Joulutunnelmaa kotiin

Jokainen viettää joulua omalla tavallaan – ja hyvä niin. Enää ei ole yhtä vakiintunutta tapaa rakentaa vuoden tärkeintä juhlaa. Tärkeintä on, että valmistelee omannäköisensä joulun ilman turhaa koohotusta ja stressiä. 

Toiset meistä ovat läpeensä jouluihmisiä, jotka aloittavat joulun valmistelut jo kesällä. Toisille taas riittää se, että virittää kausivalot pihapensaaseen ja polttaa kynttilöitä. Joku ei vietä joulua ollenkaan. Liikkeissä ja katukuvassa joulu alkaa näkyä usein jo lokakuun puolella.

Parhaimmillaan joulu on leppoisaa yhdessäolon aikaa keskellä pimeintä vuodenaikaa. Jos et ehdi tai halua laittaa koko kotia uuteen uskoon, niin luota siihen, että joulutunnelman saa loihdittua kotiin varsin vähällä vaivalla – älä siis ota juhlasta suurta stressiä. 

Jos taas sinulle tärkeä osa joulua on se, että verhot ja matot on vaihdettu, on leivottu sen seitsemää sorttia ja askarreltu vino pino joulukortteja, niin aloita valmistelut ajoissa. On joka tapauksessa hyvä pohtia omia ja muiden odotuksia joulusta hyvissä ajoin etukäteen. Sillä konstilla juhlasta saa mieleisensä. Jouluhan tulee joka tapauksessa. Jos vietät juhlaa isommalla joukolla, kannattaa ja pitääkin jakaa tehtäviä ja vastuuta myös muille. Yhdessä tekemällä ja suunnittelemalla askareet sujuvat joutuisammin ja lopputuloksena on joulu, jossa on jokaiselle jotain tärkeää.

Kaapit pitää siivota vain siinä tapauksessa, että aiot viettää joulusi niissä

Jos olet tähän asti ollut se ihminen, joka tekee muille unelmien joulua valmistamalla kaikki mahdolliset perinneherkut ja piparitalon, niin tee tänä vuonna poikkeus ja riko kaava. Jouluruokia ja -perinteitä ei ole pakko tehdä vain siksi, että niin on tehty aina ennenkin. Etsi mieluummin ne asiat, jotka tekevät juuri sinun joulustasi erityisen. Joulumieli on mahdollista löytää yllättävän pienin teoin, jotka ovat toteutettavissa varsin vähällä vaivalla normiarjen keskellä. 

Hyviä jouluvinkkejä, reseptejä ja askarteluohjeita löytää esimerkiksi Martta-järjestön sivuilta.

Jouluvalmistelut voi aloittaa hyvissä ajoin ja kodin pukea jouluun pikkuhiljaa. Alkajaisiksi voit tarkistaa joulukoristeiden määrän ja kunnon. Käytä harkintaa uusien hankkimisessa. Välttämättä uusia ei tarvitse hakea kaupasta, vaan voi viettää illan tai kaksi askarrellen täydennystä perheen tai ystävien kesken. Jo pelkästään siitä voi syntyä mukavia joulumuistoja. Materiaaleina voi käyttää myös luonnosta löytyviä raaka-aineita, kuten käpyjä, oksia tai varpuja. 

Monelle tulee orastava joulumieli jo siitä, että koristelee pihan pensaat tai puut valoketjuilla tai ripustaa ikkunoihin valokoristeita. Sähköäkään ei kulu paljon, sillä pääosa valoista on led-tekniikkaa ja siten hyvin pienikulutuksista. Jouluvalot voi myös laittaa toimimaan ajastimella, jolloin sähkönkulutus pienenee. 

Kynttilät ovat tärkeä osa joulutunnelmaa. Elävän tulen katseleminen rauhoittaa ja laskee sykettä. Huolehdi kuitenkin turvallisuudesta: kynttilöitä ei saa jättää valvomatta ja erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että niitä poltetaan palamattomalla alustalla. 

Jouluksi ei tarvitse tehdä joka nurkkaan yltävää suursiivousta, vaan ihan normaali viikkosiivous riittää. 

