Kosteiden tilojen huolto – siivousta ja ilmanvaihdon toimivuuden tarkkailua

Kosteiden tilojen huoltotoimenpiteistä suurin osa on sellaisia, että ne on parempi jättää suosiolla ammattilaiselle. On kuitenkin niksejä, joilla voi itse tarkastaa esimerkiksi ilmanvaihdon toimivuuden tai havaita ajoissa wc:ssä olevan vuodon.

Ilmanvaihto on kriittisessä asemassa, kun halutaan estää kosteusongelmien muodostuminen kylpyhuoneisiin ja muihin kosteisiin tiloihin. Jos ilma ei vaihdu, kosteus ei poistu tilasta. Asukkaan kannattaisikin tarkastaa aina silloin tällöin, että ilmavaihto toimii kosteissa tiloissa.

Joskus kuulee sanottavan, että oma nenä olisi paras kosteiden tilojen kunnon arvioinnissa. Erikoisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä ei kuitenkaan kehota ketään luottamaan ensisijaisesti nenäänsä.

– Kun tilassa alkaa olla ummehtunutta hajua, sinne on jo päässyt kehittymään jonkin sortin kosteusongelma, Mäkinen toteaa.

Pysyykö paperi?

Mäkisen mukaan ilmanvaihdon toimivuus on suhteellisen helppo testata siten, että laittaa poistoventtiilin päälle paperin ja katsoo, pysyykö se siellä. Jos paperi pysyy poistoilmaventtiilin päällä napakasti, ilma vaihtuu niin kuin pitääkin. Jos se taas ei tahdo pysyä päällä, ilma ei kulje ja jossakin on vikaa. Kanavat voivat olla tukkeutuneet tai poistoilmakone voi olla pysähtynyt. Ilmavaihto ei joka tapauksessa toimi ja kun se ei toimi, tilaan kertyy kosteutta ja on vain ajan kysymys, kun tilaan tulee myös kosteusongelma.

– Tätä voisi verrata hammaslääkärissä käyntiin. Ei se hampaan reikä siitä parane, että hammaslääkäriin menemistä lykkää, päinvastoin, Mäkinen vertaa.

Muita usein annettuja vinkkejä on seurata kylpyhuoneen peilin kirkastumista. Jos peili pysyy huurteisena pitkään eikä tahdo kirkastua, on sekin merkki huonosta ilmanvaihdosta.

– Mitään minuuttiohjeita ei voi kuitenkaan antaa, sillä tämä on hieman tapauskohteista, mutta jos peili on suihkun jälkeen hämmästyttävän pitkään huurussa, kannattaa kyllä tutkia, toimiiko ilmanvaihto.

Jos ilmanvaihdossa on vikaa, on käännyttävä ilmanvaihdon ammattilaisen puoleen. Vika pitää paikantaa, tunnistaa ja korjata. Mäkinen korostaa, että vain ammattilaisella on tähän tarvittava osaaminen.

Lämmitys ei itsessään poista kosteutta

Tuulettaminen tehostaa ilmanvaihtoa poistamalla kosteutta suoraan ikkunasta ulos ja on Suomessakin toimiva apukeino kesällä, jos kosteissa tiloissa on ikkuna.

– Euroopassa on usein totuttu ajattelemaan, että tuulettaminen on pääasiallinen ilmanvaihdon keino kosteissa tiloissa. Meidän ilmastossamme ei kuitenkaan voida lähteä siitä, vaan meillä ilman täytyy voida vaihtua riittävästi myös ikkunaa avaamatta.

Ajatus lämmityksestä kosteudenhallinnan keinona johtaa sen sijaan harhaan. Mäkinen toteaa, että lämpö kyllä nopeuttaa kuivumista, mutta ilman toimivaa ilmanvaihtoa siitä ei ole hyötyä kosteuden poistossa.

– Jos ilma ei vaihdu, ei vesikään poistu, se vain muuttaa muotoaan nestemäisestä kaasumaiseksi. Kosteuden määrä pysyy silti samana. Se nyt vain on fysikaalinen totuus.

