Ekologisuus on keittiössä IN

Ruokaharrastukset ovat trendikkäämpiä kuin koskaan, ja niin on myös keittiöihin panostaminen.

– Tämän päivän keittiössä luonto on hyvin lähellä niin materiaaleissa kuin väreissäkin, kertoo Puustellin mallistosuunnittelija Sirkku Aine.

Kysyttäessä, mikä keittiöissä on nyt trendikkäintä, vastaus on yksiselitteinen.

– Ekologisuus! Se on trendikkäintä! Materiaaleista ehdottomasti tärkein on puu, kaikki kierrätettävät materiaalit sekä materiaalien lempeät pintakäsittelyt.

Aineen mukaan todellisia suunnannäyttäjiä alalla ovat yritykset, jotka tuottavat teollista tuotantoa ajatellen mahdollisimman ekologisesti valmistettuja, mutta samalla visuaalisesti kiinnostavia materiaaleja. Ympäristökuormitusta saadaan vähennettyä selvästi kiinnittämällä huomiota materiaalien todelliseen tarpeeseen ja hukkaan. Vähemmän on enemmän.

Suunnittelija kertoo, että tasomateriaalien trendikärjessä ovat puu, kivi sekä keraaminen taso, jotka kaikki ovat kierrätettäviä ja helppohoitoisia materiaaleja. Keraamiset työtasot ovat vahvuudeltaan vain 7 milliä. Silti ne ovat yhtä kestäviä kuin paksu kivitaso.

– Vähäinen materiaalien käyttö on osa tämän päivän ekologista keittiösuunnittelua. Olemme ainoana keittiövalmistajana kehittäneet myös täysin kierrätettävän Puustelli Miinus -keittiön, josta on vähennetty kaikki ympäristöä rasittavat materiaalit. Rungoissa yleensä käytettävien MDF- ja lastulevyjen tilalle on tullut biokomposiitti. Materiaali on kestävä, täysin kierrätettävä ja vedenkestävä. Miinus-keittiön ovien ja tasojen puupinnoissa on joko öljy tai vesiohenteinen lakka tai petsi. Liimoissa ei ole formaldehydiä.
– Miinus-keittiön pienimmätkin osat on tutkittu ja hiilijalanjäljet laskettu, Aine esittelee tuoretta innovaatiota.

Raikasta tai lämmintä

Värimaailmaltaan ajan hengen mukainen keittiö voi olla kestosuosiota niittävä valkoinen.

– Valkoiseen on helppo yhdistää monenlaisia materiaaleja ja värejä. Modernin keittiön ystävä käyttää usein valkoista, mutta perinteisen tyylin suosija voi hyödyntää sen raikastavaa vaikutusta kalusteissa.

Maanläheistä ekologisuutta voi korostaa myös väreillä, joista voisi mainita lämminhenkisen Kashmir-sävyn.
– Se toimii sovittelevana vivahteena moneen väriyhdistelmään. Myös harmaan ja vihreän pehmeät sävyt sopivat tähän tarkoitukseen. Lila orkidea edustaa voimakkaampaa trendiväriä, Aine luettelee.

Kodikas tunnelma näkyy keittiösävyjen pehmeydessä ja tapetointi lisää tunnelmaa. Valaistuksessa halogeeneja vältetään jo ekologisistakin syistä.

– Nykyaikainen keittiö valaistaan led-valoilla eri suunnista, ja kohdevaloja käytetään runsaasti.

Mistä suunnittelija saa inspiraationsa?

– Materiaalit toimivat inspiraation lähteenä. Käymme tutustumassa jo materiaalien suunnitteluvaiheessa valmistajien kehittämiin uutuuksiin. Visuaalisesti kiinnostavien vaihtoehtojen kohdalla perehdymme materiaalien raaka-aineisiin ja valmistustapoihin. Näin löydämme ne materiaalit, jotka täyttävät kriteerimme, Aine kertoo.

Käytännöllisyyttä unohtamatta

Suomalainen keittiöasiakas on Sirkku Aineen mukaan hyvin järkevä ja kalustehankintaa pohditaan tarkkaan. Materiaalien hoito ja puhtaanapito mietitään arjen käyttöä silmällä pitäen.

– Keittiö joutuu monenlaiselle koetukselle ja esimerkiksi pikkukokkien häärätessä valkoiseksi maalatut ovet eivät välttämättä ole se paras valinta.

Keittiö on nykyään usein avointa tilaa, mikä on lisännyt saarekkeiden käyttöä.

– Se on järkevä tilanjakaja silloin, kun se istuu sopuisasti tilaan niin kooltaan kuin materiaaleiltaan, ja sillä on jokin toiminnallinen tehtävä. Kaikkiin keittiöihin saareke ei kuitenkaan sovi, ja voi olla jopa tiellä, Aine huomauttaa.
Entä yläkaapit, suositaanko niitä enää avoimessa keittiössä?

– Riippuu keittiön koosta ja astioiden tilatarpeesta, tarvitaanko yläkaappeja vai ei. Suuret laatikostot eivät aina riitä, jos säilytystilan tarve on suuri. Seinään integroidut, visuaalisesti tilaan sulautuvat säilytyskomerot ovat yksi ratkaisu. Suunnittelussa on tärkeää huomioida, että avokeittiö on kuitenkin keittiö, eikä sen käyttötarkoitus katoa mihinkään. Keittiö on ruoanlaittoa varten ja vaatimustason pitää säilyä sen mukaisena, Aine muistuttaa.

