Tule tunnelma jouluinen

Joulutunnelman saa luotu kotiin jo pienillä asioilla: valoilla, väreillä, koristeilla. Niin joulukoristelussa kuin joululahjoissakin pieni ja harkittu peittoaa turhan krääsän ja kotimainen, lähellä tai jopa itse tehty tuote halvan tuontitavaran.

Joulu on valon juhla, ja valot ovatkin joulutunnelman luomisessa keskeisellä sijalla. Lisävaloa pimeään vuodenaikaan tuodaan pihoille jo usein lokakuussa, kun pensaiden ja puiden ympärille kierretään valoketjuja. Joulun aikaan pihalle laitetaan usein myös lyhtyjä palamaan. Perinteisen jäälyhdyn voi sään vain salliessa tehdä helposti myös itse. Loraus punajuurilientä jäädytettävään veteen ja jäälyhty saa punaisen värin!

Sisällä lisävalaistusta voi luoda niin ikään erilaisilla valoketjuilla. Ikkunoihin laitettavat valotähdet ja kyntteliköt edustavat puolestaan perinteisempää joulutunnelmaa. 

Oikeiden kynttilöiden kanssa on ehdotonta muistaa paloturvallisuus. Tuikkuja ja kynttilöitä tulee polttaa paloturvallisella alustalla, eikä kynttilää saisi jättää huoneeseen koskaan yksin palamaan. Niin kaunis kuin aito tuli onkin, lapsi- ja eläinperheessa led-kynttilä voi olla joskus turvallisempi vaihtoehto.

Koristeellista joulua

Jokainen laittaa tietenkin koristeita haluamansa määrän. Joskus vähemmän on kuitenkin enemmän ja luonnonaineksista, kuten havuista, tehty koriste muovista parempi. Kransseja ja himmeleitä voi askarrella itse, jos jaksamista riittää, mutta käsityönä tehtyjä koristeita löytää myös vaikkapa seurakuntien ja yhdistysten myyjäisistä sekä käsityöläisten kaupoista. Niistä löytää myös persoonallisia joulukuusen koristeita. 

Jouluisat tai juhlavat tekstiilit virittävät nekin joulun tunnelmaa. Pöytäliina ja jouluinen kappa ikkunassa jouluistavat joulun keskeisen paikan, keittiön. Unohtamatta tietenkään joulukukkia, hyasinttia, joulutähteä tai näyttävää amaryllista, jotka tuovat joulutunnelmaa muihinkin huoneisiin. 

Mitään uutta ei edes useinkaan tarvitse hankkia. Vanhoihin, monena jouluna käytössä olleisiin joulukoristeisiin liittyy usein muistoja, jotka johdattavat tuttuun joulutunnelmaan. 

Joulutunnelmaa saa myös luotua usein jo ihan pienillä jutuilla, kuten laittamalla joulukortteja magneeteilla kiinni jääkaapin oveen.

Suosi suomalaista 

Tänä vuonna joululahjoissa suositaan suomalaisia, paikallisia yrittäjiä. Vaikka lapsille onkin ehkä pakko hankkia ne tämän hetken suosituimmat lelut, aikuisille annettavia lahjojen suhteen voi yleensä käyttää enemmän omaa harkintaa ja miettiä, mistä lahjansaajalle olisi oikeasti iloa ja hyötyä. Lahjoja voi tehdä myös itse. Villasukille ja muille villaisille lahjoille on yleensä käyttöä ja taiteellisia kykyjä omaava voi ilahduttaa läheisiään taululla tai piirroksella. 

Hyvä tarkistaa ennen joulua

  • Toimivatko jouluvalot, löytyykö varalamppuja tai pattereita?
  • Onko kynttilät ja hautakynttilät hankittu jo?
  • Toimiiko palovaroitin, pitäisikö patteri uusia? Onhan palopeite varmasti helposti saatavilla? 
  • Onhan sulakkeita varmasti varalla?
  • Entä tulitikkuja ja takkatikkuja?
  • Löytyyhän kotiapteekista särkylääkettä ja sidetarvikkeita? Eihän reseptilääke lopu kesken joulun? Tarvitaanko närästyslääkettä?

Jäälyhdyn tekeminen

Jos ei jaksa askarrella himmeleitä tai kransseja itse, voi sen sijaan tehdä pihalle tunnelmallisen jäälyhdyn. Jäälyhdyn tekeminen edellyttää kuitenkin, että sää on pakkasen puolella. 

  • Ämpäri tai muu sopiva astia täytetään vedellä, mutta ei kuitenkaan aivan täyteen, jottei se ei halkeaisi jää voimasta. Punertavan lyhdyn saa, kun sekoittaa veteen hieman punajuurilientä. 
  • Veden annetaan jäätyä niin kauan, että reunojen paksuus on 5-10 senttimetriä. Sitten astia kumotaan ylösalaisin astia, jolloin lyhty yleensä irtoaa astiasta. Jos jää ei tahdo irrota astiasta, irtoamista voi auttaa kaatamalla reunoille hieman kuumaa vettä.
  • Tehdään reikä lyhdyn yläosaan ja kaadetaan sisälle jäänyt vesi pois. Kynttilä laitetaan lyhdyn sisään palamaan. 

Käsityötarvikkeita ja -tuotteita entistä useampaan lahjapakettiin

Paikallisuuden ja vastuullisuuden merkitys asiakkaiden ostopäätöksissä on vahvistunut merkittävästi pandemian aikana. Suomalaisia ja varsinkin paikallisten käsityöyrittäjien tuotteita myyvässä Taito Shop -myymäläketjussa ilmiö on otettu ilolla vastaan. Suomen 23:ssa Taito Shop myymälässä sekä verkkokaupassa myydään valmiita suomalaisten käsityöyrittäjien ja muiden pienyrittäjien tuotteita sekä käsityömateriaaleja itse tekemiseen. Vallalla olevat trendit, vastuullisuus ja paikallisuus sekä itse tekeminen, luovat uskoa hyvään joulumyyntiin.

Nyt neulotaan jopa villapaitoja joululahjaksi

Pandemian aikana suomalaiset ovat innostuneet villapaitojen neulomisesta ennen näkemättömällä tavalla. Vuosikausia suomalaisten klassikkojoululahjana ovat olleet käsin neulotut villasukat. Villasukkaperinne ei katkea, mutta nyt neulotaan myös villapaitoja lahjaksi.

Kaarrokeneulevillapaidat, suomalaisesta lampaanvillasta suunnitellut mallit, perinteinen harmaa kalastajaneule eli luotolainen ja muut paikallisista erityispiirteistä aiheensa saaneet neuleet innostavat nyt kovasti neulojia. Ennustettavissa onkin myös ensi talvena pula villalangoista. Kotimaisen villan kysyntä on noussut uuteen lentoon ja herättänyt eloon myös hiipumassa ollutta kotimaista kehräämötoimintaa.

Valmiit tarvikepaketit

Valmiit tarvikepaketit, joissa on oikea määrä lankaa haluttuun malliin ovat osa käsityötrendiä. Ilmiö on sama kuin valmiissa ruokavalmisteissa, joita tilataan kotiin. Täsmällisellä materiaalimäärällä vähennetään turhaa hävikkiä ja kaikki materiaali päätyy oikeasti käyttöön valmiina tuotteena.

Lähde: Käsi- ja taideteollisuusliitto ry Taito

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Pexels