Persoonallisuutta sisustukseen

Uuden ja persoonallisen ilmeen saaminen kotiin ei ole koskaan ollut yhtä helppoa kuin nyt. Kodin pintaremontin tai sisustamisen ei tarvitse olla kallista, sillä pienilläkin asioilla voi saada aikaan suuren muutoksen.

Tee se itse, tuunaus vanhasta uudeksi ja personoitavat sisustuselementit ovat nousemassa perinteisen pintaremontin ja sisustuksen rinnalle edullisempana ja omaperäisempänä vaihtoehtona. Sisustusmuovit ja -tarrat, valokuvatapetit sekä vanhojen esineiden ja huonekalujen kunnostaminen ovat helppoja, hauskoja ja usein edullisiakin vaihtoehtoja niille, jotka kaipaavat kotiinsa uutta ilmettä ja pientä puuhasteltavaa.

Valokuvatapetteja on saatavilla lukuisilla erilaisilla kuvilla ja maisemilla, ja niitä voi teettää myös omista valokuvistaan haluamassaan koossa. Valokuvatapetit toimivat tehosteseininä, ja niiden kanssa voi hyödyntää omannäköistä tyyliä sekä saada helposti näyttävyyttä sisustukseen.

Tehosteseinän saa helposti myös maalaamalla. Pintaremontin hyvä puoli on se, että seinän uudelleen maalaaminen tai tapetoiminen ei ole iso eikä kallis operaatio.

Sisustusmuovit tulivat muutama vuosi sitten markkinoille, ja ne ovat saavuttaneet aika nopeasti suosiota. Sisustusmuovi on kontaktimuovin kaltaista tarrapintaista muovia, jota on saatavissa useissa eri väreissä ja kuvioissa. Sisustusmuovilla voi päällystää esimerkiksi huonekaluja, keittiön kaapinovia ja pöytätasoja. Erityisesti keittiön kaapistot ja tasot ovat suosittuja päällystyskohteita.

Myös seiniin ja kaapinoviin kiinnitettävillä sisustustarroilla saa helppoa ja nopeaa piristystä kodin ilmeeseen. Saatavilla on sekä kuva- että tekstitarroja, ja niitäkin voi teettää omista kuvista.

Uusi elämä vanhalle esineelle

Design Kajeessa sisustusartesaanina ja -muotoilijana toimivan Jenni Kaustisen mukaan sisustustuunaaminen on Suomessa suhteellisen uusi, mutta ajankohtainen ilmiö. Kaustinen kertoo, että vaatemuodissa näkyvä trendi yhdistellä eri tyylejä on tulossa näkyviin myös sisustuksessa.

– Mikään yksittäinen tyyli ei ole enää muodikas, vaan eri tyyleillä korostetaan omaa persoonaa. On nouseva trendi nostaa persoonaa ja harrastuksia esille sisustuksessa.

Kaustisen mukaan eniten tuunataan esineitä, joilla on tunnearvoa. Tarinat esineiden takana ovat tärkeitä, ja ne halutaan säilyttää. Vanhan yhdistäminen nykyteknologiaan on suosittua. Esimerkiksi vanhan radion voi muuttaa bluetooth-kaiuttimeksi, tai lankapuhelin voi saada uuden elämän valaisimena.

Erityisesti vanhojen talojen tyyliin sopivia kalusteita ja valaisimia voi olla vaikea löytää, ja vanhasta tuunaamalla saa sekä uniikkeja että talon henkeen sopivia sisustuselementtejä.


Tuunaamalla vanhat esineet saavat uuden elämän ja koti uusia, persoonallisia yksityiskohtia.

Neuvoja sisustustuunaamiseen

Asiakkaat kyselevät Kaustiselta eniten neuvoja oikeaoppiseen pintakäsittelyyn, pääasiassa maalaamiseen.

– Kotona tuunaavia neuvon yleensä käyttämään vesiohenteisia maaleja, koska ne eivät käryä, ja niiden päälle käy melkein mikä tahansa pintakäsittely. Öljypohjaisilla maaleilla käsitellyille pinnoille puolestaan käyvät vain öljypohjaiset pintakäsittelyaineet.

