Pätevä pohja on hyvän pihan perusta

Pihassa tärkeintä on se, mikä jää näkymättömiin, eli pohjatyö. Perustan ja vesienhallinnan on oltava kunnossa, jotta päällysteet sekä tontilla olevat kiinteistöt eivät kärsi.

On monia merkkejä, jotka kertovat, ettei pihassa ole kaikki kunnossa. Yleisimpiä ja selvimmin näkyvimpiä merkkejä pihan puutteista ovat routavauriot.

– Pahimmillaan esimerkiksi asfaltti repeää tai ratkeaa, sanoo Maisemasuunnittelijat ry:n puheenjohtaja Kaisa Koskelin.

Paloista koostuvaa betonikiveystä routa voi puolestaan nostella. Roudan sulamisen jälkeen kiveys asettuu kyllä paikoilleen, mutta korkoeroja saattaa jäädä.

– Myös pihan reunakiveyksissä tai pitkästä tavarasta tehdyn terassin kohdalla routavauriot voivat olla tosi ikävän näköisiä. Niin pahoja, että rakennelman joutuu purkamaan ja rakentamaan uusiksi, Koskelin toteaa.

Lammikot voivat kertoa viasta vesienhallinnassa

Pihaan seisomaan jäävät sade- tai sulamisvesilammikot voivat nekin kertoa ongelmista. Jos tätä tapahtuu toistuvasti, se on merkki siitä, että pihan rakenteissa, esimerkiksi salaojissa, on jotain pielessä.

– Jos kaivo ei vedä, syynä voi olla, että salaojaputki on painunut suuren painon alla, mennyt rikki tai täynnä puun juurta. Sopii myös kysyä, onko salaojaputkia oikeasti liitetty kaivoon? Sellaisiakin tapauksia on nähty, että salaojaputket ja tarkastuskaivo on asennettu, mutta niitä ei ole koskaan liitetty toisiinsa.

Toisaalta salaojitus voi olla toimiva, mutta maan kallistus saattaa olla väärin. Huonosti tehdyt kaadot johtavat pintavedet kohti rakennuksia tai naapurin tontille.

Rakenteiden kosteusvaurioiden ja muiden haittojen estämiseksi on suositeltavaa korjata puutteelliset pihantasaukset ja -kallistukset sekä sadevesijärjestelmät mahdollisimman nopeasti.

Myös piharemonttia suunnitellessa kannattaa ehdottomasti tutkia pihaviemäreiden, salaojien, putkien sekä kaapeleiden kunto. Näin välttyy siltä, ettei juuri kunnostettua pihaa tarvitse kaivaa auki vaikkapa salaojaremontin takia.

Huonosti tehty pohja voi vesittää takuun

Kaisa Koskelin suosittelee myös pohjamaatutkimusta ennen pihan suunnittelua ja rakentamista.

– Ainakin jonkinlainen kuoppa kannattaa ehdottomasti kaivaa ennen remonttia. Jos ennestään ei ole tiedossa miten maa käyttäytyy, sitä kannattaa tutkia. Routaeristys ja routalevykin voivat olla tarpeen.

Erityisen järkevä pohjamaatutkimus on silloin, jos pihan pintamateriaali tai käyttötarkoitus muuttuu, tai toimintoja sijoitellaan uudelleen, esimerkiksi siirretään autojen pysäköintialuetta.

– Jos pihan käyttötarkoitus muuttuu, voi olla, että painumista tapahtuu. Tällöin pohjamaa joudutaan avaamaan ja korjaamaan siten, että siihen lisätään kerroksia. Asiaa kannattaa tarkastella huolellisesti, etenkin jos aikoo vaihtaa pihan päällystettä. Vaikka piha ei olisi aiemmin routinut, saattaa se muuttuneissa olosuhteissa routia.
Huono perustus voi vaikuttaa myös päällystysurakan, esimerkiksi asfaltointityön takuuseen.

– Urakoitsijat antavat asfalttipihoille lakisääteisen kahden vuoden takuun. Tämä pätee normaalitapauksessa. Jos pohja ei ole kunnossa, eikä sille tehdä mitään, päällysteellä ei voi vaikuttaa pohjan ongelmiin. Tällöin kahden vuoden takuukaan ei ole voimassa. Tämä herättää usein ihmetystä asiakkaissa, ja pahojen routimistalvien jälkeen takuuasioista väännetään paljon, sanoo INFRA ry:n johtaja Heikki Jämsä.

Hulevesien hallinta voi olla pontimena piharemontille

Vaikka päällysteitä, kuten asfalttia ja kiveyksiä, pystyy paikkaamaan, pahasti rappiolle päässeen pihan korjaamiseen ei oikeastaan auta muu kuin panna piha uusiksi perustuksia myöten.

– On parempi tehdä kerralla uusiksi kaikki kuin lähteä paikkailemaan joitain kohtia. Esimerkiksi asfaltissa paikkaaminen näkyy vaurion laajuudesta riippuen pahasti ja näyttää ikävältä, Kaisa Koskelin toteaa.

