Viimeinen silaus pihaan

Pihakiveys on kestävä ja käytännöllinen ratkaisu pihatielle ja oleskelualueille. Onnistuakseen se vaatii kuitenkin huolellisen suunnittelun ja pohjatyön.

Viihtyisän pihan osaksi mielletään nykyään myös pihakiveys. Pihakiveys on helppohoitoinen ja erittäin kestävä materiaali, joka soveltuu monipuolisesti pihanrakentamiseen. Useimmiten kiviä käytetään etupihan ja pienten pihapolkujen päällysteeksi, terassien ja patioiden pinnoitteeksi sekä istutusten rajaamiseen. Kivimuureilla ja portailla voi puolestaan tasata rinnetontin korkeuseroja. Hyvin tehty pihakiveys viimeistelee tyylikkään pihakokonaisuuden.

Pihakivet käyttökohteen mukaan

Viherrakentamisen lehtori Hannu Haapamäki ammattiopisto Liviasta kertoo, että pihakiveyksen toteutukseen soveltuvat monenlaiset kivet ja niitä löytyy markkinoilta laaja valikoima. Pääasiassa materiaaleina käytetään luonnonkiveä ja betonikiveä ja -laattaa, ja niitä saa eri kokoisina, värisinä ja pintaisina. Pihakiveys antaakin hyvät mahdollisuudet persoonalliseen toteuttamiseen.

– Jokainen voi valita mielensä mukaisesti eri värisistä, kokoisista ja kuvioisista kivistä. Kauniin näköistä ja esteettistä saa syntymään myös luonnonkiveä ja betonikiveä yhdistämällä.

Luonnollisen lopputuloksen saa valitsemalla pihakivet, värit ja muodot rakennuksen tyyliin sopivaksi. Moderniin ympäristöön sopivat esimerkiksi sileäpintaiset tai suoralinjaiset pihakivet.  Perinteisempää tunnelmaa saa pinnaltaan profiloiduilla ja vanhennetuilla kivillä. Kivien valintaan vaikuttaa myös niiden käyttötarkoitus. Ajotiellä tarvitaan vähintään kuusi senttimetriä paksua betoni- tai graniittikiveä. Pienille pihapoluille riittää hyvin ohuempi viisi senttimetriä paksu kivi tai laatta.

Toimiva pihakokonaisuus pihasuunnittelulla

Pihakiveyksen lopputulokseen vaikuttavat monet ympäristötekijät, jotka on hyvä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Näistä tärkeimpiä ovat tontin maaperä, kasvillisuus ja maaston muoto. Maaperässä kulkevat isojen puiden juuret voivat kasvaa kiveyksen alle ja nostaa kiviä koholle. Maaston muoto puolestaan vaikuttaa sade- ja sulamisvesien kulkuun pihamaalla. Pihakiveyksen pohjatöissä maaperä pitää muotoilla ja kallistaa siten, että sadevedet eivät pääse valumaan piharakenteisiin.

Pihakiveyksen toteutus aloitetaankin yleensä piha- tai kiveyssuunnitelmalla. Suunnitelman voi tehdä itse tai pyytää avuksi vihersuunnittelun ammattilaista.

– Ammattilainen osaa suunnittelussa huomioida kasvien korkeudet, kasvupaikkavaatimukset ja talon väriin sopivat kivet ja kasvillisuusvärityksen. Hän myös tietää, miten puiden juuristo käyttäytyy ja miettii veden pois johtamiset ja kallistukset.

Suunnittelussa huomioidaan pihakivien käyttökohteet sekä värit, kivityypit ja ladontamallit. Tavoitteena on, että pihakiveys muodostaa toimivan kokonaisuuden yhdessä pihan muiden osa-alueiden kanssa. Suunnittelu auttaa samalla arvioimaan tarvittavia kivimääriä ja hankkeen kokonaiskustannuksia.

