Kodinkoneet kuntoon!

Kuohuiko ruokaa paistoastiasta yli uunin pohjalle tai jäikö astiat likaisiksi konepesun jäljiltä? Kodinkoneiden säännöllisellä huololla koneet toimivat paremmin, niiden käyttöikä pitenee, ja puhtaassa keittiössä ruoanlaittokin maistuu paremmalta.

Kodinkoneet vaativat silloin tällöin puhdistusta ja pieniä huoltotoimenpiteitä toimiakseen hyvin. Etenkin ahkerassa käytössä oleva uuni, liesi ja astianpesukone on hyvä pitää puhtaana, sillä viihtyisä ympäristö ja toimivat koneet tekevät ruoanlaitostakin miellyttävämpää.

Kotitalousasiantuntija Niina Silander Marttaliitto ry:stä arvelee, että kiinnostus keittiön kodinkoneiden puhdistamiseen riippuu paljon siitä, onko esimerkiksi kova ruoanlaittaja ja keittiö ahkerassa käytössä.

– Ne koneet, jotka ovat aktiivisessa käytössä tulee huollettua paremmin, sillä lian huomaa silloin helpommin. Toisinaan sellainen lika, joka ei haise tai näy, jää helpommin huomaamatta keneltä tahansa. Esimerkiksi jääkaapin takana oleva pöly voi aiheuttaa paloturvallisuusriskin.

Ongelmia koneen toiminnalle voivat aiheuttaa myös esimerkiksi paksu jääkerros pakastimessa tai astianpesukoneeseen kertynyt kalkki. Myös uunin pohjalle valunut rasva alkaa helposti kärytä, joten uuni olisikin hyvä puhdistaa, jos jotakin kiehuu yli.

Pyykinpesukoneen puhdistus parantaa pesutulosta

Marttaliiton verkkosivuilla kerrotaan, että nykyään suurin osan pyykistä pestään matalissa lämpötiloissa pesuaineilla, jotka kuormittavat vähemmän ympäristöä. Tämä aiheuttaa sen, että pyykkikoneeseen tulee helpommin tunkkainen haju.

– Tyhjä kone kannattaa pyörittää välillä 90 asteessa pienellä määrällä jauhemaista pesuainetta. Pyykinpesukoneen puhdistamiseen voi käyttää esimerkiksi ruokakaupoissa ja apteekissa myytävää sitruunahappoa, joka annostellaan pesuainelokeroon ja käynnistetään kone. Sen jälkeen kone kannattaa vielä pyörittää uudestaan tyhjänä. Oman pyykkikoneen käyttöohjeisiin kannattaa aina tutustua etukäteen ja noudattaa ohjeita, Silander muistuttaa.

Esimerkiksi etikan, ruokasoodan ja kaupassa myytävien pesukoneen puhdistamiseen tarkoitettujen aineiden käyttö kannattaa tarkistaa käyttöohjeista – kaikki aineet eivät sovellu kaikille koneille.

– Pesukoneen tiivisteiden pinnat on myös hyvä muistaa pyyhkiä sekä puhdistaa pesuainelokerot ja nukkasihti säännöllisesti.

Pyykinpesukoneen puhdistamisen tarpeen huomaa esimerkiksi pesutuloksen heikkenemisestä sekä koneen ummehtuneesta hajusta. Hajua voi ehkäistä jättämällä käytön jälkeen pesuainelokero ja koneen luukku auki, jotta kone kuivuu kunnolla.

Pesukoneen vaihtamistakin kannattaa harkita, jos kone alkaa olemaan käyttöikänsä päässä, sillä vanha kone kuluttaa usein enemmän energiaa ja vettä kuin uusi. Myös perheen koon kasvaessa voi olla tarvetta suuremmalle koneelle.

Astianpesukone on usein kovalla käytöllä

Astianpesukone pyörii monissa perheissä hyvinkin usein, ja etenkin lisääntyneen kotona olon myötä kone täyttyy nopeasti.

Usein ensimmäinen merkki astianpesukoneen huonosta pesutuloksesta ovat sameat juomalasit.

– Astianpesukone on hyvä käyttää välillä myös tyhjänä. Tiivisteet vaativat puhdistamista, ja koneen pohjalla oleva suodatin pitää muistaa irrottaa ja puhdistaa säännöllisesti, Silander sanoo.

Lisäksi näkyvät ruoantähteet kannattaa poistaa jokaisen pesun jälkeen koneen pohjalta.

