Käytännöllinen lastenhuone mukautuu lapsen kulloiseenkin tarpeeseen

Lastenhuoneessa tärkeää on sekä turvallisuus että käytännöllisyys. Huoneen tulisi sekä palvella lapsen tarpeita, kasvaa lapsen mukana että olla viihtyisä. Sisustamisella voi vaikuttaa näihin kaikkiin.

Lapset kasvavat nopeasti ja heidän tarpeensa omassa huoneessa muuttuu. Lastenhuoneen sisustaminen voi tämän vuoksi tuntua haastavalta, ja moni varmasti pohtiikin helppoja keinoja päivittää lastenhuoneen ilmettä sitä mukaa kun lapsi kasvaa ja mielenkiinnon kohteet vaihtuvat. Lastenhuoneen sisustukseen ja suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa. Hyvin suunnitelluilla ideoilla huoneen päivittäminen muuttuu helpommaksi ja säästää myöhemmin aikaa ja vaivaa. Pitkäikäiseen sisustamiseen panostaminen voi tulla myös huomattavasti edullisemmaksi kuin huoneen uudelleensisustaminen useampaan kertaan.

Huomioi lastenhuoneen koko elinkaari

Kun tieto perheenlisäyksestä on tullut ja on aika pohtia lastenhuoneen sisustamista ensimmäistä kertaa, kannattaa pohtia jo vauva-aikaa pidemmälle. Sisustussuunnittelija Tuija Talvitie kehottaa miettimään ensimmäisenä huoneen koko elinkaarta.

– Jos ei valitsekaan heti kovin lapsellista tapettia. Maali voi olla värikäs ja siihen voi lisätä lapsellisuutta sisustustarroilla, tauluilla, julisteilla, joilla saadaan pienen lapsen maailma huoneeseen, Talvitie sanoo.

Kun lapsi kasvaa, tarrat voi irrottaa ja tauluja ja julisteita vaihtaa. Se vaatii huomattavasti vähemmän toimenpiteitä kuin seinän uudelleen tapetoiminen tai maalaaminen, ja tulee myös edullisemmaksi.

– Tarrojen poistamisella voi jatkaa samalla värimaailmalla, mutta poistaa vain lapselliset elementit, Talvitie tiivistää.

Lastenhuoneen sisustuksessa voi hyödyntää paljon samoja ohjeita kuin muussakin sisustuksessa: koko huonetta ei ole pakko maalata tai tapetoida, vaan pelkkä tehosteseinä usein riittää. Tehosteseinän voi maalata halutessaan kokonaan, mutta helppoa piristystä saa maalaamalla esimerkiksi seinän ylä- ja alaosat eri väreillä. Kaksivärisestä seinästä saa helposti hauskan ja näyttävän, kun ylä- ja alaosan välisestä rajasta ei teekään viivasuoraa, vaan raja voi olla vino, siksakmainen tai vaikkapa vuorten huippujen muotoinen. Myös koko huoneen kiertävä tehosteraita on helppo toteuttaa. Tekstiilit ovat toinen yksinkertainen tapa päivittää huoneen yleisilmettä. Verhot, matot ja lakanat vaihtamalla huoneen ilme muuttuu helposti pienen lapsen huoneesta isomman lapsen huoneeksi, kun Nalle Puh vaihtuu vaikka Pokémoneihin tai bändijulisteisiin.

Pitkäikäiset kalusteet maksavat itsensä takaisin

Huonekalut voivat olla lastenhuoneen kinkkisin valinta, sillä monet lastentarvikkeet ja -kalusteet on suunniteltu vain tietynlaiseen tarpeeseen. Kalusteiden valinnassa kannattaa suosia monikäyttöisiä ja pitkäikäisiä kalusteita, joita on mahdollista muokata ja yhdistellä tarpeen mukaan. Muuntautuvilla moduulikalusteilla lastenhuoneen ilmettä voi päivittää hyvin pienellä vaivalla.