Lakka tekee puisen huonekalun pinnalle kalvon, joka on myöhemmin helppo poistaa hiomalla. Puuvaha puolestaan imeytyy puun syihin. Vaha on helpompi työstää, mutta vaikeampi poistaa, hän neuvoo.

Jotkut saattavat vierastaa vanhojen esineiden tuunaamista peläten pilaavansa sen.

– Mitään ei voi pilata, kun miettii etukäteen mikä on säilyttämisen arvoista ja mitä kannattaa korostaa, mikä on esineelle ominaista ja kaunista.

Tuunaamiseen kannattaa käyttää aikaa, jotta saa kestävän lopputuloksen. Kaustinen ohjeistaa käyttämään pintakäsittelyssä malttia ja laittamaan mieluummin useamman ohuen kerroksen kuin yhden paksun.

Sinun näköisesi koti

Kaustinen on itse tehnyt asiakkailleen esimerkiksi ruokapöydän auton konepellistä ja seinäkellon vanhoista moottoripyörän osista.

– Nykyään voi usein sanoa, että ”koti on ihan sun näköinen”, eikä vain ”kivasti sisustettu”. Tietää heti kenen kotiin tulee, Kaustinen sanoo. Hän suositteleekin ihmisiä olemaan rohkeampia toteuttamaan omia sisustusvisioitaan ja tekemään kodista itsensä näköisen ja kodin tuntuisen.


Harrastusten halutaan näkyvän sisustuksessa. Muusikon kodista voikin löytyä rummusta tehty viinipulloteline, tai viulukotelosta tehty kaiutin.

Ammattiapua sisustamiseen

Sisustamisen aloittaminen tai ideoiminen voi olla vaikeaa. Vaihtoehtoja on paljon, on vaikeuksia valita, eikä välttämättä ole helppo keksiä mikä on juuri se oma tyyli, jota tavoitellaan. Ideoiden puutteessa tai vaihtoehtojen runsaudessa voi turvautua myös ammattiapuun. Kotiin voi pyytää sisustussuunnittelijan, jolta saa apua ja neuvoja sisustukseen ja säilytysratkaisuihin.

Konsultoinnissa sisustussuunnittelija keskittyy auttamaan ratkaisujen ja ideoiden löytämisessä joko koko kotiin, yksittäisiin huoneisiin tai tiettyihin ongelmakohtiin. Konsultaatiossa voidaan kartoittaa esimerkiksi huone- ja tilajärjestelyjä, huonekalujen järjestystä tai toimivaa valaistusta.

Sisustussuunnittelija Jenni Kaustisen neuvo konsultaatiokäyntiin valmistautumiseen on se, että ei siivoa ennen konsultin saapumista.

– Sisustamisessa säilytysratkaisut ovat lähes joka kodissa akuutti ongelma. Jos esimerkiksi lastenvaatteet vyöryvät eteisessä vastaan, konsultoija näkee heti ongelman, johon pitää keksiä ratkaisu. Konsultti pystyy tekemään enemmän huomioita, kun ongelmakohtia ei yritä piilottaa.

Sisustussuunnittelija voi myös auttaa koko sisustuksen suunnittelussa alusta loppuun asti. Suunnittelija voi auttaa tekemään valaistus-, kaluste- ja tekstiilisuunnittelun sekä väri- ja pintamateriaalisuunnitelmat. Usein suunnitteluun sisältyy myös visuaaliset mallinnukset, tapetti- ja värimallit sekä materiaalinäytteet.

Seuraavaksi voikin pohtia, onko tarvetta konsultoinnille vai suunnittelulle. Konsultointi sopii parhaiten niille, joilla on jo jonkinlainen visio, mitä sisustukselta haluaa, oma tyyli on tiedossa ja haluaa osallistua enemmän materiaali- ja suunnitteluvalintoihin, mutta kaipaa asiantuntijan mielipidettä ja apua yksityiskohtien kanssa.

Sisustussuunnittelu puolestaan kannattaa valita, jos tarvitsee kokonaisvaltaisempaa ja monipuolisempaa apua, tai haluaa selvitä pienemmällä vaivalla antamalla ideointi- ja suunnittelutyön ammattilaisen hoidettavaksi.

Teksti: Taru Horsma-aho
Kuvakrediitti: Jenni Kaustinen / Design Kaje