Kirkas maisema kesät talvet

Ikkunoiden pesu on eräs hankalimmista kotitöistä. Sen vuoksi joudutaan kiipeilemään vaarallisiin paikkoihin ja lopputulos on monesti kaikkea muuta kuin siisti. Erityisen lisänsä ikkunoiden pesemisen haasteellisuuteen tuo myös modernien omakotitalojen arkkitehtuuri.

Useimmat suomalaisista ovat innokkaita siivoajia. Matot tampataan viikoittain ja imuri surisee kotosalla tuon tuostakin. Yllättävää onkin se, että kodin siivoamisessa eräs osa-alue jää toistuvasti ilman sen suurempaa huomiota.

– Suomalaisissa kotitalouksissa noudatetaan vanhaa perinnettä, jossa ikkunat pestään vain kerran vuodessa. Asia hoidetaan pois alta touko-kesäkuun vaihteessa, ja sen jälkeen ikkunat jäävät taas vuodeksi likaantumaan. Toisin on esimerkiksi Englannissa. Siellä talojen ikkunat pestään ulkopuolelta jopa kuukausittain, kertoo Ikkunanpesu.comin toimitusjohtaja Antti Kahilakoski.

Ikkunanpesu.com on 2005 toimintansa aloittanut ikkunapesuihin erikoistunut yritys. Yrityksen toimitusjohtaja Kahilakoski on huomannut, että nykyään myös kotitaloudet tarvitsevat yhä useammin apua ikkunoittensa pesemiseen. Lisääntyvää kiinnostusta silmällä pitäen yritys on lanseerannut uuden palvelun, joka tekee erityisesti omakotiasujan elämästä piirun verran helpompaa.

– Meillä on Aina kirkkaat ikkunat -palvelu, jossa käymme pesemässä kodin ikkunat sisältä muutaman kerran ja ulkoa 3–4 kertaa vuodessa. Asiakkaan ei tarvitse erikseen tilata meitä paikalle, vaan me ylläpidämme ikkunoiden puhtautta vuoden ympäri. Kun ikkunanpesu on ostettu koko vuodeksi kerrallaan, voidaan asia huoletta unohtaa ja ikkunapinnat pysyvät vaivattomasti puhtaina ympäri vuoden.

Pölyä ja jätöksiä

Niin kuin kaikessa muussakin siivoamisessa, myös ikkunoiden kanssa pätee helppo sääntö: mitä useammin ne pestään, sen helpompi pinta on pitää puhtaana. Paras pesuväli ulkopintojen osalta olisi noin kolmen kuukauden välein.

Ikkunoiden lika muodostuu muun muassa katu- ja siitepölystä sekä linnun jätöksistä. Ja vaikka taivaalta ripsisi kuinka paljon vettä tahansa, ei sateen puhdistavaan voimaan kannata luottaa. Siinä kun ei ole pesuaineita, niin lasin pintaan tarttunut lika ei liukene irti.

Perinteinen tyyli, eli alkukesästä ikkunoiden peseminen tai pesettäminen ei ole Kahilakosken mielestä paras mahdollinen vaihtoehto muutamastakin syystä. Jos ikkunanpesupalvelu tilataan yritykseltä, on ikkunanpesijöillä silloin vuoden kiireisin aika. Tämä tarkoittaa kuluttajan kannalta sitä, että palvelun hinta nousee sesongin vuoksi normaalia huomattavasti korkeammaksi. Hankalaksi alkukesään sijoittuvan ikkunanpesun tekee myös siitepölykausi. Ennen sitä ja sen aikana tehdyt pesut ovat lähes turhaa työtä, sillä ikkunat ovat muutaman viikon sisällä taas likaiset. Kahilakoski neuvookin, että paras ajoitus ikkunanpesulle olisi hyvin varhainen kevät, esimerkiksi maaliskuu. Sen jälkeen ulkopintojen pesu olisi hyvä hoitaa pahimman siitepölykauden loputtua heinäkuussa. Tarpeen mukaan tietysti voidaan pesu tehdä myös aikaisemminkin, jos vaikka kevään juhlia varten halutaan kotiin säihkyvät lasit.

Ikkunanpesu on välinelaji

Ikkunanpesu.comin tarjoama ikkunanpesupaketti on kiinnostanut erityisesti omakotiasujia.

– Uusissa taloissa on usein isoja lasiseiniä. Kyseessä on arkkitehtoninen ratkaisu, jonka kautta talon ympäristö tulee osaksi sisätiloja. Siksi olisi hyvä, että ikkunoiden pesu jakautuisi useampaan kertaan, jolloin ei pääse kertymään pinttymiä ja muita haittoja. Jotta seinän todellinen tarkoitus toteutuu, on lasipintojen oltava jatkuvasti puhtaat, Kahilakoski selittää.

Ammattilaisen apuun kannattaa turvautua myös sen vuoksi, että korkeuksiin kohoava lasiseinä pystytään pesemään turvallisesti ja oikeilla välineillä tehtynä jälki on laadukasta. Isojen ulkoikkunoiden pesemisessä ammattilaisia auttaa muun muassa jopa 20 metriin asti ylettyvä hiilikuituvarsi, jonka päässä olevalla harjalla ja sen läpi virtaavalla tislatulla vedellä saadaan aikaan taatusti puhtaat ikkunat.

Kahilakosken mukaan yleinen harhakäsitys on, että talvella ei voi pestä ikkunoita. Hän painottaa, että pakkasella ja lumella ei heidän työhönsä ole merkittävää vaikutusta. Ammattilaisten käytössä on pesuaineet ja välineet, jotka kestävät koviakin pakkasia. Kahilakoski vakuuttaa, että ikkunat pystytään pesemään vaikka juuri ennen jouluaattoa.

Vanhakin nuortuu

Kodin remontit saattavat olla ikkunoille vaativaa aikaa. Jos puutteellisesti suojattuun lasipintaan roiskuu vaikkapa betonia tai maalia, niitä ei millä tahansa lastalla saa lähteä raaputtamaan pois.

– Epäasianmukaisella puhdistuksella pilataan todella usein ikkunoita. Esimerkiksi betoni täytyy pestä nimenomaan sille tarkoitetulla pesuaineella ja maaliroiskeet on siistittävä erittäin terävällä raaputtimella. Ikkunoiden pinta on herkkä ja se naarmuuntuu helposti, kuvailee Antti Kahilakoski.

Kun vanhan ikkunan pinta on himmentynyt ja naarmu poikineen haittaa näkyvyyttä, voidaan tilanne parantaa erikoiskäsittelyllä.

– Lasi on huokoinen materiaali. Huokosiin menee ajan myötä likaa ja lopulta käy niin, että tavallinen pesu ei enää puhdista lasia. Silloin vaihtoehtona on tehdä erikoiskäsittely, joka syväpuhdistaa lasin huokoset. Tämän jälkeen lasiin voidaan asentaa nanopinnoite, joka sulkee huokoset ja tekee pinnasta ikään kuin likaa hylkivän.

Nanopinnoitteet ovat oivallisia omakotitalojen isoille lasiseinille, sillä sen avulla saadaan lasi pysymään puhtaana pidempään ja puhdistus on silloin myös helpompaa. Käsittelyn avulla saadaan myös vanhat ikkunat paremman näköisiksi. Nanopinnoite voidaan ikkunalasien lisäksi tehdä myös esimerkiksi kylpyhuoneenkaakeleille, suihkuseinälle ja saunan oville.