Tarkan euron omakotiasuja voi säästää pääasiassa lämmityksessä, sähkössä ja vesikuluissa. Kulujen seurannan lisäksi kannattaa harjoittaa myös kulutuksen seurantaa.
Alati nousevat asumiskulut saavat monen omakotitaloasujankin miettimään, miten asumiskuluissa voisi säästää.
– Kun mietitään kodin kuluja, lämmitys-, sähkö- ja vesikustannukset ovat aika lailla ainoita asumiseen liittyviä kuluja, joissa omakotitaloasuja voi säästää, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski toteaa.
Pidemmällä tähtäimellä on kuitenkin tärkeää huolehtia myös talon ennakoivasta ja ylläpitävästä huollosta, jolla pidennetään rakenteiden käyttöikää.
– Niissä ei kannata säästää. Jos taloa ei huolleta ja ylläpidetä, edessä ovat nopeasti huolto- ja ylläpitokustannuksia suuremmat kustannukset, Suur-Uski muistuttaa.
Huonelämpötila kohdilleen
Lämmityksessä voi säästää kiinnittämällä ensinnäkin huomiota huonelämpötilaan. Suositeltu lämpötila asuinhuoneille on 20-22. Monissa kotitalouksissa tämä jo tiedostetaankin. Osa asuu kuitenkin edelleenkin ylilämpimissä kodeissa.
Säästöä voi siis saada jo pelkästään huonelämpötilojen pudottamisella. Lämmitysjärjestelmää ei Suur-Uskin mielestä kannata lähteä yleensä vaihtamaan, ellei se ole jo elinikänsä tai -kaarensa päässä. Sen sijaan olemassa olevaa kannattaa käyttää mahdollisimman fiksusti ja tehdä pieniä parannuksia, jotka auttavat asiaa.
–Kun lämmitysjärjestelmä sitten tulee elinkaarensa loppuu, voi miettiä, mikä on se kustannuksiltaan edullisin ja ympäristöystävällisin ja meille sopivin lämmitysjärjestelmä.
Ilmalämpöpumppu on nykyään peruslaite sähkölämmityksen ja usein myös öljylämmityksen rinnalle. Myös tulisijoilla, jos sellaisia on, kannattaa tukea lämmitystä kylmempinä aikoina sen sijaan, että huudattaisi pattereita täysillä.
Suur-Uski nostaa lisäksi esiin autotallien ja varastojen lämmityksen talviaikaan.
– Niissä ei useinkaan tarvita yhtä korkeita lämpötiloja kuin asuintiloissa. Varastojen ja autotallin lämpötilaa alentamalla voikin talvisaikaan saavuttaa merkittäviäkin säästöjä.
Älä lotraa suihkussa
Lämmityskulut ovat sähkössäkin merkittävin kuluerä. Vaikka koti ei olisikaan sähkölämmitteinen, sieltä voi löytyä sähkökäyttöinen lattialämmitys tai sähkösauna. Erityisesti sähkökiuas on suuritehoinen laite.
– Sauna on käyttöajasta riippuvainen. Kannattaisikin mennä heti saunaan, kun se on lämmin ja sammuttaa se heti, kun on saunottu. Ei kannata tehdä esimerkiksi niin, että laittaa saunan päälle ja jää sitten katsomaan telkkaria pitkäksikin aikaa.
Ylipäänsä kaikkia sähkölaitteita kannattaisi käyttää mahdollisimman fiksusti. Jos kotoa löytyy vielä hehku- ja halogeenilamppuja, niitä kannattaisi alkaa vaihtaa pikkuhiljaa pois.
Vesi on yksi menoerä sinänsä. Suur-Uski muistuttaa kuitenkin, että vedenkulutus liittyy merkittävällä tavalla myös energiakustannuksiin. Nykyaikaiset pesukoneet ja wc-kalusteet käyttävät todella vähän vettä. Suuri osa vedenkulutuksesta käytetäänkin peseytymisessä, ja peseytymisessä käytetään lämmintä vettä, jonka lämmittämiseen kuluu energiaa.
– Omia suihkuaikojen lyhentämällä ja pienemmällä virtaamalla peseytymällä voi vaikuttaa yllättävän paljon energiakustannuksiin.
