Älylukitusratkaisuilla lisää turvaa koteihin

Pientalojen lukituksessa perinteinen mekaaninen lukitus on edelleenkin suosituin ratkaisu. Erilaiset älylukitusratkaisut lisääntyvät kuitenkin koko ajan myös omakotipuolella. Entisten asukkaiden palauttamattomat avaimet, kadonneet avaimet, avainten kopioiminen tai vara-avaimen piilottaminen ovat asioita, joista älylukituksen kanssa ei tarvitse huolehtia. Älylukitusjärjestelmiin voi yhdistää myös muita toimintoja, joilla saa lisäturvaa kiinteistölle.

Perinteinen mekaaninen lukitus on edelleenkin hyvä ja toimiva ratkaisu omakotitalon lukitukseksi. Perinteisessä mekaanisessa lukituksessa on tietyn ajan voimassa oleva patentti, jolloin käytössä olevia avaimia ei voi teettää kuka tahansa. Kun patentti loppuu, myös suojaus loppuun. Tällä hetkellä asennettavista lukoista pisimmät patentit ovat vuoteen 2030.

– Omakotitalossa patentin päättyminen ei ole vielä sinänsä riski, jos avainta ei luovuteta tai ole luovutettu kenellekään ulkopuoliselle. Kun talo vaihtaa omistajaa, voi kuitenkin helposti jäädä tarkistamatta, keillä kaikilla avain ollut ja onko kaikki avaimet palautettu, toteaa Turvaurakoitsijat ry:n hallituksen jäsen Jari Piironen.

Vaikka mekaaninen lukitus onkin siis edelleenkin varma valinta omakotitalon turvaamiseen, liittyy perinteiseen lukitukseen aina omat haasteensa.

Lisää avainturvaa älylukituksella

Kun puhutaan älylukitusratkaisuista, yksi ratkaisu on ohjelmoitava avainpesä, jossa käytetään elektromekaanista avainta. Tämä elektromekaanikseksi kutsuttu avainjärjestelmä on Piirosen mukaan mekaanisen lukituksen jälkeen seuraavaksi yleisin lukitustapa tällä hetkellä.

Elektromekaanisen avainpesän asentaminen ei vaadi sähkökaapelointia oviin, vaan lukko saa käyttövoimansa avaimen työntöliikkeestä, josta muodostuu tarvittava määrä sähköä lukon avaamiseksi, mikäli avaimen kulkuoikeus on voimassa. Elektromekaanisessa järjestelmässä kadonneen avaimen toimivuus on mahdollista lakkauttaa järjestelmässä myös etäyhteyden avulla. Avainpesän uudelleen sarjoitus tapahtuu ohjelmallisesti eikä käytössä olevia avaimia tarvitse vaihtaa, mikä säästää kustannuksia.

Älylukituksessa löytyy kuitenkin myös vaihtoehtoja, joissa kodin lukituksessa ei ole enää lainkaan perinteistä avainta, vaan sen sijaan käytetään sähkötunnistetta eli kulkulätkää. Oman kodin lukitus voi olla myös täysin avainvapaa, jolloin sitä käytetään koodilla tai mobiilisovelluksella.

– Älylukitukseen sisältyykin yleensä aina mahdollisuus käyttää sitä myös pin-koodilla, Piironen toteaa.

Tilapäinen koodi remonttiväelle

Jos kulkulätkä häviää tai joutuu vääriin käsiin tai pin-koodin tieto leviää, lätkän voi poistaa järjestelmästä tai pin-koodin vaihtaa johonkin toiseen. Sähköinen lukitusjärjestelmä lisää siten avainturvallisuutta perinteiseen lukitukseen verrattuna.

– Kun puhutaan omakotitalosta, älylukitus on myös kustannustehokkain ratkaisu ohjata pääasiallinen liike talon sisään. Jos tulee tarve antaa ulkopuoliselle remonttimiehelle sisäänpääsy taloon, ei tarvitse antaa mekaanista avainta. Voi antaa vain tilapäisen koodin, ja huolehtia, että koodi vaihdetaan tai otetaan remontin jälkeen pois päältä.

Joku saattaa miettiä sähkökatkoja, toimiiko lukitus myös silloin.

