Oman taloprojektin ohitettua muuttohetken rajapyykin, on hyvä heijastella hieman taaksepäin ja pohdiskella sitä, mitä rakentaminen on opettanut parisuhteen ja taloprojektin yhdistelmästä.
Talon rakentaminen, rakennuttaminen tai remontointi on projekti, joka tulee eteen usealle suomalaiselle elämän jossakin vaiheessa. Surullisen usein kuulee myös kertomuksia taloista, jotka valmistuttuaan on laitettu myyntiin, koska pariskunta ei enää niin sanotusti mahdu samoihin, yhdessä rakennettuihin neliöihin.
Yhdessä vai erikseen
Usein rakentajan elämäntilanne määrittelee hyvin pitkälle vastuunjaon ja rakennusajan luonteen. Lapsettoman pariskunnan rakentaessa on molemmilla yleensä yhtäläiset mahdollisuudet osallistua niin alustaviin suunnittelutapaamisiin kuin itse käytännön vasarointiinkin. Projekti on yhteinen ja molemmat osallistuvat käytännön asioihin. Mikäli perheessä on jo lapsi tai lapsia, on toisen osa yleensä huolehtia perheestä ja kodista toisen puuhastellessa raksalla. Näin ollen elämäntilanteesta riippuen yhdessä vietetty aika projektin myötä joko pienenee minimaaliseksi tai kasvaa jatkuvaksi yhdessäoloksi.
Yhdessä työmaalla puurtava pariskunta huomaa pian viettävänsä enemmän aikaa yhdessä kuin koskaan aiemmin. Tämä on samanaikaisesti parisuhteelle sekä uhka että mahdollisuus. Toisaalta lisääntynyt yhdessäolo lähentää ja etenkin projektin sujuessa hyvin ja yhteistyön rullatessa tasaisesti, kokee pariskunta olevansa todellinen tiimi. Toisaalta taas asioiden mennessä ei-toivotulla tavalla, on omaa pahaa mieltä helpoin purkaa lähimpänä häärivälle henkilölle. Tämä saattaa johtaa konflikteihin toisen pahoittaessa mielensä toisen kiukuttelusta, vaikka se ei todellisuudessa olisi mitenkään henkilökohtaista. Pahimmassa tapauksessa molemmilla on vuorotellen niin sanottu huono päivä, joka johtaa vääjäämättä molempien jatkuvaan pahantuulisuuteen. Joka tapauksessa yhteinen projekti on mahdollisuus oppia paljon sekä toisesta että omasta itsestään. Ainakin oppii pyytämään anteeksi.
Toisen hoitaessa kotia vältytään jatkuvan yhdessäolon aiheuttamalta kipinöinniltä. Toisaalta vaarana on toisesta vieraantuminen, kun rakennusaikana ei oikein olekaan mitään yhteistä. Toisen arki rullaa kotona ja toisen raksalla. Toinen osapuoli ei välttämättä täysin ymmärrä arjen pyörittämisen raskautta, eikä toiselle oikein aukea se, mikä siinä kodinhoitohuoneen kalusteiden asennuksessa on niin haastavaa ja aikaavievää. Yhteiset puheenaiheet ovat vähissä, ellei sitten referoida puolin ja toisin oman päivän kulkua ja tapahtumia.
Kun yhdessä rakentaessa ongelmana on tiiviin yhdessäolon aiheuttama kitka ja kipinöinti, on erillisratkaisun ongelmana lähinnä se, että molemmat kokevat olevansa toisen projektissa ulkopuolisia. Onnistuneen projektin ja etenkin parisuhteen pysyvyyden takia on olennaista, että molemmat osapuolet ovat tasavertaisia rakennusprojektin aikana. Vaikka toinen huolehtisikin kodista ja lapsista toisen puurtaessa rakennustyömaalla, on molempien syytä pitää toisen osapuolen työpanos mielessä ja arvostaa sitä. Tangoon tarvitaan kaksi, eikä itsestäänselvyytenä kannata todellakaan pitää sen paremmin koolattua kattoa kuin kotona odottavaa lämmintä ruokaakaan. Suunnitelmia on hyvä selata yhdessä ja pitää toinen tietoisena siitä, mitä nyt tapahtuu ja mikä vaihe on vuorossa seuraavana. Yhdessä rakentavien kannattaa yrittää viettää aikaa yhdessä myös muualla kuin rakennustyömaalla ja toisaalta tasapainottaa yhteistä aikaa ottamalla hetkittäin myös aikaa itselle.
