Kesäkeittiöt, vierasmajat, leikkimökit ja kodat ovat entistä yleisempi näky pihoilla. Jos niitä havittelee omankin pihan iloksi, mitä hankkimisessa ja rakentamisessa pitäisi huomioida esimerkiksi rakennuslupien, perustuksen ja sijoittelun osalta?
Kesä houkuttelee meistä monia panostamaan pihalla viihtymiseen entistä suuremmalla innolla. Omakotitalon vanhaa terassia saatetaan laajentaa ja varustaa se mukavin kalustein ja katoksin, ja vanhan pallogrillin tilalle hankitaan kokonainen kesäkeittiö. Suuria terasseja ylipäätään – saati sitten grillikatoksia, vierasmajoja ja muita huvituksia – rakennetaankin pihoille nykyään aiempaa enemmän.
– Lasitettuja tiloja ja terassitiloja tehdään asuntomessukohteisiinkin todella paljon. Rakentaminen suuntautuu enemmän sinne ulospäin, toteaa rakennustekniikan lehtori Arto Saariaho Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.
Esimerkiksi pihasaunojen suosio on kasvanut viime vuosina, ja niitä sekä muun muassa erilaisia vierasmajoja ja puutarhavajoja on nykyään saatavilla valmispaketteinakin monessa eri koossa ja monenlaisilla varustelutasoilla.
Huolella valittuna ja toteutettuna piharakennuksesta voidaan parhaimmillaan nauttia vuosikausia. Kannattaakin miettiä tarkkaan ennen ostopäätöstä, mihin kaikkeen piharakennusta halutaan käyttää.
– Valinta lähtee siitä, mikä on se oma tarve: mihin käyttötarkoitukseen piharakennus halutaan ja millaista toimintoa siihen halutaan, tiivistää Saariaho.
Ennen lopullista ostopäätöstä kannattaa kuitenkin pysähtyä myös tarkistamaan, mitä oman alueen kaava sanoo piharakennuksista, asuipa sitten asemakaava-alueella tai haja-asutusalueella.
Rakennusluvan saanti voi olla työläin vaihe
Vaikka piharakennukset ovat usein pieniä ja kevytrakenteisia, tavallisesti ne edellyttävät vähintään toimenpidelupaa. Aluksi kannattaakin olla yhteydessä kunnan rakennusvirastoon ja selvittää, mitä tontille saa rakentaa ja mitä lupia tarvitaan – jos mitään. Luvan tarve voi riippua kunnan käytäntöjen lisäksi rakennelman koosta, sijainnista ja muista yksityiskohdista.
– Jos piharakennus edellyttää rakennuslupaa, prosessiin kannattaa varata aikaa, ettei käy niin, että mennään kauppaan ja ostetaan ja vasta sitten huomataan, että tämä vaatiikin rakennusluvan. Luvan saanti ei ole nopea toimenpide, huomauttaa Arto Saariaho.
Kun rakentamisen säännöt ja edellytykset ovat tiedossa, on oikeanlaisen piharakennuksen hankkiminen huomattavasti helpompaa. Monesti alle 20 neliön suuruisille rakennelmille riittää pelkkä toimenpidelupa, kun taas sitä suuremmat rakennukset edellyttävät jo rakennuslupaa. Lupakäytäntö kuitenkin vaihtelee hieman kunnittain, joten se kannattaa tarkistaa kunnan rakennusvalvonnasta ennen kuin kauppoja tehdään
– Suosittelen tutustumaan myös kunnan rakennusjärjestykseen. Siinä on kerrottu asiat yksiselitteisesti, toteaa Saariaho.
Lisäksi on hyvä selvittää, miten paljon tontilla on rakennusoikeutta jäljellä – riippuen siitä, millaista piharakennusta pihaan sitten kaavaillaan. Katos polttopuiden säilytystä varten ei niinkään vaikuta kerrosalalaskentaan, kun taas suunnitelmat suuresta, tuvallisesta pihasaunasta voivat kariutua, jos rakennusoikeus ei siihen enää riitäkään.