– Sitruunahappo sopii myös astianpesukoneen puhdistamiseen, sillä se poistaa kalkkisaostumia ja likaa. Sitruunahappoa annostellaan pesuainelokeroon 20-30 grammaa ja pyöritetään kone 60-70 asteessa. Jos mahdollista, silloin kannattaa käyttää ohjelmaa, joka ei lopussa kuivaa astioita, jotta jäljelle jäänyt sakka ei kuivu koneeseen kiinni. Lopuksi kone kannattaa pyöräyttää vielä tavallisella astianpesukoneaineella. Myös etikkaa voi kokeilla, eli laittaa mukiin ylätasolle etikkaa tyhjään koneeseen ja toimia muutoin samoin kuin sitruunahapon kanssa.

Laitteiden käyttöohje on hyvä säilyttää ja tarkistaa siitä, millä aineilla omaa konetta voi puhdistaa. Kaikki vinkit eivät sovellu jokaiselle koneelle.

Silander kertoo, että eco-ohjelma kuluttaa tavallista pesuohjelmaa vähemmän vettä ja sähköä, mutta koska nykyään käytetään matalampia lämpötiloja ja luonnollisempia pesuaineita, kone saattaa vaatia välillä kuumalla pesun, samaan tapaan kuin pyykinpesukone.

– Eco-ohjelmia voi käyttää huoletta, kunhan välillä muistaa pestä itse koneen korkeammalla lämpötilalla.

Jossakin vaiheessa edessä voi kaikista puhdistustoimenpiteistä huolimatta olla astianpesukoneen vaihtaminen. Koneen tiivisteet kuluvat ajan mittaan, vanha kone on usein kovaäänisempi ja se vie yleensä enemmän energiaa kuin uudemmat mallit. Energiatehokkuuteen kannattaakin kiinnittää huomiota uutta astianpesukonetta valitessa.

Uunin puhdistamisen monet konstit

Kun uunin pohjalta muistaa poistaa lian heti käytön jälkeen uunin jäähdyttyä, pääsee helpommalla. Pinttynyttä uunia on ikävä puhdistaa, koska lika palaa lujasti kiinni.

– Marttojen suositusten mukaan uunin puhdistamisessa käytetään mäntysuopaliuosta, lämmitetään uuni 50 asteeseen, ja sen jälkeen pinnat pyyhitään. Ruokasooda-suola-kuumavesi-seosta voi myös käyttää uunin pintojen puhdistamiseen. Uuninpuhdistusainettakin voi käyttää, mutta ne ovat haitallisia ympäristölle sekä iholle, Silander kertoo.

– Ritilät voi puhdistaa hankaavalla sienellä, mutta peltejä ja uunin pohjaa ei kannata puhdistaa hankaavilla materiaaleilla, etteivät ne naarmuunnu. Jos näin pääsee käymään, niihin palaa ruoka helpommin kiinni.

Marttaliiton verkkosivuilla opastetaan puhdistamaan uunin luukun lasi sokeripalalla. Kostutetulla sokeripalalla hangataan ensin lasin pintaa ja pyyhitään sen jälkeen lika kostealla puhdistusliinalla.

Uudemmissa uuneissa on myös erilaisia puhdistustoimintoja, joten ohjekirja kannattaa tutkia huolella. Uunin puhtaanapito voi olla yllättävän helppoa toimintojen avulla, kunhan niitä muistaa käyttää.

Uunin pohjan saa myös helpommin pidettyä puhtaana, kun laittaa helposti yli kuohuvia ruokia ja leivonnaisia valmistaessa paistoastian alapuolelle uunipellin, jossa on leivinpaperi.

Pakastin kannattaa sulattaa talvella

Jääkaapin pesuun Silander suosittelee mietoa pesuaineliuosta tai käsitiskiainetta. Jääkaapin tasot ja seinät pyyhitään pesuaineeseen kostutetulla liinalla tai hyllyt voi myös irrottaa pesun ajaksi. Myös tiivisteet kannattaa pyyhkiä kostealla.

Jääkaapin sisälto on hyvä käydä säännöllisesti läpi ja poistaa vanhentuneet elintarvikkeet. Kaapin takaosan imurointi kerran vuodessa on myös suositeltavaa, ja pistotulppa kannattaa irrottaa imuroinnin ajaksi.

Pakastimen sulatuksen Silander suosittelee tekemään talvella, kun pakasteessa olevat elintarvikkeet voidaan laittaa siksi aikaa pihalle tai parvekkeelle.

– Pakkasilla on paras aika sulattaa, ettei käy niin, että huomaa pakastimen oleva paksussa jäässä, kun alkaa pakastamaan marjoja loppukesästä. Paksu jääkerros huonontaa myös pakastimen tehoa.

Silander muistuttaa, että esimerkiksi kevätsiivouksen yhteydessä on hyvä huoltaa myös pienet kodinkoneet, sillä pölyä ja likaa kertyy joka paikkaan. Ohjeita kahvinkeittimen, vedenkeittimen sekä muiden laitteiden puhdistamiseen löytyy muun muassa osoitteesta www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/kodinkoneet.

Lähde: www.martat.fi

Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Freepik