Oman kodin katto pienvoimalaksi

Katon uusiminen on kallis ja vaativa remontti, muutaman aurinkopaneelin asentaminen sen sijaan suhteellisen yksinkertainen toimenpide. Niistä voi luoda loistavan yhdistelmän, joka suojelee taloa ja tuottaa päästötöntä sähköä pitkälle tulevaisuuteen, mutta kestävän ratkaisun suunnittelussa tarvitaan vankkaa asiantuntemusta.

Hyvä huolto pidentää katon käyttöikää vuosia, olipa kyseessä mikä katemateriaali tahansa. Kattojen kestoon vaikuttavat myös sääolosuhteet, kuten lumikuorman aiheuttama rasite sekä pinnalle kertyvä kosteus, joka vaikuttaa esimerkiksi sammalen kasvuun.

Katon kuntoarvion voi teettää ammattilaisella, mutta monista merkeistä voi itsekin päätellä, milloin korjaus tai uusiminen on ajankohtaista. 

Katon vuotaminen on tietenkin klassinen esimerkki korjaustarpeesta, mutta kaikki vuodot eivät näyttäydy yhtä selvästi kuin sarjakuvissa. Päin vastoin, kosteutta voi kerääntyä talon rakenteisiin hiljalleen esimerkiksi yläpohjaan ja läpivientien kohdalle, mistä sitä edelleen imeytyy eristeisiin asukkaiden huomaamatta. Jos niin on käynyt, tarvitaan muutakin remonttia kuin pelkän katon korjaus, eikä tee-se-itse -rakentaja selviä siitä omin voimin.

Sen sijaan jos katolla näkyy kulumia, kattohuovan repeytymisiä, ruostetta, hilseilyä, sammalta tai rikkonaisia tiiliä, maallikkokin voi korjata niitä, mikäli tietää mitä tekee. Katon pikkukorjauksiin löytyy hyvin käyttökelpoisia ohjeita, mutta kokemattoman ei kannata yksin ryhtyä edes niihin, sillä huonosti tehty kattoremontti voi kostautua koko rakennukselle koituvina ongelmina. 

Kerää tarpeeksi tietoa

Kattoremontti on monille kotitalouksille huomattavan suuri investointi, joka aiheuttaa monenlaista pohdintaa. Jos kiinteistön omistajalla ei ole vankkaa perustietoa aiheesta, kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoja, ennen kuin tekee lopullisen päätöksen. Pelkästään netissä kattoremonttia tarjoavien firmojen ja niiden tyylikkäiden aikaansaannosten runsaus hämmentää. Esimerkiksi helposti kuluvan huopakaton tilalle sopii monessa tapauksessa peltikatto, mutta jo ensimmäinen osuma verkkohaussa tuottaa kymmenen erilaista peltikattovaihtoehtoa.

Katon uusimiseen ei yleensä tarvita rakennuslupaa, paitsi jos rakennusta laajennetaan tai sen käyttötarkoitusta muutetaan. Katemateriaalin vaihtamiseen riittää yleensä pelkkä toimenpidelupa, ja jos materiaali pysyy entisellään, ei tarvita sitäkään. Lupa-asiat kannattaa kuitenkin aina varmistaa kotikunnan rakennusvalvonnasta, koska niissä voi olla paikallista vaihtelua.

Kattoremontin voi toteuttaa mihin vuodenaikaan vain, vaikka niitä käytännössä tehdään eniten kesällä. Talvella urakoitsijan löytäminen voi olla helpompaa kuin lämpimänä aikana, ja hintakin saattaa olla edullisempi sesonkiajan ulkopuolella. Lisäksi painavien koneiden ja materiaalien käsittely helpottuu, kun maa on jäässä.

Ammattilaisen tekemille kattoremonteille saa ainakin teknisen takuun, jonka antaa materiaalivalmistaja. Takuun kesto vaihtelee materiaalin mukaan, mutta takuun piiriin kuuluvat ainakin vedenpitävyys ja kuormituksen- sekä pakkasenkestävyys. Peltikatteelle voi saada myös puhkiruostumattomuustakuun.

Katot mukaan energiantuotantoon

Aurinkokennojen eli aurinkopaneelien kehittäminen oli Suomessa hyvässä vauhdissa jo 1980-luvulla öljykriisin seurauksena, mutta kun halpa öljy alkoikin uudestaan virrata maailmanmarkkinoilla, aurinkovoima jäi odottamaan toista tulemistaan. Sen aika on koittanut tällä vuosituhannella ilmastokriisin seurauksena, ja erityisesti viime aikojen pelko akuutista sähkön loppumisesta on saanut pientalojen omistajat hankkimaan katoilleen ennätysmäärän auringon voimaa hamuavia kennostoja. 

Viimeisen vuoden aikana niitä on hankittu niin innokkaasti, että huonolaatuinenkin työ on kelvannut rakennuttajille, mistä on seurannut paneelien rikkoutumisia ja irtoamisia, sähkövikoja ja jopa tulipaloja. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa vakavasti, että aurinkopaneelien kaikki sähköasennukset saa tehdä ainoastaan alan ammattilainen. Toisekseen huolimattomasti asennettu aurinkovoimala ei toimi kunnolla ainakaan pitkää aikaa, eikä sen vuoksi täytä omistajan sille asettamia tavoitteita.

Aurinkopaneelit kannattaa asentaa aina ehjälle katolle, jonka pinnan ja rakenteiden kestävyys ja sopivuus on varmistettu asiantuntijan avulla. Muuten voi käydä niin, että paneelit pitää muutaman vuoden kuluttua irrottaa ja koko järjestelmä purkaa kattoremontin tieltä – ja tietenkin koota sittemmin uudestaan ja maksaa  voimalan asennus toiseen kertaan.

