Vastikään Jyväskylässä päättyneiden Asuntomessujen kohteeseen numero 26, omakotitaloon nimeltään Fendari, saatiin rakennusoikeuden loppumisesta huolimatta mahtumaan reilusti lisää oleilutilaa lasiterassin avulla.
Kirsi Hotalle ja koko hänen perheelleen oli alusta asti selvää, että perheen kodiksi nousevaan Fendariin on saatava lasiterassi.
– Sanoimme arkkitehdille heti alkajaisiksi, että lasiterassi halutaan. Meillä ei ole kesämökkiä, joten terassilla tulee varmasti vietettyä aikaa paljon. Siellä ei ole itikoita, ei tuule eikä sada. Terassille laitetaan iso kulmasohva ja luulen, että siitä tulee talon suosituin paikka.
Terassin laittaminen oli alusta asti selvää siksikin, että se ei vie rakennusoikeutta. Ilman tällaista olohuoneen jatkamista tila olisi ollut kortilla.
– Haimme lisärakennusoikeutta, mutta emme sitä saaneet, joten ylimääräisiä neliöitä ei ollut.
Avautuva lasiterassi ei syö rakennusoikeutta
Rakentamismääräysten tulkinnat vaihtelevat kuntakohtaisesti, mutta karkea pääsääntö on, että lasiterassia ei lasketa rakennusoikeuteen eikä sille vaadita rakennuslupaa, kun vähintään 30 prosenttia laseista on avattavia.
– Kunhan seinät avautuvat riittävästi, terassi ei vie rakennusneliöitä. Tuotteissamme sivuseinät avautuvat tarvittaessa vaikka kokonaan, joten ongelmia ei ole, kertoo aluepäällikkö Anssi Keskisaari terassin toimittaneesta Lumon Oy:stä.
Vanhan talon saneeraajaan näkökulmasta avautuvat lasit tarkoittaa samalla sitä, että lasiterassi ei tarvitse rakennuslupaa, vaan toimenpidelupa riittää.
Luonnostelipa uutta kotitaloa tai harkitsi lasiterassin hankkimista vanhaan, kannattaa selvittää paikalliset tulkinnat etukäteen. Virallista tietoa saa viranomaisilta, ja käytännössä ammattitaitoiset terassitoimittajatkin tuntevat tulkinnat toimialueellaan.
Kuukausia lisää kesää
Hottien perheeseen kuuluu kaksi aikuista ja kaksi lasta, ja kyläilijätkin viihtyvät varmasti lasiterassilla iltaa istumassa.
– Terassi piirrettiin isoksi, jotta siellä mahtuu oleilemaan mukavasti useampikin kuin neljä. Ei ole niin ahdasta, että kun yksi nousee, kaikkien pitää nousta, sanoo Kirsi Hotta.
Terassia ei ole rakennettu varsinaisesti lämpimäksi tilaksi, mutta siellä tarkenee oleilla jo kevättalvella auringon lämmittäessä.
Ja jos aurinko ei paista, otetaan lämmittimet avuksi.
– Terassilla on kevyet lämmittimet tilapäiseen lämmittämiseen, joten se toimii oleskelutilana vuoden ympäri. Ehkä siellä voi juoda jouluna glögit, sanoo Hotta.
– Moni terassirakentaja laittaa nykyisin jonkinlaisen lämmittimen. Terassin lasittaminen tuo tutkimustemme mukaan pari kolme kuukautta lisää käyttöaikaa, ja lämmittimillä käyttöaikaa pystyy edelleen pidentämään. Maaliskuussa terassilla voi olla pelkän auringon vaikutuksesta hetkellisesti +20 astetta, kertoo Keskisaari.
Olohuoneen jatke
Ympärivuotisesti lämmintä tilaa lasiterassissa ei ole järkevää tehdä, monestakin syystä. Ensinnäkin silloin se söisi rakennusoikeutta, mikä Hotan perheen tapauksessa olisi kaatanut terassin hankkimisen tyystin.
Toisekseen hinta karkaisi käsistä, sillä eristetty terassi olisi moninkertaisesti eristämätöntä kalliimpi.
Fendarin lasiterassille kuljetaan olohuoneen kautta liukulasiovista. Keskisaaren mukaan terassi on poikkeuksellisen hyvin integroitu olohuoneeseen ja tulee olemaan toiminnallisesti varmasti onnistunut kokonaisuus. Vaikka messualueella rakentaminen on tiivistä, terassista on onnistuttu suunnittelemaan suojaisa.
Taloon asennettu terassi on vuonna 2013 lanseerattu uutuusmalli, jonka erityispiirre on puitteettomuus. Seinälasit aukeavat tarvittaessa siististi ja huomaamattomasti pois tieltä avaten esteettömän yhteyden pihaan, mutta antavat suljettuina täyden suojan tuulelta ja sateelta.
Hyvin suunniteltu on puoliksi pystytetty
Hotta kertoo olevansa tyytyväinen siihen, miten terassi hahmottui suunnitteluvaiheessa Lumonin kanssa.
– Toiveitamme kuunneltiin hyvin ja toimittajalla oli esittää myös omia ajatuksiaan. Meillä oli alkuvaiheessa vain arkkitehdin piirtämät kuvat eikä minkäänlaisia rakennekuvia terassista, mutta Lumonilla oli selkeä käsitys siitä, miten työ tehdään.
Keskisaari muistuttaa, että säntillinen ennakkosuunnittelu on paitsi perusedellytys hankkeen onnistumiselle, myös hintatekijä. Hyvin suunnitellun terassin kasaaminen työmaalle etenee sutjakasti, eikä aikaa menee suunnittelun puutteiden ja virheiden paikkaamiseen.
– Sitä paremmin suunnittelu on onnistunut, mitä vähemmän terassi näyttää taloon jälkikäteen laitetulta. Arkkitehti tekee päälinjaukset, mutta yksityiskohdissa on aina mietittävää. Tässä kohteessa oli pientä hieromista siinä, miten vaakapalkitukset rakennetaan, koska terassin katto on poikittain talon kattoon nähden. Lasiterassi ei ole mikään sesonkituote, vaan se on talon kyljessä yhtä pitkään kuin talo pysyy pystyssä, joten suunnitteluun kannattaa panostaa.
Puskuri sisä- ja ulkotilan välissä
Lopuksi vielä yksi kysymys: mistä talon nimi Fendari?
– Fendari on purjehdustermi ja tarkoittaa veneen kylkeen puskuriksi laitettavaa lepuuttajaa. Veneilemme itse ja ajattelimme, että tarvitsemme puskurin arjen ja työelämän väliin, joten Fendari oli luonteva valinta, naurahtaa Hotta.
Lasiterassikin on omanlaisensa puskuri sisä- ja ulkotilan välillä. Siellä nurmi tuoksuu mutta sade ei kastele.