Pohjatyöt ratkaisevat laadun

Projektin onnistumisessa ratkaisevan tärkeää on hyvin tehty pohjatyö. Pohjatöiden laajuus riippuu maaperästä ja pihakivien käyttökohteesta. Pihakiveyksen perustan tulee olla tasalaatuinen ja tiivis ja pohjien routimattomat ja kantavat. Jos pohjia ei tehdä kunnolla, kiveykseen voi ajan myötä syntyä painaumia ja epätasaisuutta.

Kaivuutyöt aloitetaan poistamalla routiva maa. Erittäin routivia pehmeitä maalajeja ovat esimerkiksi savi, turve ja lieju. Ne korvataan routimattomalla maa-aineksella, kuten soralla tai murskeilla. Päällysteen käyttötarkoitus, kuormitus vaikuttavat siihen, kuinka syvältä maata poistetaan. Sen jälkeen maapohja muotoillaan haluttuun kaltevuuteen.

Routivassa maassa alimmaiseksi laitetaan suodatinkangas. Se estää routivan perusmaan ja muiden pohjamateriaalien haitallisen sekoittumisen ja maakerrosten painumisen alaspäin. Suodatinkankaan päälle tulee jakava kerros, joka varmistaa etteivät ylemmät kerrokset pääse liikkumaan. Päälle laitetaan vielä sorasta tai murskesorasta kantava kerros estämään kivien painuminen alaspäin. Kantavan kerroksen maa-ainekset tasataan ja tiivistetään ja päälle laitetaan vielä asennushiekkakerros. Asennushiekkakerroskin tasoitetaan ja lopuksi päälle ladotaan pihakivet. Routimattomassa maassa pääsee vähemmällä vaivalla, sillä työt voi aloittaa suoraan kantavasta kerroksesta.

Ladontamallista apua asennukseen

Pihakivet ja laatat asennetaan käsin valmiin ladontamallin mukaan. Ladonta aloitetaan kiinteästä rakenteesta, ja se tehdään aina valmiilta kivipinnalta. Asennuksessa saumojen tulisi pysyä koko ajan suorina. Mahdolliset heitot saumauksessa korjataan heti asennuksen aikana.

– Ladontaohjeita kannattaa kuitenkin noudattaa tarkkaan, että kivet riittävät tai että kiviä ei jää käyttämättä, Haapamäki ohjeistaa.

Pihakiveys viimeistellään lopuksi pihakiviä korkeammilla reunakivillä. Reunakivet erottavat kiveyksen viheralueesta ja estävät nurmikon leviämisen sille. Niiden tarkoituksena on myös estää kiveyksen purkautuminen. Reunakivet asennetaan maahan upottamalla tai liimaamalla kivet päällysteen pintaan.

Pihakiveys vaatii usein kivien leikkaamista parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Tasaisen tuloksen saa esimerkiksi timanttiterällä varustetulla kulmahiomakoneella. Lopuksi pinnoite saumataan ja pihakiveys tiivistetään tärylevyllä. Huolella rakennettuna pihakiveys kestää vuosia.

Helppohoitoinen pihapäällyste

Pihakivet ja -laatat ovat helppohoitoisia ja ne myös vähentävät lian ja hiekan kulkeutumista kodin sisätiloihin. Säännöllinen lehtien ja roskien poisto ja kevyt vesipesu kerran tai kaksi vuodessa riittävät pitämään kiveyksen siistinä. Saumoihin ilmaantuvien rikkaruohojen hävittämisen voi tehdä käsin nyppimällä. Päällysteeseen tarttuneen lian ja sammalen poistoon voi käyttää apuna painepesuria. Pesuveden mukana voi kuitenkin lähteä saumaushiekkaa, joten sitä voi joutua lisäämään pesun jälkeen.

Liukkauden torjuntaan pihakiveykselle sopii parhaiten hiekoitus. Lumen poisto käy käsin lapioimalla tai kolaamalla. Raskasta kalustoa lumenluonnissa on syytä välttää, sillä se voi aiheuttaa päällysteeseen naarmuja tai rikkoa kiveyksen.

Lähde: Pihakivi.com

Kuvat: Stark