Grillijuhlia vietetään tänäkin vuonna, vaikka sitten oman perheen kesken. Tänä kesänä grillijuhlien järjestämisessä suositaan teemallisuutta ja haetaan tarjottavat mieluiten lähituottajilta.
Vaikka sosiaalisen eristäytymisen kausi jatkuisikin hieman pidempään kuin on toivottu, ei tämä tarkoita, että grillijuhlat olisi peruttu. Perhepiirissä, parin ystävän kanssa tai jopa ihan itsekseenkin voi ja kannattaakin järjestää grillijuhlia. Pienimuotoisemmatkin grillijuhlat piristävät ja tuovat mukavaa vaihtelua arkeen. Pienemmälläkin porukalla vietettyjä grillijuhlia voi myös laajentaa ottamalla vaikkapa tabletit ja kännykät pihalle ja jakamalla juhlatunnelmia muualla olevien ystävien ja sukulaisten kanssa, joilla on myös kekkerit omilla pihoillaan.
Teemabileet?
Juhlan tunnelmaa grillijuhliin saa ensinnäkin kauniilla kattauksella. Pöytäliinoilla, servieteillä, värikkäilla astioilla tai paperilautasilla saa nopeasti loihdittua kauniin ja kutsuvan juhlatunnelman. Omalta pihalta tai lähiniityltä poimitut kukat ja muut kasvikoristeet kruunaavat juhlatunnelman. Kukkia voi tietenkin ostaa myös valmiina kaupasta. Etenkin gerberakimput ja neilikat ovat kestävyytensäkin takia hyviä valintoja kattauksiin.
Jo jonkin aikaa on ollut trendikästä järjestää teemallisia grillijuhlia. Teemallisuus voi näkyä niin kattauksessa, tarjoilussa kuin myös pukeutumisessa. Voi olla esimerkiksi merellistä teemaa merihenkisillä kuoseilla ja kalapainotteiseisella tarjoilulla, texmex-teemaa tacoilla, tulisilla lisukkeilla ja asianmukaisilla vermeillä, Italia-teemaa, elokuvateemaa, 80-luvun teemaa, hippiteemaa, sporttiteemaa…
Auringonpaisteella pään suojaaminen on tärkeä asia, joten juhlien teemaksi voi ottaa vain hassut tai itse tehdyt hatut, eikä muuta välttämättä tarvitakaan, kun juhlat ovat jo astetta tavallisia grillijuhlia hauskemmat. Silloin, kun grillijuhliin voidaan kutsua useampiakin ihmisiä, teema voi näkyä myös paperisina tai sähköisinä lähetetyissä kutsukorteissa, joissa ohjeistetaan myös pukeutumisen ja mahdollisten tuomisten suhteen.
Herkkuja terassipöytään
Jos grillijuhlat järjestään teemalla, tämä voi vaikuttaa myös osaltaan tarjottaviin. Kaiken ei kuitenkaan tarvitse aina mennä täysin teeman mukaisesti. Etenkin kasviksia olisi hyvä olla tarjolla aina teemasta huolimatta. Pikkunaposteltaviksi voi laittaa vaikkapa porkkatikkuja tai babyporkkanoita, jotka maistuvat lapsillekin. Myös parsa- ja kukkakaalin kukinnot ovat mukavaa ja erityisen terveellistä rouskuteltavaa juuri raakoina.
Salaatit kuuluvat perinteisesti grillattavien kylkeen. Perinteisen fetasalaatin rinnalle voi tekaista raikkaan perunasalaatin kermaviilillä tai coleslaw-salaatin. Kasvikset sopivat hyvin myös grillattavaksi. Esimerkiksi vihreästä parsasta saa nopeasti hyvän lisukkeen liharuoille, kun sipaisee päälle öljyä ja grillaa noin kolme minuuttia. Myös muun muassa kesäkurpitsa, paprikat, munakoiso ja punasipuli sopivat hyvin grillattavaksi ja niitä voi laittaa vaikkapa kasvisvartaisiin sekoituksena.
Kasvislisukkeen voi valmistaa myös helposti foliossa siten, että leikkaa ensin foliopaperista kutakin syöjää varten riittävän ison palan foliota, laittaa siihen päälle annoksen pakastevihannessekoitusta – esimerkiksi perinteistä hernemaissipaprikaa tai sekavihanneksia – minkä jälkeen täydentää kunkin annoksen tuorejuustolla tai muulla juustolla ja laittaa nyytit grilliin. Helppoa ja herkullista!
Myös hedelmät sopivat hyvin grillattavaksi, sillä grillissä ne vain makeutuvat entisestään. Esimerkiksi grillatusta – luonnollisestikin tuoreesta – ananaksesta tai banaanista saa grillattuna hyvän jälkiruoan, jonka voi tarjoilla vaikkapa vaniljajäätelön kera.