Huomioi etäisyys muihin rakennuksiin
Kun piharakennukselle mietitään sopivaa sijaintia kotipihalta, kannattaa huomioida, että rakennelmaa ei saa sijoittaa liian lähelle tontin rajaa tai muita rakennuksia. Paloturvallisuus edellyttää yleensä kahdeksan metrin etäisyyttä kiinteistöihin. Jos tontilla ei ole tilaa aivan tavattomasti, tämä voi vaikuttaa paljon myös siihen, minkä kokoisen piharakennuksen voi ylipäätään hankkia.
– Riippuu millaista toimintoa piharakennukseen on ajateltu. Puulämmitteistä pihasaunaa ei kannata tuoda kahdeksaa metriä lähemmäs, sillä siinä voi olla riskinä palovaara ja palon leviäminen, kertoo Arto Saariaho. Myös savunpoistoa olisi hyvä miettiä, ettei koneellinen ilmanvaihto pahimmassa tapauksessa ime grillin tai saunan savuja suoraan sisälle asuinrakennukseen.
Lisäksi Saariaho muistuttaa kiinnittämään huomiota ilmansuuntiin. Oleskelutila halutaan todennäköisesti sijoittaa pihan aurinkoisimmalle puolelle.
– Ja tietysti naapurinkin tontti kannattaa ottaa huomioon: jos on hyvin pieni tontti, tila loppuu ja mennään jo lähelle rajaa. Pitää katsoa, mitä kaava mahdollistaa siinä ja kuulla myös naapureita.
Maankäyttö- ja rakennuslaki kieltää vesien johtamisen naapurin tontille, joten piharakennuksen katolta tulevat hulevedet täytyy ohjata muualle esimerkiksi kourun avulla. Ja jos vaikkapa pihasaunassa halutaan saunomisen lisäksi peseytyä, pitää huomioida, mihin pesuvedet johdetaan.
– Vedet pitää saada pois ympäristöstä, niitä ei voi valuttaa pihamökin alle, Saariaho huomauttaa.
Routasuojaus on pihamökin henkiturva
Piharakennukselle sopiva perustustyyppi riippuu muun muassa maaperästä ja rakennuksen koosta. Ammattilaisten neuvoja kannattaakin siis kysyä jo perustustapaa valitessa. Esimerkiksi alle 10-neliöisen rakennelman perustukseksi voi riittää jo hiekan ja soran päälle asetettavat betonilaatat.
– Kyllähän siihen löytyy vaihtoehtoja. Maaperä ratkaisee kuitenkin aina paljon. Sellaisiakin tilanteita on ollut, että siistin nurmikon alla onkin kalliossa ollut vettä keräävä tasku ja maa routii paikassa, johon kevyt maja on aiottu tehdä, kertoo Saariaho esimerkkinä haasteista.
Jos maaperä on routivaa, pitää miettiä myös routasuojaamista – ja mahtuvatko routasuojaukset ylipäätään vielä oman pihan puolelle.
– Ei voi tehdä niin, että perustukset tulevat rajalle ja routasuojaus tuleekin sitten naapurin tontille, Saariaho huomauttaa. Vaikka naapurille kävisi se, että piharakennus sijaitsee vain 1,5 metriä rajalta ja viranomainenkin antaisi siihen luvan, hän kehottaa kuitenkin harkitsemaan asiaa:
– Jos teet routasuojaukset tontin rajalle, niin siinä saattaa tulla kuitenkin kaivuutyötä ja maanrakennusta naapurin puolelle. Sellaisesta voi tulla rasite, joka mahdollisesti haittaa naapurin kiinteistön myyntiä.
Kevyellekin piharakennukselle halutaan yleensä pidempi elinkaari kuin vain vuosi tai pari, ja siihen saatetaan satsata tuhansia euroja. Hutiloiden tehtynä pienikin rakennelma voi kuitenkin osoittautua isoksi virheinvestoinniksi:
– Jos maaperä lähtee routimaan ja se kallistaa kevyttä mökkiä, ei sille voi enää mitään kuin kalliilla rahalla, toteaa Saariaho.
