Haaveen valoa tulvivasta kodista voi toteuttaa ikkunaremontin yhteydessä vanhoja ikkuna-aukkoja suurentamalla. Työ on kuitenkin luvanvaraista ja vaatii rakennesuunnittelijan apua, jos talon kantaviin rakenteisiin kajotaan.
Omakotitalojen ikkunoiden koko on kasvanut vuosikymmenien saatossa reilusti. Siinä missä rintamamiestaloissa talvikuukausina voi vain haaveilla luonnonvalosta sisällä, modernien talojen valtavista lasiseinistä tulvii valvoa sisään päiväsaikaan jopa marraskuussa. Valossa kylpevästä olohuoneesta haaveilevan ei kuitenkaan tarvitse välttämättä pakata tavaroitaan ja muuttaa uudempaan taloon, vaan vanhankin talon ikkunat saa tietyin edellytyksin vaihdettua isommiksi.
Rakennusalan yrittäjä Ville Lirkki huomauttaa, että ikkunaremontin yhteydessä vanhojen ikkuna-aukkojen suurentaminen voi olla isokin projekti. Paljon riippuu siitä, millainen on lähtötilanne ja kuinka paljon lopputuloksen haluaa eroavan siitä.
– Uusissa ja uudehkoissa omakotitaloissa on kattotuolit, jotka jakavat katon painon tasaisesti koko rakennukselle. Vanhemmissa taloissa näin ei ole, eli ikkuna-aukkoja suurentaessa voi joutua tekemään lisää palkituksia. Korkeussuuntaista ikkunoiden suurentamista talo kestää paremmin, mutta leveyttä kasvattaessa ongelmia voi ilmetä, Lirkki keroo.
Selvitä työn luvanvaraisuus
Omakotitalon rakenteisiin kajoaminen on luvanvaraista. Lisäksi rakenteiden muokkaaminen vaatii aina ammattitaitoisen rakennesuunnittelijan tekemät suunnitelmat ja piirustukset tehtävästä työstä. Kun suunnitelma on hyväksytty rakennusvalvonnassa, voi työtä olla silti edessä yllättävän paljon.
Etenin rintamamiestalot ovat tunnetusti haastavia remonttikohteita. Niissä on käytetty eristeenä purua. Ikkuna-aukon suurentaminen alaspäin on siis periaatteessa helpompaa kuin ylös tai sivuille, koska puru pysyy kyllä paikoillaan, kun painovoima vetää sitä alaspäin, mutta ikkunan yläpuolelta vanhat purut joutuu kaivamaan pois ja korvaamaan nykyaikaisella eristeellä.
– Nykyään tosin suositellaan, että käytetään nelikertaisia ikkunoita, jolloin lisäeristäminen on muutenkin tarpeen. Nykyaikaiset eristeet ovat muutenkin huomattavasti parempia kuin vanha puru, Lirkki sanoo.
Harva kuitenkaan lähtee ikkunaremonttiin puhtaasti ulkonäkösyistä, mutta isoista ikkunoista haaveilevalle joka tapauksessa edessä oleva ikkunoiden uusiminen on oivallinen tilaisuus toteuttaa unelmansa.
Energiatehokkuuden ja asumismukavuuden parantuminen ovat merkittävimpiä syitä, miksi ikkunoita yleensä uusitaan. Suuremmatkaan ikkunat eivät vähennä energiatehokkuutta, kun nykyään suositellaan käytettäväksi nelinkertaisia ikkunoita, jolloin lämmönhukka lasin läpi on olematon.
Ota huomioon ilmanvaihto
Ilmanvaihto on monen suomalaiskodin ongelma. Vanhan talon ikkunat on saatettu vaihtaa uusiin tiiviimpiin parikymmentä vuotta sitten, mutta talon ilmanvaihdon tarvetta ei ole otettu huomioon samalla. Lisäksi nykyasumisen kosteuskuorma on huomattavasti suurempi kuin mitä se oli vielä esimerkiksi 1980-luvulla.
Suurentunut kosteuskuorma tarkoittaa käytännössä sitä, että siinä missä ennen on tavattu käydä saunassa koko perheen voimin pari kertaa viikossa, ulkona olevia pyykkinaruja on hyödynnetty talvellakin ja talvipakkasella palelu en estetty villasukkia käyttämällä, nykyään nuorissa perheissä suihkussa käydään useita kertoja päivässä, pyykkiä kuivataan sisällä ja asunnon sisälämpötilaa pidetään aiempaa korkeampana.
Se luonnollisestikin vaatii ilmanvaihdolta enemmän. Kun uudet ikkunat päihittävät vanhat myös tiiveydessä, ei korvausilmaa asuntoon saada enää vuotavien ikkunoiden kautta, vaan korvausilman saanti on turvatta muilla tavoilla.
– Helpoiten tuloilmaongelman ratkaisee ikkunoilla, joissa on valmiina tuloilmaventtiili. Nykyaikainen tuloilmaikkuna tuo korvausilman sisätiloihin hallitusti. Huonosti toimiva ilmanvaihto ei ole pelkästään mukavuusasia, vaan pahimmillaan huono sisäilma tuhoaa koko talon.
Huoltovapaus lisää mukavuutta
Kun vielä pari vuosikymmentä sitten ikkunoiden eri ominaisuudet rajoittuivat lähinnä puitteen materiaaliin, nykyikkunoissa ominaisuuksia on jo paljon. Puitteiden huoltovapaus ja itsestään puhdistuvat ikkunalasit ilahduttavat niitä, jotka eivät kovin mielellään ikkunanpesuvälineisiin tai maalipensseliin tartu.
Erilaisia tuloilmaikkunavaihtoehtoja on niin painovoimaisen kuin koneellisenkin ilmanvaihdon kohteille ja kesähelteellä porottava aurinko ei enää kuumenna kotia pätsiksi, kun ikkunan aurinkosuojapinnoite voi vähentää sisälle tulevaa lämpösäteilyä jopa puolella. Aurinkosuojapinnoitteisia ikkunoita suositellaan etenkin talon eteläpuolelle ja mitä suurempi ikkuna on, sen enemmän pinnoittamaton ikkuna kuumentaa asunnon sisälämpötilaa. Talvella taas, kun keli sahaa plusasteiden ja kovienkin pakkasten välillä, vanhojen ikkunoiden kanssa joutuu kärsimään ikävästä huurtumisesta, kun taas nykyteknologian ansiosta uudet ikkunat eivät huurru samalla lailla. Uusien ikkunoiden myötä myös käytettävyys on aivan toista luokkaa kuin vanhoissa. Moni ajattelee, ettei ikkunan avaamiseen ja sulkemiseen mitään kovin mullistavaa tuotekehittelyä ole tullut vuosikymmenien aikana, mutta esimerkiksi turvalliset kippi- eli DK-ikkunat nimensä mukaisesti aukeavat kippaamalla sisäänpäin. Putoamisvaaraa ei ole ja tuuletus sujuu mukavasti ilman vedon tunnetta.