Mikä olisikaan parempaa, kuin käpertyä oman sohvan nurkkaan kuuntelemaan hyvää musiikkia, uppoutumaan elokuvaan tai pelaamaan jännittävää videopeliä?
Monen valtava kotiteatteri vetää jo vertoja elokuvateatterin valkokankaalle, ja nykyteknologia mahdollistaa erittäin laadukkaat video- ja audioratkaisut kotioloihin monessa erilaisessa hintaluokassa.
Oikeanlaisten laitteiden valinta sekä akustiikan ja äänieristyksen huomioiminen nostavat kodin viihdekokemukset arjen yläpuolelle. Tässä artikkelissa kerromme, miten kodin äänentoistoa, akustiikkaa ja äänieristystä voi parantaa kotikonstein.
Miten kodin äänentoistolaitteet kannattaa valita?
Äänentoistolla on tärkeä rooli paitsi musiikin kuuntelussa, myös muun viihteen elävöittäjänä. Kodin äänentoistolaitteiden valinta voi tuntua vaikealta tehtävältä, sillä markkinoilla on lukemattomia vaihtoehtoja. Ostajana on helppo hukkua teknisten yksityiskohtien suohon tai hullaantua markkinoiden kalleimmasta laitteesta. Tärkeintä on etsiä omiin tarpeisiin ja budjettiin sopivat laitteet ja perehtyä vaihtoehtoihin myös liikkeessä paikan päällä ennen ostopäätöstä.
Myös omaa korvaa kannattaa kuunnella, kertoo Heikki Sihvonen Hifiharrastajat ry:stä:
– Jos mahdollista, kannattaa kuunnella liikkeissä monenlaisia laitteistoja ja valita niistä mieluisin. Laitteita voi myös kokeilla kotona, mikä on suositeltavaa sillä kodin ja liiketilan akustiikat eroavat toisistaan. Hankinnassa kannattaa luottaa omiin korviin, niillä niitä laitteita kuitenkin kotona kuunnellaan.
Miten kaiuttimet kannattaa asetella?
Kun äänentoistolaitteet on hankittu, katse suuntautuu kotiin. Mitä tavallinen omakotitaloasukas voi tehdä, jotta äänentoistolaitteet pääsevät oikeuksiinsa kotona?
– Tärkeimmät toimet ovat kaiuttimien sijoittelu tilassa, jos siis on päädytty stereotoistoon, ja tilan akustointi. Akustiikan huomiointi parantaa myös yleistä asumisviihtyvyyttä. Hifiharrastajat ry:n nettisivuilla on pikaopas kaiuttimien asemointiin ja hifiharrastukseen, Heikki Sihvonen kertoo.
Kaiuttimien asettelu määräytyy monessa kodissa tv-tason ympärille. Tällöin on hyvä hankkia riittävän leveä tv-taso, jotta kaiuttimet saadaan asemoitua tarpeeksi kauas toisistaan. Toinen vaihtoehto on kiinnittää kaiuttimet seinään tai erillisille jalustoille, joiden avulla kaiuttimien korkeutta voidaan säätää tarpeen mukaan.
Yleinen nyrkkisääntö on asemoida stereokaiuttimet niin, että kaiuttimien ja kuuntelijan välille muodostuu tasakylkinen kolmio. Kaiuttimet on hyvä suunnata kuuntelijaa kohti. Ihanteellinen korkeus kaiuttimille on kuuntelijan pään korkeudella tai hieman sen yläpuolella. Jos kaiuttimet ovat hyvin matalalla, voivat sohvapöytä tai muut kalusteet heikentää ääntä kaiuttimien ja kuulijan välillä. Kaiuttimia ei kannata asettaa huoneen nurkkaan.
Riittävän pitkät kaiutinkaapelit mahdollistavat kaiuttimien asemoinnin sopivalle etäisyydelle kuuntelijasta. Johdot voidaan piilottaa kaapelikoteloilla tai kaapeliniputtajilla.
Kodin akustiikka kuntoon
Hyvä akustiikka takaa äänen selkeyden, luonnollisuuden ja tasapainon eri tiloissa niin, että äänet eivät kaiu tai puuroudu musiikkia kuunnellessa tai televisiota katsoessa. Akustiikka parantaa myös asumismukavuutta, sillä se rauhoittaa kodin äänimaailmaa.
