Varvastuntumalla

Laittaako kotiin parketti, laminaatti, korkki, kivi vai kenties kokolattiamatto? Lattiapäällystemarkkinoilta löytyy rikas valikoima eri tarkoituksiin ja budjetteihin.

Jos kotia asuu siisti ja hiljainen pariskunta tai sinkku, käyttö asettaa lattiapäällysteen kulutuskestävyydelle kovin erilaisia vaatimuksia kuin vanhempien, kolmen tenavan ja vilkkaan susikoiran taloudessa. Yhden ja saman talon huoneiden välilläkin kuormituksessa on eroja.

Yksi lattia on kova ja kestävä mutta kylmä varpaiden alla, toisen vahvuudet ja heikkoudet ovat päinvastaiset. Eri lattiamateriaalien tarkoituksenmukainen yhdistely tuo taloon elävyyttä ja käytännöllisyyttä.

Ulkonäkö, imago ja muut fiilisjutut eivät ole yhdentekeviä valintakriteerejä nekään. Kivinen lattia henkii arvokkuutta eri tavalla kuin muovinen. Eron huomaa kyllä sitten lompakossakin.

Myyntipäällikkö Leena Arvela Karelia-Upofloor Oy:stä muistuttaa, että lattian hintaa ei ratkaista päällystemateriaalia valittaessa, vaan yhden ja saman tuoteryhmän sisälläkin hintahaarukka on iso. Parketti mielletään kalliimmaksi materiaaliksi kuin laminaatti ja keskimäärin näin onkin, muttei aina.

– Halvimmat parketit ovat edullisempia kuin kalleimmat laminaatit, vahvistaa Arvela.

Puinen parketti

Parketti-nimen alla myytävissä lattioissa on huomattavia eroja. Lautaparketti koostuu useista yhteen laminoiduista kerroksista, kun taas sauva- ja mosaiikkiparketit ovat yhtenäistä massiivipuuta. Parketeissa käytetään useita eri puulajeja, muiden muassa tammea, pyökkiä, saarnea ja mäntyä.

Moni arvostaa parketissa luonnollisen puun tuntua. Esimerkiksi teolliseen laminaattiin verrattuna parketti on huokoisempaa, minkä ansiosta se tuntuu lämpimältä jalan alla.

Toisaalta kovista kolhuista saattaa jäädä parkettiin jälki. Parketti on aitoa puuta ja näin ollen sillä on sekä hyvät että huonot puun ominaisuudet.

– Elämisen jäljet näkyvät parketissa, mutta ne tavallaan kuuluvat asiaan. Lakattu parketti on öljyttyä helpompi pitää, sillä öljytty vaatii säännöllistä hoitoa. Toisaalta öljyämisen yhteydessä voi korjailla pieniä pintanaarmuja ja moni pitää öljyttyä parkettia näistä kahdesta paremmannäköisenä varsinkin kovalla kulutuksella olevissa tiloissa.

– Moni koiran omistava perhe suosii öljyttyä parkettia. Siihen tulevia naarmuja pystyy korjailemaan, kun käyttää lattian puhdistuksen yhteydessä hoitoainetta.

Luja laminaatti

Laminaatin runko on puukuitulevyä ja pintakerros hartsipitoista, todella kestävää muovia.

Kulutuspinna ja puukuitulevyn välissä on kuviokerros, joka antaa laminaatille sen ulkonäön. Esimerkiksi pyökkilaminaatin nimellä myytävä tuote ei ole valmistettu pyökistä vaan sen kuviokerroksessa on pyökkiä jäljittelevä kuvio.

Laminaatti jakautuu kuuteen eri käyttöluokkaan kovuuden mukaan ja sitä on lukuisia eri paksuuksia. Laminaattilattian kestävyyden voi valita kulutuksen kovuuteen nähden sopivaksi.

