Koti-spa lataa akut

Lomakauden jälkeenkin kannattaa järjestää säännöllisesti omaa aikaa arjen lomaan. Syksy tuo tullessaan viileämmät päivät ja pimenevät illat, jotka ovat oivallisia rauhallisiin hemmotteluhetkiin. Koti-span avulla voi jatkaa kesäkautta omassa kodissa tuomalla sinne elementtejä, kuten lämmön, veden ja virkistävät tuoksut.

Töihinpaluu palauttaa monilla stressin oireet ja kiireinen arki nappaa taas otteeseensa. On kuitenkin hyvä opetella pysähtymään hetkeksi joka päivä. Jos paljon puhuttu meditointi tuntuu liian suurelta kynnykseltä kokeilla, voi sen korvikkeena rauhoittua kuuntelemaan kehoaan ja mieltään muilla tavoin. Kotona voi järjestää pieniä luksushetkiä itselleen esimerkiksi kotikylpylän muodossa. Osa suosii kylpyhuoneen sisustuksessa esimerkiksi kliinisen valkoista tai trendikkään mustaa, kun taas toiset rakentavat itselleen maanläheisen ja lämpimän rentoutumis- ja peseytymispaikan. Missä sitten ikinä viihtyykään, tärkeintä on sallia itselleen omaa aikaa.

Jalkakylpyyn ehtii kiireinenkin

Jalkakylpy ei välttämättä kuulosta houkuttelevimmalta spa-hoidolta, mutta se on yllättävän mukava tapa virkistää väsyneet jalat, jotka jäävät helposti vähälle huomiolle. Suihkussa harva jynssää varpaitaan, mutta suolakylpy pehmentää likaiset ja koppuraiset jalat hetkessä. Kourallinen merisuolaa, vati ja kuuma vesi riittävät pieneen spa-elämykseen, jonka kiireinen yhdistää läppärin käyttöön, ja kunnon rentoutusta kaipaava rauhoittavaan musiikkiin tai lukemiseen. Muutama tippa eteeristä öljyä, kuten piparminttua, viimeistelee vaikutuksen. Vielä parempaa on, jos kotoa löytyy vapaaehtoinen jalkahieronnan tarjoaja.

Itse tehty jalkahoito sisältää kylvyn lisäksi mahdollisesti jalkojen ihon kuorinnan, kovettumien poiston jalkaraspilla, kynsienleikkuun, kynsien lakkauksen sekä ihon rasvauksen jalkavoiteella. Näillä keinoilla saa takuulla paljain jaloin kengissä kulutetut kesäjalat taas sisäsiisteiksi.

Vaahtokylpy toimii unilääkkeenä

Harvalla on enää kylpyammetta, mutta sellaisen säilyttäneet ovat onnekkaita. Sen verran mukavaa on kuumassa vedessä makoilu erityisesti silloin, kun viluttaa, tai lihakset kaipaavat rentoutusta. Vaahtokylpy tuntuu erityisen luksukselta, ja hyvän tuoksuisten kylpyvaahtojen lisäksi markkinoilta löytyy erilaisia ihoa kosteuttavia ja pehmentäviä kylpyöljyjä sekä kokonaisvaltaisesti kehoa puhdistavia kylpysuoloja.

Kylpyammevalmistaja Svedbergsiltä kerrotaan, että kylpyammeiden ja poreammeiden suosio vaihtelee kausittain. Välillä halutaan poreilua, välillä perinteistä vaihtoehtoa.

– Voi olla, että downshiftaaminen ja kodin rauhoittaminen on lisännyt perinteisten ammeiden suosiota, pohtii markkinointikoordinaattori Kati Ala-Renko.

Kylvyssä loikoilu tosiaankin rauhoittaa myös kuormitettua mieltä. Onhan arki on täynnä ärsykkeitä, sekä sosiaalisten tilanteiden että digiteknologian tuottamia, mutta kylvyssä oravanpyörästä pääsee hetkeksi irti.

Amme on maineeltaan vettä tuhlaava, mutta moni viihtyy suihkussa sen verran pitkään, että suihkussa käynti vie lähes yhtä paljon vettä.

Emaloidun teräksen lisäksi kylpyammeita valmistetaan useimmiten akryylistä, kivestä ja marmorista. Eri materiaalit mahdollistavat vapaamman muotoilun, ja modernissa ammeessa näkyykin tyylikäs design.

Itämaiset keinot käyttöön

Kaudenhoitotuotteiden puolella valikoima on spa-tuotteissakin loputon. Kasvo- ja hiusnaamiot, kuorintavoiteet, luonnonöljyistä tai maidosta tehdyt palasaippuat sekä aromaterapiakynttilät sopivat puhdistavaan hemmotteluhetkeen.