Vaikka piha olisi vanha mutta toimiva, kannattaa sen kunnostusta harkita myös silloin, jos tontilla olevia rakennuksia remontoidaan tai sokkelia kosteuseristetään. Piharemontti voi olla ajankohtainen myös hulevesien hallinnan kehittämiseksi. Markkinoilla on hulevesiratkaisuja, joiden avulla hulevettä voi hyödyntää, viivyttää ja varastoida ennen maaperään imeyttämistä. Erilaisista pihapäällysteistä, kuten kiveyksistä ja asfaltista, voi myös rakentaa vettä läpäiseviä pintoja.

Kantavuus kuntoon raskasta kalustoa varten

Pihan suunnittelussa pitää huomioida eri toiminnot, kuten kulkuväylät, erityisen huolellisesti. Jos pihassa liikkuu raskaampaa liikennettä, täytyy varmistaa niin pintamateriaalin kuin alusrakenteiden riittävä kantavuus. Näin ehkäistään päällysteen rikkoutuminen ja pihan painuminen.

Pelastustien osalta on huomioitava, että tie on pidettävä talvella aurattuna. Pelkkä nurmikko ei siis riitä, vaan pelastustie tulisi vahvistaa betonikiveyksellä. Auraus puolestaan luo tarpeen lumen säilyttämiselle. Lumen läjitys kannattaa huomioida pihan tilantarpeessa, mutta senkin takia, että sulamisvesiä saattaa syntyä sinnekin, missä muuten ei olisi kuivatuksen tarvetta.

– Pelastustien tarve voi tuoda myös kaivon tarpeen, jotta vedet eivät sula rakennusta kohti. Se, ettei lumen käsittelyä ja säilytystä ole huomioitu, voi olla pihalla iso puute.

Myös jätehuoltojärjestelyjä kannattaa pohtia. Jätekeräysastia on hyvä sijoittaa mahdollisimman lähelle liittymää ja tasaiseen maastoon, jotta keräily on helpompaa.

– Kannattaa kiinnittää huomiota myös pihan pintamateriaaliin. Mikäli jäteastiaa liikutellaan pyörillä, on kuskille parempi, jos astiaa ei tarvitse lykkiä astiaa hampaat irvessä esimerkiksi sepelipihan poikki.

Jätepisteen valaisuakin on hyvä miettiä: jätekeräysastia voisi olla valaistu liiketunnistinvalolla, jotta aamuhämärässä tai iltapimeässä liikkuvan kuskin työ helpottuu.

Lähteenä käytetty myös Maisemasuunnittelijat ry:n hallituksen varajäsen Minna Hännisen blogia greendreams.fi/blogi

Terassitrendeinä porealtaat ja lasitukset

Ulkoterassien suosio on selvästi kasvanut pientaloissa. Vaikka piha olisi pienikin, taloon tahdotaan terassi – ja terassille poreallas. Siinä missä ennen omakotitalojen pihassa kuului olla keinu, grilli, kesäkeittiö tai trampoliini, nyt trendiksi on noussut poreallas.

– Pihasuunnitelmia tehdessä tosi moni sanoo, että tässä on meidän porealtaan paikka. Vähintäänkin porealtaalle pitää jättää suunnitelmaan varaus, kuvailee Maisemasuunnittelijat ry:n puheenjohtaja Kaisa Koskelin.

Toinen trendikäs asia on terassin kattaminen tai lasitus. Koskelinin mukaan jo suuri osa terasseista lasitetaan.

– Lasitus ei ole hirveän halpaa, mutta tilalle on varmasti monenlaista käyttöä. Toki lasiterassi saattaa pimentää, jos se sijoitetaan vaikkapa olohuoneen eteen. Ja jos lasitettu terassi tulee ikkunoiden eteen, tällä voi olla vaikutusta talon ilmanvaihtoon. Karmien korvausilman litramäärä ja sitä myöten ilmanvaihto saattaa muuttua, joten asiaan kannattaa paneutua jo ennakolta.

Terassin kasvojenkohotus kukkasilla

Terassista haaveilevan tai sellaisen jo omistavan on hyvä muistaa, että terassista koituu aina ylläpidon vaivaa.

– Säännöllinen puhtaanapito on tärkeää, etteivät lehdet jää terassilaudoitusten väliin lahoamaan. Pinta- ja värikäsittely sekä maalaus pitävät terassin julkisivun ryhdikkäänä, Koskelin sanoo.

Jos vanhan terassin ilmettä haluaa päivittää edullisesti ja helposti, väreillä saa ihmeitä aikaan.

– Esimerkiksi kukkaruukuista löytyy tosi pirteitä värejä, ei pelkästään terrakottaa tai harmaata. Ja mitä isomman ruukun valitsee, sitä näyttävämpi ja huoltovapaampi se on. Ison ruukun kanssa selviää jopa kaksi viikkoa kastelematta.

Kukissakin kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia lajeja, värejä sekä uusia istutusratkaisuja.

– Tänä vuonna voi laittaa pinkit ja ensi vuonna keltaiset kukat, ettei aina punaista pelargoniaa ja sinisiä lobelioita. Vaihtelua saa myös erilaisilla istutusratkaisuilla, joita on nykyään valtavasti. Markkinoilta löytyy esimerkiksi jalallisia kukka-astioita, joilla saa vaikkapa yksivuotisia köynnöskasveja tuotua haastaviinkin olosuhteisiin.

Teksti: Saara Pakaslahti