Verhoilla uusi ilme kotiin – ammattilaisen vinkeillä

Verhoilla voidaan tuoda väriä ja pehmeyttä kodin sisustukseen, mutta toiminnallisuus on myös hyvä huomioida.

Kodin ilmeeseen ja tunnelmaan voi vaikuttaa paljon verhoilla. Ne tuovat kodikkuutta, parantavat akustiikkaa ja verhoja vaihtamalla saa mukavasti vaihtelua kodin sisustukseen. 

– Akustiikkaan kiinnitetään yhä enemmän huomiota, sillä uudemmissa taloissa on usein isoja ja korkeita tiloja sekä paljon lasipintaa, sanoo verhosuunnittelija Rea Vehmasto.

– Verhokankaan ei tarvitse olla paksua, jos haluaa parantaa akustiikkaa, vaan samaan tulokseen päästään, kun laitetaan ohuempaa kangasta runsaammin, hän vinkkaa.

Vehmaston mukaan kaikumista voidaan vähentää verhojen lisäksi esimerkiksi matoilla ja tekstiilitauluilla, joissa kehykseen pingotettu kangas toimii akustoivana elementtinä.

Moottorointia ja mittatilausverhoja

Ikkunoiden koot ja huonekorkeudet vaihtelevat nykyään paljon, ja valmisverhot eivät aina sovi.

– Mittatilaustyö on korostunut ja nyt haetaan helppoja ja pidempiaikaisia ratkaisuja. Verhot ovat viime aikoina teknistyneet paljon, ja moottorointi eli sähkö- ja akkukäyttöisyys verhoissa on lisääntynyt, Vehmasto tietää.

Moottorointia on mahdollista laittaa monen mallisiin verhoihin, esimerkiksi rulla-, laskos- tai sivuverhoihin. Verhot toimivat kaukosäätimellä ja niitä voi liikutella kätevästi kotisohvalta käsin tai jopa älypuhelinsovelluksella milloin ja mistä vain.

Luonnollisuutta ja kierrätyskankaita

Kotiin halutaan tuoda nyt enemmän pehmeyttä sekä lämpöä, ja väreistä aiemmin pinnalla olleen harmaan suosio on Vehmaston mukaan hieman laskenut. 

– Tällä hetkellä suosittuja ovat beige sekä muut luonnolliset ruskean sävyt ja voimakkaana yhdistelmänä keltaisen ja harmaan kontrasti. Okrankeltainen tuli jo aiemmin sisustukseen, mutta sen suosio jatkuu edelleen. Nyt myös vihreää ja oranssia nähdään kodin tekstiileissä, hän kertoo.

Vehmaston mukaan materiaaleista luonnonkuidut, kuten pellava, ovat nyt kysyttyjä, ja kierrätysmateriaaleista valmistetut kankaat ovat nouseva trendi. 

– Erilaisia pintoja yhdistellään paljon, esimerkiksi kiiltävää, pehmeää sekä kovaa. Myös samettia käytetään edelleen, hän lisää.

Verhot asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan

– Kaikissa kohteissa suunnittelussa lähdetään aina siitä, millainen tarve asiakkaalla on, halutaanko tilaan tuoda tekstiilin pehmeyttä vai lisää väriä. Onko tarkoitus peittää vai pimentää ja minkälaista tunnelmaa toivotaan, Vehmasto listaa.

Yhdistelemällä erilaisia verhoratkaisuja, voidaan löytää asiakkaan tarpeita vastaava kokonaisuus.

– Toisinaan halutaan jokin kaunis ja kevyt verho pehmentämään tilaa, mutta samanaikaisesti on tarve myös pimennykselle, hän toteaa.

Vehmasto on huomannut, että toiminnallisuus on monelle tärkeää. Esimerkiksi lapsiperheissä ei aina haluta ruokapöydän viereen pitkiä verhoja.

Asiakkaat arvostavat myös kotimaisuutta. Esimerkiksi verhojen ompelua ja rullaverhojen kokoamista tehdään Suomessa, ja kankaissa näkyy myös suomalainen suunnittelu.

Rulla- ja laskosverhoja kevyenä tai pimentävänä

Nykyään on tapana ripustaa verhot mahdollisimman korkealle, myös kattokiinnityksellä. 

– Korkeilla, isoilla lasipinnoilla sähkökäyttöiset rullaverhot ovat käytännölliset, Vehmasto vinkkaa. Leffahuoneeseen hän suosittelee pimentäviä rullaverhoja tai pimentäviä pitkiä verhoja, joiden avulla pystytään myös parantamaan akustiikkaa. 

Laskosverhojakin tehdään hänen mukaansa paljon, sekä pimentävänä että kevyempänä. Laskosverhon voi tehdä esimerkiksi vuoritettuna tai kaksinkertaisena, jolloin ohuempikin kangas antaa tarvittaessa näkösuojaa.

