoilukankaat ovat melko kalliita, mutta tulee kuitenkin luultavasti halvemmaksi kuin vastaavan uuden hankkiminen.

Kansalaisopistoissa on usein verhoilukursseja, joista saa perusteet työn tekemiselle itse. Kovin monimutkaista huonekalua ei kannata ottaa ensimmäiseksi harjoitustyöksi, mutta esimerkiksi ruokapöydän tuolit, joissa on verhoiltu istuin, ovat niitä töitä, joista aloittelija todennäköisesti selviää kunnialla. 

Perussohvan tai nojatuolin voi värin voi vaihtaa myös levittämällä sen päälle pari sopivankokoista, kaunista huopaa tai vastaavaa. Ostopaikasta riippuen voi olla mahdollista ostaa olemassaolevaan sohvaan uudet päälliset. 

Monissa kodeissa kokonaisvaikutelma on sekava pelkästään siksi, että erilaisia koriste-esineitä on kertynyt syystä tai toisesta paljon. Käy läpi ne ja mieti, haluatko pitää kaikkea esillä. Jos päädyt pitämään kaikki, ryhmittele ne uudelleen ja ilmavasti., niin yleisilme kohenee kertaheitolla. Jos taas havaitset, että tavaraa on kertynyt useamman asunnon koristeeksi, laita osa jatkamaan matkaa. Jollekulle muulle se on nimittäin aivan uusi ja saattaa päästä hänen kodissaan kunniapaikalle. 

Vuokravarastosta apu moneen tilanteeseen

Putkiremontti, asunnon stailaus tai vaikkapa kuolinpesän raivaus ovat tilanteita, joissa ylimääräiset, mutta rakkaat tavarat pitää saada tilapäisesti jonnekin säilöön. Jos itsellä ei ole tarvittavaa tilaa, tulee avuksi vuokrattava pienvarasto, jollaisia on jo kaikissa vähänkään suuremmissa kaupungeissa. 

– Ainakin meillä suurin osa asiakkaista on yksityisasiakkaita, joilla ei ole omaa varastotilaa tai menossa on jokin iso elämänmuutos, kuten muutto, kertoo viestinnän asiantuntija Netta Lehtola Cityvarasto Oyj:stä. Se on suurin kotimainen pienvarastoja vuokraava yritys.

– Viemällä ylimääräiset tavarat varastoon joksikin aikaa, saa ostettua aikaa ja rauhaa meneillään olevalle prosessille, hän jatkaa.

Vuokravarastolle tulee tarve esimerkiksi silloin, kun pitää pakata osa kodista pois vaikkapa remontin ajaksi. Usein varasto vuokrataan myös silloin, kun ollaan stailaamassa asuntoa myyntiä varten tai pakataan osa muuttotavaroista hyvissä ajoin etukäteen ja varastoidaan. 

Kun kaksi sinkkua lyö hynttyyt yhteen, on kahden asunnon tavaroiden sovittaminen yhteen asuntoon melkoinen urakka. Silloinkin kannattaa osa varastoida ja selvitellä myöhemmin, mitä haluaa säilyttää ja mitkä tavaroista saavat jatkaa matkaa.

– Ihmiset eivät varastoi roinaa, vaan rakkaita tavaroita, joille ei juuri sillä hetkellä ole tilaa muualla. Kun tavarat saa järkevästi varastoitua, niin niitä voi hetken päästä katsoa uusin silmin ja silloin ehkä selviää, mitkä ovat niitä todella rakkaita tavaroita ja mitkä voi laittaa eteenpäin jonkun muun rakkaaksi tavaraksi, muistuttaa Netta Lehtola.

Tyypillisesti myös kuolinpesien irtaimisto on joksikin aikaa varastoitavaa tavaraa. Perikunnalla on surun lisäksi taakkanaan paljon erilaisia pakollisia asioita järjesteltävänä ja silloin irtaimiston perkaaminen kannattaa lykätä tulevaisuuteen. 

Toiset käyttävät pienvarastoa kausisäilytykseen. Isommat talvitavarat viedään sinne kesän ajaksi ja päinvastoin. 

Pieneenkin varastoon mahtuu paljon tavaraa

Vuokrattavien pienvarastojen koko vaihtelee 1-20 neliön välillä. Cityvarastolla on myös kirjaimellisesti kuution kokoisia tiloja. Toimijasta, paikkakunnasta ja sijainnista riippuen pienvarastojen neliöhinnat alkavat 25 euroa per neliö. Varaston voi vuokrata lyhyeksikin aikaa, mutta jos edessä on esimerkiksi muutto ulkomaille muutamaksi vuodeksi, oma asunto on menossa vuokralle eikä halua luopua kodistaan ja tavaroistaan, voi varaston vuokrata vuosiksi. 

Minkäkokoinen varasto sitten pitäisi vuokrata? Karkea sääntö on, että kun koko kodin pakkaa järkevästi riittää noin  kymmenen prosentin tila asunnon pinta-alasta. Eli keskivertokaksion tavarat mahtuvat noin kuuden neliön varastoon. Jos samaan tilaan pakkaa pelkkiä muuttolaatikoita, niitä mahtuu satakunta. 

Teksti: Elina Salmi
Kuvat: Freepik