Hyvä valo hoitaa ihmistä ja kaunistaa kotia

Valo voi olla paljon muutakin kuin välttämättömyys. Se voi olla myös asukkaiden hyvinvoinnin lähde sekä materiaaleja ja tiloja korostava sisustuselementti.

Kun valaistustekniikka kehittyy, valaistuksen pääpaino siirtyy enemmän ihmisiin, heidän hyvinvointiinsa ja tarpeisiinsa.

Maailmalla nousussa on ihmiskeskeinen valaistus. Käsite tarkoittaa valkoisen valon värilämpötilan ja valaistusvoimakkuuden säätämistä sekä valaistuksen suunnittelua siten, että valaistus palvelee ihmisen hyvinvointia.

– Ihmiskeskeisessä valaistuksessa on kaksi puolta. Ensimmäinen on se, että valaistuksella pyritään tukemaan ihmisen luontaista vuorokausirytmiä. Toinen on vireystilan nostaminen tai työtehon lisääminen silloin kun sitä tarvitaan, kertoo Suomen Valoteknillisen seuran puheenjohtaja sekä Metropolia ammattikorkeakoulun lehtori Tapio Kallasjoki.

Kodeissa ihmiskeskeinen valaistus ei ole vielä lyönyt läpi, koska se ei ole tullut julkisellekaan puolelle kunnolla.

– Hiljattain yritimme löytää toimistokohdetta, jossa olisi hyödynnetty ihmiskeskeisen valaistuksen säädettävää valon värilämpötilaa. Lopulta löysimme yhden. Ihmiskeskeinen valaistus kyllä lisääntyy varmasti hyvinkin nopeasti. On ihan liipasimella, milloin sitä ruvetaan tekemään laajemmassa mittakaavassa.

Kylmä valo aktivoi, lämmin rauhoittaa

Ihmiskeskeisessä valaistuksessa olennaista on valon määrä ja värilämpötila. Valoa tulee olla sopiva määrä ja säännöllisesti, jotta ihminen pysyy vuorokausirytmissä.

– Valo on lääke. Aamu on tärkeintä aikaa, koska silloin liipaistaan päivä käyntiin. Jos valoa ei ole riittävästi, ihminen voi saada kaamosoireita ja pahimmillaan tilanne voi johtaa masennukseen, Kallasjoki sanoo.

Valon värilämpötila vaikuttaa siten, että kylmäsävyinen sininen valo nostaa vireystilaa. Lämminsävyinen punainen valo sen sijaan rauhoittaa.

Silmässä olevat vuorokausirytmiä säätelevät solut ovat herkimpiä siniselle valolle, jota säteilee paitsi valaisimista, myös muun muassa digilaitteiden näytöiltä. Sininen valo estää uni-, yö- tai pimeähormoniksi kutsutun melatoniinin erittymisen.

– Sininen valo pitää väkisin hereillä. Siksi sitä yritetään iltaisin välttää, jottei valo häiritse yöunia.
Ihmiskeskeisessä valaistuksessa valon värilämpötilaa voi muuttaa ihmisen ja kulloisenkin tilanteen kannalta optimaaliseksi. Ihmiskeskeisen valaistuksen konseptissa puhutaan tunable white -valoista, eli säädettävän värilämpötilan valoista.

– Säädettävä värilämpötila tukee vuorokausirytmin pysymistä. Jos tulee keskittymistä vaativia tehtäviä, jotka vaativat aktiivisuutta, valaistusvoimakkuutta säädetään ja valosta tulee kylmäsävyistä. Illan tullen valoa voi säätää lämpimämmäksi.

Markkinoilla on jo tovin aikaa ollut värilämpötilaltaan säädettäviä valoja. Tällaisessa valossa on vähintään kaksi valonlähdettä, lämminsävyinen ja kylmäsävyinen. Näitä sekoitetaan halutussa suhteessa.

Älykästä valaistusta ilman sähköremonttia

Jotta valo mukautuu ihmisen kulloisiinkin tarpeisiin, valaistuksen täytyy olla älykästä ja säädettävää. Kallasjoen mukaan etenkin LED-tekniikka sopii ihmiskeskeiseen valaistukseen hyvin, koska LED-valot ovat helposti ohjattavia.

Älykkäitä valaistuksenohjausjärjestelmiä asennetaan tavallisesti uudiskohteisiin, mutta uusilla älylampuilla valaistuksen ohjaus onnistuu jopa ilman rakenteisiin asennettavaa kotiautomaatiojärjestelmää.

Älykkään valaistuksen saa vanhempaankin taloon ilman sähköremonttia, sillä älylamppujen ohjaaminen toimii ilman kaapelointeja ja asennuksia. Riittää, että laittaa lampun paikalleen. Älylampuissa on perinteiset lamppukannat, joten ne sopivat tavallisiin kodin valaisimiin.

