Päivitetty keittiö kestää käyttöä ja katseita

Olitpa sitten remontoimassa vanhaa keittiötä tai suunnittelemassa uutta, toimiva keittiö syntyy valitsemalla juuri omiin tarpeisiin ja käyttöön sopivat kalusteet, materiaalit ja säilytysratkaisut. Persoonaa puolestaan voi tuoda jo vetimien vaihdolla tai erikoisemmilla maalipinnoilla. 

Onnekas on se, joka pääsee toteuttamaan keittiönsä alusta pitäen omien toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Keittiötä suunniteltaessa valinnanvaraa riittää, mutta toimivin ratkaisu syntyy pohtimalla tarkkaan omia käyttötarpeita ja arkea. 

Riittävät säilytystilat, keittiön toimintojen harkittu sijoittelu ja panostaminen kestäviin, helppohoitoisiin materiaaleihin tekevät ihmeitä arjen sujuvuuteen, olipa kyseessä sitten vanha tai uusi keittiö. 

Jos kokonaisvaltainen keittiöremontti ei mahdu budjettiin, vanhaan keittiöön voi hankkia uutta ilmettä ja parempaa sujuvuutta pienemmilläkin keinoilla. Kun päivität keittiötäsi, ole rohkea ja luova. Pienillä muutoksilla voit saavuttaa suuria tuloksia ja luoda vanhaan keittiöön uutta pirteää tunnelmaa. 

Kaapinovien maalaus

Mikäli ovimateriaali vain antaa myöten, keittiökalusteiden vanhat kaapinovet on mahdollista maalata uuteen uskoon itse tai ammattilaisen toimesta kalustemaalilla. Maalaamalla vanhat tummat kaapit vaaleiksi tuot keittiöön raikasta ilmettä, tai valitsemalla trendikkään maanläheisen sävyn päivität keittiösi uusimpien trendien mukaisiksi.

Keittiön kaappien maalauksessa on syytä noudattaa huolellisesti ohjeita ja välttää mutkien suoristamista, sillä vain huolellinen esivalmistelu varmistaa katseen kestävän lopputuloksen. Työvaiheisiin kuuluvat kahvojen poisto, kaapinovien pesu, hiominen sekä pohjamaalaus ennen varsinaista kalustemaalia. 

Vetimien vaihto kevyt keino tuoda ilmettä

Tuntuuko maalaaminen liian työläältä? Kokeile ensin pelkkien vetimien vaihtoa! Ruuvaamalla irti vanhat vetimet ja vaihtamalla ne uusiin voit tehdä pienen ja nopean piristysruiskeen keittiöön välittömästi. Tyylittömät vetimet voi vaihtaa modernimpiin, tai vanhasta tyylistä haaveileva voi etsiä käsiinsä retrotyylisiä vetimiä.

Päivitä keittiön värimaailma

Löytyykö keittiöstäsi paljasta seinäpintaa? Harkitse sen maalausta! Myös keittiössä voidaan ilotella tehosteseinillä tai tapeteilla. 

Mikä parasta, keittiössä maalattavaa ja tapetoitavaa seinäpintaa on usein melko vähän, joten myös kustannukset jäävät alhaisiksi. Pienet seinäpinta-alat ovat ihanteellisia paikkoja rohkeisiin kokeiluihin, sillä tarvittaessa niitä on helppo myöhemmin maalata uudelleen. 

Kaapinovien vaihto päivittää vanhat kalusteet

Kaappien ovet ovat keittiön keskeinen visuaalinen elementti, ja niiden vaihto voi muuttaa koko tilan ilmettä huomattavasti. Jos keittiössä on toimiva ja hyväkuntoinen runko, pelkkä ovien vaihto voi luoda tunteen kokonaan uudesta keittiöstä.

Kaapinovien vaihdon hinta riippuu kaappien ja ovien määrästä, ovimallista, asennustavasta sekä siitä, vaihdetaanko samalla myös keittiön tasoja tai muita pintoja. Jos uudet kaapinovet asentaa paikoilleen itse, voi vaihtokustannuksissa hiukan säästää. Standardimittaisiin kaappeihin ovien vaihtaminen on yleensä nopeampaa ja edullisempaa, mutta myös erikoisempiin tiloihin voidaan uudet kaapinovet teettää mittatilauksena. 

