Tuunaa koti kauniiksi

Pienellä pintasisustamisella saa kotiin nopeasti ja vaivattomasti uutta ryhtiä ja särmää.

Kuvat: Dreamstime

Välillä kotiin kaipaa pientä piristystä, mutta isompaa remonttia ei ole mahdollista toteuttaa. Apuun tulevat erilaiset pintasisustamisratkaisut, joilla vanhoistakin pinnoista saa mielenkiintoisen ja näyttävän. Tehosteseinissä löytyy monenlaisia vaihtoehtoja niin olohuoneen kuin makuuhuoneenkin sisustamiseen. Modernille persoonalle sopii valokuvaseinä ja pientä kodin piristystä toivovaa ilahduttavat sisustustarrat ja -kalvot. Kodin voi tuunata juuri omaan persoonaan sopivaksi. Pintasisustamisen ei tarvitse rajoittua seiniin vaan sisustaa voi vapaasti myös lattiaa ja kattoa.

Tehosteseinä piristää

Tehosteseinällä tarkoitetaan huoneen yhden seinän korostamista muista seinistä poikkeavaksi. Tehosteseinä on hyvä keino saada uutta eloa pintoihin, ja se sopii hyvin kaikkiin huoneisiin. Yksilöllinen efektipinta syntyy erilaisia värejä ja pintarakenteita yhdistelemällä.

Seinän voi maalata yksiväriseksi tai siihen voi tehdä koristekuvion, joka voi peittää koko seinän.  Maaleissa ei tarvitse tyytyä tavalliseen maaliin, vaan lisää persoonallisuutta saa erilaisilla kuviointimaaleilla tai metallinhohtoisilla efektimaaleilla. Koristepinnoitteet sopivat puolestaan aikaisemmin maalattujen pintojen käsittelyyn.

Myös tapeteilla voi muuttaa kodin ilmeen käden käänteessä. Esimerkiksi koristeellisella kukkatapetilla voi luoda huoneeseen vintage-henkeä ja romanttisen tunnelman. Efektiseinään sopii hyvin rohkeampi väritys ja isommat kuviot, jos tunnelma tapeteissa on muuten hillitty ja vaalea. Tällöin kokonaisuudesta muodostuu tasapainoinen ja harmoninen.

Efektiseinän voi toteuttaa laatoillakin. Laatoissa on runsaasti vaihtoehtoja hyvin moneen makuun. Laattoja löytyy suurina, pieninä, mattana, kiiltävänä sekä kuviollisena ja sileänä. Erilaisia laattoja voi yhdistellä mielensä mukaan. Struktuuripinnoitteilla saa pintoihin näyttävän kolmiulotteisen efektin. Struktuuripintoja voidaan laittaa maalattuun pintaan, tapettiin ja laattoihin.

Metsämaisemassa on mukava rentoutua

Uusia ratkaisuja hakevalle voi sopia valokuvatapetti. Valokuvatapetilla saa huoneesta kuin huoneesta viihtyisän ja persoonallisen. Valokuvatapetilla voi peittää joko yksittäisen seinän tai ennakkoluulottomasti kaikki seinät. Upeilla valokuvatapeteilla voi nopeasti muuttaa huoneen ilmapiirin ja loihtia seinille jännittäviä maailmoja. Oven aukaisemalla pääsee suoraan  metsämaisemaan rentoutumaan tai aurinkoiselle merenrannalle virkistäytymään. Jos taas kaipaa kaupungin vilinää ja vilskettä, city-tausta on modernin sisustajan varma valinta. Valokuvatapetin vaikutusta voi vielä tehostaa tunnelmallisella valaistuksella ja tapetin värimaailmaan sopivilla tekstiileillä ja huonekaluilla.

Valokuvatapetteja saa värillisinä ja mustavalkoisina ja käytännössä melkein mistä aiheesta vain. Valokuvaseinän aiheen voi valita valmiista mallistoista tai käyttää omaa hyvälaatuista kuvaa tai ammattilaisen ottamaa kuvaa. Hyvä valokuvatapetti pysyy muodossaan ja kestää kulutusta. Se on myös UV-kestävä, eikä heijasta auringonvaloa.

Kauniita yksityiskohtia sisustustarroilla

Sisustustarrat, kontaktimuovit ja peilikalvot ovat nopea ja vaivaton tapa sisustaa kodin kaikkia pintoja. Staattisesti kiinnittyvät kalvot on helppo kiinnittää ikkunoihin, lasioviin tai peileihin. Ikkunakalvojen avulla saa myös kätevästi näkösuojaa. Sisustustarroille kiinnityspaikoiksi sopivat kaikki sileät pinnat, kuten kaapinovet, lipastot sekä pöytä- ja seinäpinnat. Sisustustarroilla saa varmasti näyttävän ja uniikin sisustuksen ja samalla voi säästää maalaus- tai tapetointikuluissa.

Sisustustarroissa on paljon vaihtoehtoja. Kohokuvioisilla 3D-sisustustarroilla voi luoda kolmiulotteisen vaikutelman. Perheen pienimmät ihastuvat esimerkiksi eläin- tai satuaiheisiin sisustustarroihin lastenhuoneen seinällä. Makuuhuoneeseen kauneutta tuovat puu- ja kasviaiheiset tarrat ja kukat. Liitutaulutarra helpottaa kiireisen arkea, sillä sitä voi käyttää muisti- ja tehtävälistaa kirjoittaessa.

Sisustustarra tarttuu parhaiten sileälle ja puhtaalle pinnalle. Mitä tasaisempi pinta, sen parempi on kiinnittyvyys.  Tarra kiinnitetään halutulle pinnalle huolellisesti painelemalla siten, että pinnan alle ei jää ilmakuplia. Sisustustarra poistetaan lämmittämällä tarraa hiustenkuivaajalla ja vetämällä se varovasti irti seinästä. Jos kiinnityspinta on paperitapettia, tarran poistamisessa kannattaa olla erityisen varovainen.