Kun kesän jälkeen ilmat alkavat viiletä, terassilla tai parvekkeella olisi edelleen mukava viettää aikaa nauttien pimenevästä syysillasta. Lämmittimien avulla terassikautta voikin pidentää aikaisesta keväästä aina myöhäisempään syksyyn asti.
Markkinoilla on monenlaisia lämmittimiä ja niiden ominaisuuksiin on hyvä tutustua ennen ostopäätöksen tekemistä. Myös paloturvallisuusasioihin ja käyttöohjeisiin on syytä perehtyä, jotta lämmittimen käyttäminen on turvallista. Terassilämmitin voi toimia sähköllä tai kaasulla ja niiden asennustapa ja -paikka riippuu mallista.
– Kaasulämmittimiä näkee paljon kahviloiden ja ravintoloiden terasseilla, mutta niiden suosio kotikäytössä on laskemaan päin. Kotiin hankitaankin nykyään usein sähköllä toimiva lämmitin, kertoo Keskon tuotepäällikkö Sauli Kajosaari.
Tehokas kaasulämmitin vaatii turvavälit
Kaasulämmittimien hyviksi puoliksi hän mainitsee tehokkuuden, mutta haittapuolena on se, että ne vaativat paljon tilaa ympärilleen.
– Lisäksi pitää huolehtia, että kaasua on aina tarpeeksi ja myös turvallisuuden kanssa on muutenkin oltava tarkkana, koska kaasulämmittimissä on aina palava liekki. Tornilämmittimet voivat kaatua, vaikkakin ne on yleensä valmistettu siten, että ne sammuvat kaatuessaan. Osat ovat kuitenkin kuumia, hän muistuttaa.
Kaasulämmitin sopii avoterassille
Tilat, joissa kaasulämmittimiä tyypillisesti käytetään, ovat Kajosaaren mukaan yleensä isoja ja avonaisia. Jos parveketta tai terassia ei ole lasitettu ja tila on riittävän suuri, hän suositteleekin kaasulämmitintä tehokkuuden takia. Ulkona tuulee ja ilma pääsee kiertämään, joten tehoa tarvitaan.
– Kaasulämmitin säteilee joka suuntaan ja se sopii hyvin taivasalle piha-alueille ja avoterasseille, mutta myös pergolaan tai katokseen. Ne vaativat kuitenkin korkean tilan, jotta käyttö katon alla on turvallista ja lisäksi etäisyyttä on oltava riittävästi myös sivuilla.
Helppokäyttöinen sähkölämmitin
Sähkölämmittimien hyviä puolia ovat Kajosaaren mukaan käytön helppous, turvallisuus sekä helppo säädeltävyys.
– Ne ovat myös monipuolisia ja riippuu mallista, laitetaanko ne kattoon, seinälle, lattialle vai pöydälle.
Hän kertoo, että sähkölämmittimillä saa helpommin paikallista ja suunnattua lämpöä kuin kaasulämmittimillä.
– Lämmitin tuottaa lämpöä pääasiassa sinne suuntaan mihin sen on suunnattu ja lämmittää samalla myös esimerkiksi sen kohdalla olevia kalusteita.
Sähkölämmitin lasitetulle terassille
Talon seinän vieressä olevalle terassille, jossa on katto, Kajosaari suosittelee aina sähkötoimista lämmitintä.
– Lasitetulla terassilla tai parvekkeella tuuli ei kylmennä tilaa ja sinne sopii minkälainen sähköterassilämmitin vain. Kaasulämmitin ei yleensä sovellu parvekkeelle, koska parvekkeet ovat usein melko pieniä ja turvavälit eivät siitä syystä toteudu.
Jos haluaa lasittamattomalle terassille sähkölämmittimen, Kajosaari suosittelee silloin panostamaan laitteen tehokkuuteen.
Puhallinlämmitin yleensä vain sisäkäyttöön
Puhallinlämmittimet ovat Kajosaaren mukaan yleensä kuiviin tiloihin tarkoitettuja huonetilalämmittimiä, joissa on sähkövastus eikä niitä ole hyväksytty ulkokäyttöön. Hän muistuttaa, että kannattaa aina tutustua etukäteen laitteen käyttöohjeeseen ja tarkistaa, missä sitä saa käyttää.
Terassilämmitin osaksi sisustusta
Kajosaari kertoo, että lämmittimiä on hyvin monenlaisia ja sisustuksenkin kannalta voi miettiä, mikä olisi omalle terassille tai parvekkeelle sopiva.
Markkinoilla on hänen mukaansa esimerkiksi pieniä ja matalia lämmittimiä, jotka voi laittaa pöydälle tai lattialle ja joiden lämmityssäde on 180 astetta.
– Jalallinen malli sopii hyvin tilan nurkkaan ja sen saa heti käyttöön ilman kiinteitä asennuksia, jolloin paikkaa on myös helpompi tarvittaessa vaihtaa, hän vinkkaa.
