Kylpyhuone kaunistuu kestävästi

Hyvässä kostean tilan remontissa hyödynnetään pitkän tähtäyksen suunnittelua.

Kylpyhuoneen ja saunan voi remontoida itse, jos taidot riittävät. Pintaremontti, kuten laattojen maalaaminen tai peili- tai suihkukaapin vaihtaminen onnistuu melko vaivattomasti, ja kulut voivat jäädä muutamiin satoihin euroihin. Nykyään on saatavana tarkoitusta varten suunniteltuja maaleja ja saumausaineita, joiden avulla kylpyhuonetta voi ehostaa itse kevyin ja nopein keinoin. Pientäkin remonttia suunnitteltaessa on kuitenkin muistettava, että kaikki sähkö- ja LVI-työt kuuluvat ammattilaiselle. Esimerkiksi veden eristyksen tekijällä täytyy olla märkätila-asentajan sertifiointi.

Kattava kostean tilan remontti on iso työ, jonka hinta nousee helposti kymmeniin tuhansiin euroihin. Monet rakennustekniset vaatimukset ovat tiukentuneet niin paljon, että perinteinen hartiapankkirakentaminen onnistuu yhä harvemmilta. Siksi kannattaa aloittaa huolellisella suunnittelulla ja hyödyntämällä olemassaolevaa tietoa. Asiantuntemustakin voi kilpailuttaa – siksi tiedon etsimiseen käytetty aika ei mene hukkaan.

Suunnittele, kilpailuta, budjetoi

Asiamies Jani Kemppainen Talonrakennusteollisuus ry:stä tuntee ammattilaisena perusteellisesti kosteiden tilojen rakentamisen, mutta käyttäisi silti itse mieluiten ammattilaista varsinkin suunnittelussa. 

 – Siihen käytetty raha ei yleensä mene hukkaan, hän sanoo.

Kemppainen muistuttaa, että jos haluaa tehdä remontin asunto-osakkeessa, vastuut ja luvat täytyy selvittää taloyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä. Asunto-osakeyhtiö omistaa talon rungon ja rakenteet, joten esimerkiksi laatan alla oleva vedeneriste kuuluu sille. Pintaremontin tekemiseen tarvitaan lupa, ja työlle hankitaan yleensä valvoja.

Perusteellinen kostean tilan remontti tehdään pitkää käyttöaikaa varten. Kalusteet ovat kiinteitä ja tarkoitettu palvelemaan kauan. Sisustusta ei voi muutella yhtä helposti kuin olohuoneessa. Veden eristys, tilan tuuletus ja kuivuminen ovat erityisen tärkeitä, koska niissä sattuvat virheet voivat pahimmillaan  aiheuttaa laajoja vaurioita. 

Netistä löytyy alle minuutin selaamisella kymmeniä tarjokkaita kostean tilan remontin asiantuntijoiksi ja  toteuttajiksi sekä vähintään sama määrä kalusteiden, materiaalien ja tarvikkeiden myyntiin erikoistuneita liikkeitä. Vaihtoehdoista ei ole siis puutetta – mutta remontoijan iso kysymys on, miten löydän parhaat ratkaisut omaa tarkoitustani varten. 

Hyvä budjetti kattaa perusasiat ja tärkeimmät toiveet ja ennen kaikkea se on tarkka. Pieniltä tuntuvat yksityiskohdat kuten hanat ja kahvat voivat olla yhteensä yllättävän iso menoerä, joka kannattaa alusta asti laskea huolella. Huolellisuutta vaatii myös hinta-laatusuhteen arviointi, sillä halvin ei ole aina kestävin – mutta joskus se saattaa ollakin! Talousarviossa on hyvä varautua yllätyskuluihin, sillä korjausta vaativia kohtia saattaa paljastua vasta purkamisen jälkeen. 

Sopimus aina kirjallisesti

Materiaalikulut vievät tilastollisesti noin 30– 60 prosenttia budjetista. Työkulujen määrä riippuu siitä, mitä tehdään itse ja miten paljon käytetään ulkopuolisia tekijöitä. Urakoitsijoiden kilpailuttaminen on järkevää, ja samoin viisasta on tarkistaa ehdokkaiden rekisteritiedot ja se, mitä heistä tiedetään ennestään. Jos joku on tehnyt samantyyppisiin tiloihin onnistuneita remontteja aikaisemmin, voi olettaa hänen osaavan asiansa. Samoin on hyvä merkki, jos urakoitsija näyttää aidosti kiinnostuvan asiakkaan toiveista ja yhteistyöstä. Kun aikanaan päästään remonttisopimukseen, siihen on syytä kirjata remontin päämäärän ja aikataulun lisäksi kummankin osapuolen vastuut.

 – Ehdottoman tärkeää on laatia aina kirjallinen sopimus. Mallipohjia siihen löytyy helposti netistä, Jani Kemppainen painottaa.

Remontoinnissa voi pitkän ajan kuluessa säästää varautumalla siihen, mitä muutoksia käyttäjien elämään mahdollisesti on tulossa. Kasvaako perhe  – kannattaako ottaa valmiiksi huomioon pienten lasten turvallisuus ja tilojen käyttö heidän kannaltaan?  Tai pitäisikö kylpyhuoneen, wc:n tai saunan ehkä joskus tulevaisuudessa olla esteetön? Siinä tapauksessa kannattaa laajan remontin yhteydessä miettiä esimerkiksi oven leveyttä ja tilaa tukikaiteille ja muille apulaitteille. Jani Kemppainen vinkkaa, että jos seinässä ei ole sopivaa kohtaa kaiteen kiinnittämiseen, rakenteen voi lisätä silloin, kun seinien pinnoitetta uusitaan. Sen kaltaisista yksityiskohdista voi olla odottamatonta hyötyä myös taloa myytäessä.

