Vahtivuoro 24/7

Laki vaatii, että jokainen asunto on varustettu palovaroittimin. Vuotovahdin asentaminen kotiin ei ole pakollista, mutta järkevää – vuodot aiheuttavat vuosittain suuremmat taloudelliset vahingot kuin tulipalot.

Vesivuodot aiheuttavat suuret vahingot. Niiden ehkäisyyn markkinoilla on erilaisia teknisiä ratkaisuja, sekä vesi-ilmaisimia että vuotoilmaisimia. Kuva: Trosamange | Dreamstime.com

Kirjoitimme viime syksynä kotien korvatuimmista vahingoista.

Jutusta selviää, että vuotovahingot on nykyisin kotien suurin vakuutuksista korvattava vahinkoryhmä. Vuodot aiheuttavat asuinrakennuksissa vuosittain yli sadan miljoonan euron vahingot. Mutta miten tavallinen omakotitaloasuja voisi ehkäistä vuotovahinkoja?

Vuotovahingot ovat ohittaneet takavuosina suurimmat vahingot aiheuttaneet tulipalot osin siksi, koska palojen ehkäisemiseksi jokaisessa asunnossa on oltava paloilmoitin. Myös vuotovahinkoihin on mahdollista puuttua nykytekniikalla, sillä markkinoilla on vuotojen ehkäisyyn useita teknisiä ratkaisuja, niin sanottuja vuotovahteja. Ne valvovat vuotoja ympäri vuorokauden seitsemän päivää viikossa.

Vuotovahti alentaa vakuutusmaksuja

Vakuutusyhtiöt pyrkivät kannustamaan asiakkaitaan vuotovahinkoja ehkäisevien laitteiden hankintaan taloudellisilla porkkanoilla.

– Jos rakennuksessa on murto-, vuoto- ja savuilmaisimet sekä niiden valvontapalvelu, myönnämme kotivakuutuksesta kymmenen prosentin alennuksen. Erillinen vesivuotoilmaisin oikeuttaa viiden prosentin alennukseen. Lisäksi jos rakennuksessa on sattunut vuotovahinko, mutta vesivuotoilmaisin on toiminut asiallisesti ja oleellisesti vähentänyt vahingon määrää, asiakkaan omavastuu poistuu, kertoo korvauspäällikkö Jussi Korpelainen LähiTapiolasta.

– Vielä tällä hetkellä vuotovahinkotilanteessa tulee vuotovahteja vastaan melko harvoin ja niiden määrä varsinkin vanhemmissa rakennuksissa on vähäinen.

Useimmat suomalaiset vahinkovakuutusyhtiöt tarjoavat vastaavia etuja. Kannattaa selvittää oman kotivakuutuksen ehdoista mahdolliset alennukset sekä niiden suuruus suhteessa vuotoilmaisimien hintaan, ja tarvittaessa kilpailuttaa vakuutus.

Vesi-ilmaisin tunnistaa pinnoille vuotavan veden

Finanssialan Keskusliitto FK on hyväksynyt neljä vesivuotoja ehkäisevää laitetta. Vakuutusyhtiöt nojautuvat vakuutusehdoissaan tavallisesti FK:hon ja myöntävät hyvityksiä sen hyväksyntöjen perusteella.

FK luokittelee laitteet kahteen ryhmään, vesi-ilmaisimiin ja vuotoilmaisimiin. Kolme neljästä hyväksytystä laitteesta kuuluu vesi-ilmaisimien ryhmään.

Vesi-ilmaisimien tehtävä on ilmaista rakennuksen pinnoille vuotava vesi. Tällainen laite asennetaan usein valvomaan astianpesukonetta.

Laite käsittää keskusyksikön, johon on yhdistetty yksi tai useita veden- tai kosteudenilmaisimia. Virtansa laite saa muuntajasta, akusta tai paristosta.

FK:n vaatimuksiin kuuluu, että laitteessa on oltava äänimerkillä varoittava paikallishälytys. Lisäksi laitteen on tarvittaessa voitava ohjata magneettiventtiiliä. Hyväksytty vesi-ilmaisin on liitettävissä kiinteistön valvontajärjestelmään.

Vuodonilmaisin havaitsee tippavuodot

Vuodonilmaisin eroaa vesi-ilmaisimesta siinä, että se ei tarkkaile pinnoille vuotavaa vettä vaan varoittaa putkistossa havaitsemistaan vuodoista. FK:n vaatimusten mukaan laitteen on hälytettävä minuutin kuluessa, jos se havaitsee vuodon, jonka suuruus on korkeintaan yksi desilitra vuorokaudessa. Tämäntyyppinen vuotovahti havaitsee esimerkiksi wc-pöntön pienen lirun.

Vuodonilmaisinten tuoteryhmässä on vain yksi hyväksytty laite, kotimainen Leakomatic 1100. Laitteeseen kuuluu anturi-magneettiventtiiliyhdistelmä, joka asennetaan asennetaan tuloputkeen vesimittarin jälkeen. Anturi mittaa putkiston painetta ja havaitessaan vuodon laite antaa hälytyksen ja katkaisee vedentulon.

Valmistajan mukaan laite havaitsee jopa pienet tippavuodot. Laitteeseen kuuluu taloon näkyvälle paikalle sijoitettava näyttölaite, josta voi seurata talon vedenkulutusta.

Laitteen hinta asennettuna on noin 1 300 euroa.

Järjenkäyttö on hyvä vakuutus

Norjassa vesivuotokytkin on ollut rakennusmääräysten mukaan pakollinen vuodesta 2010 lähtien uudisasuinrakennuksissa tiloissa, missä on vesikalusteita mutta ei lattiakaivoa. Tällainen tila on esimerkiksi keittiö.

– Tällä on ollut selkeä vähentävä vaikutus vakuutusyhtiöille ilmoitettujen vesivahinkojen määrään. Toiveemme on saada hälytin tämän vuosikymmenen aikana pakolliseksi Suomessa kaikenlaisissa rakennuksissa samaan tapaan kuin vikavirtasuojakytkin ja palovaroitin, sanoo toimitusjohtajaJohnny Lindström Leakomatic Oy Ab:sta.

Vuotovahti on hyvä lisä vakuutusturvaan, sillä vahingon ehkäiseminen on huomattavasti parempi asia kuin se, että vesivahingon kuivaus ja korjaus ajaa perheen kotoa evakkoon, vaikka vakuutus tämän maksaisikin.

Jussi Korpelainen muistuttaa, että edistynytkään tekniikka ei vapauta vastuusta. Paras vakuutus on usein valpas järjenkäyttö.

– Talven tullen on tärkeä muistaa, että varsinkin vapaa-ajanasunnoissa huolehdittaisiin riittävästä lämmityksestä ja valvonnasta. Jos talo jää tyhjilleen kuukausiksi, putket tulisi laskea mieluiten tyhjiksi. Vähintään tulisi laittaa pääsulku kiinni. Näin säästytään monelta jäätymisen aiheuttamalta vahingolta.

Hyväksytyt vuotovahdit

FK on hyväksynyt seuraavat neljä vuotovahtia.

 

Putkistossa ilmenevän vuodon ilmaiseva laite:

Leakomatic 1100

 

Rakenteen pinnalle vuotaneen nesteen ilmaisevat laitteet:

PPO 868 Water leak alarm system

Kosteusvahti FEH2100

1 PRO Vuoto- ja kosteushälytin