Lukot pitää sarjoittaa uudelleen, jos avaimia on teillä tietymättömillä. Lukitukset heloineen kannattaa uusia joka tapauksessa noin parinkymmenen vuoden välein. Tämän päivän lukoissa ei aina ole avainta ensinkään: sähköisistä lukoista kuljetaan tunnisteella, jonka hukkaamisen vuoksi ei tarvitse menettää yöuniaan.
Lukituksiin liittyvä turvallisuus jakautuu avainturvallisuuteen ja murtoturvallisuuteen.
Oman kodin avainturvallisuutta voi kartoittaa kysymällä itseltään, tietääkö talon kaikkien avainten olinpaikan.
Jos yksi tai useampia avaimia on kateissa, kannattaa jatkaa itseltään kyselyä riskiarvion merkeissä.
– Seuraava kysymys on, tiedätkö, mihin avain on kadonnut. Onko se järvenpohjassa, mistä kukaan ei sitä löydä, vai teillä tietymättömillä? neuvoo myyntipäällikkö Anssi Liski Abloy Oy:stä.
Vanhana ostetun talon avainturvallisuus on aina kysymysmerkki, sillä edellisten asukkaiden toiminnasta on mahdoton saada varmaa tietoa.
Vanha patentti vapauttaa kopioinnin
Tärkeä avainturvallisuuteen vaikuttaa seikka on avaimen patentin vanheneminen. Kun uusi avain tuodaan markkinoille, sillä on määrätyn ajan patentti suojanaan. Kun patentti raukeaa, avainmallin kopioiden valmistamisesta tulee vapaata riistaa.
– Jos talossa on esimerkiksi Abloy Classic eli perintein vanha pikkuavain, niitä pystyy teettämään suutarilla kuka tahansa eikä koskaan voi tietää, montako avainta edelliset asukkaat ovat teettäneet. Mustapäisen Abloy Execin patentti päättyi keväällä 2013 ja nyt monet suutarit tekevät kopioita myös siitä. Suutarit eivät kysy avaimen turvamateriaaleja teettäjältä toisin kuin Abloy-valtuutetut lukkoliikkeet. Avaimen mukana toimitetaan luottokortin kokoinen avainkortti, ja vain sitä vastaan pystyy tilaamaan patentoituja avaimia. Execin korvaajaksi markkinoille tuotu Sento on patentoitu vuoteen 2026 asti.
Jos kadonnut avain tai talon tuntematon historia muodostaa riskin, kannattaa tehdä jotain. Lukot on vähintään sarjoitettava uudelleen.
Hetki on sopiva myös turvallisuuden toisen aspektin, murtoturvallisuuden, päivittämiseen.
Vanha lukko aukeaa ruuvimeisselillä
Murtoturvallisuus viittaa lukitusten tekniseen tasoon – siihen, miten helppo ne on murtaa.
Lukkorunkojen automaattiset takalukitukset yleistyivät 1970–1980-lukujen taitteessa. Ennen tätä lukitukset olivat tyypillisesti niin alkeellisia, että ne asiansa osaava pitkäkyntinen pääsi sisään ruuvimeisselillä muutamassa sekunnissa.
Jos omakotitalossa on näin vanhat lukot, ne tulisi uusia ensi tilassa. Sittemminkin lukkojen turvallisuustaso on parantunut portaittain.
– Viimeksi 2012 tulivat voimaan uudet murtosuojastandardit, jotka muun muassa määrittivät avainpesän suojahelat aiempaa järeämmiksi. Nyrkkisääntönä pidetään, että lukitukset tulisi uusia 15–20 vuoden välein. Ainakin uudelleensarjoittamista tulisi miettiä, jos avainturvallisuuteen tulee epäjatkuvuuskohta kuten muutto. Jos haluaa suojata kotinsa parhaalla mahdollisella tavalla, ei vaihda vain avaimia ja lukkoja vaan myös helat ja muut raudat ympäriltä.
Autoista mallia
Autoihin on kuljettu sisään kauko-ohjaimen nappia painamalla jo hyvän aikaa. Viimeisintä huutoa oleva auto starttaa napista painamalla, kunhan elektroninen avaintunniste on auton läheisyydessä, vaikkapa ohjaajan paikalle istuneen kuljettajan taskussa.
