Jouluna herkutellaan perinteisillä jouluruoilla ja leivonnaisilla, mutta joulupöydässä on mukava kokeilla myös jotakin uutta.
Jouluruoka on tärkeä osa jouluperinnettä, ja tietyt ruuat säilyttävät vuodesta toiseen suosionsa.
– Joulupöydän suosikkeja ovat edelleen perinteiset laatikot, kinkku, juustot ja erilaiset kalat, kuten graavi- ja kylmäsavulohi sekä sillit ja lämminsavulohi. Nykyään tarjotaan lisäksi kalkkunaa, mutta aiemmin suosittu lipeäkala ei ole oikein siirtynyt sukupolvelta toiselle, Marttaliiton kotitalousasiantuntija Salla Kinnunen sanoo.
Suomessa vaalitaan suomalaista jouluruokakulttuuria, eikä ulkomailta oteta kovin paljon uusia vaikutteita.
– Sen sijaan perinteisiä jouluruokia on alettu modifioimaan, ja esimerkiksi rosollin tilalla voidaan tarjota paahdettuja juureksia eli käytetään samoja raaka-aineita eri muodossa. Perunalaatikon tilalla kokeillaan bataattilaatikkoa, joka maistuu monille. Kun hyödynnetään perinteisiä ainesosia ja elintarvikkeita, joulun maut säilyvät, mutta saadaan uudenlaisia, maistuvia ruokia perinteisten rinnalle.
Kasvissyöjän joulupöytä
Kasvisruokien suosio on viime aikoina kasvanut, ja moni sekasyöjä kokeilee mielellään erilaisia ruokia, joissa liha tai kana on korvattu kasviproteiinivalmisteilla. Vaikka ei söisi pelkkää kasvisruokaa tai noudattaisi vegaanista ruokavaliota, voi joulupöytäänkin tuoda vaihtelun vuoksi uusia makuja kasvisruoan muodossa. Täysin vegaanisiakin jouluruokareseptejä löytyy paljon.
Perinteisen joulukinkun voi korvata esimerkiksi seitankinkulla tai valmistaa tofusta tofukinkun sinappikuorrutuksella. Kinnunen kannustaakin testaamaan joulun makuja kasvisversioina.
– Savutofusta saa kivan pääruuan, ja nyhtökaurasta voi tehdä esimerkiksi Beef Wellington -tyyppisen kasvispaistoksen, jonka ympärillä on lehtitaikinaa. Porkkala eli porkkanalohi valmistetaan kylmäsavulohen tapaan, ja vegaaninen silli tehdään munakoisosta.
Herkulliset jouluruuat pienellä vaivalla
Jouluruokia ei tarvitse tehdä aina alusta asti itse. Kinnunen kehottaakin hyödyntämään esimerkiksi valmiita peruna-, porkkana- ja lanttulaatikoita.
– Ruokien tekemisestä ei kannata ottaa turhaa stressiä, sillä kauppojen valikoimista löytyy monia valmiita tai puolivalmiita vaihtoehtoja. Kun laatikkoruokiin lisää ennen uuniin laittoa muutaman margariininokareen sekä korppujauhoja, tulee hyvä paistopinta. Kinkkuakin myydään nykyään monessa kaupassa valmiiksi paistettuna.
Myös herkullisia jälkiruokia saa tehtyä pienellä vaivalla.
– Valmiista luumu- tai piparkakkurahkasta saa helposti näyttävän ja raikkaan jälkiruuan, jos laittaa päälle esimerkiksi marjoja tai piparkakkumurua.
Kinnunen kannustaa tekemään ruokia etukäteen pakastimeen. Esimerkiksi laatikkoruuat voi pakastaa ennen paistamista ja sulattaa ja paistaa vasta ennen tarjoilua.
Herkuttelu jatkuu välipäivinä
Joulupöydässä on usein montaa laatua ruokaa, ja kaikkea tulee helposti ostettua enemmän kuin olisi tarvetta.
– Jouluksi hankitaan usein monen kilon kinkku, vaikka syöjiä ei olisi kovin montaa. Myös laatikot tehdään yleensä isoihin vuokiin, vaikka pienempikin määrä riittäisi, Kinnunen sanoo.
Ruokaa saattaakin jäädä välipäivinä nautittavaksi, ja perinteiset jouluruuat säilyvätkin hänen mukaansa hyvin. Poikkeuksena on kala, joka kannattaa syödä muutaman päivän sisällä. Säilyvyys riippuu myös valmistustavasta. Kalatuotteita ei tule syödä viimeisen käyttöpäivämerkinnän jälkeen.