– Esimerkiksi Muurame-kalusteet muuntautuvat helposti. Vaikka kalusteet ovat kerralla iso satsaus, niiden käyttökustannukset per päivä ovat edulliset, Talvitie sanoo.

– Moduuli, joka tänään toimii säilytyskalusteena, voi olla viiden vuoden päästä yöpöytänä. Koululaiselle saa kahdesta moduulista ja kannesta vastaavasti työpöydän, eli sama kaluste toimii monessa eri funktiossa. Kun kalusteen käyttö on monipuolista, käyttökustannukset laskevat.

Talvitie vinkkaa, että esimerkiksi päiväkotien sisustuksesta voi poimia hyviä vinkkejä.

– Hyviä kalusteita askarteluun ja myöhemmin vaikka ruokailuun saa esimerkiksi Artekista. Pöydänjalat vaihtamalla saa isommalle lapselle sopivan pöydän. Laadukkaissa ja muotokieleltään yksinkertaisissa kalusteissa ei näin ollen ole vuosilukua kyljessä, vaan ne voi ottaa mukaan vielä kotoa muuttaessakin.

Talvitie huomauttaa, että pienet ja värikkäät lastenkalusteet voivat olla mukavan näköisiä, mutta valitettavan usein ne ovat myös muovisia, ja kun lapsi kasvaa, ei niille jää enää käyttöä ja taas pitää ostaa uutta.

– Kun ostaa kerralla kunnolla kestävää ja laadukasta, se on myös huomattavasti ekologisempaa kuin turha ostaminen. Ja tietenkin Muuramelle ja Artekille löytyy myös hyviä, edullisempiakin vaihtoehtoja.

Hän neuvoo myös kyseenalaistamaan tarpeita. Esimerkiksi pinnasängyn ja hoitopöydän ostamista omaksi kannattaa harkita, sillä ne ovat verrattain lyhytikäisiä kalusteita. Vauvalle voi vuokrata ensisängyn, ja hoitopöydän sijasta voi harkita esimerkiksi puhallettavaa alustaa, jonka voi siirtää tarpeen mukaan paikasta toiseen ja ottaa vaikka matkalle mukaan. Kun pinnasänkyä ei enää tarvita, lapselle voi hankkia jatkettavan lastensängyn. Siihen voi asentaa reunoille turvalaidat, jotka saa myös irrotettua lapsen kasvettua. Sänkyä saa jatkettua ja sängynalustilan hyödynnettyä. Parvisänky on helppo ja monikäyttöinen kaluste, ja sen ehdoton etu on lisätila huoneessa. Sängynkorkeutta nostamalla vapautuu enemmän lattiapinta-alaa leikkikäyttöön tai muuhun puuhaan. Parven alle voi sijoittaa lapsen tarpeista ja iästä riippuen leikkitilan, vaatehuoneen, kirjoituspöydän, tietokoneen tai pelikonsolin – tai miksipä ei rakentaisi parven alle vaikka majaa.

Lapsen tarpeiden huomioiminen

Lastenhuoneessa oleellista on se, että huone on turvallinen ja lapsen on helppo leikkiä siellä. Lelujen ja käyttötavaroiden tulee olla lapsen korkeudella, minne ylettyy helposti. Säilytysratkaisuissa tämä kannattaa ottaa huomioon leikkien sekä siivoamisen helpottamiseksi.

– Ensin tulee miettiä mitä lapsen on helppo käyttää, jos haluaa huoneen pysyvän siistinä. Lapsen pitää pystyä itsekin siivoamaan, Talvitie sanoo.

– Vuoteenaluslaatikot ovat käteviä. Ne on helppo vetää ulos sängyn alta ja laittaa tavarat sinne. Asioita ei saa tehdä liian vaikeaksi eikä sijoittaa liian ylös.

Talvitie nostaa lastenhuoneen sisustuksesta esiin myös turvallisuusnäkökulman.