Rakenna olosuhteet huomioiden
Kevyen piharakennuksen rakenteiden tulee kestää runsaslumisetkin talvet. Kotimaiset tavarantoimittajat osaavat Saariahon mukaan huomioida hyvin paikalliset olosuhteet. Olipa aikomuksena sitten ostaa piharakennus valmiina tai rakentaa se itse pitkästä tavarasta, olisi kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota ainakin materiaalipaksuuksiin:
– Yleensä hintaerot johtuvat niistä. Jos jollain valmistajalla on selkeästi edullisempi tuote kuin toisella, kannattaa miettiä, millaisesta materiaalista se on tehty.
Saariaho muistuttaa myös miettimään, miten pihasauna saadaan rakennuspaikalle, varsinkin jos se toimitetaan kokonaisena. Nosturin saanti ei ole välttämättä mahdollista, tai rakennelmaa ei ole turvallista nostaa pihalle jos tiellä on esimerkiksi ilmakaapeleita.
– Ja vaikka piharakennus tulee elementteinä, se ei ole mikään kahden päivän juttu, kun pitää tehdä pohjat ja maisemoida, hän huomauttaa.
Jos piharakennuksessa halutaan oleskella syksyn pimeinä iltoina ja talvellakin, se kannattaa sähköistää ja ottaa sähkö esimerkiksi kiinteistöstä maakaapelilla. Nykyään voi hyödyntää myös LED-tekniikkaa ja aurinkosähköä, ja rautakaupoissa on sitä varten tarjolla valmiita tuotteita.
– Aurinkopaneeleilla voi tehdä kesäkeittiöstä itsenäisen rakennelman. Ledien sähköntarve on niin pieni, että sen pystyy tuottamaan itse paneelilla, kertoo Saariaho.
Kesäkeittiötä varten halutaan usein myös vesipiste, vaikka sitten vain kylmällä vedellä. Veden saanti tulisi kuitenkin järjestää niin, että vesiputki voidaan tyhjentää ja varmistaa saattokaapelilla, että putki pysyy talvella sulana ja kestää roudan ja pakkaset.
Huolto ja kunnon seuraaminen
Vaikka kyseessä olisikin vain pieni piharakennus, Saariaho muistuttaa, että senkin huoltoa pitää miettiä siinä missä minkä tahansa muun kiinteistön.
– Samoinhan ne sääolosuhteet, tuulet, lumen ja sateen vaikutus ottavat tällaiseen pienempäänkin mökkiin.
Kun puupintoihin käytetään valmistajan suosittelemia suoja-aineita, piharakennukselle voidaan saada reippaasti lisää käyttöikää. Rakenteen kunnon turvaamiseksi Saariaho kehottaa myös pitämään pihakasvit erillään kiinteistöstä:
– Jos lähellä on puita tai pensaita, ne kasvavat pian seinäpinnassa kiinni. Olipa kyseessä maali kuin maali, siinä on aika tiheä sitten se huoltotarve.
Jos pihalta löytyy jo entuudestaan vuosikymmeniä vanha vierasmaja tai varasto, joka halutaan purkaa pois uuden ehomman tieltä, saattaa edessä olla yllätys. Ajan myötä määräykset ovat nimittäin voineet muuttua sen verran, että vastaavalle rakennelmalle ei enää lupaa heru. Saariaho toteaa, että jos pihalla on jo entuudestaan piharakennus, vanha runko kannattaakin pyrkiä jollain tapaa säilyttämään:
– Vanhaa saa kyllä parantaa ja peruskorjauksen tehdä, mutta jos purkaa vanhan ja rakentaa uuden, niin rakennuslupa-asia on syytä tarkistaa kunnan rakennusvalvonnasta.
Teksti: Mari Pihlajaniemi
Kuvat: Pixabay