Uusia ideoita löytyy vaikkapa orientaalikauneudenhoidon perinteestä. Charme d’Orient on pohjois-afrikkalaisessa kulttuurissa kasvaneen naisen Pariisiin 90-luvulla perustama hoitola ja tuotemerkki. Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä ihoa on totuttu jo vuosituhansien ajan hoitamaan luonnon raaka-aineilla, kuten kylmäpuristetuilla kasviöljyillä, hunajalla, kuningatarhyytelöllä, kukkavesillä, savella ja muilla mineraaleilla. Esimerkiksi naisten kauneudenhoitopaikasta, Hammamista eli höyrysaunasta nimensä saanut Charme d’Orientin Hammam-paketti sisältää eukalyptuksen tuoksuisen Mustasaippuan, Kassa-vartalonkuorintakintaan sekä Marokon kultaiseksi öljyksi kutsuttua, pehmeää Argan-öljyä.

Mustasaippua on kosteuttava ja ihoa ärsyttämätön saippua, jota kannattaa käyttää päivittäin, mutta myös erityisesti saunan yhteydessä saunahoitona. Kuorinta valmistaa ihoa öljyhoidolle. Argan-öljy on peräisin marokkolaisista Argania-puista. Argan-öjyn kehutaan olevan loistava koko kehon anti-age-tuote ja kynsinauhojen kosteuttaja.

Infrapunalämpö jäljittelee aurinkoa

Kuntosaleilta ja hoitolaitoksista tuttuja infrapunasaunoja on alettu ostaa koteihin, kun on havaittu auringon lämpösäteilyä aallonpituudeltaan vastaavan infrapunasäteilyn hyvinvointia lisäävät vaikutukset, kuten aineenvaihdunnan ja verenkierron tehostumisen, urheilusuorituksesta palautumisen nopeutumisen, kipujen ja iho-ongelmien lievittymisen.

– Koteihin infrapunasaunoja ostavat tavalliset aikuiset miehet ja naiset, jotka ovat pääasiassa muutenkin kunnostaan ja terveydestään hyvin huolehtivia ihmisiä. Iän puolesta pääpaino on keski-ikäisissä, mutta myös eläkeläiset ja nuoret aikuiset tekevät hankintoja, kertoo Matias Kukkonen Saunatar Finlandilta.

Infrapunasaunaan kannattaa Kukkosen mukaan investoida, jos haluaa hyötyä auringonlämmön hyödyllisistä vaikutuksista ympäri vuoden.

– Tehostettuna ja itse valittuna ajankohtana. Saunan voi saada käyttövalmiiksi jopa ilman esilämmitystä, hän sanoo.

Myös infrapunasaunan ja höyrysaunan yhdistelmiä on tarjolla.

– Suihku on kätevästi mukana samassa lasisessa kaapissa. Höyrysauna on mukavuustekijä, joka tarvittaessa korvaa suihkussa lotraamisen säästäen samalla vettä, ihoa ja energiaa.

Palju jatkaa terassikautta

Kylpytynnyrissä eli paljussa yhdistyvät rentoutuminen, hauskanpito porukalla ja parhaimmassa tapauksessa myös hyvät maisemat. Paljussa likoaminen jatkaa ulkona oleskelua ja terassikautta kylminäkin iltoina, ja se on hyvä yhdistää saunailtaan, kuten juhliin ja muihin illanviettoihin. Houkutteleva paljukutsu tuo taatusti vieraat paikalle.

Jos paljusta haluaa nauttia ympäri vuoden, kannattaa hankkia suodattimella ja sähkölämmityksellä varustettu eristetty malli. Eri lämmitysmenetelmiä voi myös yhdistää. Aikaa veden lämmittämiseen kuluu koosta ja lämmitystavasta riippuen kahdesta neljään tuntia. Kemikaaleilla tehtävän vedenpuhdistuksen sijaan on suositeltua vaihtaa vesi jokaisen käyttökerran jälkeen.

Kotimaiselta SpaDealersilta kerrotaan, että kylpytynnyrit ovat säilyttäneet suosionsa vuodesta toiseen. Suosituinta paljun käyttö on viileällä säällä, kesähelteiden jo mentyä. Entä millaisen alustan palju vaatii?

– Suosittelemme suoraa ja tukevaa alustaa joka on myös hyvin salaojitettu.

Kylpytynnyrissä on lämpöinen nauttia maisemista vaikka paukkupakkasilla. Kuva: Kylpytynnyri.net

Kylpytynnyrissä on lämpöinen nauttia maisemista vaikka paukkupakkasilla. Kuva: Kylpytynnyri.net