Aurinkopaneelien aiheuttama lisäkuorma tasakatolla on keskimäärin 30 kiloa ja harjakatolla noin 15 kiloa neliömetrille, joten katon kantavuus on todellakin yksi ratkaiseva tekijä paneelien asennusta suunniteltaessa. Aurinkopaneelit kiinnitetään omiin erityisiin metallitelineisiinsä, jotka voidaan pääsääntöisesti asentaa kaikenlaisille kattomateriaaleille.

Jos taloon on tulossa kattoremontti ja haaveissa on myös oma aurinkovoimala, ne kannattaa ehdottomasti toteuttaa yhtä aikaa. Silloin aurinkopaneelien tarvitsemat tukirakenteet voidaan liittää alun alkaen katon osaksi. Siten voi säästää kahdella tavalla: työkustannuksissa säästyy rahaa ja paneeleista tulee turvallisia ja kestäviä, jolloin niiden käyttöikä pitenee. 

Akut, invertterit ja maksimihyöty

Omakotitaloon asennettava aurinkovoimala voi olla pieni tai sitten niin iso, kuin kattopinta-ala antaa myöten. Asiantuntijat kehottavat miettimään lähtökohtaisesti omaa sähkönkulutusta ja sitä, miten minivoimala parhaiten vastaisi siihen. 

Paljon mainostettu mahdollisuus myydä tuotettu ylijäämäsähkö sähköverkkoon on houkutellut kotitalouksia rakentamaan ylimitoitettuja kotivoimaloita, jollainen on kertainvestointina kallis, eikä kuitenkaan tuota tuloa toivotulla tavalla. Sähköyhtiöt ostavat yksityistalouksien tuottaman sähkön spot-hinnalla eli tuntiperusteisella markkinahinnalla, joka siis määräytyy sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Spot-hinnan kehitystä ei voi ennustaa, joten myyntitulot voivat jäädä odotuksia paljon vähäisemmiksi.

Järkevin vaihtoehto on mitoittaa aurinkopaneelien määrä niin, että niistä saa suurimman mahdollisen hyödyn itselleen. 

Esimerkiksi pienen kesämökin tai asuntoauton, jossa ei tarvita lämmityssähköä, kaikkeen sähköntarpeeseen voi riittää yksi aurinkopaneeli akulla. Kesäaurinko saa tavalliset sähkölaitteet toimimaan pilvien läpikin, ja akku tallettaa varasähköä pimeden hetkien varalle. Keskikokoiseen omakotitaloon tavallinen määrä on 10–20 paneelia, mikä täyttää kesällä normaalin sähköntarpeen ja ylikin. 

Kotoisen aurinkovoiman käyttäjät ovat erimielisiä siitä, kannattaako hankkia akkuja, jotka varaavat ylimääräistä sähköä kotitalouden omaan käyttöön, vai onko parempi myydä ylijäämä sähköyhtiölle. Akuista on hyötyä tiettyyn rajaan saakka, mutta tehokkaimpienkin akkujen varauskapasiteetti on ainakin toistaiseksi melko pieni. Ne eivät siis ole varsinainen varavoimala.

Akkukysymyksen lisäksi pitää päättää, halutaanko keskusinvertteri vai mikroinvertteri. Invertteri eli vaihtosuuntaaja on laite, joka ottaa vastaan tasavirran, jota aurinkokennot keräävät suoraan auringon säteilystä, ja muuntaa sen vaihtovirraksi, jota kodin sähkölaitteet käyttävät. Invertteri siis huolehtii, että aurinkosähköjärjestelmää pystyy käyttämään kotoisessa sähköverkossa. Se myös tarkkailee aurinkovoimalan toimintaa ja säätää esimerkiksi sähkön virtausta ja jännitteen voimakkuutta, jotta hyöty on mahdollisimman suuri. Keskusinvertteri sijoitetaan yleensä ulos, ja se on halvempi kuin mikroinvertteri, joka on paneelikohtainen ja sikäli hyödyllinen, että jos yksi paneeli rikkoutuu, muita voi silti käyttää. Nykyään sekä akut että invertterit ovat jo varsin kehittyneitä, ja älykkäät invertterit mahdollistavat esimerkiksi sähkönkäytön seurannan älypuhelimelta.  

Kun yhdistät kattoremontin ja aurinkopaneelit, mieti näitä:

• Sijainti. Onko katolla tarpeeksi aurinkoa?
• Kestävyys. Kun vaihdat tai remontoit katon, muista kantavuus, kiinnitys ja paneelien paikat.
•  Sähköasennus. Asiantuntija tietää tarvittavat tilat, etäisyydet, turvalaitteet jne.
• Kohteen mitoitus suhteessa sähkönkulutukseen. Mihin haluat käyttää aurinkosähköä?
•  Miten haluat käyttää ylimääräisen sähkön? 
•  Miten paneelit ja akut huolletaan? Aurinkovoimala on helppohoitoinen mutta ei huoltovapaa.
•  Kuka rakentaa? Käytä aikaa, jotta löydät luotettavat tekijät. •  Mistä tehdään? Varmista asiantuntijalta, että laitteet ja materiaalit ovat laadukkaita. Varsinkin ne, joista et ole koskaan ennen kuullut.
•  Huolehdi, että luvat ja urakoitsijan takuut ovat kunnossa ennen kuin teet sopimuksen.

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Suomen Lähienergialiitto ry, Suomen Omakotiliitto ry

Teksti: Ulla Sirén
Kuva: Dreamstime