Hanki vain tarpeellinen määrä ruokaa

Mikään ei estä nauttimasta jouluruokia jo pitkin joulukuuta. Silloin voi ladata varsinaiseen joulupöytään vähemmän herkkuja. Arvioi rehellisesti jouluruokien menekki ja hanki vain tarpeellinen määrä ruokaa – silloin ei tarvitse heittää suurta määrää tähteitä pois joulun jälkeen. Mahdollisen hävikin voi hyvin hyödyntää heti joulun jälkeen vaikka pakastamalla tai tuunaamalla jouluherkut arkiruoiksi.

Perinteinen suomalainen joulupöytä sisältää paljon kotimaisia juureksia ja järvikalaa ja nehän ovat erittäin ilmastoystävällistä ruokaa. Pohdi siis, mitkä ruoat ovat perheelle tärkeitä ja harkitse muista luopumista. 

Energiaa voi säästää valmistamalla kerralla useampia uuniruokia. 

Välillä voi tietysti rakentaa joulupöydän huvin vuoksi ja kaavaa rikkoakseen jonkun muun maan perinteiden mukaiseksi. 

Kaikki jouluherkut voi toki ostaa valmiina, mutta jos aikaa ja osaamista riittää, voi itse tehden säästää. Samalla vaivalla saa kotiin jouluisia tuoksuja. 

Jos jouluusi kuuluu piparien tuoksu, ne voi leipoa hyvissä ajoin etukäteen. Yhtä lailla voi ostaa valmiita pipareita ja vain koristella ne itse. Kuusenkin voi koristella pipareilla, jolloin saa kuusta riisuessa suun makeaksi vielä joulun jälkeenkin. 

Joulukuusi on varsinkin kaupungeissa usein aika hintava hankinta. 

Älä elä joulunakaan yli varojesi

Joulu on myös lahjojen antamisen aikaa, mutta muista niissäkin kohtuus. Tärkeintä on läheisen muistaminen. Joululahjaksi voi antaa omaa aikaa, elämyksiä tai itse tehtyjä herkkuja. Pikku purkki hilloa itse kerätyistä marjoista tai joulusinappi kertoo kivasti, että olet todella ajatellut lahjan saajaa etkä ryntäillyt kaupoissa lompakko levällään. Lapsiperhe ilahtuu varmasti lupauksesta vahtia lapsia illan tai kaksi heidän valitsemanaan ajankohtana. Lahjaksi voi myös hyvin antaa vaikka kylpyläkäynnin tai leffalippuja. 

Lapsille ja nuorille lahjat ovat tärkeitä, mutta lahjan ei kuitenkaan tarvitse olla uusi. Se voi ihan hyvin olla kirpparilöytö, second hand-liikkeestä tai verkkokaupasta hankittu tuote tai tutulta saatu käytetty lelu tai kirja. Lahjojen avaaminen on ainakin puolet hupia – satsaa siis kauniisiin ja persoonallisiin paketteihin, jotka syntyvät helposti vaikkapa kierrätysmateriaaleista. 

Pidä kirkkaana mielessä, että joulu on ennen kaikkea sydäntalven tunnelmajuhla, ei kulutusjuhla. Älä siksi elä yli varojesi vaan mieti jo etukäteen, onko kaikki tarpeen. Voisitko tänä jouluna tehdä ja hankkia vähemmän? Selvitä ensin, että mikä on perheenjäsenillesi tai ystävillesi tärkeintä joulussa ja toteuta yksi toive jokaiselta. Harkitse muista asioista luopumista.

Osta joululahjoja harkiten. Voisitko rajoittaa joululahjojen määrää? Vältä kilpailua lahjojen määrällä ja hinnalla.

Älä myöskään osta lahjoja yli varojesi tai luotolla. Satsaa mieluummin kestäviin lahjoihin halvan ja nopeasti rikkoutuvan krääsän sijaan. 

Joululahjavalvojaiset hyvien ystävien kanssa myös mukavaa tunnelmaa. Pipareja ja glögiä nauttiessa voi kutoa sukkaa, pakata lahjoja tai esimerkiksi muistella hauskimpia joulumokia. Taustalle voi laittaa soimaan kauneimpia joululauluja tai niitä voi halutessaan laulaa yhdessä. 

Ja jos stressi tai viime hetken paniikki uhkaa, muistuta itseäsi siitä, että tärkeintä on joulussakin tunnelma ja yhdessäolo. 

Lähde: martat.fi

Teksti: Elina Salmi
Kuva: Freepik