Hieman taikurin vikaa

Yhä useammin kuulee tuttujen ja tuntemattomienkin puhuvan siitä, miten hauskaa olisi palkata sisustussuunnittelija tekemään kotiin jonkinlaista muutosta. Silti monen mielessä siintää pieni epäilys siitä, mahtaisiko suunnittelijan kanssa tehtävästä yhteistyöstä tulla toivottua jälkeä. Mutta nyrkkisääntö suunnittelussa on, että sisustus tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Ihmisten kiinnostus sisustussuunnittelijoiden palveluiden käyttöä kohtaan on viime vuosina lisääntynyt.

– Sisustussuunnittelijan palkkaaminen ei enää ole sellaista luksusta, kuin mitä se aikaisemmin on ollut. Television lisääntyneet sisustusohjelmat ovat tuoneet suunnitteluavun tavallisille ihmisillekin tutuksi. Toisaalta voisi meidän apuamme tietenkin enemmänkin käyttää, naurahtaa Sisustussuunnittelijat SI ry:n toiminnanjohtaja Mirja Ahonen.

Ihmiset ovat Ahosen mukaan tajunneet myös sen, että sisustussuunnittelijan käytöllä säästetään pitkällä aikavälillä rahaa. Suunnittelijat ovat saaneet koulutusta materiaaleista, niiden kestävyydestä ja käyttötarkoituksista. Laajemman remontin yhteydessä saadaankin yhdellä iskulla monta kärpästä; pinnat, jotka kestävät niin katsetta, aikaa kuin käyttöä. Sisustussuunnittelijat saattavat saada myös alennusta materiaaleista yhteistyöverkkojensa kautta.

Salaa kiinnostuneet miehet

Sisustussuunnittelijan apuun turvautuminen on viime aikoina nostanut suosiotaan erityisesti miesten keskuudessa.

– Sinkkumiehet ottavat yllättävän usein yhteyttä suunnittelijaan. Yleensä heidän selityksensä on, että he eivät ymmärrä verhojen ja muiden kankaiden päälle ja tarvitsevat sen vuoksi apua. Mielestäni on hienoa, että miehiä kiinnostaa sisustaminen, vaikka he eivät välttämättä sitä suoraan myönnäkään, Mirja kertoo.

Myös pariskunnat päättävät sisustuksesta nykyään demokraattisemmin. Sisustussuunnittelijan pakeille tullaan yhdessä. Molemmat osapuolet haluavat nähdä vaihtoehdot ja sanoa niistä mielipiteensä. Mirjan kokemuksen mukaan miehet kuvittelevat yhä olevansa sisustusasioissa vain myöntelijän asemassa ja vaimon tai tyttöystävän taustatukena. Silti miehillä on usein aiheesta hyvinkin tarkkoja mielipiteitä, eivätkä he pelkää kertoa niitä.

Käytännön ongelmiin apua

Vaikka edelleen sisustussuunnittelija mielletään helposti kankaiden valitsijaksi ja huonekalujen siirtelijäksi, on suunnittelijan hätiin kutsumisen taustalla usein oikeita ongelmia. Erityisesti vanhojen talojen ja asuntojen tilankäyttöön liittyvät asiat voivat tuottaa ihmisille harmaita hiuksia.

– Kautta aikojen suomalaisiin koteihin on suunniteltu liian vähän säilytystilaa. Hyvä esimerkki on 1950-luvulla rakennetun talon eteistilat. Silloin ihmisillä oli muutama takki ja noin kolmet kengät. Nykyään yhdellä ihmisellä saattaa olla jopa 15 paria kenkiä. Ja jos kyse on tyypillisestä neljän hengen perheestä, voidaan vain kuvitella, miten kauhea kaaos tällaisen kodin eteisessä on, kuvailee Mirja.

Tilaongelmat eivät välttämättä ole sisustussuunnittelijallekaan kovin helppoja ratkaista.