Kajosaari muistuttaa aina tarkistamaan asennusohjeet, sillä joissakin malleissa on erilaisia asennusvaihtoehtoja, ja saman laitteen voi laittaa esimerkiksi kattoon tai seinälle seinätelineeseen.
– Kaukosäätimellä toimivat ja kattoon asennettavat ovat käteviä ja ne voi sijoittaa esimerkiksi pöytäryhmän tai sohvaryhmän päälle.
Terassilämmittimet, jotka säteilevät valoa, toimivat hänen mukaansa myös valaisimina ja lämmittimistä tuleva valo on aina kellertavää tai punertavaa.
Hinnat ja käyttökustannukset vaihtelevat
Lämmittimien hinnat vaihtelevat paljon ja käyttökustannuksissa on myös eroja.
– Hinta kertoo yleensä myös laadusta, ja hintavammissa laitteissa käytetään tehokkaampia ja laadukkaampia lämpölamppuja. Edullisemmissa lämmittimissä on usein hiilikuituvastus, Kajosaari kertoo.
Osa hintaerosta tulee hänen mukaansa myös designista ja merkistä.
– Myös laitteen paino saattaa kertoa laadusta. Kevyt, muovirakenteinen lämmitin ei yleensä ole kovin laadukas.
Lämmittimen teho ja käyttöaika määrittävät käyttökustannusten hinnan.
– Laitetta hankkiessa kannattaa tarkistaa kulutus eli kuinka monta kilowattia se vie ja arvioida oma käyttö, kuinka usein ja pitkään laite on päällä, Kajosaari neuvoo.
Miten valita sopivan tehokas lämmitin?
Kun on hankkimassa lämmitintä, on hyvä tarkistaa valmistajien sivuilta, kuinka isoa aluetta laite tuotekuvauksen mukaan lämmittää. Kajosaari muistuttaa, että pinta-alan lisäksi on huomioitava myös tilan korkeus, sillä se vaikuttaa lämmitettävien kuutioiden määrään.
– Liian tehokkaasta lämmittimestä on harvoin harmia, mutta liian vähän lämmittävästä on. Kannattaa harkita myös säädettävää lämmitintä, niin saa varmasti sopivan, hän suosittelee.
Säädettävyys onkin yleistynyt lämmittimissä viime aikoina ja niissä voi Kajosaaren mukaan olla esimerkiksi kolme tai neljä tehoaluetta.
– Paras vaihtoehto on tehokas lämmitin, joka on säädettävissä ja joka toimii kaukosäätimellä. Sähköterassilämmittimet, joiden teho on noin 2000 wattia, riittävät moneen tilaan. Jos tila on suuri ja tuntuu, että teho ei riitä, voi myös hankkia useamman lämmittimen, hän neuvoo.
Lämmittimien turvallisuus
Kun valitsee terassilämmitintä, myyjältä kannattaa kysyä myös paloturvallisuusasioista. Tietoa löytyy lisäksi valmistajien verkkosivuilta.
Paloturvallisuuteen vaikuttavat Kajosaaren mukaan muun muassa laitteen kiinnitys, kiinnitysalusta ja asennuspaikka. Hän muistuttaa, että lämmitin on hyvä valita aina käyttöpaikan ja tarpeen mukaan, ja varmistaa, että turvavälit toteutuvat. Käyttöpaikkavaatimukset kerrotaan aina käyttöohjeissa ja ne ovat mallikohtaisia.
Lämmitintä ei saa sijoittaa siten, että se haittaa kulkua ja muita toimintoja, vaikka paikka olisi muutoin paras lämmityksen kannalta.
– Katosta roikkuva lämmitin ei ole koskaan tiellä ja seinällä ja katossa olevista ei ole vaaraa esimerkiksi lapsille tai lemmikkieläimille, Kajosaari toteaa.
Sähkön saanti varmistettava
Ennen kuin hankkii sähköllä toimivan lämmittimen, Kajosaari kehottaa selvittämään, minkä kokoiset sulakkeet ulkopistorasioissa on. Hyvin vanhoissa omakotitaloissa sulakkeet eivät hänen mukaansa aina riitä.
– Kuluttajalämmittimet ovat yleensä pistotulppaliitännällä. Jos laitteen haluaa asentaa kiinteästi, silloin tarvitsee pyytää sähköammattilainen tekemään asennus, hän muistuttaa.
Myös ulkopistorasian sijainti terassilla tai parvekkeella on hyvä tarkistaa etukäteen, kun suunnitelee lämmittimelle sopivaa paikkaa.
– Lämmittimissä kaapelin pituus on usein noin puolestatoista metristä kahteen metriin eikä laitteiden kanssa suositella yleensä jatkojohdon käyttöä. Tästä saattaa olla maininta käyttöohjeissa.
Kajosaari varoittaa, että jatkojohdon käyttö saattaa heikentää lämmittimien tehoa ja toimivuutta. Pitkien, varsinkin kelalla olevien jatkojohtojen kanssa, sähköjännite johdossa laskee ja se vaikuttaa olennaisesti terassilämmittimen antamaan lämpötehoon.
Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Dreamstime