Ledit tulevat, energiansäästölamput ovat käymässä ja hehkulamput menevät, mutta yksi asia on valaistusmarkkinoilla muuttumaton: tehokkain tunnettu valonlähde on aurinko. Valokatteella voi toteuttaa sekä oleiluun että hyötykäyttöön piharakennuksia, jotka tulvivat luonnonvaloa.
Valokate soveltuu monipuolisesti luonnonvalossa kylpevien tilojen rakentamiseen pihapiiriin. Kuva: Keraplast Oy
Valokatteen alla ollaan auringossa lähellä luontoa, mutta samaan aikaan suojassa sadekuuroilta. Valokatteen tyypillisiä käyttökohteita ovat välittömästi talon kylkeen yhdistetyt terassit ja erilliset pihamajat.
– Yksi terassivaihtoehto on tehdä yksikerroskatteella kylmä terassi. Silloin käytetään usein aallotettua trapetsilevyä (pvc-muovia) tai omegalevyä (polykarbonaatti-muovia), kertoo tuotepäällikkö Jari Leppänen Keraplast Oy:stä.
Kun terassiin laitetaan seinät, tila on käyttökelpoinen ympäri vuoden. Siellä tarkenee oleilla jo kevätauringossa ja talvella terassi toimii säilytystilana.
Tällaisen terassin katoksi sopii kennolevy, joka toimii myös lämmöneristeenä.
– Toinen vaihtoehto on käyttää polykarbonaatti-kennolevystä, jolla saadaan jonkin verran lämpöä eristävä rakenne. Tällaiseen terassiin liitetään usein liukulasit, jolloin siitä tulee keväästä syksyyn käytettävä lisähuone.
– Kolmas vaihtoehto on käyttää lasikatetta, johon yhdistetään usein alumiininen runkorakenne.
Pvc suosituin materiaali
Perinteisesti ja yhä tänä päivänä selkeästi suosituin valokatemateriaali on edullinen pvc, jota käytetään ennen kaikke avoterasseissa.
– Pvc:n hintaluokka on kymmenkunta euroa neliöltä, mikä antaa jokaiselle mahdollisuuden terassin rakentamiseen.
Leppänen kertoo, että toiseksi myydyin materiaali on polykarbonaattinen kennolevy ja kolmantena lasi. Materiaalit asettuvat näin ollen samaan järjestykseen sekä myyntilukujen että hinnan perusteella.
– Kennolevy on pari kolme kertaa pvc:tä kalliimpaa ja lasi valokatemateriaaleista kalleinta.
Vaikka pvc on edelleen yleisin, polykarbonaatin kysyntä on kasvussa.
– Yksi polykarbonaatin yleistymistä ajava tekijä on, että se on iskunkestävä materiaali. Pvc valitaan, jos halutaan avoterassi eikä ole sen kummempia jatkokehitysaikeita.
Sileä kennolevy yleistyy
Toinen kennolevyn etu on, että kerrosrakenteen ja ilmataskujen ansiosta materiaali eristää kohtuullisesti lämpöä. Se soveltuu hyvin puolilämpimien tilojen rakentamiseen.
– Jos terassista suunnitellaan olohuoneen jatketta, katse kääntyy pvc:stä polykarbonaattiin. Vaikuttaa siltä, että myös arkkitehtuuriin liittyvistä syistä trendi vie sileäpintaisiin kennolevyihin. Kennorakenteen ansiosta levy on jäykkä, minkä ansiosta suhteellisen kevyellä runkorakenteella saadaan tehtyä isoja pinta-aloja.
Lasi on auringonvalon aiheuttamalle rasitukselle immuuni materiaali, mutta muovit muuttavat jonkin verran väriään auringonporotuksessa.
– Aiemmin levyistä tuli valossa valkoisia, mutta materiaalien uv-suojaus on kehittynyt ja levyn sävy pysyy lähes muuttumattomana. Valonläpäisevyys heikkenee kymmenessä vuodessa muutaman prosentin.
Valokylpyjä
Valokatteita on sekä läpinäkyvinä että sävytettyinä, esimerkiksi savun- ja opaalinvärisinä. Sävytetty kate sopii läpinäkyvää paremmin joihinkin julkisivuratkaisuihin ja estää auringon liiallista lämpösäteilyä.
Valokatteen käyttö ei rajoitu terassirakentamiseen, vaan materiaalista voi tehdä monenlaisia runsaalla luonnonvalolla valaistuja tiloja vapaa-aikaan ja hyötykäyttöön.
– Valokatetta käytetään myös muun muassa tuotantotiloissa sekä roska- ja pyöräkatoksissa. Esimerkiksi konesuojassa ikkunoiden tarve vähenee, kun valo tulee sisään läpinäkyvästä katosta, joten tila voi olla vaikka umpinainen. Tällöin näkyvyyttä ei tarvitse estää verhoilla.
Leppänen kertoo, että vuosien varrella on tullut vastaan pari tapausta, joissa saunan katto on tehty kennolevystä. Tällaisessa tilassa termi ”valokylpy” saa uuden merkityksen.
Valokatteita Trapetsilevy = yksikerroksinen, aallotettu pvc-levy – edullinen – ei iskunkestävä
Omegalevy = yksikerroksinen, aallotettu polykarbonaattilevy – iskunkestävä – trapetsilevyä kalliimpi
Kennolevy = monikerroksinen polykarbonaattilevy – sileäpintainen – eristää jonkin verran lämpöä – kallein muovikate
Lasikate – kulumaton mutta särkyvä – arvokkain valokatemateriaali, sekä hintalapultaan että statukseltaan |