Huonekalut kiertävät
 – luonto ja kukkaro kiittävät

Miksi ostaa uutta, jos hyväkuntoista käytettyäkin on tarjolla? Huonekalujen hankkiminen käytettyinä tulee paitsi edullisemmaksi, on myös ekologisempaa. Eri aikakauden kalusteilla ja sisustuselementeillä saa tuotua omaan sisustukseen myös persoonallisempaa ilmettä. 

Kierrätys on tätä päivää. Moni haluaa tänä päivänä hankkia myös huonekalunsa käytettynä. Eikä välttämättä siksi, etteikö olisi varaa uuteen, vaan koska myös sisustuksessa ja hankinnoissa yleensäkin halutaan suosia tänä päivänä ekologisuutta. Yhä useampi haluaa toimittaa myös käytöstä pois jääneet huonekalunsa kierrätettäväksi sen sijaan, että ne päätyisivät kaatopaikalle tai jäteasemille poltettavaksi.

Vain ehjää ja siistiä kierrätetään

Pirkanmaan kierrätyskeskuksissa tavara liikkuu tiuhaan. Myymälöihin Nekalassa, Lielahdessa ja Kangasalan Lentolassa haetaan koko ajan kierrätettäväksi huonekaluja ja sisustusesineitä.

– Meiltä löytyy kalusteita, valaisimia, mattoja, verhoja, tauluja ja kaikkea muuta, mitä kodin sisustamiseen tarvitaan, kertoo Pirkanmaan Kierrätys ja Työtoiminta ry:n toiminnanjohtaja Mauri Hakala

Ajatus kierrätyskeskuksista rähjäisinä paikkoina ei pidä tänä päivänä enää paikkaansa.

– Tänä päivänä asiakas vaatii, että tavaran on oltava ehjää ja siistiä. Mitään rikkinäisiä tai roiskeisia huonekaluja emme liikkeisiimme hae. Vähän vanhemmissa huonekaluissa saa toki olla ajan patinaa, se ei haittaa, Hakala toteaa. 

Jos tavara soveltuu uuteen käyttöön, se noudetaan asiakkaalta ilmaiseksi. Tavara arvioidaan tarvittaessa paikan päällä. Pirkanmaan kierrätyskeskus tarjoaa kuitenkin edullisen jäteasemakuljetuksen sille tavaralle, joka ei sovellu uusiokäyttöön. 

Ostajille kierrätyskeskus tarjoaa puolestaan nopean ja edullisen kotiinkuljetuksen 20-40 euron hintaan.

Luteita ei tarvitse pelätä

Etenkin sänkyjen ja sohvien kohdalla joitakuita saattaa mietityttää ludeongelma. Niidenhän sanotaan leviävän käytettyjen huonekalujen mukana.

– Meillä ei ole niistä ongelmaa. Kaikille kuljetustiimiemme jäsenille on annettu tuholaistorjuntakoulutus. Työntekijämme osaavat löytää huonekaluista tuholaisista kertovat merkit, kuten ulostejäämät tai jäljet puuosissa, Hakala kertoo.

Kierrätyskeskuksiin tulee tavaraa asuntojen tyhjennyksistä ja kuolinpesistä. Myös muutto ulkomaille tai toiselle paikkakunnalle voi olla syynä siihen, että kalusteita laitetaan eteenpäin. Lisäksi on heitä, jotka uusivat kalusteitaan värimaailman tai tyylin vaihtamisen vuoksi parin vuoden välein.

– Ihmisten varallisuustason kohentumisen näkee siinä, että meille tulee joskus hyvin uusiakin kalusteita, Hakala toteaa. 

60-luku on nyt pop

Ostajien mielenkiinnon kohteena ovat Hakalan mukaan tällä hetkellä erityisesti 1960-luvun retrokalusteet.

– 60-luku on nyt ihan in. Sisustajat ovat kiinnostuneita siitä, ja aikakauden kalusteet häviävätkin myymälästä äkkiä. Myös 70-luku tekee selvästi tuloaan. 80-luku ei ihan vielä niin kiinnosta, vaikka siltä ajalta onkin tarjolla hyväkuntoisia kalusteita. Erityisesti sen ajan isoja kirjahyllyjä on vaikeaa saada kaupaksi. Vitriinejä menee sen sijaan enemmänkin. Myös vanhanaikaiset tv-tasot ovat vaikeita saada kaupaksi. Toisaalta esimerkiksi kukkapöytiä saatetaan hakea toisiin tarkoituksiin. 

Keräilijät hakevat Hakalan mukaan kierrätyskeskuksista erityisesti arvolaseja ja -astioita. 

Jotakin tiettyä etsivälle kierrätyskeskusten haaste ja hienous on niiden jatkuvasti uusiutuva  ”tuotevalikoima”. Koskaan ei tiedä, mitä voi jonakin päivänä löytää. Jos etsii jotakin tietynlaista, kannattaa tietenkin vierailla myymälöissä usein. Hakala kertoo, että heille voi kuitenkin myös soittaa.

– Jos on jotakin erityistä hakemassa, niin silloin voi ihan puhelimitsekin tiedustella, olisikin teillä siellä tällä hetkellä jotakin tällaista tarjolla.

Hyvän mielen kalusteita

Hinnat ovat edullisia. Hyväkuntoisia huonekaluja saa Hakalan mukaan jo 30-80 eurolla. Rahan säästön lisäksi kierrätettyjen huonekalujen ostaminen palkitsee myös toisella tavalla.

– Kiertotalous ja hiilijalanjäljen pienentäminen ovat tätä päivää. Kun joku miettii uuden sohvan ostoa ja tajuaa, että hyvän sohvan voi löytää käytettynäkin, tulee sitä hyvä mieli. Tuntee, että on tehnyt ekologisuuden eteen ainakin jotakin.

Pirkanmaan Kierrätys ja Työtoiminta ry. tukee kiertotaloutta ja työtoimintaa. Kierrätyskeskustoiminta tarjoaa erityisesti nuorille pitkäaikaistyöttömille matalan kynnyksen työpaikan päästä takaisin työelämään kiinni.
www.pirkanmaankierratys.fi/

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Freepik