Uusi syke kodin sydämeen

Keittiöremontti on kallista lystiä. Kun kodin sydäntä tuunataan uuteen uskoon, on kymppitonni pieni raha. Mutta jos aivan kaikkea ei tarvitse alusta asti lähteä uudistamaan, on keittiön ilmettä mahdollista piristää pienemmälläkin rahalla. Jo tuhannella eurolla voi saada ihmeitä aikaan.

Vanha ja väsynyt keittiö saa väistyä, kun välitila maalataan ja suojataan lasilla, vetimet vaihdetaan ja tasot sekä hyllyt siivotaan perusteellisesti. Kuva: Mustang79 | Dreamstime.com


Kaapit pursuavat tavaraa, aamupalapöydässä päät kopisevat yhteen tilanpuutteessa ja välitilan kaakelien väri vie ruokahalun mukanaan. Keittiötilan järkeistämiselle olisi kovasti tarvetta, mutta tyyriiseen remonttiin ei vain yksinkertaisesti olisi varaa. Tilanne on varmasti monelle tuttu. Keittiön ilmeen kohottamiseen ei kuitenkaan tarvitse upottaa loputtomasti rahaa. Pientä pintaremonttia voi tehdä halvallakin, kunhan vaan miettii, mikä todella kaipaa muutosta ja mikä nykyisessä keittiössä on käyttökelpoista.

‒ Tuhannella eurolla ei kannata lähteä uudistamaan keittiön kaapistoja, koska siihen alkaa mennä rahaa. Ennemmin sillä pystyy tekemään sellaista pientä toiminnallista remonttia ja pintojen uusimista, opastaa tutkija Minna KuuselaTyötehoseurasta.

Käyttö määrää remonttitarpeen

Riippumatta keittiön koosta tai budjetista remontin lähtökohtana olisi oltava käyttäjät ja heidän tarpeensa.

‒ Remonttia suunnitellessa täytyisi miettiä sitä, mihin keittiötä käytetään. Eli kuinka monta käyttäjää keittiöllä on ja miten paljon siellä ollaan. Laitetaanko siellä ruokaa, leivotaanko siellä ja onko keittiö perheen ja ystävien kokoontumispaikka. Vähän kokkaavan sinkun tarpeet ovat hyvin erilaiset kuin monen hengen lapsiperheen tarpeet, opastaa Minna Kuusela.

Kun keittiön käyttötarkoitus on kartoitettu, tiedetään muun muassa se, miten paljon lasku- ja säilytystilaa tarvitaan.

Tilan puute on se syy, miksi keittiö koetaan usein toimimattomaksi. Tähän ongelmaan löytyy ratkaisuja, kunhan vain käyttää luovuutta ja mielikuvitusta. Esimerkiksi nurkat voidaan ottaa käyttöön nurkkakaappiratkaisuilla, ja kaapistojen päältä voi löytyä uutta säilytystilaa.

Ja usein remonttia helpompi ratkaisu tilan puutteeseen on yksinkertaisesti asioiden järkeistäminen.

‒ Ongelmat voivat ratketa jo sillä, että tyhjennetään keittiöstä pois sellaiset asiat, jotka eivät sinne kuulu. Kaikkea ei oikeasti ole edes järkevää säilyttää keittiössä, nyt tulevat mieleen vaikkapa joulukoristeet. Samoin kierrättämistä kannattaa hieman miettiä. Olisiko esimerkiksi paperiroskille tai pahville olemassa jokin muu, parempi paikka. Siivoaminen on myös hyvä tapa aloittaa remontti. Kun kaapeista tyhjennetään pois kivikautiset jauhot ja kivettyneet sokeripaketit, saadaan taas mukavasti tilaa, Kuusela muistuttaa.

Mielikuvituksella eroon turhista unelmista

Minna Kuuselan mielestä keittiöremonttia mietittäessä olisi karsittava pois turhat unelmat. Pieneen keittiöön ei kannata hankkia saareketta vaan on tyydyttävä toisenlaisiin pöytäratkaisuihin.

Lisäksi pöytätason puutteeseen voi löytyä myös muita ratkaisuita. Esimerkiksi kaikkien kodinkoneiden ei tarvitse olla normaalikokoisia, vaan hyvä vaihtoehto on miettiä, voisiko työtasolle saada lisää tilaa hankkimalla hieman kapeamman jääkaapin tai lieden. Säilytystilan vähyys sen sijaan voidaan ratkaista käyttämällä muitakin kuin vain keittiöön tarkoitettuja huonekaluja. Esimerkiksi kirjakaapit, seinähyllyt, vitriinit ja kapeat ja matalat lipastot voivat toimia yllättävän hyvin myös keittiössä.

Luonto kiittää pintaremontista

Pienen budjetin pintaremontti keittiössä on järkevää siksikin, että se on ekologinen ratkaisu. Se, että tyyliltään vanhentuneita mutta silti ehjiä kaapistoja ei vaihdeta uusiin, on kestävän kehityksen mukaista.

Minna Kuuselan mukaan keittiössä pätee sama sääntö kuin muissakin kodin remonttikohteissa: se mikä ei ole rikki, sitä ei kannata korjata. Esimerkiksi jos kaapistojen rungot ovat kunnossa, ne kannattaa jättää, vaikka ovet vaihdettaisiinkin. Myös kokopuiset työtasot on hyvä säästää, sillä ne voidaan helposti hoitaa uudelleen käyttökuntoisiksi. Eikä kaiken tarvitse aina näyttää aivan uudelta.

‒ Esimerkiksi uusien RST-tiskipöytien ostajat ovat valitelleet, että taso pysyy sellaisena superkiiltävänä vain pienen hetken myymälässä ollessaan. Samoin aitoon puuhunkin tulee helposti käytön jälkiä. Kyllähän se niin on, että käyttämättömän veroisena pinnat eivät koskaan pysy, mutta sellaisella perussiivouksella pinnat pysyvät kyllä hyvässä kunnossa.