Siistiä, mutta stressitöntä joulua!

Joulu siivouksineen aiheuttaa monelle stressiä. Onneksi joulusiivoukseen on myös mahdollista ostaa ulkopuolista apua ja sekä vuokrata apuvälineitä.

Moni haluaa, että kotona on jouluna puhdasta. Vakuuttelu siitä, että joulu tulee vähemmälläkin siivouksella, ei välttämättä auta, jos ajatus kunnon joulusiivouksesta on päässyt jo varhain iskostumaan päähän. 

Sitä, missä määrin pitää siivota, voi kuitenkin miettiä. Marttojen vanhaa slogania mukaillen voi esimerkiksi kysyä, onko komeroita siivottava, jos niissä ei aio viettää jouluaan. Tai onko ikkunat välttämätöntä pestä vuoden pimeimpänä aikana, jolloin se ei välttämättä edes sään puolesta ole järkevää? Kannattaa muistaa myös se, että vaikka ihan joka nurkka ei olisikaan täysin pölytön, joulun tunnelmavalaistus on siinä suhteessa armollinen.

Riittävää puhtautta voi olla jo siivous, jossa ainakin näkyvimmät pölyt on pyyhitty ja imuroitu pois, lattiat mopattu, wc ja lavuaari puhdistettu, jääkaappia pyyhitty ja raivattu tilaa jouluruuille, roskat viety ja tiskit tiskattu. Tavaroiden järjestely ja etenkin tavarakasoista eroon hankkiutuminen auttavat harmonisen tunnelman luomisessa. Kun lopuksi vielä vaihtaa vuodevaatteet ja pyyhkeet ja silittää juhlakauden liinan pöydälle, joulu voi siisteysjärjestelyjen puolesta tulla. 

Jos haluaa kuitenkin tehdä perusteellisemman siivouksen, kannattaa joulusiivous aloittaa jo hyvissä ajoin ennen jouluaattoa, ettei ole jouluna aivan uupunut. Kaikkea ei tarvitse jättää edes viimeiselle viikolle. Esimerkiksi saunan siivouksen voi tehdä jo pari, kolme viikkoa aikaisemmin. Myös muita siivousjuttuja, joihin kokee tarvetta, kuten mattojen pesun tai pesetyksen, voi tehdä hyvissä ajoin ennen joulua.

Siivouksen voi teetättää myös kotipalveluyrityksellä ja saada siitä verotuksessa kotitalousvähennyksen. Siivouksen tilaamisessa kannattaa kuitenkin olla ajoissa liikkeellä, sillä kotisiivouspalveluilla on kysyntää juuri joulun alla. Joulusiivousta ei välttämättä saa aina jouluaattoa edelliseksi päiväksi, mutta esimerkiksi viikkoa ennen teetetty perusteellisempi siivous auttaa jo paljon, kun joulun alla tarvitsee enää itse tehdä vain kevyempi ylläpitosiivous: pyyhkiä pölyt, ottaa imurilla pahimmat pölyt ja pestä wc. Vielä kevyemmällä siivouksella pääsee, jos taloudessa on robotti-imuri, jonka voi laittaa pyörimään siksi aikaa, kun tekee jouluvalmisteluja keittiössä tai koristelee kuusta.

Välineitä avuksi

Robotti-imuri on hyvä apu juuri ylläpitosiivoukseen, ja etenkin lemmikkitalouksissa se auttaa taistelemaan kodin karvoittumista vastaan. Kun käytössä on robotti-imuri, paremman joulusiivouksen voikin tehdä tai teettää hyvin jo reilua viikkoa ennen joulua ja laittaa aatonaattona robotti-imurin pyörimään huoneissa ja siistiä itse uudelleen enää vain keskeiset paikat, kuten wc:n ja jääkaapin. Pääsääntöisesti kaikissa robotti-imureissa on riittävä imuteho ylläpitoimurointiin, koska puhdistusharja tekee puolet työstä. 

Tärkeimpiä tekijöitä robotti-imurin valinnassa on imuroitavan alueen pinta-ala. Toiset robotti-imurit sopivat paremmin pienempiin tiloihin, kun taas toiset pystyvät imuroimaan isonkin omakotitalon. Navigoinnin älykkyys ja akun kesto ovat puolestaan tärkeimmät tekijät, jotka määrittävät, kuinka ison alueen robotti pystyy imuroimaan. 

Matalammat robotit mahtuvat useampien huonekalujen alle ja näin asunto tulee imuroitua perusteellisemmin.