– Laminaatin pinta on kovempi ja kestävämpi kuin parketin. Kaikkein ohuimpia laminaatteja kysytään nykyisin vähän ja mieluummin halutaan hieman vahvempaa ja laadukkaampaa. Valtavirta valitsee asuinrakennuksiin 8-millisen vaihtoehdon. Kulutuskestävyyteen ja käyttöluokkaan ei kuitenkaan vaikuta laminaatin paksuus, vaan pintakerroksen laatu ja vahvuus.

Laminaatin hyviä puolia ovat edullisuus, helppohoitoisuus ja kulutuskestävyys. Jos laminaattilattiaan tulee koloja, pintaa ei voi uusia hiomalla. Sen sijaan vaurioituneeseen kohtaan voi vaihtaa uuden laminaattikappaleen.

Arkinen muovi

Monen mielestä muovisten lattiapäällysteiden imago on huonompi kuin vaikkapa puun tai kiven. Muovimatto on kuitenkin samaan aikaan niin joustava, pehmeä ja mukava kuin kestävä ja edullinenkin, joten ei ole ihme, että se on erittäin suosittu lattiapäällyste. Se on ehkä arkinen, mutta arkeahan elämä pääosin on.

– Muovimatto on tosi kestävä materiaali ja siitä on tarjolla runsaasti kuoseja. Se on hyvä vaihtoehto esimerkiksi lastenhuoneeseen.

Muovimaton valmistuksessa käytetään polyvinyylikloridia, joka tunnetaan myös pvc:nä ja vinyylinä.

Samasta materiaalista valmistetaan mattoa tuhdimpaa tavaraa, lankkuja. Ne valtaavat alaa lattiamarkkinoilla.

– Vinyylilankkujen suosio on selvässä nousussa. Ne kestävät todella kovaa kulutusta ja jos vinyylille kaatuu keittiössä kulhollinen vettä, se ei haittaa, joskaan märkätiloihin lankkuja ei ole tarkoitettu, Arvela sanoo.

Linoleumi sekoitetaan joskus muovipäällysteisiin, vaikka kyse on eri materiaalista. Se on valmistettu pääasiassa pellavaöljystä ja hartsista, lisäksi seoksessa saattaa olla muun muassa puujauhetta, kalkkikiveä ja väriaineita. Linoleumia saa sekä mattoina että laattoina.

Linoleumi on erittäin kovaa kulutusta kestävä materiaali, jota suositaan pääasiassa julkisissa tiloissa.

– Yksityiskoteihin linoleumia menee jonkin verran esimerkiksi rintamamiestaloihin, joihin halutaan tehdä lattia vanhan ajan hengessä.

Kestävä klinkkeri

Keraamisista laatoista tehty lattia, toiselta nimeltään klinkkerilattia, soveltuu niin märkätiloihin, asuinhuoneisiin kuin ulkotiloihinkin. Laatat on valmistettu yleensä savesta, johon on sekoitettu muita aineita kuten kvartsihiekkaa, maasälpää ja kalsiittia.

– Keraaminen laatta on todella kestävä vaihtoehto eikä se säikähdä roiskevettä. Se ei tarvitse suoja-aineita tai muuta sen kummempaa hoitoa kuin normaalin puhdistuksen.

Lujat laatat ovat käytännössä ikuisia ja samalla tyylikkäitä.

Allergiaperheissä arvostetaan sitä, että laatat ovat allergisoimaton materiaali.

Uusien omakotitalojen yleisin lämmönjakojärjestelmä on lattialämmitys. Laattalattian hyvä puoli on, että se varaa ja luovuttaa lämpöä pitkään ja tasaisesti. Toisaalta lämmittämättömänä laatat tuntuvat jalan alla kylmiltä. Sama koskee luonnonkivilattiaa.

Arvokas kivi

Ajaton kivi on yksi vanhimmista lattiamateriaaleista ja imagoltaan arvostettu. Lattian rakentamisessa voidaan käyttää useita kivilajeja, esimerkiksi graniittia, vuolukiveä, liuskekiveä ja marmoria.

