Turhan syvä istutuskuoppa, oksien kuristaminen tiukoilla solmuilla ja pikkusievä juottaminen kursailemattoman saavihoidon sijaan – siinä muutamia puuta istuttavan maallikon perusvirheitä. Lue asiantuntijan vinkit ja vältä sudenkuopat.
Tainta ei kuulu pudottaa syvän kuopan pohjalle. Etsi juurenniska ja istuta siten, että se tulee maanpinnan tasoon. Kuva: Aleksangel | Dreamstime.com
Terve pihapuu komistaa puutarhaa ja kestää isältä pojalle. Tärkeimmät puun tulevaisuutta koskevat päätökset tehdään istutusvaiheessa ja jo ennen sitä.
Puuta varten on valittava tontilta sopiva paikka, mikä ahtaalla kaava-alueen tontilla tarkoittaa joskus mieluummin sopivan puun valitsemista ainoaan järkevään paikkaan.
– Joitakin suuria puita, kuten tammea ja vaahteraa, ei suositella istutettavan kuutta metriä lähemmäksi seinää. Pieniä puita voi laittaa lähemmäs, mutta seinään kannattaa jättää aina vähintään kolme metriä, jotta oksat eivät ole hetken päästä räystäillä, neuvoo lehtori Maarit Haapamäki Ammattiopiston Livian Maaseutuopisto Tuorlasta.
Tässä vaiheessa kannattaa suoda ajatus paitsi räystäille, myös sadevesijärjestelmän maanalaisille osille.
– Puun juuristo menee maan alla lähes yhtä laajalla alueella kun latvus. Pajut, jalavat ja koivut tukkivat juurillaan helposti viemäreitä.
Tuliko taimen mukana juuret?
Kun sopiva puulaji on löytynyt, on vuorossa oikean yksilön etsintä.
– Kannattaa ostaa laadukas, kotimainen taimi, ei halvinta alennusmyynnistä tai ulkomaista alkuperää olevaa. Kotimaisesta taimesta kasvaa puu, joka kestää meidän olosuhteissamme.
Taimea valitessa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että runko ja kuori ovat ehjiä.
– Jos kuori on vaurioitunut, puussa on runkovaurio jo valmiiksi ja se kertautuu kotipihalla.
Astiataimessa on hyvä kurkata purkin pohjaa.
– Pohjan rei’istä tulisi näkyä vähän juuria sen merkiksi, että juuret ovat tulleet samaan pakettiin kuin runko.
Terveen taimen oksat lähtevät tasaisesti eri suuntiin.
– Jos taimessa on oksakiehkura eli paljon oksia lähtee samasta kohtaa tai jos oksat ovat pitkiä piiskoja, taimesta ei välttämättä kehity hyvää puuta.
Itsetuhoinen kierre
Taimen pakkaus vaikuttaa oikeaan istutusaikaan.
– Ruukkuun laitettuja astiataimia voi istuttaa läpi kesän. Säkkikankaaseen tai vastaavaan pakattu paakkutaimi taas pitäisi istuttaa mieluiten lepotilassa: joko keväällä ennen kuin silmut lähtevät puhkeamaan tai syksyllä, kun lehdet alkavat tippua.
Kun oikea taimi on löytynyt, haetaan vajasta lapio ja ryhdytään istutuspuuhiin.
Mikäli hankit muovipussiin pakatun taimen, poista pussi ennen istutusta.
– Jos taimi on pakattu juuttikankaiseen säkkiin, paakun ympärille voi jättää yhden kerroksen kangasta. Jos kerroksia on useita, ylimääräiset poistetaan.
Astiaan pakatulla taimella, varsinkin omenapuulla, on taipumusta kasvattaa juuria ympäri astian reunoja. Avaa ja suorista tällaiset juuret varovasti.
– Jos taimi istutetaan sellaisenaan, juuret alkavat kiertää ympyrää maassakin ja lopputulos on, että puu kuristaa itse itsensä.
Syvä kuoppa on kardinaalivirhe
Aloittelevan, miksei myös kokeneen mutta kovapäisen, puunistuttajan perusvirhe on kaivaa liian syvä kuoppa. Lieneekö kyse alitajuisesta ajatuksesta piilottaa taimi maailman pahuudelta maan alle rauhassa kasvamaan.