Kokeile avohyllyjä säilytysratkaisuna

Moni haaveilee tämän hetken keittiötrendistä, avohyllyistä. Avohyllyillä kauneimmat astiat pääsevät oikeuksiinsa, kun niitä ei ole piilotettu kiinteiden kaappien sisään. Ne voivat samalla kuitenkin kerätä itseensä ruuanlaiton rasvakäryä.

Avohyllyjä voi kokeilla omassa keittiössä ilman kokonaista keittiöremonttia. Jos keittiöstäsi löytyy sopiva vapaa seinätila, asenna tyyliisi sopivia avohyllyjä. Jos uskallat, vaihda osa vanhoista kiinteistä kaapeista avohyllyiksi purkamatta koko keittiötä.

Tasomateriaalien kestävyydessä eroja

Kuten kaapinovet, myös keittiön tasot vaikuttavat huomattavasti tilan kokonaisilmeeseen. Tasojen materiaalilla on paljon vaikutusta myös arjen sujuvuuteen, sillä eri materiaalien kestävyydessä ja hoidettavuudessa on paljon eroja. 

Vanhaan keittiöön voidaan teettää uudet tasot mittatilauksena keittiöliikkeessä tai rautakaupassa. Tasojen vaihdon kustannukset riippuvat tasojen koosta, materiaalista sekä asennustavasta. Mikäli tason asentaa itse, voi kustannuksissa säästää, mutta tällöin on syytä perehtyä huolellisesti työvaiheisiin. Tason vaihtamiseen voi liittyä paljon työvaiheita riippuen siitä, täytyykö tasoon samalla upottaa lavuaari, kiinnittää reunalistoja tai tehdä silikonitiivistyksiä. 

Välitilaan saatavilla helppohoitoisia ja kauniita ratkaisuja

Tuntuuko keittiön välitilan ysärihenkinen laatta tylsältä? Myös välitilan laatat voidaan vaihtaa ja saada samalla uutta tunnelmaa keittiöön. Harkitse kaakeleiden sijasta myös välitilan lasipintaa, joka on saumaton ja helppo puhdistaa. Kaakeleiden vaihto voidaan yhdistää keittiön tason vaihtoon, sillä tason vaihtaminen saattaa joskus edellyttää myös vanhojen kaakeleiden irroitusta. 

Hyödynnä kierrätysmateriaaleja

Myös keittiön remontoinnissa voidaan hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Pienten seinäpintojen maalaukseen voi näppärästi riittää vajaa maalipönttö, ja välitilan kaakelointiin isommasta remontista jääneet trendilaatat. 

Internetin kierrätysryhmistä ja -sivustoilta voi löytää myös kokonaisen keittiön, sillä moni keittiöremonttia tekevä myy vanhat ehjät keittiönkaapit seuraavalle tarvitsijalle. Vintage-henkiset vanhat seinähyllyt tai maustehyllyt tuovat keittiöön maalaisromanttista tunnelmaa. Kurkista siis myös kirpputorit ja nettikirppikset, kun remontoit! 

Panosta keittiön sisustukseen ja säilytykseen

Helpoin tapa piristää vanhaa keittiötä pikkurahalla on sisustus- ja säilytysratkaisujen parantaminen. Moni keittiö on täynnä arjen käyttötavaraa, joka on toki hyödyllistä, mutta myös sekalaista. Eriväriset keittiöpyyhkeet, pienkodinkoneet, astiat, patalaput, kipot ja kupot täyttävät keittiön hyllyt ja tasot iloisessa sekamelskassa.

Panosta siihen, että keittiö on hyvässä järjestyksessä ja visuaalisesti yhtenäinen. Erilaisilla säilytyslokerikoilla, laatikoilla ja uudelleen järjestelyllä vanhakin keittiö voidaan saada siistimmäksi ja toimivammaksi. Piilota sekalaiset tavarakasat kaappien kätköihin ja jätä esille ne, jotka sointuvat yhteen. Lahjoita pois kaappien kätköistä käyttämättä jääneet leipäkoneet tai muut keittiövempeleet, joille ei arjessa löydy käyttöä. 

Teksti: Veera Kujansuu ja Mari Pihlajaniemi
Kuva: Freepik