– Luonnonkiven kysyntä on vähentynyt, koska keraamiset laatat ovat kehittyneet ja laajan kuosivalikoiman ansiosta niillä saadaan tehtyä kivimäistä pintaa.

Kiveä käytetään rakentamisessa usein valikoidusti arvokasta tuntua tuomaan. Vaikka kivi mielletään ikuiseksi, se vaatii kuitenkin suojakseen pintakäsittelyn.

– Marmorimosaiikki on näyttävää märkätilassa. Kyse on huokoisesta materiaalista, joten se pitää suojata likaa vastaan.

Pehmeä korkki

Korkkia saadaan joidenkin puuvartisten kasvien kuorikerroksesta, erityisesti korkkitammesta. Korkki on kevyttä ja huokoista, se sisältää tilavuudestaan yli puolet ilmaa.

Materiaalin luontaisten ominaisuuksien ansiosta korkista tehty lattia on lämmin ja vaimentaa hyvin ääntä. Korkkilattialla on mukava oleskella vaikka paljain jaloin.

Korkkilattioita tehdään sekä laatoista että matosta. Materiaalia on saatavilla niin luonnonvärisenä kuin värjättynäkin.

Huokoisuutensa vuoksi korkki on herkkä materiaali eikä kestä vettä, joten lattia on suojattava hyvin. Pintakäsittelynä käytetään lakkausta, vahausta ja öljyämistä, myös pvc:llä pinnoitettua korkkilattiaa on.

Hiljainen kokolattiamatto

Suomessa tekstiilien osuus lattiapäällystemarkkinoista oli vuonna 2003 vain 4 prosenttia siinä missä etelämpänä Euroopassa vastaava luku oli 42 prosenttia. 1970-luvulla kokolattiamattoja käytettiin jonkin verran enemmän, mutta niiden huonon laadun on sanottu nakertaneen mattojen mainetta.

Kokolattiamatto on jalan alla mukavana materiaalina omiaan makuuhuoneeseen. Makuuhuone on siinäkin mielessä otollinen käyttökohde, että siellä lattian kuormitus on pientä. Keittiöön putoilevien soppakulhojen alla kokolattiamattoa laittaa tuskin kukaan.

Kokolattiamaton parhaita puolia on, että se vaimentaa askelääniä ja muuta melua. Materiaali on omiaan audiofiilin kuunteluhuoneeseen tai elokuvien ystävän kotiteatterihuoneeseen.

Kokolattiamattoa saa sekä rullista asennettavana mattona että laattoina. Laattoina asennetun maton etu on, että vaurioituneita laattoja voi vaihtaa yksi kerrallaan.

Oman kodin uniikki lattia

Arvela kertoo, että sisustamisessa jonkin aikaa vallinnut vaalea trendi näkyy myös lattioissa.

– Parketeissa ja yleisemminkin lattioissa suositaan valkoisia ja vaaleita sävyjä. Laminaateissa kysytään isoja lankkukuoseja, laatoissa suositaan kivikuoseja sekä 3D-kuviointeja, joilla syntyy hienoja pintastruktuureja.

Jos talossa on lattialämmitys, lattiapäällysteen yhteensopivuus sen kanssa tulee varmistaa tapauskohtaisesti. Pääsääntöisesti useimmat lattiapäällysteet voi yhdistää lattialämmitykseen, mutta poikkeuksiakin on.

– Parketeissa on muutama puulaji, jotka eivät tykkää lattialämmityksestä. Näitä ovat pyökki, osin myös vaahtera sekä muutama muu puulaji.

Viime kädessä ratkaisu lattiapäällysteiden välillä on aina oma yksilöllinen tapauksensa, jossa on huomioitava rakennuksen ja käytön erityispiirteet. Apua valintaan saa vaikkapa ammattitaitoiselta rautakaupan myyjältä.

Perusteltuja valintoja on useita, joten viimeisen silauksen päätöksentekoon tuo näppi-, tai sanotaanko varvastuntuma.