Tuskin kukaan kaipaa enää aikaa, jolloin ovet piti avata ja sulkea erikseen rapsauttamalla avainta lukossa. Kuluttajat ovat ottaneet positiivisesti vastaan autojen lukitusten sähköistymisen, joten idean voi olettaa käyvän kaupaksi myös talojen lukituksissa.
– Suomen omakotitalomaailmassa ei ole vielä syntynyt merkittäviä markkinoita sähköisissä lukituksissa. Skandinaviassa mennään tässä asiassa selvästi ja uskomme trendin tulevan sieltä Suomeenkin.
Kadonnut kulkulätkä ei aiheuta huolta
Tarjontaa sähköisissä lukituksissa on jo sekä Abloylla että useilla muilla valmistajilla.
– Abloy Control+ on ollut toistakymmentä vuotta markkinoilla ja mahdollistaa kaikkien ovien sulkemisen ja avaamisen kaukosäätimen napista. Laite on paristokäyttöinen, joten oville ei tarvitse tuoda sähkövetoja, mikä helpottaa jälkiasennusta.
– Elokuun lopussa toimme uudella brändillä markkinoille Yale Doormanin, joka soveltuu ovikohtaiseenkin asennukseen. Omassa kodissani Doorman on pääovessa ja terassin ovesta pääsee sisään mekaanisella avaimella. Kun lähtee lenkille, ei tarvitse ottaa avainta mukaan, vaan sisään pääsee pin-koodilla.
Perheen lapset, mikseivät aikuisetkin, voivat käyttää sähköistä kulkukorttia.
– Jos kulkulätkä hukkuu koulupäivän aikana, sen voi hävittää järjestelmästä ja ohjelmoida lapselle uuden. Ei tarvitse lähteä etsimään pitkin ojanvieriä kadonnutta avainta. Järjestelmään on myös kaukoavain, jolla oven voi avata parkkipaikalta asti.
Sähköisten lukitusten hinnat lähestyvät mekaanisia
Uuden tekniikan yleistymistä jarruttaa aluksi aina hinta. Liski uskoo, että kipuraja on alitettu.
– Doormanin ulosmyyntihinta on 370 euroa. Teimme Asuntomessuilla tutkimusta ja suurin osa ihmisistä oli sitä mieltä, että hintaluokka on nyt sopiva.
Liski arvioi, että perinteisten lukkojen täysimittaisessa uusimisessa tarvikekulut ovat jonkin matkaa kolmattasataa euroa, joten hintaero mekaanisen ja elektronisen ratkaisun välillä on jo varsin pieni. Uusille avaimille päivittämisen hinta liikkuu satasen tienoilla ovea kohti.
Messuilla ja vastaavissa tilanteissa kuulee myös ihmisten spontaaneja ennakkoluuloja. Ne koskevat esimerkiksi sitä, miten ovesta kuljetaan sähkökatkon tullen ja sitä, miten sähköiset järjestelmät toimivat talvella.
– Tuotteet ovat paristokäyttöisiä eli sähköjen katkeaminen ei haittaa. Paristojen ikä on pari vuotta ja varauksen vähenemisestä ilmoitetaan merkkivaloin. Skandinaviassa tuotteita on käytössä runsaasti vastaavissa olosuhteissa.
Avain taloautomaatioon
Sähköiset lukot avaavat ovia, joista aukeaa lukituksia laajempi maailma. Rakentamisessa yleistyy taloautomaatio, joka mahdollistaa moninaisten talon toimintojen ohjaamisen tilanteen mukaan. Puhutaan älytaloista.
– Control+ on kytkettävissä jo kotiautomaatioon. Jos sähköistystä kehitetään pidemmälle, voidaan kytkeä moottorilukko ja oviautomatiikka. Esimerkiksi senioreille on mielenkiintoinen mahdollisuus, että ovi aukeaa napista itsestään ja rollaattorilla pääsee hyvin kulkemaan.
Kun lukolta saadaan tieto, että talo on tyhjillään, talo säätää automaattisesti ilmastointia ja lämmitystä pienemmälle ja niin edelleen.
Kahvinkeittimestäkin katkeaa automaattisesti virta, eikä hajamielisen tarvitse enää kääntyä pihatieltä takaisin.