Aine kertoo, että suomalaisille rakas kuivauskaappi on ja pysyy, ja myös jotkut eurooppalaiset merkit ovat omaksuneet kuivauskaapin hyödyt ja ottaneet sen valikoimiinsa. Yleisesti ottaen eurooppalainen keittiö on melko yhdenmukainen konseptiltaan, kun taas Aasiassa keittiö usein on jaettu kahteen toimintaosaan: avoimessa keittiössä “siistit” keittiötoiminnot hoidetaan etualalla ja muut keittiö-toiminnot tehdään pienellä väliseinällä erotetussa tilassa.

– Suomessakin keittiön tärkeys on korostunut entisestään, ja siellä vietetään yhä enemmän laatuaikaa yhdessä perheen kanssa. Kodin keskiössä valmistuu terveellinen ruoka, mutta pöydän ääreen on myös mukava pelkästään istahtaa ja kysellä päivän kuulumiset, Aine toteaa.

Keittiö uusiksi kertaheitolla

Avaimet käteen -remontti on helppo tapa uusia keittiö. Suunnittelu lähtee aina asiakkaan kotoa, koska toimiva kokonaisuus edellyttää yksityiskohtien hiomista.

– Keittiö on tänä päivänä tärkeässä roolissa kotona. Se on kuin olohuone. Sen täytyy näyttää hyvältä, mutta silti olla samalla myös toiminnallisesti laadukas. Tämän mahdollistavat nykyaikaiset, kaappien sisään piilotetut mekanismit, kuvailee Puustellin keittiöyrittäjä Antti Niiranen.

Puustelli tekee kokonaisvaltaisia keittiöremontteja ALL Inclusive -palvelukonseptilla. Minkälaisiin koteihin Puustelli-keittiöitä tilataan?

– Hyvin erilaisiin kohteisiin. Meillä on todella laaja asiakasskaala, koska tarjoamme eri hintaisia vaihtoehtoja. Teemme uuden keittiön aina asiakkaan budjettiin sopivaksi, Niiranen kertoo.

Suunnitelma ratkaisee paljon

Myymälään astuva asiakas saattaa yllättyä palvelukonseptin laajuudesta. Moni tosin tietää etukäteen, mistä on kyse, koska saapuu paikalle tuttavansa suosittelemana.

– Meillä on sekä avaimet käteen –palvelu, että riisutumpia versioita riippuen asiakkaiden tarpeista. Yleensä paketti sisältää kalustekokonaisuuden ja asennuspalvelua jossain mittapuussa, Niiranen selvittää.

Jos keittiökalusteiden uusimisen lisäksi tarkoitus on uusia pintamateriaaleja, suunnittelija tilaa ne asiakkaan puolesta lattialaatoista lähtien. Myös sähkö- ja putkityöt kuuluvat tarvittaessa pakettiin.

– Suunnitelman teemme yleensä asiakkaan kotona. Suunnittelupalaveri ei maksa mitään, eikä sitouta tilaukseen. Hyvä suunnittelu on kuitenkin koko remontin tärkein vaihe. Paikanpäällä on hyvä käydä, sillä otamme vastuun suunnitteluun liittyvistä mitoituksista ja remontista. Kriittisten mittojen lisäksi suunnittelija tarkistaa keittiössä ikkunoiden paikat, putkien sijainnit ja millainen ilmanvaihtojärjestelmä.

Perusteellinen suunnitteluvaihe helpottaa myös kulujen laskemista, kun selviää, minkä verran keittiön muutos edellyttää remonttitöitä. Kalusteet ja oheistuotteet toimitetaan kotiin kerralla.

– Harjavallan tehtaalla jokaiselle tilauskokonaisuudelle on oma toimitusruutunsa, johon kaikki tilaukseen kuuluvat tuotteet kerätään ennen toimitusta. Näin varmistetaan, että myös koneet, altaat ja hanat ovat mukana asennusta varten, Niiranen sanoo.

Kotimaisuutta ja laatua arvostetaan

Kodinkonemallistojen energiatehokkuus kasvaa jatkuvasti. Ruoanvalmistusvinkit löytävät tiensä kotiin usein netistä tai kokkiohjelmista.

– Esimerkiksi höyryuuni on löytänyt näin tiensä kotikeittiöihin, Niiranen tietää.

Nykyaikaisten koneiden lisäksi asiakkaita kiinnostavat ergonomia sekä pintojen puhdistettavuus. Myös laatu ja kotimaisuus ovat tärkeitä asioita. Puustelli-kalusteet valmistetaan Harjavallassa.

– Kotimaisuuden suosiminen on ollut mukava huomata. Suomessa ei kuitenkaan valmisteta mekanismeja, joita tarvitsemme, joten ne tuomme itse. Erityisesti käytännölliset kulmaratkaisut ovat tärkeitä, samoin uuden sukupolven laatikostot. Puustelli–keittiöissä käytämme parhaimpia saatavilla olevia mekanismeja, jotka kestävät pitkään. Kalustemekanismien takuu nousi äskettäin kymmenestä kolmeenkymmeneen vuoteen, keittiöyrittäjä kehuu.