Tätä ei kuitenkaan moni suihkussa pitkään viihtyvä muista välttämättä lämmityslaskua ihmetellessään. Motivan sivuilta löytyvät taulukot, joita tutkimalla voi yllättyä aidosti siitä, miten paljon enemmän esimerkiksi vain viisi minuuttia pidempään kestävä suihku kuluttaa energiaa.
– Kylmällä ilmalla suihkuun mennään usein myös lämmittelemään. Jos on useampi ihminen, saunan lämmittäminen voikin olla joskus fiksumpaa. Energiankulutuksellisesti voi tulla edullisemmaksi, kun useampi lämmittelee saunassa sen sijaan, että kaikki lämmittelisivät suihkussa. Saunan jälkeen moni haluaa usein myös viileämmän suihkun. Saunakaan ei siis välttämättä ole aina pahis, vaan saunakin voi olla hyvä asia. Monestakaan asiasta ei voi ylipäätään sanoa, että se olisi aina vain hyvä tai huono ratkaisu, Suur-Uski toteaa.
Energian kulutuksessa olisi hyvä muistaa, että vain kulutusta seuraamalla pysyy kärryillä. Laskun loppusumman sijasta kannattaisikin kiinnittää enemmän huomiota itse kulutukseen: paljonko sähköä tai vettä on kulutettu kilowateissa ja litroissa.
– Siitä näkee myös oman asumisen trendin vuositasolla, miten kulutus on muuttunut. Vähän tiuhempaankin tahtiin kuin vuositasolla kulutusta tosin kannattaa seurata, kuukausittain, neljännesvuosittain. Mitä tiheämmin itse asiassa seuraa, sen helpompi on havahtua muutokseen. Voi myös verrata, että minulla tällainen talo, miten muilla vastaanvanlaisissa taloissa asuvilla kuluu. Kulutuksen seuranta antaa siis osviittaa, asunko energiatehokkaasti ja fiksusti vai olisiko jotakin tehtävä.
Kun seuraa kulutusta, on mahdollista havaita nopeasti myös kulutuksessa tapahtumat yllättävät poikkeamat, jotka voivat johtua laitevioista. joihin on hyvä päästä kiinni mahdollisimman nopeasti.
– Tämä koskee ihan kaikkea, oli kyse lämmityksestä, sähköstä tai vedenkulutuksesta. Kulutuksen seuranta on myös ainoa keino havannoida omien säästötoimenpiteidensä vaikuttavuutta. Säästötoimenpiteiden pitäisi näkyä kulutusseurannassa. Jos ne eivät näy, on mietittävä, onko tehty oikeita toimenpiteitä vai ei. Samalla saa tietoa esimerkiksi uuden lämmitysjärjestelmän vaihdon pohjaksi, kun se tulee ajankohtaiseksi, Suur-Uski toteaa.
Talven säästövinkit:
- Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta. Säädä termostaatit ja seuraa huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 astetta.
- Kytke ilmanvaihtolaitteesta mahdollinen viilennysasetus pois päältä ja lämmöntalteenotto päälle.
- Säädä ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 asteeseen.
- Käännä ilmanvaihtoventtiilit talviasentoon, mutta älä sulje niitä kokonaan.
- Säädä ilmanvaihdon puhallintehoa tarpeen mukaan arjessa.
- Lämmitä tulisijaa pakkasia ennakoiden.
Lähde: Motiva
Muita säästövinkkejä:
- Tarkista ja kilpailuta tarvittaessa voimassa olevat sopimuksesi: nettiliittymä, kännykkäliittymä, vakuutus, jne. Kännykkäliittymien tarjouksia esimerkiksi harvoin tarjotaan vanhoille asiakkaille, joten kannattaa olla itse aktiivinen asian suhteen ja verrata hintoja eri liittymien välillä.
- Mieti, maksatko turhasta, esimerkiksi monista suoratoistopalveluista, joita et ehdi kuitenkaan katsomaan? Älä turhaan lennättele ”vain kymppejä” sinne sun tänne kuukaudesta toiseen, siitä kertyy jo huomattava summa vuoden aikana.
- Mieti omia ostotottumuksia: teetkö turhia heräteostoksia, ostatko sellaistakin, mitä et oikeasti tarvitse? Hyödynnä alennusmyynnit ja kirpputorit.
- Laita enemmän ruokaa kotona. Suunnittele viikon (tai ainakin arjen) ruoat etukäteen ja samalla myös ruokaostokset. Älä mene nälkäisenä kauppaan!
Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Freepik