Pihavalaistus tuo turvallisuutta. Paitsi että valaistulla pihalla näkee liikkua, liiketunnistimilla toimivilla valonheittimillä voi myös karkottaa ilkivallan tekijöitä ja muita tunkeilijoita.
Pihavalaistus on tärkeää pimeänä vuoden aikana pihalla liikkumisen turvallisuuden kannalta. Valaistulla pihalla näkee, mihin astuu.
– Pihavalaistus antaa myös turvallisuuden tunnetta, kun ei ole pelkkää pimeyttä ympärillä. Etenkin nyt, kun monissa paikoissa kunnat säästävät katuvalaistuksessa, tuntuu turvalliselta, että edes oma piha on valaistu, kun siellä liikkuu, toteaa Sähköinfon tekninen asiantuntija, sähkövoimatekniikan insinööri Jenna Kauppila.
Valoheittimistä suojaa, liikennetunnistimilla valo tarpeen mukaan
Tietyissä kohdissa syttyvät valoheittimet tuovat turvallisuutta siten, että ne karkottavat ilkivallan tekijöitä ja varkaita pihalta yleensä hyvinkin tehokkaasti.
– Esimerkiksi omalla pihalla tehtiin pientä ilkivaltaa, potkittiin roskiksia. Ongelmat loppuivat, kun asensimme valonheittimet, Kauppila kertoo.
Normaaliliikkumista varten pihalla on hyvä olla pimeällä aina päällä oleva valaistus. Sen lisäksi voi olla erilaisia liiketunnistimilla toimivia valaisimia, jotka syttyvät, kun tiettyjä alueita tai kohteita pihamaalla lähestytään. Tällaisia voivat olla esimerkiksi varasto tai pihasauna.
Liiketunnisteisiin valaisimiin on kuitenkin järkevää rakentaa ohjaus, jossa liiketunnistin voidaan tarvittaessa ohittaa. Jos esimerkiksi illalla pidetään juhlat ja halutaan, että myös liiketunnistimilla toimivat valot ovat koko ajan päällä, on hyvä, että se voidaan tehdä manuaalisella ohjauksella.
Älä hukkaa energiaa taivaalle
Energiatehokkuudesta puhutaan nyt kaikkialla. Pihavalaisimissa energiatehokkuuteen kiinnitetään Kauppilan mukaan huomiota jo tuotepuolella, jossa on olemassa tuotekohtaiset standardit. Energiatehokkuuden ja järkevän valaistuksen kannalta tärkeämpää olisikin tarkoitukseen sopivien valaisimien valinta sekä etenkin valaistuksen oikea suuntaaminen.
– Kaikki valo, joka hajoaa taivaalle tai suuntautuu väärin, on hukkaan menevät energiaa eikä palvele tarkoitustaan. Erityisesti valoheittimien kanssa pitää olla tarkkana, etteivät ne häikäise liikennettä kadulla, omia tai naapurien ikkunoita. Jos valoheitin loistaa suoraan naapurin makuuhuoneen ikkunaan, voi naapurisopu olla koetuksella.
Ammattilaisen kanssa yhdessä
Koska kyse on sähkötöistä, pihavalojen asennus pitää antaa ammattilaisen tehtäväksi. Tämä voi auttaa myös valaistuksen sijoittelun suunnittelussa ja valaisimien hankinnassa.
– Vaikka olisikin ihastunut johonkin valaisinmalliin, ei kannata kuitenkaan lähteä valaisinostoksille ennen kuin on keskustellut asiasta toteuttajan kanssa. Markkinoilla on myös valaisimia, jotka ole Tukesin hyväksymiä eivätkä urakointiliikkeet siten voi asentaa niitä. Urakointiliike vastaa myös asentamansa valaisimen turvallisuudesta eikä se voi asentaa valaisinta, joka ei ole hyväksytty.
Takuukysymykset ovat toinen syy, miksi valaisinta ei kannata hankkia omin päin. Jos asiakas on hankkinut itse valaisimet, urakoitsija voi asentaa valaisimet, mutta ei vastaa niiden takuista. Voi siis miettiä, kannattaako ottaa riski, että valaisimessa onkin takuuvika.