Se, että kylpyhuonetta pitäisi lämmittää ympäri vuoden, on kuitenkin sitkeä uskomus. Mäkisen mukaan harva ammattilainen kuitenkaan suosittelee, että kylpyhuoneita lämmitetään kesälläkin, jolloin voi olla helteiden takia muutenkin tukalaa.

– Ilmanvaihdon merkitystä ei voi korostaa liikaa. Se on kaiken a&o mitä kosteiden tilojen kuivumiseen ja kosteusongelmien estämiseen tulee, Mäkinen painottaa.

Jos talossa kuitenkin sattuu olemaan ns. rättipatteri, sitä ei pidä mennä missään nimessä sulkemaan edes kesähelteillä. Rättipatterit on suunniteltu niin, että niissä virtaa lämmin käyttövesi ns. kiertojohtoa pitkin. Jos tähän putkijohtoon tulee osa, jossa virtaus on pysähtynyt, siihen saattaa ilmestyä vaarallinen legionella-bakteeri.

– Periaatteessa rättipatteria ei pitäisi ei-ammattilaisen saada edes suljettua, mutta joku voi tietysti poppaskonsteilla siinä onnistua. Näitä rättipattereita laitettiin 60-70-luvulla kerrostaloihin, kun ei oltu vielä tietoisia legionellan vaarasta. Pientaloissa ne ovat harvinaisia, mutta joistakin omakotitaloista niitä voi löytyä.

Näin havaitset pienenkin vuodon

Wc-istuin on hyvä tarkastaa myös silloin tällöin, sillä wc-istuimessa on kumitiivisteitä parissa kohtaan, ja kun kumi kovettuu, se haperoituu, ja aikaa myöten saattaa tulla vuotoja. Kun wc-istuimella alkaa olla ikää, kannattaa aina välillä tehdä testi wc-paperilla. Kun wc-istuin on kuiva, pöntön takaseinällä olevalle huuhteluseinälle voi laittaa paperin. Jos paperi kastuu, kun pönttö on ollut käyttämättömänä, on se merkki, että wc-pöntössä on jonkinlainen vuoto. Pitää kuitenkin varmistaa, että seinä on todellakin kuiva ennen kuin laittaa sinne paperin.

Mäkisen mukaan keino on yllättävän tehokas, sillä vuodot ovat ensi alkuun niin pieniä, ettei niitä tahdo muuten huomata.

– Vesi on kallista ja pienistä vuodoista voi tulla yllättävän iso lasku vuodessa, jopa satasia, Mäkinen muistuttaa.

Lattiakaivot ja seinät puhtaaksi

Mäkinen toteaa, että lattiakaivon puhdistus on harvoin kenenkään lempipuuhaa. Silti se pitäisi jaksaa tehdä säännöllisesti, sillä muun muassa hiukset ja ihosta erittyvä rasva täyttävät ja likaavat lattiakaivoa. Puhdistaminen on mukavuustekijäkin, sillä lattiakaivo alkaa haista, jos sitä ei puhdisteta. Se myös tukkeutuu, jolloin lattiakaivo ei vedä kunnolla ja vettä jää ajelehtimaan liian pitkäksi aikaa lattialle, mikä lisää tilan kosteuskuormitusta.

Lattiakaivon pesu hoituu näppärästi rautakaupasta saatavalla lattiakaivoharjalla.

– Lattiakaivoharja ei maksa vessaharjaa enempää ja siinä on koukku, jolla saa ritilän pois.

Mitä seiniin ja kaakeleihin tulee, niin kaikki pesuainejäämät olisi hyvä saada pois, sillä niiden myötä alkaa ilmestyä pikkuhiljaa mikrobikasvustoja, kuten epämiellyttävän näköisiä pieniä mustia pisteitä. Vaikkeivät seinät nyt niiden seurauksena suoranaisesti tipahdakaan pois, on kysymys kuitenkin viihtyvyyteen vaikuttavasta kosmeettisesta haitasta, johon liittyy usein myös hajuhaittoja.

– Kylpyhuoneen siivoukseen paras vinkki on tehdä suunnitelma ja noudattaa sitä sitten. Suunnitelma kannattaa perustaa tilannearvioon: mikä on kylpyhuoneen käyttöaste, käytetäänkö paljon erilaisia puhdistusaineita, ihorasvoja ja niin edelleen.

