Aikainen joulusiivous antaa aikaa juhlalle

Jouluaatonaattona mattopiiska viuhuu ja imuri ulisee. Perheenjäsenet säntäilevät pölyliinat käsissään huoneesta toiseen ja tunnelma on kireä. Kuulostaako tutulta? Joulu on suomalainen siivousjuhla, mutta mitäs jos ottaisitkin tänä vuonna rennommin?

Aatonaaton uusi siivousperinne voisi hyvin noudattaa Marttaliiton vinkkiä: tee tavallinen perussiivous, sammuta valot ja sytytä kynttilät. Joulu tulee joka tapauksessa. Kuva: Jo Ann Snover | Dreamstime.com

Marttaliiton kehittämispäällikkö, Teija Jerkku, neuvoo ottamaan joulusiivousasioissa rennoin rantein. Urakan aloittaminen tarpeeksi ajoissa, sen tekeminen yhdessä ja turhien työtehtävien karsiminen säästää aikaa ja hermoja. Ja ennen kaikkea, antaa tilaa joulutunnelmalle ja yhdessäololle.

Velvoittaako perinne?

Suomalainen perinne on, että koko koti siivotaan katosta lattiaan aina jouluna ja juhannuksena. Teija Jerkku haluaisi kuitenkin muistuttaa, että juhlien alla on paljon muutakin tekemistä. Suursiivous kannattaisikin ajoittaa johonkin muuhun ajankohtaan, kuin muutamaa päivää ennen aattoa.

– Joulusiivousta pystyy tekemään pikku hiljaa pitkin syksyä, jolloin se ei jää viime tinkaan. Joulun aikaan on olemassa paljon myös niitä asioita, joita ei voi tehdä kuin juuri ennen aattoa. Miksi ei siis hoidettaisi etukäteen alta pois niitä järjestelyitä, jotka eivät ole kiinni aikataulussa?

– Mutta jos suursiivous aatonaattona on sinulle se juttu, jonka avulla saavutat joulutunnelman, niin eihän mikään estä siinä tapauksessa kirjahyllyn imurointia ja vaatekomeron siivoamista. Uskon kuitenkin, että suurin osa ihmisistä eivät välttämättä niin paljoa nauti siivoamisesta, Teija naurahtaa.

Joulu on kuitenkin sotkuinen juhla. Pyhien aikana kertyy roskaa, ruokaa tehdään paljon ja sitä kuljetellaan ympäri kotia ja koristeet varistelevat neulasia ja kimalletta lattialle. Ehkäpä suursiivous kannattaisi tehdä vasta joulun jälkeen?

– Se voisi olla ihan järkevää. Kotona täytyy kuitenkin aika ajoin siivota esim. keittiön kaapit ja vaatekomerot, mutta miksei sitä voisi tehdä vaikka kovilla pakkasilla, kun ei tee mieli mennä ulos. Tai syksyllä sadepäivinä, kysäisee Teija.

Perussiivous riittää

Suurimmalle osalle perusteellinen viikkosiivous joulun alla on riittävää valmistautumista.

– Imurointi, pölyjen pyyhkiminen, tavaroiden järjestäminen paikoilleen, roskien ulos vieminen, vessan pesu, puhtaan pöytäliinan levittäminen pöytään ja kynttilöiden sytyttäminen riittävät useimmissa kodeissa.

– Monesti joulun alla puhutaan myös uunin putsaamisesta. Mutta jouluna paistetaan kinkkua ja muita helposti uunia sotkevia ruokia. Sen vuoksi uuni voidaan hyvin pestä vasta juhlapyhien jälkeen, Teija Jerkku muistuttaa.

Sen sijaan jääkaapin siivoaminen saattaa olla ihan hyvä idea.

– Jääkaappi likaantuu nopeasti ja usein joulun aikana se pakataan niin täyteen, että kaappi on aika kovalla kuormituksella. Eli ennen jouluruokien ostamista voitaisiin tehdä lisää tilaa tyhjentämällä pois turhat purkit ja purnukat.

Ulkoista urakka muille

Jos itse ei jaksa, ehdi tai halua käyttää kiireistä ja kallista joulunalusaikaansa imurin varressa, voi siivouksen tilata myös kotipalvelulta. Myös siinä tapauksessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Teija Jerkku selittää, että usein kotisiivousta tarjoavien yritysten eräs kiireisimmistä sesongeista sijoittuu joulun alle, joten apu kannattaa tilata ajoissa.

Myös lähipiirin nuorisoa kannattaa aktivoida asian tiimoilta.

– Esimerkiksi omille tai sukulaisten lapsille kannattaa vilauttaa ajatusta, että joulusiivouksesta voisi tienata vähän ekstrarahaa. Tai sitten voi vihjata, että jos haluaa antaa joululahjan, niin siivousapu olisi varmasti monelle kiva yllätys.

Sen sijaan, että joulusiivous ladattaisiin vain yhden ihmisen niskoille, oli se sitten äiti, nuori tai kuka tahansa muu, olisi nopein ja helpoin tapa hoitaa asia pois tekemällä se yhdessä. Siivoustouhuun ryhtyminen ei varmasti aiheuta pahaa verta, kunhan aikataulusta on sovittu yhdessä ja tarpeeksi ajoissa. Työt olisi hyvä myös jakaa siten, että jokaisella olisi oma tehtävänsä selvillä. Teija antaa myös vinkin, että jos jollekin perheenjäsenelle jokin tietty asia on joulussa on erityisen tärkeä, kannattaa se antaa hänen tehtäväkseen. Eli jos vaikkapa isän joulumieli syntyy joulusaunassa, saa hän valmistaa sen omin käsin juhlakuntoon.

Marttojen viisi kysymystä joulusiivouksesta

1.Vietätkö joulusi komerossa, jolloin komerotkin on siivottava? Voisitko ajatella tekeväsi suursiivouksen muuna ajankohtana, kuin jouluna?

2. Kannattaako aloittaa joulusiivous jo joulukuun alussa, vai vasta aatonaattona?

3. Miten työt olisi hyvä jakaa? Kannattaisiko siivota yhdessä ystäväperheen kanssa molempien kodit?

4. Onko kaikki tehtävä itse? Entä jos hankkisit johonkin asioihin siivouspalvelun apua?

5. On mukavaa, kun jouluna on koti siisti. Siivous voidaan hoitaa kuitenkin myös kevyesti. Mitäs jos perussiivouksen jälkeen laittaisit valot pois ja sytyttäisit kynttilät? Joulu tulee joka tapauksessa.

Lainaus: www.martat.fi/joulusivut/joulusiivous