Yösähkö tai kausisähkö voi sopia runsaasti sähköä käyttävälle taloudelle paremmin kuin yleissähkö. Myös pörssisähkö on noussut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi sähkönkulutuksen optimoinnista kiinnostuneille.
Omakotitaloon sopiva sähkösopimus riippuu siitä, lämmittääkö talon pääasiassa sähköllä vai muulla tavalla. Sähkösopimusten pääluokat ovat yleissähkö, yösähkö, kausisähkö ja pörssisähkö. Yleissähkösopimuksessa sähkö on samanhintaista läpi vuorokauden ja vuoden. Yleissähkö sopii niihin talouksiin, joissa talon pääasiallinen lämmitysjärjestelmä on jokin muu kuin sähkö, esimerkiksi kaukolämpö, öljy tai puu. Useimmat sähköyhtiöt ohjeistavat, että yleissähkö sopii talouksiin, joissa vuosikulutus on alle 10 000 kilowattituntia.
Jos talo on sähkölämmitteinen tai sähköä kuluu muuten merkittävästi enemmän, kannattaa harkita sähkösopimusta, joka mahdollistaa runsaan sähkön käytön keskittämisen halvempien hintojen aikoihin.
Tällaisia sopimuksia ovat yösähkö, kausisähkö ja pörssisähkö. Valtion energiatehokkuusyhtiö Motivan asiantuntijan Sami Seunan mukaan eri sähkösopimuksilla saavutettava hyöty riippuu paljolti siitä, miten paljon on valmis optimoimaan käyttöään.
– Hyöty voi olla merkittäväkin, jos kulutuksesta leikkaa pois kalliit ajat kokonaan. Toisaalta joidenkin omakotiasujien mielestä sähkönkulutuksen keskittäminen tiettyihin aikoihin häiritsee arkea, vaikka monen laitteen tekniikka mahdollistaa ohjaamisen kellonajan mukaan, Seuna sanoo.
Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen kertoo havainneensa, että liiton jäsenet kilpailuttavat sopimuksia melko aktiivisesti, tosin sopimusten erot ja sopimuksiin liittyvät termit eivät liene kaikille tuttuja.
– Termi pörssisähkö tuntuu karkottavan joitain ihmisiä, joten voisi olla hyvä jos sähkönmyyjät käyttäisivät vaihtoehtoisia tuotenimiä. Hyvin edullisesta tuotteesta on tällä hetkellä kysymys, varsinkin sähkölämmittäjälle, Savolainen sanoo.
Hän huomauttaa, että kuluttaja ei voi vaikuttaa sähkön siirtomaksuihin ja veroihin, joista muodostuu huomattava osa kokonaiskuluista.
– Siirtomaksut ja verot ovat nousseet jatkuvasti ja moni kokee, että kilpailuttamalla saavutettu hyöty menetetään niiden korotuksiin, Savolainen sanoo.
Pörssisähkön ostaja maksaa markkinahinnan
Yösähkösopimuksessa sähköllä on kaksi hintaa: päiväsähkö ja yösähkö, joista yösähkö on edullisempi. Yösähköhinta on voimassa kello 22–7 ja vastaavasti päiväsähköhinta kello 7–22. Säästöä tulee, kun esimerkiksi lämminvesivaraajan laittaa päälle yöaikaan. Myös astianpesukoneen, lattialämmityksen ja pyykkikoneen käyttöä voi keskittää yöaikaan.
Kausisähkösopimuksessa lämmittäminen on kalliimpaa talviarkipäivinä. Talvikausi vaihtelee hieman yhtiöittäin, mutta useimmissa talvikausi alkaa marras-joulukuussa ja päättyy maaliskuussa. Kausisähkö soveltuu kuluttajille, joiden sähkönkäyttö painottuu kesäaikaan. Tyypillisiä kausisähkön käyttäjiä ovat esimerkiksi maatilat.
Viime vuosina pörssisähkö on noussut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi sähkölaskun optimoinnista kiinnostuneille. Pörssisähkösopimuksessa hinnoittelu seuraa sähkön markkinahintaa. Sähkölle muodostuu markkinoilla jokaiselle tunnille oma hinta, jota kutsutaan spot-hinnaksi. Hinta muodostuu pörssiin syötettyjen osto- ja myyntitarjousten perusteella. Näin pörssisähkön kuluttaja ei koskaan maksa sähköstään markkinahintaa enempää. Suomen alueella pörssisähkö määräytyy pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä.
