Uusi värimaailma piristää kodin ilmeen

Näyttävä tehosteseinä ja harmoninen värimaailma ovat sisustuselementtien aatelia. Kun malttaa tehdä tärkeät työvaiheet huolella, kotimaalarikin voi onnistua.

Maalaaminen on suhteellisen edullinen tapa saada kotiin uutta ilmettä sisälle. Kun sisustus kaipaa piristystä tai valkoiset seinät alkavat näyttää joko kellertäviltä tai tunkkaisesti harmahtavilta, kannattaa tarttua maalitelaan. Maallikko harvemmin yltää ammattilaisen työnjälkeen, mutta toisaalta maallikko ei myöskään tarkastele lopputulosta yhtä kriittisellä silmällä kuin ammattilainen. Ja parastahan maalaamisessa on se, että silmää miellyttämättömän lopputuloksen saa aina maalattua piiloon.

Ennen kuin maalaushommiin lähtee, on kuitenkin hyvä kerrata muutama perusasia. Tärkein pohjatyö maalaamiselle on sävyn valinta. Rautakaupoissa on värikarttoja, jotka saa ottaa kotiin mukaan – ja syystä. Rautakaupan valaistus tuskin koskaan vastaa sitä valaistusta, mikä kotona on.

Värikarttaa kannattaa myös tarkastella sekä valoisan että pimeän aikaan, jotta näkee kunnolla, miten valo vaikuttaa väriin. Jos maalaa vain yhden seinän, on värikarttaa hyvä tarkastella myös muiden seinien kanssa yhdessä. Väri näyttää yllättävän erilaiselta riippuen siitä, mitä väriä sen vieressä on. Kannattaa ottaa huomioon myös, että valittu sävy sopii lattian ja katon sävyihin. Jos kattoa ei ole maalattu pitkään aikaan, se saattaa alkaa näyttää nuhjuiselta uuden seinäpinnan myötä, joten myös katon maalaamista kannattaa harkita.

Sävyn valinnassa saa olla rohkea ja toteuttaa myös villimpiä ideoita. Etenkin yhden seinän maalaaminen on nopeaa, joten tehosteseinän väriä voi halutessaan vaihtaa vaikka vuosittain. Pelkkään värivalintaan ei kuitenkaan tarvitse tyytyä, jos ei halua, vaan nykyään rautakauppojen valikoimissa on paljon erilaisia efektimaaleja. Niillä maalaamiseen on omat kikkansa, mutta neuvoja saa jo rautakaupasta, mutta myös esimerkiksi valmistajien nettisivuilta.

Hyvät työvälineet helpottavat maalaamista huomattavasti. Asia, josta ei ikinä kannata pihistellä, on turvallisuus. Kiikkerät tikkaat, joille kiipeäminen pelottaa, kuuluvat kierrätykseen. Tukevilla tikkailla on paitsi turvallista, niiden avulla myös työnteko on mukavampaa.

Huolellisilla pohjatöillä onnistuneeseen lopputulokseen

Kun on aika aloittaa työt, ensimmäinen asia on tarkistaa, että kaikkia työvälineitä myös varmasti on. Kunnollinen valaistus on yksi maalarin tärkeimmistä työkaluista! Tavallinen kattolamppu harvoin antaa niin hyvää valoa, että maalausjälkeä pystyisi arvioimaan kunnolla. Työvalaisimet ovat suhteellisen edullisia ja käsistään kätevälle niille on varmasti käyttöä myös jatkossa.

Seuraavana vuorossa on huolellinen suojaus. Pelkkä lattian suojaaminen ei riitä, vaan myös listat, katto ja esimerkiksi pistorasiat ja valokatkaisijat on hyvä suojata, jotta lopputuloksesta tulee siisti.

On makuasia, haluaako tehosteseinän ylälaitaan jättää maalarinteipin levyisen valkoisen rajauksen toisten mielestä se kuuluu olennaisesti tehosteseinään, kun taas toiset haluavat tehostevärin jatkuvan katonrajaan saakka. Suojat tulee myös poistaa ennen kuin maali on ehtinyt kuivua, muuten teippi vie helposti suikaleen maalia mennessään.