Robotti-imuria hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös suodattimeen. Yksikerrossuodatin riittää näkyvän pölyn poistamiseen, mutta allergia- ja lemmikkiperheiden olisi hyvä valita tehokkaampi suodatin, joka suodattaa allergeenit, eläinten hilseen ja kesäkevätaikaan myös siitepölyn. 

Joulusiivousta varten voi myös vuokrata laitteita, kuten tekstiilipesurin tai painehuuhtelulaitteen. Ne sopivat erinomaisesti tekstiilien, kuten sohvien, mattojen ja auton penkkien puhdistukseen – paremmin kuin höyrypesuri, joka puolestaan on mainio esimerkiksi kaakelisaumojen puhdistukseen. 

Sohvan ja mattojen puhdistus tekstiilipesurilla tai painehuuhtelulaitteella on erinomainen tapa raikastaa ja siistiä kodin ilmettä helposti ja edullisesti. Laitteita vuokraavat liikkeet opastavat niiden käytössä, ja laitteet on helppo kuljettaa kotiin henkilöautolla. 

Mattoja voi tietenkin myös pesettää pesulassa tai käydä itsepalvelupesulassa pesemässä itse.

Hyvän joulusiivouksen hybridiratkaisu

Vuoden loppuaika on yleensä kiireistä aikaa, joten tässä hybridiratkaisumme joulukodin siivouksen helpottamiseen. Tilaa joulusiivous hyvissä ajoin niin, että se tehdään vaikka viikkoa ennen joulua. Vuokraa tekstiilipesuri tai painehuuhtelulaite ja raikasta tekstiilit joulukuntoon. Aatonaattona laita robotti-imuri kiertämään taloa ja keskity itse loppuihin jouluvalmisteluihin.

Tahratonta joulua!

Vaikka joulu alkaisi puhtaissa merkeissä, sen aikana tulee helposti kaikenlaisia tahroja. Koska tahrat olisi yleensä parasta poistaa mahdollisimman pian, tässä vinkkejä joulunajan yleisimpien tahrojen poistoon.

Punaviini

 • Sirottele tuoreen punaviinitahran päälle suolaa ja anna sen vaikuttaa rauhassa. Suola imee punaviiniä itseensä ja tällä keinoin punaviinitahran saa usein tuoreeltaan pois. Tahraa tuoreelta puhdistettaessa voi myös käyttää astianpesuainetta ja vettä. Vaatteeseen kuivunutta tahraa kannattaa käsitellä ensin tahranpoistoaineella ja sen jälkeen pestä vaate valkaisuaineella. 

Punajuuri ja punakaali

 • Pese tahra heti astianpesuaineella ja kuumalla vedellä, käytä tarvittaessa tahranpoistoainetta. 

Suklaa 

 • Suklaatahra kannattaa ensikäsitellä sappisaippualla tai ruokasoodasta ja vedestä sekoitetulla tahnalla. Vaatteessa oleva tahra pestään sen jälkeen entsyymipitoisella pesuaineella korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa. Huom! Sappisaippua on hyvä erityisesti rasva- ja proteiinipitoisten tahrojen poistoon, ja pienellä hankauksella tai harjauksella saa lisää tehoa puhdistukseen. 

Steariini

 • Pöytäliinalle valuneen steariinin kannattaa antaa kuivaa ja jähmettyä ennen puhdistamista. Kovettunut tahra raaputetaan ensin varovaisesti pois, minkä jälkeen loput rasvasta imeytetään silittämällä imukykyiseen paperiin tai kankaaseen, niin, että tahraa painetaan kevyesti haalealla silitysraudalla talouspaperin läpi. Se, mitä tahrasta vielä jää jäljelle, lähtee yleensä pöytäliinaa pesukoneessa pestäessä.

Saunan puhdistus

 • Imuroi tai lakaise lattioilta ja lauteilta pölyt ja irtoroskat. 
 • Kastele puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Pese yleispuhdistusaineella tai saunanpuhdistusaineella ja pehmeällä harjalla tai hankauspesimellä. Huuhtele lopuksi lauteet kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat.
 • Pestessäsi puuta harjaa puiden syiden suuntaisesti. Kastele ja pese seinät alhaalta ylöspäin.
 • Vältä klooripitoisia puhdistusaineita. Kloori voi imeytyä puuhun ja sitä voi vapautua ilmaan saunaa lämmitettäessä.
 • Puhdista myös lattiakaivo.
 • Pese, huuhtele ja kuivaa lopuksi lattiapinnat.
 • Puhdistamisen jälkeen pidä saunaa hetki päällä, jotta sauna kuivuu.

Lähteet: Martan joulukirja, www.martat.fi, siivouslaitteiden valmistajat ja vuokraajat

Teksti: Tiina Raatikainen 
Kuva: Pexels