Sälettä, vekkiä, lamellia vai miten olisi screen-kaihdin?

Sälekaihtimia laitetaan edelleen paljon ikkunoiden väliin asennettuina ja jonkin verran myös päälle asennettuina kiinteisiin ikkunoihin. Perinteisistä alumiinikaihtimista löytyykin nykyään paljon värejä ja erilaisia säleleveyksiä.

– Lämmin vaihtoehto on puusälekaihtimet, joita on saatavilla useammalla säleleveydellä. Puukaihtimia käytetään varsinkin kiinteissä ikkunoissa päälle asennettuna, kertoo Vehmasto.

Mittatilaustyönä toteutettavat kaihtimet sopivat hyvin myös lasitetuille terasseille ja parvekkeille, koska ne heijastavat lämpöä pois.

– Hyvä vaihtoehto parvekkeelle on esimerkiksi vekkikaihdin, jota saa liikuteltua helposti ylös ja alas, hän lisää.

Vehmaston mukaan screen-kaihtimien hyvä puoli taas on se, että sen läpi näkee ulos, mutta ulkoa ei näe niin helposti sisälle, ja kaihdin estää kuitenkin aurinkoa häikäisemästä.

– Esimerkiksi olohuoneessa tästä on hyötyä televisiota katsellessa, hän toteaa.

Lamelliverhojakin laitetaan edelleen paljon korkeisiin tiloihin ja kiinteisiin ikkunoihin.

– Niillä saa helposti näkösuojaa, mutta valo tulee kuitenkin sisälle, Vehmasto neuvoo.

Ulkotiloihin sopivat tekstiilit

Nykyään kodin halutaan jatkuvan myös ulos, ja lasitettuja terasseja ja parvekkeita sisustetaankin samaan tapaan kuin sisätiloja. Vehmaston mukaan ulkotiloihin halutaan mukavuutta, rentoutta ja pehmeyttä.

– On olemassa paljon säänkestäviä tekstiilejä, jotka eivät homehdu ja joita voi käyttää ympäri vuoden, hän vinkkaa.

– Terassille ja parvekkeelle voidaan tehdä esimerkiksi verhoja ja tyynynpäällisiä. Säänkestävistä löytyy niin ohuempia kankaita kuin paksumpiakin verhoilukankaita vaikkapa patjojen ja istuinpäällisten verhoiluun, Vehmasto lisää.

Haastateltava työskentelee Lempäälän Ideaparkin Eurokankaassa verhosuunnittelijana.

Verhosuunnitelma ammattilaiselta

Verhoja on olemassa jos jonkinlaisia ja laajasta valikoimasta voi olla vaikea valita juuri omaan kotiin sopivat ratkaisut, värit ja materiaalit. Tässä asiassa voi auttaa sisustussuunnittelija tai verhosunnittelija, jonka voi pyytää myös kotikäynnille.

Verhosuunnitelman voi tilata vaikkapa vain yhtä huonetta varten tai esimerkiksi kaikkiin kodin tiloihin. Varsinkin uuteen kotiin muuttaessa saattaa joutua tilanteeseen, että mitkään edellisen kodin verhoista eivät ole sopivia tai haluaa muuten vain vaihtelua.

Suunnitelma voidaan toteuttaa myös pääasiassa etänä.

–  Asiakas voi lähettää sähköpostilla kuvia, ja suunnittelijan kanssa voidaan keskustella puhelimitse tai sähköpostilla, Vehmasto sanoo.

Verhosuunnitelma voi sisältää esimerkiksi ehdotukset sopivista materiaaleista sekä väreistä ja kangasmyymälässä voi käydä sen jälkeen tekemässä lopulliset valinnat.

Hän kannustaa kuitenkin varaamaan kotikäynnin, koska se kertoo enemmän, ja suunnittelija saa paremman kuvan tiloista, jolloin myös asiakas hyötyy.

– Käynnille voidaan ottaa mukaan verhomalleja, ja asiakas pääsee valitsemaan värejä ja materiaaleja. Asiakkaan kotona suunnittelija voi helpommin selvittää, onko asiakas huomannut kaikki tarpeensa, ja onko kodissa jotakin, jota voisi tekstiileillä parantaa, esimerkiksi akustiikkaa, Vehmasto neuvoo.

Suunnittelija ottaa kotikäynnillä myös tarkat mitat, ja asiakkaan kanssa mietitään kiinnitysratkaisut eli laitetaanko verhokiskoja vai -tankoja. Verhojen lisäksi voidaan suunnitella myös kodin muut tekstiilit, kuten matot, lakanat, päiväpeitteet sekä koristetyynyt.

– Koko huoneen sisustusta tilataan nyt paljon, Vehmasto kertoo.

Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Pixabay