Ilmalämpöpumppu leikkaa energialaskua mukavasti, kunhan laitetta muistaa hoitaa oikein ja huollattaa säännöllisesti. Itse tehtävistä ylläpitotoimista tärkein on suodatinten imurointi. Varsinaiset huollot jätetään pätevän kylmäasennusliikkeen vastuulle.
Ilmalämpöpumppu oli vielä 1990-luvulla Suomessa harvinaisuus, mutta tällä vuosituhannella laitteita on asennettu yli 400 000 kappaletta. Jokaiseen oikein tehtyyn asennukseen sisältyy käyttöopastus, joka käsittää myös oikeasta huoltamisesta neuvomisen.
Monelta laitteen ostaneelta opastus on kuitenkin mennyt toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Joku taas on hankkinut talon, jossa ilmalämpöpumppu on puhissut jo valmiiksi asennettuna ja tieto huoltamisesta on lähtenyt talosta entisen asukkaan mukana.
– Joillekin ilmalämpöpumpun huolto on selvä asia, mutta suurelle osalle ei ole. Ensimmäisinä vuosina laitteiden yleistyessä oli vielä villejä asennusliikkeitä, joiden tekemissä kohteissa käyttökoulutus oli puutteellista, kertoo toimitusjohtaja Marko Rantanen Mr. LVI:stä / Lämpöpumppuhuolto.comista.
Suodattimet imuroidaan kuukausittain
Merkistä riippumatta jokainen ilmalämpöpumppu vaatii aika ajoin paitsi ammattilaisen tekemää huoltoa, myös käyttäjän itsensä tekemiä ylläpitotoimia.
– Suodatinten puhdistus sisäyksiköstä on tärkeä asia, joka tuppaa monelta unohtumaan. Kun suodattimet likaantuvat, ilmankierto kennostossa estyy ja tämän seurauksena laitteen hyötysuhde heikkenee. Suodattimet tulisi imuroida vähintään kerran kuukaudessa. Jos talossa on lemmikkejä tai ympäristö on muusta syystä tavallista pölyisempi, puhdistus on tehtävä useammin.
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on pihalla säiden armoilla. Sen tilan tarkkailu ja puhtaanapito lumesta ja roskista on kriittisen tärkeää.
– Jos ulkoyksikkö peittyy talvella lumeen, se saattaa jäätyä ja rikkoutua. Vesi on ohjattava hallitusti pois.
Isot huollot ammattilaisen heiniä
Mikäli ilmalämpöpumpun säännöllinen puhdistus laiminlyödään, siinä saattaa alkaa muhia homekasvustoa, ja lopulta laite levittää mikrobeja sisäilmaan.
– Jos laitteesta lähtee outo hajua, on hyvä teettää perushuolto. Siihen kuuluvat kennon pesu ja desinfiointi.
Ilmalämpöpumpulle saa tehdä itse vain yksinkertaisia ylläpitotoimia, jotka on eritelty käyttöohjeessa. Laitteen perusteellinen puhdistaminen on ammattilaisen työtä. Huoltamiseen ja asentamiseen vaaditaan Tukesin myöntämät kylmäasennuspätevyydet, sillä ilmalämpöpumppu sisältää kylmäainetta.
Desinfioinnin ohella muita ammattilaisen tekemiä huoltotöitä ovat muiden muassa kondenssivesiputken toiminnan tarkastus, lämmitystehon mittaus, ulkoyksikön roskien poisto silloin, kun työ tehdään imuroimalla tai paineilmalla, sekä kylmäainetäytöt.
Perushuollon Rantanen suosittelee teettämään 1–3 vuoden välein. Tarkasta valmistajan suosittelema huoltoväli lämpöpumppusi käyttöohjeesta.
Pätevät kylmäasennusliikkeet löydät Tukesin nettisivuilta osoitteesta www.tukes.fi.
Holtiton pito polttaa takuun
Kannattaa selvittää heti laitetta hankkiessa, mitä huoltoja takuuehdot edellyttävät. Jotkin valmistajat vaativat, että tietty tarkistus on tehtävä esimerkiksi vuoden kuluttua, jotta takuu säilyy.
Jos laite rikkoutuu sen vuoksi, että lumenpoistoista tai vedenohjauksesta ei ole huolehdittu, vikautuminen tulkittaneen väärästä käytöstä johtuvaksi eikä sitä korvata takuusta. Jos laitteen asentaja tai huoltaja ei ole Tukesin hyväksymä liike, maahantuoja suhtautuu todennäköisesti nihkeästi takuuasioihin.
