Keittiötrendeissä näkyy luonnon sävyt

Toimiva ja kaunis keittiö helpottaa arkea ja on ilo silmälle.

Nykyään moni arvostaa avaraa ja isoa yhtenäistä tilaa, ja uusissa taloissa olohuone, ruokailutila ja keittiö suunnitellaan usein yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Vanhemmissa taloissa erillinen keittiö voidaan mahdollisuuksien mukaan liittää olohuoneen yhteyteen seiniä poistamalla tai avaamalla seinään leveämmän oviaukon.

Keittiösuunnittelija Säde Luttinen kertoo, että tilojen ja toimintojen yhdistäminen onnistuu, kun kiinnittää huomiota keittiön kalusteisiin ja värimaailmaan.

– Perinteinen keittiömalli on muuttunut open concept -tyyliseksi ja nykyään halutaan, että kaikki on piilossa, kodinkoneet integroitu, ja keittiö on yhdistetty muutoinkin muuhun sisustukseen sopivaksi. Keittiökalusteet ovat nykyään huonekalumaisia, joten ne sulautuvat helpommin osaksi kodin muuta sisustusta. Myös väreillä eri tilat saadaan sopimaan yhteen, ja keittiön seiniinkin voidaan hakea väri keittiön ovista.

Greigeä, taupea ja hiekkaa

Keittiön värimaailma koostuu tällä hetkellä lämpimistä ja harmonisista väreistä.

– Kaapinovissa suositaan nyt rauhallisia ja luonnollisia sävyjä, kuten hiekka ja beige sekä greige, joka on lämmin harmaan ja beigen yhdistelmä. Mudan värinen taupe sekä murretun valkoisen sävyt ovat myös suosittuja, Luttinen sanoo.

Suurin osa valitsee nyt mattaoven kiiltävän sijaan ja vetimet korvataan usein vedinuralla.

– Koivun suosio kaapinovissa on vähentynyt, mutta tammi on kestosuosikki. Keittiöön laitetaan enemmän sileää mdf-ovea ja voimakkaasti kuvioidut esimerkiksi harmaat ja muovipintaiset ovet ovat jääneet pois. Puhdas valkoinen on kuitenkin yhä edelleen varma valinta.

Kivitasoja ja kuviointia

Tällä hetkellä työtasoissa suositaan Luttisen mukaan paljon vaaleaa marmorikuviointia sekä hiekka- ja terrazzokuvioituja komposiittikivitasoja.

– Viime aikoina uusissa tai uudistetuissa hotelleissa ja julkisissa tiloissa on näkynyt myös voimakkaampaa kuviointia, joten odotettavissa on, että se rantautuu pian myös koteihin. Työtasoihin panostetaan nykyään enemmän, ja erityisesti kivi- ja komposiittitasot ovat kasvattaneet suosiotaan.

– Kysyntää on ollut jopa voimakkaasti kuvioiduista kotimaan luonnonkivistä. Ihmiset arvostavat yhä enemmän kotimaisuutta sekä luontoa ja haluavat kestäviä ja pitkäikäisiä ratkaisuja, Luttinen toteaa.

Vaaleat yhdistelmät kiinnostavat

Luttinen kertoo, että komeroseinätyyppinen ratkaisu on edelleen suosittu, mutta paljon laitetaan myös perinteistä ala- ja yläkaappi -yhdistelmää. 

– Keittiöissä näkyi aikaisemmin paljon tummia tasoja yhdistettynä valkoisiin kaapinoviin, mutta nyt on suosittua yhdistää luonnollisen väriset, vaaleat kaapinovet hiekan ja betonin sävyisiin vaaleisiin, kuvioituihin tasoihin.

– Massiivitammitaso ja vaalea ovi on klassinen yhdistelmä ja sitä käytetään edelleen paljon, hän lisää.

Ruokakomeroita ja aamiaiskaappeja

Kaikki eivät halua suurta keittiötä, vaan kysyntää on myös kompakteilla keittiöratkaisuilla, joista löytyy kaikki välttämätön ja keittiötoimintoja saa tarvittaessa piiloon ovien taakse.