Vaikka ammattilainen neuvookin valaisimien sijoittelussa, ei tämä tarkoita, etteikö omia ideoita ja toiveita saisi ja pitäisikin tuoda esille ja kertoa, mitä valaistukselta halutaan. Ulkopuolinen ammattilainen ei voi myöskään tietää, miten pihaa käytetään ja missä siellä tarvitaan valaistusta. Omia ehdotuksia kannattaa siis tuoda esille rohkeasti ja katsoa sitten asiantuntijan kanssa, miten ne pystytään toteuttamaan.
Yhdellä kaivauksella useampi asia kuntoon
Koska valojen asennuksen yhteydessä joudutaan todennäköisesti kaivamaan maata, kannattaa samassa yhteydessä miettiä myös, mitä muita sähköasennustarpeita pihalla on, onko tarvetta esimerkiksi uusille sähkölämmitystolpille tai sähköajoneuvon latausasemalle.
Ja jos sattuu olemaan oikein vanha kiinteistö, kuten vanha rintamamiestalo, johon ei ole vielä laitettu maadoituselektronia, olisi järkevää hoitaa samalla myös maadoitus kuntoon.
– Se ei ole iso homma, kun samalla kaivauksella laitetaan myös maadoituselektroni paikoilleen. Asennusvaatimusten mukaanhan maadoitus pitäisi hoitaa kuntoon aina, kun pihaa remontin yhteydessä kaivetaan, kuten putkiremontin yhteydessä, mutta se jää usein tekemättä, jos paikalla ei ole sähköpuolen osaajaa, Kauppila toteaa.
Ulkolamppujen valinnassa joudutaan ajattelemaan ulkosääolosuhteita. Ledit on hyvin kylmää kestäviä, ja suuressa osassa Suomea riittävät normiledit, joissa pakkasraja on -20 astetta. Lapissa sen sijaan voi olla tarpeen valita -40 asteeseen mitoitetut ledit.
– Se, että pakkasasteet tilapäisesti ylittävät esimerkiksi -20 astetta, ei sinänsä ole ongelma. Toki se rasittaa lamppua. Lampun käyttöikä ehkä lyhenee hieman ja syttyminen kovemmilla pakkasilla on hitaampaa. Lisäksi muovit kestävät erilaisia lämpötiloja ja näiden vaihteluita eri tavoin.
Lamppujen energiamerkinnät hämmentävät
Lamppuja myydään kaupoissa tällä hetkellä kahden eri aikakauden energiamerkinnöin varustettuna. Tämä on omiaan hämmentämään kuluttajaa, sillä merkinnät ovat hyvin paljon saman näköiset, mutta energiatehokkuusluokat niissä ovat täysin eri asteikolla.
Energiamerkintä on uusittu syksyllä 2021, mutta vanhalla merkinnällä olevia lamppuja on vielä siirtymäjakson myötä kaupoissa ainakin kevääseen 2023 asti myynnissä.
– Samanlaisen led-lampun energiatehokkuusluokka voi olla vanhalla luokituksella esimerkiksi A ja uuden merkinnän mukainen lamppu voi hyvin olla E-luokkaa, ja silti nämä kaksi lamppua ovat tältä energiatehokkuudelta samanlaiset.
Asteikkoa muutettiin antamaan tilaa uusille energiatehokkaammille tuotteille. Uuden energiamerkin tunnistaa siitä, että sen asteikko alkaa A:sta eikä A++:sta tai A+++:sta, kuten vanha asteikko.
– Lopputuloksen energiatehokkuuteen vaikuttaa lisäksi muun muassa se, miten lampusta lähtevä valo pääsee valaisimesta ulos sekä valaistuksen sähköiset ohjaukset eli lyhyesti sanottuna, tuleeko valo siihen paikkaan ja silloin, kun sitä tarvitaan.
www.sahkoinfo.fi
Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Freepik