Maallikko pystyy sisällyttämään omiin huoltotoimenpiteisiinsä myös poresuuttimen puhdistuksen, mutta ei sitten enää muuta. Poresuuttimeen keräytyy usein vaaratonta murua, joka saattaa välillä tukkia poresuuttiminen. Sen pystyy itse avaamaan ja huuhtelemaan puhtaaksi.

– Poresuuttimen pystyy kuka tahansa hyvinkin vähällä osaamisella ymmärtämään. Kun hana on suljettu, poresuuttimessa ei ole painetta eikä siten veden tulvimisen vaaraan. Hanoihin ei kuitenkaan pidä mennä koskemaan. Eikä oikein mitään muutakaan voi innokkaille tee-se-itse -ihmisille suositella. Siinä on vaarana, että tulee kunnon vesivahinko.

Puuttuva vesieristys?

Vesieristys tuli uudisrakentamisessa pakolliseksi vuonna 1999. Sitä ennen rakennettua rakennuskantaa se ei koske, joten vesieristeettömiä kylpyhuoneita voi olla paljonkin. Mäkisen mukaan kukaan ei vain tiedä paljonko.

– Vesieristeen puuttuminen ei ole välttämättä ongelma, jos tila on rakennettu senaikaisilla hyvillä menetelmillä. Tapaukset ovat muutenkin yksilöllisiä, ja niissä on monta muuttujaa, kuten esimerkiksi se, mitä materiaalia putkissa on käytetty. Mitään yleispätevää neuvoa on siten vaikea antaa, vaan kohteen tosiasiallinen kunto ratkaisee.

Mäkinen suositteleekin kuntokartoituksen tekemistä, jos epäilee, että kosteiden tilojen kunnossa voisi olla parantamisen varaa.

– Myös uutta taloa ostaessa kannattaisi pyytää ammattilaisen arvio. Pillereitä ei kannata alkaa syödä, jos ei ole tautia. Ammattilainen osaa arvioida, mitä pillereitä tarvitaan.

Vinkkejä kylpyhuoneen siivoukseen

  • Puhdista pesu- ja wc-tilat riittävän usein, vähintään viikottain. Muista välillä puhdistaa myös lattiakaivot.
  • Käytä naarmuttamatonta puhdistussientä ja puhdistusliinaa.
  • Käsienpesualtaan pesussa voit käyttää myös esimerkiksi astianpesuharjaa. Harjaa allas, hanat ja tulppa puhtaaksi. Muista pestä myös hanojen juuret, ylivuoto- ja viemäriaukot. Huuhtele ja kuivaa.
  • Kylpyhuonetilojen puhdistusaineeksi sopivat käsiastianpesuaine ja yleispuhdistusaine. Wc-altaan pesuun voit joskus käyttää myös vahvempia wc-puhdistusaineita.
  • Pese ympäröivä seinäpinta roiskekorkeudelta. Pese myös lasiset ja muoviset suihkuseinät. Voit kuivata ne ikkunankuivaimella. Kalkkisaostumat saa pois happamalla puhdistusaineella. Useimmat kylpyhuoneen puhdistusaineet ovat happamia (pH alle 6). Rasvalikaan tehoavat paremmin emäksiset aineet (pH yli 8), joten joskus pinttyneet liat voivat vaatia ensin happaman aineen ja sitten emäksisen aineen käsittelyn. Älä kuitenkaan sekoita aineita keskenään!
  • Pese lattiakaivo silloin tällöin lattian pesun yhteydessä. Käytä aina suojakäsineitä lattiakaivoa puhdistaessasi. Nosta ritilä pois. Poista irtonaiset roskat ja hiukset talouspaperilla. Laske lattiakaivoon puhdasta vettä. Suihkuta sinne astianpesuainetta tai yleispuhdistusainetta. Pese ritilä kummaltakin puolelta ja harjaa lattiakaivo puhtaaksi. Huuhtele kaivo lopuksi suihkulla.

Lähde: Marttaliitto

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Pixabay