Järki ja tyylikkyys paketissa

Remontin lopputuloksen on tietysti oltava teettäjälle mieluinen, kaunis ja tyylikäs. Trendien mukaista sisustusta löytää helposti, halusi sitten valmiin, hillityn, linjakkaaksi suunnitellun pakettiratkaisun tai villin ja yksilöllisen kokonaisuuden. Ideoita ja tarvikkeita on tarjolla niin paljon, kuin niitä jaksaa tutkia, mutta viisas päättää alusta asti pitää tyylikkyyden ja järjen samassa paketissa.

Kalustuksen valinnassa kosteuden kestävyys on ensimmäinen ehto, ja se koskee kaikkia tilassa pysyvästi olevia esineitä ja pintoja riippumatta siitä, ovatko ne roiske-etäisyydellä suihkusta vai eivät. Materiaalien laadun suhteen kannattaa olla tarkka, sillä joissakin halvimmissa kalusteissa käytetään lastu- tai muuta levyä, joka hajoaa helposti saumoistaan. Niistä voi tulla paitsi rumia, myös vaarallisia, koska ne saattavat erittää formaldehydiä tai muita vaarallisia yhdisteitä. Jos budjetti on tiukka, kannattaa siis valita mieluummin laadukkaampi materiaali ja vaatimattomampi ulkonäkö kuin toisin päin.

– Kannattaa huolehtia siitä, että valituilla materiaaleilla on M1-päästöluokitus, koska se asettaa raja-arvot haihtuvien yhdisteiden päästöille. Silloin voi olla varma, että materiaalit ovat turvallisia, Jani Kemppainen neuvoo.

Luonnonmateriaalit ja luonnonmukainen, yksinkertainen yleisilme on uusi trendi kylpyhuoneissa. Puupaneloinnin suosio on kasvanut, ja lisäksi pintamateriaaleina suositaan metallia, lasia, kiveä ja keramiikkaa. 

Saunassa käytetään puumateriaalina sekä havu- että lehtipuuta.  Lauteiden runkoon sopii havupuu, joka kestää lehtipuuta paremmin kosteutta, kun taas itse lauteisiin sopivat kotimaisista puulajeista esimerkiksi tervaleppä ja haapa.  Panelointiin käytetään myös yleensä lehtipuuta, mutta siihen käyvät myös kuusi ja mänty, ainakin jos pihkaaminen ja  seinien nopea tummuminen ei haittaa.

Olennaista kestävyyden kannalta on joka tapauksessa, että saunan on kuivuttava käytön jälkeen. Remonttiin kuuluu siis riittävän ilmanvaihdon varmistaminen.

Laki määrää asbestista

Vanhoissa kiinteistöissä asbesti on valitettavan yleinen kiusa erityisesti kosteissa tiloissa, joissa sitä on aikanaan käytetty moniin tarkoituksiin. Asbesti aiheuttaa lisäkuluja remontin teettäjälle, mutta siitä on päästävä eroon terveysturvallisuuden vuoksi. Asbestipöly on hengenvaarallista. Asbestia löytyy yleisistä ja tutuista materiaaleista, kuten liimoista, maaleista, muovimatoista ja paloeristeistä. Myös laatoituksista ja putkien eristyksistä voi löytyä asbestia, samoin ilmanvaihtokanavista ja vinyylilaatoista. Pientenkin purku- tai poraustöiden yhteydessä voi vapautua asbestipölyä. Asbestia ei voi havaita eikä kartoittaa silmämääräisesti. 

Suomen asbestilaki määrää, että ennen vuotta 1994 rakennetuissa kiinteistöissä on teetettävä asbestikartoitus ennen remontointia. Asbesti oli suosituinta 1960- ja 1970-luvuilla, mutta sitä on käytetty rakentamisessa 1920-luvulta asti sen hyvän kestävyyden ja lämmöneristävyyden vuoksi. Uudisrakentamisessa asbestipitoisia materiaaleja ei ole käytetty vuoden 1988 jälkeen, joten sitä uudemmista rakennuksista tai sen jälkeen remontoiduista tiloista ei yleensä löydy asbestia. Vuoden 1994 jälkeen asbestin käyttö rakentamisesssa on ollut kiellettyä.

Lain mukaan asbestikartoitukseen saa tehdä vain asiantuntija. Vastuu lain noudattamisesta kuuluu rakennuttajalle eli talon omistajalle, taloyhtössä tilanteesta riippuen osakkaalle tai taloyhtiölle. Samoin asbestipurkutyöt saa tehdä ainoastaan valtuutettu toimija, jolla on asianmukaiset luvat. Purkaja vastaa myös jätteen hävittämisestä. Purkamisen jälkeen tiloissa on suoritettava uusi mittaus, jolla tarkistetaan, että ilmassa ei ole haitallista haitallista määrää asbestia eli yli 0,01 kuitua kuutiosenttimetrissä. Vasta sen jälkeen voi aloittaa muun remontoinnin.

Hyödyllisiä sivustoja

rala.fi  Rakentamisen Laatu ry. (mm. suunnittelupalvelua)

sertifikaattihaku.fi (Suomessa sertifioituja ammattilaisia)

rakennustieto.fi (mm. pienurakkasopimusten ym. mallipohjia)

urakkamaailma.fi (mm. urakoitsijoiden kilpailutusta)

Teksti: Ulla Sirén
Kuva: Freepik