Komposti kesäksi

Kesän tullen puutarha herää eloon ja kasvimaan kitkemisestä sekä nurmenleikkuusta irtoaa saavikaupalla eloperäistä jätettä. Kompostoimalla puutarhajätteet ja ruoantähteet saa oivallista lannoitetta hyöty- ja koristekasveille. Lisäksi tekee ekoteon vähentämällä jätettä kaatopaikalle kuljettavaa kumipyörärallia.

Puutarhajätteen kompostointi käy niin tehdasvalmisteisessa puutarhakompostorissa, itse nikkaroidussa lautakehikossa kuin avokompostissakin. Kuva: Biolan Oy

Kevät tai alkukesä on hyvä aika aloittaa kompostointi. Puutarhasta tulee runsaasti kompostoitavaa ainesta ja lämpimällä säällä kompostoituminen on nopeaa.

Puutarhajätteen kompostointi onnistuu tehdasvalmisteisessa puutarhakompostorissa tai kasakompostissa. Kasakomposti voi olla joko avonainen tai laudoista nikkaroidulla kehikolla ympäröity.

Kotitalousjätettä ei useimpien kuntien jätehuoltomääräysten mukaan saa heittää avokompostoriin, vaan on käytettävä jyrsijäsuojattua kompostoria. Tällainen lämpöeristetty kompostori soveltuu ympärivuotiseen käyttöön.

Sopivan kokoinen komposti toimii

Mikäli puutarha on pieni tai sieltä tulee muusta syystä vähän kompostoitavaa jätettä, puutarhajätteet voi laittaa kotitalousjätteen joukkoon samaan kompostoriin. Tavallisesti on kuitenkin järkevämpää käyttää eri kompostoreja.

– Jos puutarhassa on isoja lehtipuita ja ruohoa tai muuta puutarhajätettä tulee reilusti, jätteen määrä on kohtuuttoman suuri lämpökompostoriin. Kun puutarhajätettä on paljon, on suositeltavaa käyttää kahta eri kompostoria, keittiöjätteelle lämpöeristettyä ja puutarhajätteelle vaikkapa lautakehikkoa, vinkkaa puutarhaneuvoja Riikka Kerttula Biolan Oy:stä.

Neljän hengen perheen kotitalousjätteelle 200–300 litran kompostori on hyvä. Siihen mahtuu hieman myös kitkentäjätettä.

– Kompostin pieneliöt tarvitsevat jatkuvasti uutta hajotettavaa, jotta komposti pysyy lämpimänä ja toiminnassa. Liian suuri kompostori saattaa jäätyä talvella, mutta oikein mitoitettu lämpöeristetty kompostori pysyy toiminnassa ympäri vuoden.

Talousjätekompostori helppokulkuiseen paikkaan

Puutarhakomposti istuu luontevasti sinne, missä jäte kesäisin syntyy, vaikkapa kasvimaan laidalle. Lierot ja muut hajottajaeliöt löytävät paikan, joten se kannattaa pitää samana vuodesta toiseen.

Komposti ei saa olla märkä. Tämän vuoksi vettä keräävä painanne ei käy kasakompostin paikaksi.

Talousjätekompostoria käytetään ympäri vuoden. Paras paikka on sellainen, että käyttö on helppoa kesät talvet.

– Talousjätekompostoria ei kannata viedä pihan perälle, sillä sinne on talvella kurja lapioida polkua.

Tuoksuja ei tarvitse pelätä, sillä oikein hoidettu talousjätekompostori ei haise. Tarvittaessa kompostia voi lämmittää talvella laittamalla kompostimassaan lämpimällä vedellä täytettyjä kanistereita tai pulloja.

Käyttövalmista kompostia jopa parissa kuukaudessa

Kasakompostin sopivat mitat ovat 1,5–2 metriä leveyttä ja 1–1,5 metrin korkeutta. Reilu koko pitää kompostoitumisprosessin käynnissä.

Täyteen mittaansa noussut kasakomposti peitetään kymmenen sentin multa- tai turvekerroksella, joka ehkäisee kuivumista ja ravinteiden haihtumista. Päälle voi vielä laittaa samanpaksuisen kerroksen heinää tai olkea lämmöneristeeksi.

Kasakomposti tai lämpöeristämätön puutarhakomposti jäätyy talvella, mutta sulaa ja herää henkiin taas keväällä.

Puutarhajäte kompostoituu kasakompostissa 1–3 vuodessa, kompostorissa 1–2 vuodessa. Lämpöeristetyssä pikakompostorissa komposti valmistuu poikkeuksellisen nopeasti. Puolikypsää katekompostia saa jopa alle kahdessa kuukaudessa.