Viherkasveilla uutta ilmettä kotiin

Sisustamisen ei aina tarvitse olla työläs ja aikaa vievä projekti, jonka päätteeksi kukkaronnyörit ja hermot ovat tiukoilla. Viherkasvien käyttö sisustuksessa on erinomainen tapa muuttaa kodin ilmettä vaivattomasti ja edullisesti.

Vihersisustus, eli kodin sisätilojen sisustaminen kasveilla, viherseinillä, ruukuilla ja asetelmilla, on kasvattanut viime vuosina suosiotaan. Se tuo kodin eri tiloihin raikkautta ja elävyyttä.

Vihersisustuksen lisäksi viimeaikaisia sisustustrendejä ovat olleet muun muassa teollisuushenkiset yksityiskohdat, skandinaavinen, selkeä tyyli, materiaalien luonnonläheisyys sekä toisaalta myös renessanssi ja runsaus. Sissarit ry:n puheenjohtaja, sisustussuunnittelija Riina Ahtola ounastelee vihersisustustrendin vain jatkuvan.

– Vihersisustamisesta on tullut todella trendikästä, ja ihmiset ovat alkaneet tuoda koteihin enemmän vihreää. Nyt kiinnitetään entistä enemmän huomiota vihreän eri sävyihin ja kasvien kuoseihin. Raidallisia ja kuviollisia sekä eri kokoisia lehtiä yhdistellään, ja yhden kasvin sijaan huoneeseen tuodaan useampia kasveja, jotka sopivat toisiinsa.

Vihersisustuksessa suositaan isoja ja näyttäviä kasveja, kuten huonepalmuja. Lisäksi perinnekukat, kuten peikonlehti ja anopinkieli, säilyttävät suosionsa. Viherkasveilla sisustettaessa kotiin saadaan kodikas ja luonnonläheinen tunnelma. Ahtola kertoo, että visuaalisen ilmeen lisäksi on alettu kiinnittää huomiota myös viherkasvien terveysvaikutuksiin.

– Kasvien ilmaa puhdistavista vaikutuksista on saatu enemmän tietoa, ja moni hankkii viherkasveja kotiinsa ihan vain siksi, että niillä on terveysvaikutuksia.

Laaja valikoima mahdollistaa paljon

Laaja viherkasvien valikoima mahdollistaa niiden käytön sisustamisessa myös niille, jotka eivät koe itseään viherpeukaloiksi. Kasvit ovat valon- ja vedentarpeensa suhteen erilaisia, ja laajasta lajivalikoimasta löytyy myös helppohoitoisia kasveja. Tällaisia lajikkeita ovat esimerkiksi kaktukset ja mehikasvit. Ne tuovat huoneeseen haluttua vihreyttä, mutta kestävät pitkiäkin aikoja kastelematta. Vannoutuneelle viherpeukalolle vihersisustukseen käy lajike kuin lajike – perinteisten kasvien sijaan voi kuitenkin kokeilla myös jotakin uutta.

– Aiemmin enemmän julkitiloista tuttuja viherseiniä aletaan tuoda nyt myös koteihin. Ilmakasvit ovat myös uusi, mielenkiintoinen lisä kodin vihersisustamiseen. Myös kuivakukilla ja heinillä voidaan somistaa kotia helposti. Esimerkiksi pampaheinä on todella suosittu, Ahtola sanoo.

Se, miten tilaa lähdetään viherkasveilla sisustamaan, riippuu paljolti tilasta ja siitä, minkälainen tunnelma tilaan halutaan luoda. Yksinkertaisin tapa on hankkia yksi suuri ja näyttävä kasvi, joka asetetaan kodissa näkyvälle paikalle. Jotta kasvi pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kannattaa sille antaa tarpeeksi tilaa. Siten vältytään myös tekemästä tilasta ahtaan tuntuista.

Toinen hyvä vaihtoehto on ryhmitellä pienempiä kasveja erilaisiin rykelmiin ja sijoittaa ne esimerkiksi ikkunalaudalle, kirjahyllyyn tai muille tasoille. Jos pöytä- ja hyllytila on vähissä, voi kasvit laittaa roikkuviin kattoamppeleihin. Kattoamppelien sommittelulla ja asettelulla esimerkiksi eri korkeuksille voi luoda kiinnostavia yksityiskohtia kodin eri huoneisiin.

– Viherkasveilla voi myös peittää ja piilottaa epäsiistejä pintoja. Lisäksi viherkasveilla ja amppeleilla voi esimerkiksi peittää ikkunasta avautuvan ikävännäköisen näkymän, ja tuoda vihreyttä ja mielenkiintoa kotiin, Ahtola vinkkaa.

Ruukuilla ja amppeleilla särmää sisustukseen

Viherkasvien ja niiden ruukkujen lisäksi sisustuksessa on suuri merkitys sillä, mihin kasvit laittaa. Klassinen valinta viherkasvien paikaksi on ikkunalauta. Erikorkuisten ja -kokoisten kasvien yhdistely ikkunalaudalla kannattaa, sillä se helpottaa kasvien kasvua ja pitää ne siistinnäköisenä, kun lehdet ja kasvustot eivät sotkeudu toisiinsa.

Kirjahyllyihin tai muille säilytystasoille ripoteltuna viherkasvit huoneeseen lisää eloa, ilmeikkyyttä sekä kerroksellisuutta. Kasvien sijoittaminen hyllyihin myös tuo sisustukseen ilmavuutta.

Pienillä kasveilla voikin hallitusti rikkoa esimerkiksi hyllyissä tai pöydillä vallitsevaa symmetriaa. Viherkasvin luonnollisuus ja pienen ruukun persoonallisuus tuovat varsinkin hillittyyn ja yksinkertaistettuun sisustukseen särmää.

– Kun puhutaan vihersisustamisesta, on myös tärkeää miettiä, millaisia ruukkuja käyttää. Terrakottaruukut tulevat myös jatkossa olemaan suosittuja, ja niiden lisäksi vihreä väri tulee olemaan ruukuissa enemmän näkyvillä. Myös kukkapöydät ja amppelit ovat suosittuja, Ahtola kertoo.

Viherkasvien valinnan lisäksi huoneita voikin sisustaa myös ruukkujen valinnalla. Jos uusien kasvien hankkiminen ei innosta, voi kodin ilmettä muuttaa vaihtamalla kasvien ruukut toisiin.

Riina Ahtola toimii Lila Vision sisustussuunnittelijana.

Teksti: Siru Perälä
Kuva: Freepik