– Jos kalaa jää jouluna yli, ennen syömistä kannattaa tarkistaa maku ja haju, ettei kala ole päässyt pilaantumaan.
Itse valmistetut kalatuotteet tehdään puhtailla välineillä, säilytetään riittävän kylmässä ja syödään parin päivän kuluessa.
Marttojen verkkosivujen mukaan yli jääneet ruuat kannattaa aina säilyttää jääkaapissa eikä jättää ruokia pöydälle huoneenlämpöön. Kokonaista kinkkua ei tarvitse aina nostaa pöydälle aterian ajaksi lämpenemään, vaan siitä voi leikata tarjoiluastiaan viipaleita erikseen jokaista ateriaa varten.
Kypsä joulukinkku on hyvä syödä viikossa eli uuteen vuoteen mennessä. Kinkkua ja muita herkkuja voi myös leikata viipaleiksi rasiaan, jolloin ne ovat jääkaapissa valmiina nautittavaksi, jos juhlijoilla nälkä yllättää.
Jos kuumaa ruokaa ei syödä heti, se kannattaa jäähdyttää nopeasti, esimerkiksi laittamalla astia kylmään veteen. Vanhaa ja uutta ruokaa, esimerkiksi laatikoita, ei pidä sekoittaa keskenään. Lämpimässä pidettyä rosolliakaan ei kannata sekoittaa uuteen.
Lisäksi on hyvä muistaa, että jos joku tuote on kertaalleen sulatettu, sitä ei saisi pakastaa uudelleen.
Vältä hävikki
Yli jääneistä jouluruoista voi valmistaa monenlaista, ja Kinnunen kannustaakin kokeilemaan joulun laatikkoruokia esimerkiksi maukkaissa rieskataikinoissa tai kasvispihveissä.
– Kinkusta voi tehdä kinkkukiusausta tai lämpimiä voileipiä, jolloin myös yli jääneet leivät ja juustot pääsevät käyttöön. Kalkkunaa voi käyttää suolaisessa piirakassa, joka sopii uuden vuoden tarjoiluihin. Pienet juustopalat sulavat hyvin kastikkeen tai keiton joukkoon tuoden niihin makua.
Lisäksi lohesta voi tehdä lohikiusauksen tai pastakastikkeen, porkkanalaatikosta sosekeiton tai riisipuurosta vuokaleivän.
Laadukasta ruokaa kohtuudella
Ruoanlaitossa suunnitelmallisuus on tärkeää, jotta hävikkiä ei synny.
– Kannattaa laskea ruokailijoiden määrä, eikä hankkia kaikkea kaiken varalta kaksinkertaista määrää. Marttojen verkkosivuilta löytyy vinkkejä, miten määriä pystyy laskemaan eli minkä verran mitäkin tarvitaan syöjää kohden, Kinnunen opastaa.
Hän suosittelee ostamaan laadukasta ruokaa ja pienempiä määriä.
– Joulupöydänkään ei tarvitse notkua ruoista, eikä laatuja tarvitse olla niin montaa, vaan on hyvä huomioida perheen omat mieltymykset ja suosikkijouluruoat tai muut lempiruoat.
Jos ruokailijoita ei ole kovin montaa, hyvä vaihtoehto on ostaa esimerkiksi kinkkua valmiina viipaleina, jolloin tarvittava määräkin on helpompi arvioida.
Oli sitten joulu tai arki, Kinnunen suosittelee pitämään ”jämäruokapäiviä”, jolloin jääkaapista syödään sinne jääneitä ruoan loppuja, kun ne ovat vielä syötäväksi kelpaavia.
Kinkun paistorasva ei kuulu viemäriin
Joulukinkkua paistaessa on hyvä huomioida, että kinkun paistorasvaa ei tule kaataa viemäriin, sillä se saattaa aiheuttaa tukkeumia putkistossa. Jos kinkun paistolientä ja rasvaa ei hyödynnä esimerkiksi kastikkeen pohjana, Marttojen verkkosivujen mukaan se tulee hävittää hyytyneenä biojätteen mukana tai laittaa rasva tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen.
– Joissakin kunnissa on myös joulun aikaan paistinrasvan keräyspisteitä, Kinnunen muistuttaa.
Lähde: www.martat.fi
Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Pexels