Oman kodin akustiikkaa voi parantaa helposti erilaisilla keinoilla. Helpoin tapa on kodin sisustuksen ja materiaalien valinta akustiikkaa parantavasti. Äänen heijastuminen voi aiheuttaa kaikumista ja huonontaa äänenlaatua, ja mitä suurempi ja korkeampi tila, sitä herkemmin ääni kaikuu.
Heijastuksia voi vähentää lisäämällä kodin sisustukseen pehmeitä materiaaleja, kuten mattoja, verhoja, tyynyjä ja seinäkankaita. Ne absorboivat ääniä ja vähentävät kaikuja. Myös huonekalujen ja pintojen materiaalilla on vaikutusta akustiikkaan: esimerkiksi puu ja korkki vaimentavat ääntä paremmin kuin vaikkapa kivi, muovi ja lasi. Kannattaa myös huomioida se, ettei huonekaluja ole aseteltu suoraan äänentoistolaitteiden eteen estämään ääniaaltojen liikkumista tilassa.
Jos akustiikkaan haluaa panostaa enemmän, voi kotia kohentaa myös erilaisilla akustiikkaa parantavilla tuotteilla. Seinille tai kattoon kiinnitettävät akustiikkalevyt sekä erilaiset akustiikkasermit, -paneelit, -verhot ja muut tuotteet on suunniteltu nimenomaan kodin akustiikan parantamiseen, ja niitä on saatavilla erilaisiin koteihin sopivissa tyyleissä.
Äänieristys parantaa asumismukavuutta
Äänieristyksen avulla voidaan estää äänen leviäminen huoneesta toiseen, ulkoa sisälle asuntoon tai kotoa naapuriin.
Äänieristyksen taso eri aikakausilla rakennetuissa taloissa vaihtelee paljon. Ääni voi siirtyä tilasta toiseen esimerkiksi rakenteissa olevien rakojen, rungon, ovien tai ikkunoiden kautta, joten äänilähteen paikantaminen on tärkeää sen eristämisen onnistumiseksi.
Huonosti äänieristetyn asunnon eristäminen voi olla suuri urakka, mutta äänieristämiseen on olemassa joitakin kotikonsteja. Äänieristystä voi pyrkiä parantamaan esimerkiksi paksujen
verhojen tai ryijyjen asentamisella. Jos ääni kantautuu ulkoa ikkunoiden tai oven kautta, voidaan niiden äänieristämiseksi kokeilla tiivisteiden uusimista. Myös asunnon sisäovien vaihtaminen voi torjua ääniä huoneiden välillä.
Jos kotia on valmis remontoimaan äänieristyksen parantamiseksi, kannattaa konsultoida äänieristykseen perehtynyttä remonttiyritystä. Äänieristeremontti voi pitää sisällään esimerkiksi katon madaltamisen ääntä eristävillä rakenteilla, eristelevyjen asentamisen seiniin tai ikkunoiden vaihtamisen.
Huomioi akustiikka myös etätyöpisteellä
Moni haaveilee omasta työhuoneesta kotona, mutta joutuu tekemään etätöitä makuuhuoneessa, olohuoneen nurkassa tai keittiön pöydän ääressä, jossa työnteko helposti häiriintyy.
Akustiikka- ja sisustusratkaisuilla työskentelymukavuutta etätyöpisteellä voi kuitenkin parantaa huomattavasti.
Vinkit etätyöpisteen rakentamiseen:
1. Panosta kalusteisiin. Ergonominen tuoli ja pöytä tekevät työskentelystä miellyttävämpää ja luovat työntekoon sopivan ympäristön. Säätöpöydän avulla työskentelyasentoa voi vaihdella päivän mittaan.
2. Hyödynnä tilanjakajia. Akustiikkasermi, verho tai kalusteilla rajattu työskentelynurkkaus tarjoaa yksityisyyttä ja suojaa, vaikka perheenjäsenet olisivat kotona.
3. Panosta kuulokkeisiin. Laadukkaat melua vaimentavat mikrofonilliset kuulokkeet varmistavat sen, että etäpalaverit sujuvat häiriöttä myös perheen ollessa kotona.
4. Käytä luovuutta sopivan tilan löytämisessä. Voisiko työpiste olla esimerkiksi vaatehuoneessa, kodinhoitohuoneessa tai eteisessä, tai voisiko sama huone palvella päivisin ja iltaisin eri tarkoituksissa?
5. Sisusta kauniiksi. Pienikin etätyönurkkaus piristyy kummasti, kun sen ulkonäköön panostaa. Säilytysratkaisut auttavat pitämään työpisteen järjestyksessä.
Teksti: Veera Kujansuu
Kuva: Unsplash