Kaikkein yksinkertaisimmillaan älykäs valaistuksen ohjaus onnistuu perinteisen valokatkaisimen kautta.

– Markkinoille on tullut LED-valoja, joihin on uitettu älyä. Näitä lamppuja voi sytyttää, himmentää ja säätää portaittain kytkimellä.

Vielä monipuolisempia ominaisuuksia haluavan kannattaa satsata älylamppuihin, joita ohjataan mobiilisovelluksella tai kaukosäätimellä.

– Mobiilisovellus tunnistaa lamput, ja sen jälkeen valoja saa ohjata miten haluaa. Ominaisuuksista löytyy muun muassa värilämpötilan ja värin säätöä sekä valaistuksen ajastusta, riippuen ihan siitä millainen sovellus on kyseessä.

Valaistusratkaisut tukevat ikäihmisten kotona selviytymistä

Nyrkkisääntönä kodin valaistussuunnittelussa on luoda hyvä ja ergonominen yleisvalaistus, johon voi tuoda tilaa korostavia sekä estetiikkaa lisääviä sisustusvalaistuksen elementtejä. Vaikka kodeissa suositaankin nyt epäsuoraa, häikäisemätöntä valoa, kannattaa tiloihin tuoda myös suoraa valoa.

– Häikäisy on valaistuksen pahin ongelma, mutta jos tilan valaisee pelkästään katto- tai seinäpintojen kautta epäsuorasti, vaikutelmasta tulee helposti lattea. Mielenkiintoa voi lisätä tuomalla tilaan kohdevalaisimia ja pöytävalaisimia, kunhan varmistaa, etteivät nämä häikäise.

Myös kodin eri-ikäiset asukkaat ja muuttuvat elämäntilanteet kannattaa huomioida. Valaistusratkaisuilla voi esimerkiksi tukea ikäihmisten kotona selviytymistä, liikkumista ja turvallisuutta. Kallasjoki suosittelee etenkin läsnäolon tunnistavia ja automaattisesti syttyviä valoja.

– Tällaiset valot ovat hyviä, ettei tarvitse illan tai aamun pimeässä kompuroida esimerkiksi vessaan. Jos valossa on läsnäolotunnistin, se voi tunnistaa pienimmänkin liikkeen, jopa hengityksen.

Ikääntyvällä ihmisellä valon määrä verkkokalvolla vähenee, joten valon määrää kotona tulisi ylipäätään lisätä.

– Se täytyisi kuitenkin tehdä niin, että ei aiheuteta häikäisyä, koska ikääntyvä ihminen häikäistyy helpommin kuin nuori.

Älykkäitä LED-valoja kannattaa hyödyntää myös ulkona

Älykästä valaistuksen ohjausta kannattaa hyödyntää myös ulkovalaistuksessa. Etenkin tehokkaat LED-valaisimet saattavat tuottaa valoa jopa siinä määrin, että valo häikäisee tai muuten häiritsee joko talonväkeä tai naapureita.

– Valosaasteesta ja häiriövalosta puhutaan nykyään entistä enemmän. Valosaastetta ja häiriötä aiheuttavaa valoa voi lähteä myös omakotitalon pihasta. Kannattaa suunnitella ja toteuttaa pihavalaistus siten, ettei se aiheuta ongelmaa naapureillekaan, sanoo Suomen Valoteknillisen seuran puheenjohtaja sekä Metropolia ammattikorkeakoulun lehtori Tapio Kallasjoki.

Älykkään ohjauksen ansiosta valot voi esimerkiksi himmentää tai sammuttaa yöksi, jolloin säästyy energiaa, eivätkä valot turhaan loista pimeydessä. Toisaalta kannattaa ajatella myös turvallisuutta ja kytkeä valot syttymään liiketunnistimella. Etäkäyttö mahdollistaa valojen sytyttämisen kotipihaan myös silloin, kun itse ollaan reissussa.

– Ulos saa myös LED-lamppuja ja -valaisimia, joissa on hämäräkytkin. Hämäräkytkimellä varustetut valot syttyvät ja sammuvat automaattisesti, ympäröivän valon määrän mukaan.

Koska hämäräkytkimen tai himmentimen sisältävissä LED-lampuissa itsessään on älyä, niitä varten ei tarvita erillistä ohjausjärjestelmää tai kaapelointeja. Asentaminen on yksinkertaista, koska valaisinta ei tarvitse vaihtaa, eikä sähköasentajaa tarvita.

Lähteenä käytetty myös Motivan lampputieto.fi-sivustoa

Teksti: Saara Pakaslahti
Kuvakrediitit: Dreamstime ja Motiva Oy Matti Rajala