Niin tai näin, matala kuoppa riittää.
– Kun lähdet istuttamaan, kaiva rungon ympäriltä multaa pois niin, että näet sen kohdan, josta juuret lähtevät. Tämän juurenniskan pitää tulla maanpinnan tasoon. Paakussa on niskan päällä helposti viisi senttiä ylimääräistä maata. Jos pudotat taimen kuoppaan ja lapioit päälle vielä toiset viisi senttiä, se on kymmenen senttiä liian syvällä.
Mitä väliä istutussyvyydellä on?
– Sellaiset puut, jotka tekevät niin sanottuja jälkijuuria, eivät ole istutussyvyydestä kauhean tarkkoja. Mutta sellaiset puut, jotka eivät tee runkoon uusia juuria, kärsivät vuosien saatossa. Niiden kasvu hidastuu.
Istutusalue saa olla hyvin ainakin metrin levyinen. Varmista, että näin leveällä alueella puulla on kasvualustanaan hyvää multaa eikä esimerkiksi kovaa savimaata, joka pysäyttää juuret. Multa taimen ympäriltä tiivistetään polkemalla tiiviiksi muttei kovaksi.
Älä kurista runkoa
Istutuksen jälkeen puu tuetaan kepeillä. Kolme keppiä työnnetään syvälle maahan puun sivuille ja puu sidotaan niihin naruilla tai nauhoilla. Huomioi, että tuennan tarkoitus ei ole estää latvaa heilumasta vaan estää juuria heilumasta.
– Tukikeppien tarkoitus on pitää paakku paikallaan niin, että pienet hiusjuuret eivät katkeile, kun puu heiluu tuulessa. Latvus saa heilua.
– Hyvä korkeus tuentanaruille on noin kolmasosa taimen korkeudesta. Usein alaoksien alapuolella on sopiva paikka.
Edellä neuvottiin, miten toimia, jotta puu ei kurista itseään.
Nyt täytyy vielä varmistaa, että istuttaja ei kurista puuta.
Tuentanarut voi sitoa tukikeppeihin miten vain ne niissä pysyvät, mutta taimeen niitä ei saa kiristää solmuilla. Kiinteän, kiristymättömän lenkin voi tehdä esimerkiksi paalusolmulla. Sen tekemisessä osaavat neuvoa partion käyneet sekä Google.
– Puu kasvaa paksuutta. Jos narut on kiristetty runkoon solmuilla, kun tulee viimein tukien poistoaika, naru on painunut kuoren sisään.
– Tukikepit saavat olla paikoillaan pari vuotta. Hyvä ja oikein istutettu taimi juurtuu siinä ajassa riittävästi.
Puulla on suomalaiset juomatavat
Istutuksen jälkeen puuta on muistettava kastella reilusti, varsinkin keväällä ja kesällä. Suomalainen laatutaimi ei tykkää siemailla sievästi joka ilta, vaan juo mieluummin saavillisen viikonloppuisin.
– Kannattaa antaa mieluummin ämpärillinen tai pari joka toinen viikko kuin joka päivä hieman. Jos kastellaan usein vähän, juuret lähtevät etsimään kosteutta pinnasta. Kun kastellaan harvoin, kosteus imeytyy maahan ja juuret etsivät vettä maan sisältä eivätkä pinnasta.
Kastelun helpottamiseksi taimen ympärille voi kaivaa kasteluringiksi kutsutun vallihaudan. Näin vesi imeytyy oikeaan paikkaan eikä lainehdi pitkin nurmea.
– Jos tekee kasteluringin, sitä ei saa jättää talveksi jäätymään puun ympärille, muistuttaa Haapamäki.
Takavuosina kaikille puille tehtiin niin sanottu istutusleikkaus, mutta nykyisin tämä on pitkälti hylätty. Ainoastaan omenapuille tehdään kilpalatvat ja heikot oksat poistava istutusleikkaus, mutta se on hoidettu normaalisti jo taimistolla.
– Koristepuut saavat juurtua kunnolla, ennen kuin niitä aletaan leikata. Leikkaamalla poistetaan kilpalatvoja sekä hankaavia, väärään suuntaan kasvavia tai muuten huonoja oksia.
Jos tuntuu, että tässä ei vastattu kaikkeen, kannattaa kysyä lisää taimistolla tainta ostaessa.