Pyhä paikka putipuhtaaksi

Sauna on suomalaisille pyhä paikka, jonka käyttö lisääntyy kylmänä vuodenaikana. Sen siivoaminen saattaa kuitenkin unohtua, kun ei mielletä, että iho on vielä suihkun jälkeenkin likainen. Turhan usein ei kotisaunaa tarvitse pestä. Parista kerrasta neljään siivousta riittää vuoden aikana käyttötiheydestä riippuen.

Lika on ainetta väärässä paikassa. Saunan kohdalla lian uudelleensijoitukseen herätään usein juhannuksen ja joulun alla, tietää kotipalveluita tarjoavan Stellan palvelupäällikkö Raija Remes. Säännöllinen ja oikein tehty siivous on samalla saunan huoltamista, joka pidentää sen käyttöikää.

– Eron pestyn ja pesemättömän saunan välillä kyllä huomaa. Lauteet näyttävät ja tuntuvat erilaiselta, ja saunan tuoksu on miellyttävä, Remes sanoo.

Jos saunan pesu ei suju rutiinilla, tai puuhaan kaipaa vinkkejä, tässä tärkeimmät perussäännöt.

1. Älä suihkuta vettä paineella seiniin

Aloita pesu kiukaasta. Siirrä kiuaskivet tarvittaessa pois, pese miedolla emäksisellä pesuaineella ja jätä ne kuivumaan. Kiukaan voi imuroida ja pyyhkiä. Kivet tulee latoa kiukaan ohjeiden mukaisesti takaisin. Puukiukaan lasista voi nokea koittaa poistaa etikalla.
Remes muistuttaa, että huonokuntoiset kiuaskivet kannattaa suosiolla vaihtaa uusiin.

– Riittää, kun tarkistaa ja pesee kiukaan kerran vuodessa.

2. Pese ylhäältä alaspäin

Siirrä ensin irtotavarat ja mahdollisesti irroitettavat lauteet hetkeksi pois siivouksen tieltä. Imuroi tai harjaa irtoroskat lattialta. Märkäpesu tehdään ylhäältä alaspäin, eli katosta seinien kautta kohti lattiaa edeten. Kastele puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Älä suihkuta vettä paineella seiniin, sillä niitä ei ole vesieristetty.

Neutraali yleispuhdistusaine riittää puhdistamaan pinnat. Klooripitoisia pesuaineita ei pidä saunassa käyttää, koska kloori imeytyy puuhun ja höyrystyy lämpimässä hengitysilmaan.

– Saunan ovesta saa kalkkipisarat pois puhdistuskivellä. Pesusieni kastetaan purkkiin, ja ainetta hangataan kalkin harmaannuttamiin pintoihin.

3. Laudepesin ja saumaharja käteviä

Varrellinen kylpyhuonepesin on kätevä katon ja isossa saunassa myös seinien pesussa. Lauteisiin Remes suosittelee laudepesintä, koska sillä saa hyvin hangattua myös lauteiden välit.

– Myös pehmeä harja käy pesemiseen mainiosti. Laattojen väleihin paras väline on saumaharja. Lattian saa puhtaaksi joko harjalla tai varrellisella kylpyhuonepesimellä. Ikkunankuivain vetää kätevästi pois viimeiset huuhteluvedet lauteiden päältä.

Tee viimeinen huuhtelu kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat. Älä unohda pestä myös lattiakaivoa ja irrallisia saunatavaroita.

4. Lauteiden öljyäminen pitää puupinnat kauniina

Puu ei pidä liiasta kosteudesta, joten turha vedellä lotraaminen ja pintojen suihkuttaminen myöskään saunoessa ei ole kannattavaa.

– Laudeliinojen käyttö on erittäin suositeltavaa. Hikoillessa ihosta erittyy myös rasvaa, joka imeytyy puuhun. Lauteet olisi myös hyvä käsitellä aika ajoin parafiiniliuoksella, joka on myrkytön, hajuton ja väritön aine. Öljy antaa lauteille vettähylkivän pinnan, jonka ansiosta lauteita on helpompi hoitaa ja ne pysyvät paremman näköisenä.

5. Kuivaus on vesipesua tärkeämpää

Saunan pesun jälkeen kiukaan päälle laittaminen nopeuttaa pintojen kuivumista. Myös saunomisen yhteydessä kiuas kannattaa jättää vähäksi aikaa päälle saunomisen jälkeen.

Monelta saunojalta unohtuu ilmanvaihtoventtiilin sulkeminen ja avaaminen saunomisen yhteydessä. Hyvä ilmanvaihto paitsi ehkäisee puupintojen pilaantumista, parantaa löylyjä ja estää väsymyksen tunnetta.

– Venttiilit kun muistaa laittaa kunnolla auki, niin sauna pääsee kuivumaan käytön jälkeen. Pyykkiä saunassa ei kannata kuivata sen tuoman kosteuden takia, Remes lisää.

6. Pieni vaivannäkö ehkäisee suurempaa

Viikkosiivousten yhteydessäkään saunaa ei kannata kokonaan unohtaa. Samalla kun imuroi muut huoneet, on järkevää poistaa suurimmat pölyt myös kylpyhuoneesta ja saunan lattialta.

– Ainakin muutaman viikon välein suosittelisin imuroimaan saunan. Puulämmitteisessä saunassa isommat roskat voi poistaa harjaamalla. Silloin lattia ja lattiakaivo pysyvät paremmassa kunnossa.