Rantanen muistuttaa perehtymään laitteen käyttöön, jotta tietämättömyydestä ei aiheutuisi turhaa huoltotarvetta.
– Yleinen virhe on ohjata kesämökillä ilmalämpöpumppua kaupasta hankittavalla erillisellä gsm-ohjaimella, jolla kytketään pistorasian sähkö päälle tai pois etänä kännykällä. Tällöin ulkoyksikön kompressorin lämmitin ei ole päällä ja kylmäkäynnistys –15 – –20 asteen pakkasessa ei tee laitteelle hyvää.
– Lisäksi muistuttaisin, että lämpöpumppujen käyttö on eläimiltä kielletty. Yleisin kaukosäätimen hajoamisen syy on, että koira on käyttänyt sitä leluna, naurahtaa Rantanen.
Älä jätä laitetta automaattiasentoon
Silloin tällöin ilmalämpöpumpun ostaja huomaa sähkölaskun kasvaneen laitteen hankkimisen jälkeen ja ajattelee, että laitteessa on vikaa.
Kun ilmalämpöpumppu asennetaan öljylämmitystaloon, sähkölaskun kuuluukin nousta, koska osa energiakuluista siirtyy öljystä sähköön.
Jos sähkölämmitystalon sähkölasku nousee, syy on usein se, että laite on jäänyt epähuomiossa täysautomaattiasentoon.
– Auto-asennossa laite mittaa jäähdytys- tai lämmitystarvetta automaattisesti. Se tulkitsee takasta tai muusta lähteestä tulevan lämmön niin, että nyt pitää jäähdyttää, ja alkaa viilentää taloa.
Automaattiasentoa ei tulisi käyttää Suomessa lainkaan.
Kiireellistä huoltoa tarvitaan, kun…
- … ilmalämpöpumpun sisäyksiköstä tulee epämiellyttävää hajua.
- … ilmalämpöpumpun teho on hiipunut eikä laite lämmitä kunnolla.
- … ilmalämpöpumppu pitää tavallisesta poikkeavaa ääntä.
- … Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön kenno on jäätynyt ja lämpöpumppu ei sulata automaattisesti.
- … ilmalämpöpumpun sisäyksiköstä vuotaa vettä.
Tee itse
- Puhdista sisäyksikön suodattimet imuroimalla vähintään kerran kuussa, lemmikkikodissa tai muusta syystä pölyisissä oloissa useammin.
- Poista talvella kennon sulatusvedet niin, että ne eivät pääse kasaantumaan jääpyramidiksi koneen alle.
- Poista lumet ilmalämpöpumpun ulkoyksikön ympäriltä.
- Poista lehdet ja roskat ilmalämpöpumpun ulkoyksiköstä.
Vain kylmäalan ammattilainen saa tehdä
- ilmalämpöpumpun sisäyksikön kennon pesu ja desinfiointi, suodattimien puhdistus
- kondenssivesiputken toiminnan tarkastus
- lämmitystehon mittaus sisäyksikön imu- ja puhallusilmasta
- ulkoyksikön roskien poisto imuroimalla ja paineilmalla
- ulkoyksikön kennon pesu
- puhallinsiipien puhdistus
- kylmäpiirin paineiden mittaus
- kylmäainetäytöt
Ilmalämpöpumpun perushuolto on hyvä teettää ammattilaisella 1–3 vuoden välein. Se maksaa yleensä noin 200 euroa.
Vältä tavallisimmat virheet
- Käytä ilmalämpöpumppua ainoastaan lämmitys- tai jäähdytystilassa. Käyttö auto-tilassa voi tuoda yllätyksiä sähkölaskussa. Pahimmillaan lämpöpumppu jäähdyttää samanaikaisesti kun takka yrittää lämmittää tiloja.
- lmalämpöpumpulla lämmittäminen kannattaa tehdä siten, että muu lämmitys asetetaan lämpöpumpun asetettua lämpötilaa 2–3 astetta alemmaksi. Tällöin ilmalämpöpumppu toimii ensisijaisena lämmityslähteenä.
- Kesämökillä ilmalämpöpumppua usein ohjataan etäkäyttönä, eli pumppu voi olla sammutettuna ja laitetaan päälle edellisenä päivänä ennen mökille tuloa. Huomioi, että lämpöpumpun sähkövirtaa ei saa katkaista muualta kuin kaukosäätimestä. Muutoin ulkoyksikön kompressorin lämmitin on pois päältä. Esimerkiksi gsm-ohjattua pistorasiaa ei voi käyttää. Kylmäkäynnistys -15-20 C asteen pakkasessa ei ole hyväksi laitteelle.