Käyttövesi raikastuu ripeällä remontilla

Käyttövesiremontti alkaa olla ajankohtainen 70–80-luvuilla rakennetuissa omakotitaloissa. Kuten aina huolto- ja remonttiasioissa, hyvin suunniteltu ja ajoissa toteutettu on se paras vaihtoehto.

Erityisesti silloin kun on kyse talon rakenteissa virtaavasta vedestä, kannattaa kunnossapidossa olla kaukaa viisas. Käyttövesiputkiston kohdalla hyvänä vaihtovälinä pidetään usein kolmeakymmentä vuotta. Toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-TU ry:stä kehottaa suunnittelemaan remonttia viimeistään siinä vaiheessa, kun putkistolla alkaa olla ikää 40–50 vuotta.

– Jos vedenlaatu on selvästi huonoa tai tulee vuotoja, on remontti ajankohtainen jo aikaisemmin. Pitkittyneestä saneerauksesta seuraa usein kalliita remontteja, kun putket ovat vuotaneet ja vesi kastellut rakenteita. On parempi tehdä työ ajoissa suunnitellusti ja hallitusti, kuin pakon edessä ja kiireellä.

Muovia tai kuparia

Käyttövesiputkiston uusiminen tarkoittaa käytännössä vanhojen putkien tulppaamista ja jättämistä paikoilleen ja uusien vetämistä sopivaan kohtaan.
– Kerrostalojen puolella kokeiltiin pinnoitusta jokunen vuosi sitten, mutta se on erittäin vähäistä tällä hetkellä. Putkien uusiminen on järkevin vaihtoehto, Ylönen toteaa.

Mahtavatko uudet putket olla yhtä kestäviä kuin vanhat?

– Kyllä varmastikin, jos putket ovat laadukkaat ja ne asennetaan oikein. Käyttöikää pitäisi olla noin 50 vuotta eteenpäin.

Helposti asennettavat muoviputket ovat vallanneet sijaa, mutta myös pitkään käytössä ollutta kuparia käytetään yhä jonkin verran.
– Erityisesti suuremmissa rakennuksissa kupari on yhä yleinen materiaali, Ylönen kertoo.

Putket vedetään rakenteisiin piilottamisen sijaan nykyään mielellään myös pintavetoina. Asennus on helppoa, ja putkien kuntoa on helppo seurata. Toinen turvallisuutta lisännyt kehitysaskel ovat suojaputket.
– Putket voidaan myös piilottaa rakenteisiin, eivätkä ne sielläkään aiheuta piilevän vuodon riskiä, sillä suojaputkessa tapahtunut vuoto tuo veden näkyviin, Ylönen sanoo.

Kustannukset laajuuden mukaan

Remontit tuovat monelle mielleyhtymiä pitämättömistä aikatauluista, sotkusta ja harmista. Käyttövesiputkiston saneeraus ei ole hankalimmista päästä toteuttaa.
– Ensin kannattaa pyytää muutamalta toimittajalta tarjoukset ja varata tähän vaiheeseen muutama viikko. Hyvä valmistelu ja osaavan toteuttajan valinta varmistavat sen, ettei remontti pitkity. Jos ei ole akuutista tilanteesta kyse, tarjouskyselyn voi tehdä vaikkapa muutamaa kuukautta ennen työn varsinaista toteutusta.

Remontin kustannukset riippuvat Ylösen mukaan siitä, uusitaanko pelkät putket ja vesijohtokalusteet, vai ehostetaanko esimerkiksi kylpyhuonetta samalla kertaa ajan tasalle.

– Suuruusluokka kulkee joissakin tuhansissa euroissa.

Viikossa ohi

Itse putkien uusiminen ei vie aikaa kuin viikon verran.

– Sen verran voi joutua käymään suihkussa muualla, ehkä ei sitäkään. Käyttöveteen tulee aina muutaman päivän katkos.

Ryhdytäänkö remonttiin yleensä ajoissa, vai jätetäänkö urakka viime tippaan?

– Ainakin kerrostaloissa valitettavasti vuoto tai useampi usein käynnistää saneerauksen. Voi olla, että omakotitalojen asukkaat tiedostavat paremmin omaisuutensa arvon ja toimivat viisaammin, Ylönen arvelee.

Käyttövesiremontin myötä kiinteistön arvo kasvaa ja hyödyt näkyvät myös päivittäisessä elämässä.

– Jos vesikalusteet ovat olleet kovin vanhoja, muuttuu esimerkiksi suihkussa käyminen mukavammaksi, ja veden kulutus vähenee. Varmuus siitä, että vesivuotojen riski on pienentynyt, on myös hyvä asia, Ylönen huomauttaa.