– Lapset usein heittelevät tavaroita. Kun tyynyt, sukat ja pehmolelut lentävät, ne voivat jäädä valaisimeen kiinni. Valaisimien kannattaa olla umpinaisia, ettei synny tulipalovaaraa, jos sukka lentää lamppuun, hän neuvoo.

Valaisimen valinnassa on toinenkin tärkeä huomioon otettava seikka, joka ei heti ensimmäisenä tule mieleen. Siinä missä aikuinen ajattelee, että ”kiva valaisin”, hän ei välttämättä tajua, että se saattaakin häikäistä lasta. Ammattilaisen näkökulmasta valaistuksessa täytyy huomioida myös se, että lapsen perspektiivi on matalammalla kuin aikuisen, ja lapset myös usein makaavat lattialla leikeissään. Pohjastaan umpinainen valaisin ei häikäise leikeissä.

– Muutenkin turvallisuus kannattaa huomioida. Ei kannata hankkia esimerkiksi ohuita mattoja, mitkä lipeävät jalan alta juostessa. Suosittelen jämäköitä ja paikallaan pysyviä pohjattuja mattoja, tai ainakin liukuesteitä mattojen alle. Neuvona voisikin olla, että aikuinen käy sisustusvaiheessa polvilleen lattialle ja testaa asioiden toimivuutta lapsen näkökulmasta: häikäiseekö lamppu, kuinka korkealle yletyn.

– Pieneltäkin tuntuvat asiat voivat vaikuttaa käytännöllisyyteen. Esimerkiksi pitkäkarvainen nukkamatto voi olla kaunis, mutta epäkäytännöllinen, jos legot ja muut pienet lelut hukkuvat lankojen sekaan. Jos lastenhuone on pieni, ja on tarkoitus käyttää tilaa mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi, voi harkita myös korkean, lattiasta kattoon ulottuvan hyllyn hankintaa. Ylähyllyillä voi säilyttää esimerkiksi tauluja tai muita tavaroita, joilla lapsi ei vielä leiki, mutta jotka otetaan käyttöön myöhemmin. Lapsen kasvettua ulos esimerkiksi pehmoleluleikeistä voi pehmot laittaa ylähyllylle koristeeksi ja vastavuoroisesti siirtää ylähyllyjen tavarat sopivammalle käyttökorkeudelle. Alimmat hyllyt voi korvata myös lattialla säilytettävillä laatikoilla, jotka lapsen on helppo ottaa ja laittaa takaisin.

Ei vain käytännöllinen, mutta myös mieluisa

Vaikka lastenhuoneen sisustamisessa turvallisuus ja käytännöllisyys ovat tärkeitä, myös lapsen viihtyvyyden ja toiveiden tulisi olla etusijalla. Lapsella pitäisi siis olla mahdollisuus vaikuttaa ja esittää mielipiteitään. Lapsen toiveet voivat kuitenkin olla joskus turhan räikeitä tai yliampuvia, joten lapsen päätöksentekoa kannattaa helpottaa antamalla valmiita vaihtoehtoja. Lapsi voi osallistua valitsemaan esimerkiksi maalisävyä seinään.

– Lapselle voi esivalita värejä ja karsia ne räikeimmät pois. Esitellään lapselle vaikka kolme värivaihtoehtoa ja kysytään mikä niistä on kiva, eli annetaan mahdollisuus vaikuttaa. Lapsi voi myös sanella millaisia tauluja tai lakanoita haluaa, ja mitkä ovat mukavat.

Tuija Talvitien mukaan lastenhuone ei poikkea muusta sisustuksesta, johon hän antaa kolmen K:n vihjeen.

– Kauneus, kestävyys ja käytännöllisyys kun otetaan huomioon, myös lapsilla, niin ollaan hyvillä vesillä. Käytännöllisyys tarkoittaa myös turvallisuutta.

Teksti: Taru Horsma-aho
Kuva: Dreamstime

Jaa: