Puutarhasta toinen olohuone

Pihoihin ja puutarhoihin panostetaan yhä enemmän. Suuri on kaunista ja laatu maksaa, monesti myös itsensä takaisin.

Pihakalusteiden hankinnassa kriteereitä on monia, kuten tuotteen ulkonäkö, säänkestävyys, mukavuus, hinta ja ekologisuus. Pihasuunnittelija Heidi Hannus tietää, että piha on on tänä päivänä ihmisille sisätilojen jatke, jossa näkyy talon henki. Rintamamiestalossa asuva saattaa haluta pihalleen kierrätettyä tai vintagea, kun taas hyvin modernissa talossa asuva panostaa mielellään designtuotteisiin ja ylellisyyteen.

Omien mieltymysten lisäksi kannattaa huomioida pihan alustan sopivuus eri materiaaleille.

– Painavat rautakalusteet eivät ole paras valinta puiselle pinnalle eikä laatalle naarmujen takia. Sen sijaan esimerkiksi alumiinirunkoiset tuolit käyvät kaikenlaisille alustoille.

Myös pation tai terassin sijainti suhteessa auringonvaloon on merkittävä tekijä, sillä hyvin aurinkoinen paikka asettaa laatuvaatimukset korkeammalle.

– Useiden kangasmateriaalien lisäksi puukin haalenee UV-säteilyn vaikutuksesta, mutta laadukas veneistä tuttu kangasmateriaali ja hyvä polyrottinkituote kestää vaativissakin olosuhteissa, Hannus kertoo.

Massiivista ja pyöreälinjaista

Hannuksen mukaan tällä hetkellä myydään paljon kalusteita, jotka sopisivat tyyliltään niin ulko- kuin sisätiloihinkin. Sohva- ja pöytäryhmät ovat suuria ja massiivisen näköisiä, mutta silti kevytrakenteisia.

– Väreissä korostuvat vaaleanruskea ja harmaa. Myös valkoista käytetään paljon. Värikkäämmät vaihtoehdot ovat pastellisävyjä, joita on helppo yhdistää kauden muihin trendiväreihin.

Myös tummaa grafiitin harmaata näkee kalusteissa, mutta eikö valkoinen ole liian arka väri pihalle?

– Ei, jos valitsee laatua. Parhaimmat kalusteet ja pehmusteet kestävät monet rasitukset, vastaa Hannus.

Materiaaleissa tuloillaan ovat puuta matkivat ja helppohoitoiset artwood ja durawood. Artwood on muovipohjainen, ja durawoodissa on lisäksi kovapuukuitua seassa. Muita uutuuksia ovat kiveä, betonia tai puuta jäljittelevä, hyvin vedenpitävä fiberstone, aito betoni sekä polyeteenistä valmistetut designkalusteet.

– Myös eri materiaalien yhdistelmät ovat yleistymässä. Esimerkiksi mäntypöytä voi olla yhdistetty polyrottinkituolien kanssa ja alumiini artwoodin tai fiberstonen kanssa.

Halvin ei ole helpoin?

Vuosien kokemus osoittaa pihasuunnittelussa tapahtuneen muutoksen.

– Terassit ovat valtavan paljon isompia kuin ennen, ulos tehdään toinen keittiö, ja pihoista niin sanottuja puutarhaolohuoneita. Pihalla halutaan viettää aikaa ilman, että tarvitsee koko ajan stressata että pitäisi tehdä sitä tai tätä, Hannus luonnehtii.

Kalusteiden osalta vaivattomuus tarkoittaa oikeanlaisen kalusteen valintaa. Muovipohjaiset kalusteet ovat helpoimmasta päästä, mutta niitäkin pitää puhdistaa.

– Sileäpintaiset polyeteenistä tehdyt kalusteet kannattaa pestä viikoittain sillä muuten niitä on vaikea saada puhtaaksi. Punotussa pinnassa lika ei samalla tavalla näy, mutta myös punottu polyrottinki tarvitsee vesipesun vähintään pari kertaa kesässä.

Jos ykköskriteeri on edullisuus, kalusteita joutuu todennäköisemmin hoitamaan enemmän kuin hintavia kalusteita. Toisin kuin erikoismateriaalista tehtyjä pehmusteita, tavallisia tyynyjä ei voi jättää huolettomasti ulos talvisäilytyksestä puhumattakaan.

– Puukalusteissa kannattaa jo kaupassa tarkistaa kiinnityskohdat, että kaluste on jykevän oloinen. Öljyäminen on tarpeen ennen käyttöönottoa ja uudestaan viimeistään syksyllä.
Säilytystilan riittävyys on myös huomioitava kalusteesta riippuen. Polyrottingin lisäksi teräs- ja alumiinirakenteinen kaluste voi säilyä hyvänä ulkonakin vuoden ympäri.

– Rautakalusteet ovat painavia, mutta ne ruostuvat, jos niitä pitää vuoden ympäri pihalla.

– Tuoleissa on panostettu niiden pinottavuuteen, mutta pöydät menevät harvemmin kasaan. Yleistyneet massiiviset aurinkovuoteet ja sohvat vievät tilaa paljon enemmän kuin perinteiset mallit, Hannus muistuttaa.

Aurinkoa ja varjoa

Vaikka Suomen kesä on lyhyt ja aurinkoisten päivien määrä vaihteleva, on aurinkotuolien suosio ollut pitkään nousujohteista. Hannus saa suunnitella monille pihoille kolmekin oleskelutilaa.

– Terasseja voi olla kahdella puolella taloa ja saunankin jälkeen halutaan maata oikein makeassa lepotuolissa. Niissä on yleensä ergonomisuus huomioitu, mutta ihmisten pituuserojen takia kaikille ei sovi sama malli, Hannus huomauttaa.

Auringossa löhöilyn ihanuudesta huolimatta tarpeellisia kapistuksia ovat myös aurinkovarjot.

– Aurinkovarjoissakin koko on muuttunut isommaksi ja isommaksi. Jalka tulee usein sivusta eikä välttämättä enää aina pöydän keskeltä.

Laatu näkyy myös tämän tuoteryhmän kohdalla.

– Kunnon venepressumateriaalista tehty musta varjo voi säilyä haalistumattomana 10 vuotta eikä repeile. Tuuliventtiili estää varjon heilumisen ja taipuilun myrskysäällä.
Aurinkovarjojen kohdalla säilytys ei ole ongelma, koska ne taittuvat yleensä pieneen tilaan. Erityisen vähän säilytystilaa vie aukevia malleja uudempi tuttavuus, purjemarkiisi.

– Se on nousussa oleva monipuolinen tuote, jonka voi kiinnittää erilaisilla tavoilla ilman pelkoa, että purje lähtee lentoon. Purjemarkiiseja saa sekä standardikoossa että omilla mitoilla. Värivaihtoehtoja on paljon, ja purjeilla ja niiden varjojen leikillä saadaan aikaiseksi erilaisia muotoja pihalle.

Pihakulttuuri on muuttunut

Pihasuunnittelija on havainnut tervetulleen muutoksen suomalaiseen pihakulttuuriin: seurustelu ja sosiaalisuus on lisääntynyt viime vuosina huimasti.

– Pöytäryhmien koko kasvaa koko ajan, kuusi alkaa olla jo pieni määrä pöytäpaikkoja. Usein toivotaan jo kahdeksan tai kymmenen hengen pöytäryhmiä terasseille.
Ensimmäisenä puutarhakalusteissa valitaan juuri pöytäryhmä, sitten joko sohva- tai aurinkotuoliryhmä.

– Jos pöytä on pieni, halutaan sohvaryhmä, jossa muut vieraat voivat odotella vuoroansa. Ulkona tykätään kokata paljon, ja ideoita saadaan television ruokaohjelmista. Ihmisille herää ajatus, että ”Minäkin haluan järjestää kavereille tuollaista”.

Vielä kymmenisen vuotta sitten vieraita ei kutsuttu yhtä usein kylään. Hannuksen ollessa lapsi ystävät kutsuttiin ennemminkin talkoisiin kuin rentoutumaan ja juhlimaan.

– Nykyään kotona tehdään paljon töitä ja niistä halutaan irtautua siten, että kotona  näkyy myös ystäväpiiri. Kodin arvostus on noussut huomattavasti viime vuosina, mikä on ollut kiva huomata, Hannus toteaa lopuksi.

 Siro ja helposti siirreltävä alumiinirakenteinen On-the-move-pöytä on muodostumassa klassikoksi. Kuva: Cane-line Turun Kruunukaluste


Siro ja helposti siirreltävä alumiinirakenteinen On-the-move-pöytä on muodostumassa klassikoksi. Kuva: Cane-line Turun Kruunukaluste

Polyrottinkia on monenlaista

Suosituissa polyrottinkikalusteissa on suuria laatueroja. Runko on usein alumiinia tai terästä, mutta toisissa kalusteissa punos saattaa joustaa, eikä kestä kulutusta yhtä hyvin kuin parempilaatuinen.

– Kehitystä on tapahtunut paljon, sillä ennen oli tarjolla vain litteää neliskanttista punosta, josta valmistettiin vain suoralinjaisia malleja, mutta nyt tehdään aitoja vanhanajan rottinkihuonekaluja jäljitteleviä pyöreämallisia pihakalusteita. Niissä myös punos on pyöreämpää. Laadukas polyrottinki kestää UV-säteilyäkin paremmin, Heidi Hannus lisää.

Mitä tulee ekologisuuteen, polyeteenipohjainen polyrottinki ei hajoa luonnossa, eikä muovin kierrätys ole vielä kovin kummoista. Toisaalta hyvälaatuista kalustetta ei tarvitse vaihtaa usein. Myös huolto lisää tuotteen elinikää.

– Laadukkaimmat mallit mainostavat olevansa myös ympäristöystävällisiä ja myrkyttömiä. Ulkokalusteissa hinta on yleensä laadun merkki.

Turun Kruunukalusteen maahantuoma Cane-line on pihakalustetrendien suunnannäyttäjä. Kuva: Cane-line Turun Kruunukaluste

Turun Kruunukalusteen maahantuoma Cane-line on pihakalustetrendien suunnannäyttäjä. Kuva: Cane-line Turun Kruunukaluste