Nord Pool laskee ja julkaisee seuraavan vuorokauden tuntikohtaiset spot-hinnat joka päivä noin kello 14. Sitä enemmän on mahdollista säästää, mitä enemmän sähkön hintoja seuraa ja keskittää halpoihin tunteihin. Pörssisähkön hyvänä puolena pidetään myös hinnoittelun läpinäkyvyyttä, sillä asiakas maksaa tuntispot-hinnan, etukäteen tiedossa olevan marginaalin sekä kuukauden perusmaksun.
Pörssisähkö yleistynyt muissa Pohjoismaissa
Nord Poolin pörssisähkön hinta on viime vuosina ollut hyvin edullinen, joten pörssisähkön käyttäjät ovat selvinneet halvemmalla kuin kiinteähintaista sähköä ostaneet. Esimerkiksi Yleisradion tekemän vertailun mukaan pörssisähkö on tällä hetkellä edullisin sähkösopimus. Pörssisähkö voi tietysti joskus olla myös kiinteähintaista kalliimpaa, ja sen hinta saattaa tulevaisuudessa nousta. Pohjoismaisesta sähköstä suuri osa tuotetaan Ruotsissa ja Norjassa vesivoimalla, joten vesivoiman tuotannon vaihtelut saattavat heilauttaa sähkön pörssihintaa.
– Yllättäviä piikkejä on nähtävissä melko harvoin, mutta esimerkiksi aikainen arkiaamu maantieteellisesti laajoilla alueilla ja kovilla pakkasilla on tyypillisesti sellainen tilanne, jolloin pörssisähkön hinta kiipeää korkealle, Seuna sanoo.
Norjassa ja Ruotsissa pörssisähkö on yleistynyt huomattavasti nopeammin kuin Suomessa. Esimerkiksi Norjassa jo valtaosa kuluttajista käyttää spot-hintoja. Pörssisähkön käyttö on Suomessakin selvässä kasvussa ja se kuuluu jo käytännössä kaikkien energiayhtiöiden tuotevalikoimaan.
Pörssisähkön käyttö mahdollistaa hyvin tarkan kulutuksen optimoinnin.
– Pelkästään sillä, että välttää käyttöä aivan kalleimpina tunteina ja hyödyntää joitakin halpoja tunteja, saa tuntuvaa hyötyä vuorokausitasolla, Seuna sanoo.
Kannattaa käyttää useampaa lämmitysmuotoa
Pörssisähkön käyttäminen edellyttää etäluettavaa, digitaalista mittaria. Etäluettavat mittarit tulivat pakolliseksi vuonna 2009 ja valtaosa sähkömittareista on jo etäluettavia. Ennen etäluettavia mittareita käytössä oli mittareita, joissa oli yksi tai kaksi laskijalaitetta. Yhden laskijalaitteen mittarilla pystyi käyttämään yleissähköä ja kahden laitteen mittarilla yösähköä tai kausisähköä. Iäkkäissä omakotitaloissa saattaa olla vielä käytössä vanhanaikaisia mittareita ja ne on vaihdettava etäluettavaan mittariin, jos aikoo ryhtyä käyttämään pörssihintaa.
Sähkön hintaa ei myöskään itse tarvitse väijyä herkeämättä, vaan hintaa voi seurata Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksella, joka ilmoittaa automaattisesti halvat ja kalliit tunnit. Vaikka pörssisähkö ei lopulta kiinnostaisikaan, Seuna suosittelee aina kilpailuttamaan sähkösopimuksen. Lisäksi hän suosittelee käyttämään omakotitalon lämmittämiseen useampaa lämmitysmuotoa. Sähkölämmitystä voidaan täydentää esimerkiksi ilmalämpöpumpulla tai polttamalla puuta.
– Ilmalämpöpumppu sopii oikeastaan kaikkiin sähkölämmitteisiin taloihin lisälämmöksi, tosin kovilla pakkasilla se pyörii jo aika huonolla suorituskyvyllä, Seuna sanoo.
teksti: Tuomas Koukkunen