Väsymys vaivaa
Rakennus- tai remonttilainan myötä kasvanut taloudellinen taakka, epävarmuus tulevista työvaiheista ja mahdollisesta muuttopäivästä eivät todellakaan tee hyvää mielenterveydelle. Stressi saattaa ilmetä unettomuutena, kun rakentaja käy päässään läpi tiiveysmittauksen tarkistuslistaa vielä kolmen aikaan aamuyöstä, suunniteltuaan ensin lakanoissa pyörien terassin kaiteet. Vaikka unenlahjat olisivatkin huippuluokkaa, päivätyön hoitamisen jälkeen raksalle raahautuminen vaatii veronsa, varsinkin jos ei ole tottunut fyysiseen työntekoon. Väsymys ja eri tavoin oireileva uupumus ovatkin rakennusajan kovimpia haasteita.
Väsymys ja jatkuva stressi saattavat ajaa ihmisen äärirajoille saakka, jolloin pieninkin vastoinkäyminen tuntuu ylitsepääsemättömältä. Tällaisina hetkinä on tärkeää, että edes toinen tunnistaa nämä tunnusmerkit ja osaa viheltää pelin poikki. Päivän paussi rakennustyömaalta saattaa jatkossa vauhdittaa töitä, kun kädet ja aivot pelaavat paremmin eikä virheitä synny. Vesijohtoon poraukset, höyrynsulkujen puhkomiset ja sähköjohtoihin naulaamiset tapahtuvat yleensä kiireellä hosuessa ja/tai väsyneenä. Tällaiset virheet eivät ainakaan vähennä stressiä tai luo hyvää rakentajafiilistä. Virheet johtavat syyttelyyn ja väsyneenä kritiikkiä ei osata antaa tai käsitellä kovinkaan rakentavaan sävyyn.
Hyväksi todettuja ohjeita
Iloitkaa pienistä etapeista. Kaiken stressin ja kiireen keskellä voi olla hankala ottaa iloa irti esimerkiksi takkaan viritetystä ensimmäisestä valkeasta tai sateen ropinasta uudella peltikatolla, mutta kannattaa edes yrittää. Pienet valonpilkahdukset raskaan raksa-arjen keskellä antavat enemmän iloa kuin uskoisikaan.
Pitäkää katse tavoitteessa eli uudessa talossa. Silloin tällöin voi pysähtyä esimerkiksi kahvitauon ajaksi haaveilemaan siitä yhteisestä arjesta jota sitten joskus vietetään. Maalailkaa mielessänne sisustusta ja vaikkapa sitä hetkeä kun pääsette saunomaan ensimmäistä kertaa.
Rutiinit auttavat jaksamaan, etenkin säännöllinen nukkumaanmenoaika, riittävä uni ja oikea ruokarytmi. Vaikka työmaalle meno viivästyisi puoli tuntia lämpimän aterian nauttimisen takia, tuo viivästys maksaa kyllä itsensä takaisin kun työteho ei kärsi energiavajeesta. Proteiinipatukoilla ja banaaneilla ei pitkässä juoksussa jaksa loputtomiin, ja alhainen verensokeri näkyy työtehon lisäksi myös laadussa.
Sopikaa ainakin yhdestä vapaapäivästä viikossa. Sunnuntaina voi hyvin käyttää esimerkiksi aamupäivän niin sanottuihin huoltotoimenpiteisiin ja mennä vähän myöhemmin urakoimaan. Joka ilta ei tarvitse mennä, tehokas työaika käy etenkin syksyllä melko lyhyeksi kun ulkona ei näe. Kannattaa pohtia tilanteen mukaan sitä, onko järkevämpää viettää tunti kotona nukkumiseen vai työmaalla väsyneenä poukkoiluun.
Mikäli jatkuva tiimityö alkaa ahdistaa, kannattaa kokeilla työskentelyä eri puolilla taloa. Joka hommaan ei tarvita kahta käsiparia, joten vaikka samalla raksalla ollaankin, voi ottaa niin sanotusti omaa aikaa naputtelemalla terassia kun toinen maalaa seinää talon toisella puolen.
Teksti: Antti Kekola