– Perinteisissä sähkölukollisissa ratkaisuissa on hyvä huolehtia varavirran saatavuudesta jännitekatkoja varten, mutta nykyteknologia mahdollistaa myös paristokäyttöisten älylukkojen turvallisen käytön, jolloin käyttäjälle tulee ilmoitus, kun jännite alkaa tippumaan. Ja sitten on täysin paristovapaita avainjärjestelmiä, jotka eivät vaadi mitään ulkopuolista virtalähdettä.

Etäavauksia ja hälytinjärjestelmiä

Piironen kertoo, että älylukitusjärjestelmään on mahdollista yhdistää myös etäavausmahdollisuus, jolla asunnon haltija pääsee mobiilisovelluksen avulla ohjaamaan kotinsa lukitusta ja voi tarvittaessa päästää jonkun sisään, vaikkei olisikaan itse kotona.

Älylukitukseen voi lisätä myös kulunvalvontaa. Kun perheessä on pieniä lapsia, lukituksen pääkäyttäjä, vanhempi pystyy esimerkiksi valvomaan lasten liikkumista ja kotiin tulemista. Älylukitukseen on myös helppo liittää muita turvaratkaisuja, kuten valvontakameroita ja hälytysjärjestelmiä.

– Järjestelmään voi yhdistää muun muassa palohälyttimen tai murtohälyttimen. Jos talossa syttyy tulipalo tai joku tunkeutuu sisälle, tieto menee ohjattuun numeroon. Ihmisillä on monesti huoli kodista, kun he ovat poissa kotoa ja tällä tavoin ainakin tietää heti, jos jotakin tapahtuu, Piironen toteaa.

Myös kesämökille?

Järjestelmiin on mahdollista yhdistää myös etäohjattavia älypistorasioita, joiden ajastuksia voi ohjelmallisesti säätää ja esimerkiksi liittää valaistuksen ohjaukseen.

– Valoja voidaan ohjata etänä niin, että laitetaan illalla valot päällä, jotta näyttäisi siltä, että kiinteistössä on joku paikalla. Jo tämä voi monesti estää murtoaikeen.

Myös vapaa-ajan asunnoille hankitaan nykyään sähköisiä lukituksia ja etenkin kamera- ja hälytysjärjestelmiä. Sekä kodin että kesämökin ja vaikkapa veneen valvonta on kaikki mahdollista hoitaa saman mobiilisovelluksen kautta.

Hintatasolla älylukitusten asennuksissa lähdetään 300-400 eurosta ylöspäin riippuen toteutuksesta, turvallisuustasosta ja siitä, mitä lisäpalveluja järjestelmään halutaan, joudutaanko korjaamaan ovea ja niin edelleen.

– Käyttäjäopastukset ja mobiiliasennukset ovat luonnollisestikin osa palvelua, Piironen sanoo.

Varmuuslukko edelleen kova sana murtosuojauksessa

Älylukituksen tarjoamat eri mahdollisuudet voivat tuntua hengästyttäviltä. Kaikkia herkkuja ei kuitenkaan tarvitse ottaa heti käyttöön, vaan järjestelmään voi lisätä myöhemmin palikoita tuomaan lisäturvallisuutta. Lukituksen tasoa voi siis nostaa vähitellen.

– Ei ole pakko heti ottaa kaikkea käyttöön. Voi aloittaa esimerkiksi siten, että ottaa älylukituksen pääoveen. Jos on tarvetta antaa ulkopuoliselle kulkuoikeus, sen voi antaa pääoveen. Ei tarvitse olla murheissaan, että jaettu avain katoaisi.

Jos on muita sivu- tai takaovia, perinteinen mekaaninen lukitus toimii niissä edelleenkin turvallisesti, kunhan huolehditaan, että niissä on myös varmuuslukitus. Varmuuslukitusta Piironen suosittelee muutenkin kaikille ulko-oville, koska se lisää rakenteellista suojausta, jolloin kiinteistön omaisuus on paremmin turvassa.

– Varmuuslukko on edelleenkin kova sana murtosuojauksessa. Kun kiinteistön ulkokuoren lukituksessa on varmuuslukko, siinä saa tehdä huomattavasti enemmän töitä päästäkseen sisään. Murtoaikeissa oleva huomaa, että tässä on lisälukko ja etsii ehkä helpomman kohteen murtautua.

Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Dreamstime