– Minimalismi lisääntyy koko ajan keittiöissäkin ja ajatukset kestävästä kehityksestä ja kuluttamisen vähentämisestä näkyvät myös keittiötrendeissä, Luttinen tietää. 

Hän kertoo, että pienemmistä asunnoista tuttu keittokomero täydennettynä erillisellä ruokakomerolla on toimiva ratkaisu. Ruokakomerossa kaikki elintarvikkeet ovat helposti saatavilla ja ne on helppo pitää hyllyillä järjestyksessä.

Aamiaiskaapit ovat myös suosittuja ja niihin on saatavilla monenlaisia ratkaisuja ja ovenavausmekanismeja. Kaappiin voidaan sijoittaa esimerkiksi kahvinkeitin, teevedenkeitin, leivänpaahdin ja leikkuulauta sekä aamiaistarvikkeita.

Luttinen kertoo, että yksi vaihtoehto on asentaa aamiaiskaappi keittiön kulmaan, jolloin usein hankala kulmatila saadaan hyödynnettyä.

Kehystettyjä keittiöitä tehdään hänen mukaansa tällä hetkellä paljon eli keittiötä kehystävät yläkaapit sekä korkeat kaapit sivuilla. Tällainen ratkaisu sopii hyvin esimerkiksi saarekkeen kanssa.

Kodinkoneiden arkea helpottavat toiminnot

Kodinkonemarkkinoille on ilmestynyt viime vuosina erilaisia älylaitteita, ja kodinkoneisiin on tullut muutenkin uusia ominaisuuksia ja toimintoja.

– Asiakkaat arvostavat kodinkoneissa perustoimintojen lisäksi tiettyjä lisätoimintoja, kuten uuneissa pyrolyysipuhdistusta sekä itsestään sulattavaa ”NoFrost”-pakastinta. Monet astianpesukoneet heijastavat lattiaan kellonajan tai valon, joka kertoo pesuohjelman tilasta tai päättymisestä. Korotetun ”comfort lift” -alakorin avulla astianpesukoneen tyhjentäminen on helpompaa, Luttinen kertoo.

– Laitteita kehitetään koko ajan, mutta keittiössä halutaan mennä perusasioiden äärelle ja erilaiset älyratkaisut, kuten jääkaapit, taitavat kiinnostaa tällä hetkellä vähän pienempää joukkoa, hän lisää.

Keittiön saarekkeeseen ja yläkaapittomaan keittiöön Luttinen suosittelee aktiivihiilisuodattimella toimivaa tasoliesituuletinta, jolloin kattoasennusta ei tarvita.

Pienillä muutoksilla suuri vaikutus

Jos ei halua tehdä isompaa remonttia, keittiön ilmettä voi uudistaa myös pienemmillä muutoksilla. 

– Keittiöön voi vaihtaa vaikkapa vain kaapinovet tai työtasot. Uudet vetimet vaikuttavat myös paljon. Lisäksi välitilaan, vanhojen laattojen päälle, voidaan asentaa laminaattilevy, Luttinen ehdottaa.

– Valaistusta keventämällä saa myös muutosta, esimerkiksi vaihtamalla vanhojen välitilan valojen tilalle led-nauhan tai lisäämällä sitä yläkaappien päälle, hän lisää.

Haastateltava työskentelee suunnittelijana Espoon Keittiömaailmassa.

Pinnalla nyt:

  • väreistä greige, beige, taupe, hiekka, murretut valkoisen sävyt
  • kaapinoviin tulossa myös tummanruskea puu
  • mattaovet
  • vetimien tilalla vedinurat
  • työtasoissa vaalea marmorikuvio, terrazzo, kotimainen luonnonkivi 
  • sähköiset mekanismit laatikostoissa ja kulmakaapeissa
  • mustat kodinkoneet ja hanat
  • komposiittialtaat

Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Dreamstime