Lähituottajien tuotteita grilliin
Se, grillataanko lihaa, kalaa, kanaa vai vegaanisia vaihtoehtoja, riippuu luonnollisestikin syöjistä. Nyt, jos koskaan, voisi olla kuitenkin korkea aika suosia kotimaisia vaihtoehtoja, etenkin lähi- ja pientilojen tuotteita ja ottaa selvää lähiseudun tuottajista ja heidän tarjonnastaan. Esimerkiksi hyvää luomulihaa voi löytyä yllättävänkin läheltä, ja monilla lihatuottajilla on tarjolla myös erilaisia tuotteita aina lihalajitelmista jauhelihaan ja jopa valmiisiin burgereihin ja makkaroihin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi laadukkaan Hereford-pihvikarjan luomuliha sisä-, ulko-, tai entrecotepihvien raaka-aineena?
Jo tilalla käyminen on elämys ja samalla pääsee yleensä myös katsomaan, millaisissa olosuhteissa eläimet siellä elävät. Lihan lisäksi lähituottajilta voi hakea kasviksia, kanamunaa, maitotuotteita, kalaa, äyriäisiä, hunajatuotteita ja niin edelleen. Lähituottajia löytää ruokaasuomesta.fi-palvelusta.
Vaikkei tilaostoksille lähtisikään, kannattaa joka tapauksessa suosia suomalaista ruokaa ja tukea siten omavaraisuuttamme jatkossakin. Grillijuhlien tarjoilussa kannattaa hyödyntää myös aina kotimaisia sesonkiherkkuja, kuten raparperia, varhaisperunaa ja mansikoita.
Juomatarjoilussa raikkaat vaihtoehdot toimivat yleensä kesällä parhaiten. Esimerkiksi kivennäisvettä, omenatuoremehua ja jääpaloja sekoittamalla saa hyvän janojuoman helteisimpiinkin päiviin. Jos viitseliäisyyttä piisaa, voi myös hyödyntää alkukesän raparperisatoa tekemällä niistä ihanan raikasta raparperimehua. Boolin koristeeksi voi puolestaan laittaa jäisiä marjoja, jos niitä vielä edelliskesän jäljiltä pakastimesta löytyy.
Pelejä, ohjelmanumeroita ja musiikkia
Jotta grillijuhlien tunnelma ei jossakin vaiheessa lätsähtäisi siihen, että kaikki tuijottavat omaa kännykkäänsä, on hyvä keksiä juhlille myös ohjelmaa. Erilaiset pelit, kuten perinteiset korttipelit sekä Alias, Afrikan tähti, Monopoli ja muut vastaavat seurapelit ovat aina hyvää ajanvietettä. Aktiivisempaa toimintaa haluavat voivat puolestaan heittää tikkaa, pelata mölkkyä, lentopalloa tai muuta pallopeliä, jos pihan koko vain sallii.
Ohjelman järjestämisen voi antaa tehtäväksi myös lapsille, varsinkin jos lapset esiintyvät mielellään muutenkin. Perheenjäsenet voivat myös esiintyä vuorotellen toisilleen ja esimerkiksi pantomiimiesityksillään arvuutella toisiaan siitä, mitä esittävät. Arvuutteluleikkejä voi pelata myös eri teemojen mukaan, kuten mikä piisi tai televisiosarja tämä on.
Musiikin kuunteleminen siten, että soitetaan teeman mukaista musiikkia ja tanssitaan, sopii hyvin etenkin 80-luku-teemaisiin tai hippiteemaisiin juhliin, mutta grillijuhliin yleensäkin. Ja mikäpä olisi sen mukavampaa kuin laulaminen yhdessä.
Hyviä grillijuhlia teille kaikille!
Kotimaisten lähituottajien myyntiportaali:
www.ruokaasuomesta.fi
Hae reseptejä esimerkiksi:
www.martat.fi
www.kotikokki.net
Hyvää Suomesta -merkki helpottaa kotimaisen ruoan valintaa
Elintarvikepakkauksista löytyvä Hyvää Suomesta -merkki tekee suomalaisen ruokavalinnan helpoksi ja nopeaksi. Hyvää Suomesta -merkki on alkuperämerkki, joka lupaa pakatuille elintarvikkeille suomalaisen raaka-aineen ja työn. Merkin kriteerit ovat selkeät ja säännöt rakennettu niin, että järjestelmä toimii koko ruokaketjussa ja kaikissa tuoteryhmissä.
Lisätietoa:
www.hyvaasuomesta.fi
Teksti: Tiina Raatikainen
Kuvat: Pixabay