Maalattavan pinnan tulee olla puhdas ja kuiva. Jos seinässä on epätasaisuuksia, ne kannattaa tasoittaa kitillä piiloon, muuten uusi maalipinta on jo valmiiksi nuhjuisen näköinen. Pienet epätasaisuudet saa poistettua hiomapaperilla, mutta siitä tuleva pöly tulee pyyhkiä huolellisesti pois ennen maalaamista.

Siisti maalipinta on ilo silmälle

Kun kaikki pohjatyöt on tehty, ollaan maalaamisessa jo voiton puolella. Työ kannattaa aloittaa rajaamalla maalattavan pinnan reunat. Sen voi tehdä pensselillä tai monen mielestä varsin näppärällä rajaajalla. Isojen pintojen maalaamiseen voi käyttää makunsa mukaan telaa tai pensseliä, mutta myös maaliruiskua. Ruiskumaalaus vaatii hieman opettelua, mutta kun homma on hanskassa, saa ruiskulla erittäin tasaista jälkeä nopeasti. Jos ruiskua ei halua ostaa itselleen, niitä myös vuokrataan konevuokraamoissa.

Seinä kannattaa maalata pystysuuntaisesti, noin puolen metrin levyisinä kaistaleina. Telaan tai pensseliin otetaan aluksi reilusti maalia ja levitetään seinälle, jonka jälkeen maalausjälki tasoitetaan samansuuntaisin, ylhäältä alaspäin tulevin vedoin ilman, että maalia otetaan lisää. Tapetin päälle maalaamista ei periaatteessa suositella, mutta sitäkin tehdään. Riskinä on, että tapetti kastuu ja alkaa kupruilla tai irtoaa seinästä. Kerrokset kannattaa pitää ohuina kupruilun välttämiseksi.

Jos työssä pitää taukoja, kaikkein helpointa on laittaa telat, pensselit ja maalikaukalo tiivisti suljettuun muovipussiin. Maali pysyy muovipussissa märkänä, eikä kuivu tarvikkeisiin kiinni. Tarvikkeet voi myös pestä, jos työtä jatkaa seuraavina päivinä, mutta etenkin tela pysyy paremmassa kunnossa muovipussiin suljettuna.

Maalikerrosten määrä riippuu käytettävästä maalista ja alla olevasta väristä. Rautakaupan henkilökunta osaa neuvoa tuotteiden käytössä, mutta myös omaan silmään voi luottaa. Jos myyjän neuvomat kaksi kerrosta kuultaa läpi, kannattaa sutia vielä kolmas kerros. Kun kaikki kerrokset on maalattu ja suojaukset poistettu, onkin aika nauttia kodin uudesta ilmeestä.

Kotimaalarin muistilista

– Vie sävykartta kotiin, jotta voit tarkastella niitä oikeassa valaistuksessa
– Tarkastele kriittisesti myös kattoa; olisiko senkin aika saada uusi maalipinta?
– Älä pihistele turvallisuudesta, vaan hanki kunnon tikkaat tai työpukki
– Selvitä mahdollisen erikoismaalin käyttöohjeet jo ostohetkellä
– Varaa riittävästi maalia ja tarvikkeita ennen kuin aloitat työn
– Huono valaistus peittää virheet, joten käytä kunnon lamppua apuna
– Huolellinen suojaus on siistin lopputuloksen edellytys
– Tasoita epätasaisuudesta ja varmista, että pinta on puhdas ja kuiva
– Käytä riittävästi maalia, mutta vältä valumajälkiä
– Poista maalarinteipit aina jokaisen maalikerroksen valmistuttua ennen kuin maali kuivuu

– Suojaukseen muovia, pahvia tai paperia
– Hiomapaperia ja hiomatuki
– Maalarinteippiä
– Rajaaja, sivellin
– Tela, jatkovarsi
– Maalauskaukalo tai maalausastia
– Henkilökohtaiset suojaimet ja työvaatteet
– Työpukki tai tukevat tikkaat
– Pesuämpäri
– Pesuharja tai -sieni
Lähde: Tikkurila