– Sisustussuunnittelijan tehtävä on taikoa tilaa kuin tyhjästä. Silloin kotiin täytyy tuoda lisää säilytysratkaisuja. Tai sitten keksiä muuta, esimerkiksi korkeissa huoneissa on otettava kuutiot käyttöön!

Tyypillinen muutoskohde ovat myös vanhojen kerrostalojen kylpyhuoneet ja vessat. Putkiremonttien yhteydessä halutaan pieniin märkätiloihin tehokkaammin tilan potentiaalin huomioon ottavia säilytysratkaisuita.

Mukaan heti alusta

Mirja Ahonen kannustaisi ihmisiä ottamaan enemmän yhteyttä sisustussuunnittelijaan myös uudisrakentamisessa. Mitä aikaisemmin yhteistyö aloitetaan, sen paremmin varmistutaan siitä, että tulevan kodin ratkaisut ovat myös asumismukavuuden kannalta otettu huomioon.

– Erityisesti valaistuksessa kannattaisi käyttää ammattilaisen apua. Talojen suunnittelussa on kiinnitetty yllättävän vähän huomiota valoihin, vaikka meillä Suomessa on suurimman osan vuodesta pimeää.

Mirja on sisustusalan ammattilaisena sitä mieltä, että yksi ainoa tuikku keskellä kattoa ei välttämättä ole riittävä valonlähde. Hyvän yleisvalon lisäksi olisi hyvä olla erilaisiin käyttötarkoituksiin ja tunnelmiin tarkoitettuja erikoisvalaisimia. Mirja muistuttaakin, että valoa harvemmin on liikaa, yleensä sitä on liian vähän.

Uudisrakennuksissa sisustussuunnittelijan apua kannattaa käyttää myös keittiön suunnittelussa.

Ammattitaitoinen ja koulutettu suunnittelija tietää, mitkä ovat parhaimmat ratkaisut esimerkiksi vesipisteiden sijaintiin ja muihin käytännön työskentelyyn liittyviin seikkoihin. Mitä aikaisemmin sisustussuunnittelija tulee mukaan prosessiin, sen paremmin kaikenlaiset erikoistoiveet voidaan ottaa jo rakennusvaiheessa huomioon.

Puhuminen kannattaa

Sisustussuunnittelijaa valitessa kannattaa ennen yhteistyön aloittamista tavata henkilökohtaisesti ja jutella avoimesti toiveista, tavoitteista ja omasta mausta. Suunnittelijalle kannattaa tehdä vaikka kuvakollaasi itseään miellyttävistä sisustuksista, esineistä ja väreistä. Olisi myös hyvä, jos suunnittelija tulisi piipahtamaan myös muutoskohteessa. Silloin selviäisi, millainen tyyli, värisilmä ja rohkeustaso asiakkaalla on.

Harvinaista ei ole kuitenkaan se, että asiakkaan ja sisustussuunnittelijan välisessä yhteistyössä jokin menee vikaan. Jos työn lopputulos ei asiakasta miellytä, on Mirja Ahosella takataskussaan yllättävän helppo ratkaisu.

– Jos jokin asia ei asiakasta miellytä, olisi siitä paras puhua suunnittelijan kanssa suoraan. Keskustelun perusteella tilanne voidaan korjata, ja vältytään epämiellyttäviltä jälkipuheilta.

Mikäli vikaan menneen lopputuloksen syy on sisustussuunnittelijan tekemä selvä virhe, hänen velvollisuutensa on myös korjata tilanne ilman, että se aiheuttaa asiakkaalle lisämaksuja.

– Pääasia on, että asiakas on tyytyväinen lopputulokseen. Hänen kodistaanhan kuitenkin loppujen lopuksi on kyse. Tarkoitus on, että muutos tuntuu omalta, Mirja selittää.

Sisustussuunnittelijalle on myös sallittua sanoa ei. Jos joku ehdotettu ratkaisu mietityttää, tai ei miellytä, kannattaa se sanoa suoraan. Vaikka usein sisustussuunnittelijoissa onkin hieman taikurin vikaa, eivät he sentään ajatustenlukijoita ole.