Hyvin suunniteltuna kodinturva on varmin

Huoli kodin ja perheen turvallisuudesta pysyy alati mielessä. Tärkeimmän ja rakkaimman suojaamiseksi jokainen on valmis tekemään, mitä voi. Välineistä ei ole nykyään pulaa – päin vastoin turvalaitteita ja kokonaisia järjestelmiä on tarjolla niin paljon, että sopivan löytäminen ja vaihtoehtojen vertailu voi olla työlästä. 

– Useimmat ryhtyvät suunnittelemaan kotinsa turvaamista murtosuojaus kärkenä. Nykyään asuntomurtojen määrä on kuitenkin suhteellisen pieni ja vähenemään päin. Vesi- ja palovahinkoja sattuu paljon enemmän, joten ne kannattaisi ehdottomasti liittää suunnitelmaan, muistuttaa turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssiala ry:n Turvallisuus & infra -yksiköstä.

Vartiointipalvelut myyvät kodinturvapaketteja, jotka sisältävät sekä murto-, palo- että kosteusvalvonnan laitteineen, asennuksineen ja ylläpitoineen. Verkossa toimivan palvelun kautta hälytyksen saa tulemaan automaattisesti sekä asunnon omistajalle että suoraan vartiointiliikkeelle, joka puolestaan hälyttää tarvittaessa poliisin tai palokunnan paikalle. Apu voi ehtiä ajoissa estämään pahan onnettomuuden.

Turvallisuusasiantuntijan mukaan kokonaisratkaisu on hyvin toimiva, ja siihen voisi liittää uusiakin ominaisuuksia, kuten asunnon lämpötilan tarkkailun. 

– Lämpötilan säätely voisi olla sähköä säästävä ratkaisu. Silloin palvelusta maksava asiakas saisi siitä myös taloudellista hyötyä, Pänkäläinen pohtii.

Vartiointiliikkeiden kodinturvapalvelut maksavat joitakin kymmeniä euroja kuukaudessa. Pakettiin kuuluu tietty määrä tarvikkeita, kuten hälyttimiä ja tunnistimia, mutta usein asiakas joutuu ostamaan niitä lisää. Pakettiin kuuluvat palovaroittimet eivät aina riitä kodin neliöihin, ja ulko-ovia voi olla useampia kuin paketin mukana tulevia tunnistimia. Siksi on varauduttava alusta asti maksamaan enemmän, kuin mainosten kertoma alin hinta näyttää. 

Jotkut liikkeet perivät erillisen aloitusmaksun, toisilla kuukausimaksut kattavat vähin erin suunnilleen saman summan. Muutamassa vuodessa maksettavaa kertyy joka tapauksessa jo tuhansia euroja, joten kannattaa perehtyä huolellisesti palvelupaketin sisältöön. Vartiopalvelusta luvataan esimerkiksi tulla katsomaan, jos asunnossa havaitaan asiatonta liikettä. Asiakkaan on hyvä selvittää, miten nopeasti liikkeestä luvataan olla paikalla vai luvataanko aikarajaa lainkaan. Samoin kannattaa varmistaa palvelun irtisanomisen ja laitteiden purkamisen ehdot ja kustannukset ennen ostopäätöstä.

Vanhatkin konstit auttavat

Kaikilla ei ole varaa maksaa kuukausimaksua turvapalvelusta eivätkä kaikki halua kytkeä kodin valvontaa verkkoon, mutta muitakin keinoja toki löytyy. Kodin turvaamisen perusasia on joka tapauksessa lukko. 

– Suosittelemme ulko-oveen kahta lukkoa, tavallista ja turvalukkoa, joka pannaan kiinni, kun asunnossa ei ole ketään paikalla. Oli kysymyksessä mikä lukko tahansa, on hyvä valita sellainen, joka on murtotestattu Suomessa, Aku Pänkäläinen sanoo. 

Ulko-ovien lukot on luokiteltu neljään luokkaan tiettyjen standardien mukaan suoritetun murtotestauksen perusteella. Tietoa murtotestatuista lukoista löytyy esimerkiksi Finanssiala ry:n ylläpitämältä  www.vahingontorjunta.fi -sivustolta.

Seinään kiinni pultattu ja asianmukaisella lukituksella suojattu kassakaappi on hyvin murtovarma suoja arvokkaalle omaisuudelle. Savu- ja häkävaroittimien ohella on ollut jo pitkään olemassa varashälyttimiä, jotka tunnistavat liikkeen. Niiden hankaluutena ovat perinteisesti olleet turhat äänihaitat, kun kotieläin tai vaikka hiiri on laukaissut hälytyksen ja saanut sireenin soimaan.

– Nykyään sellaiset ongelmat on eliminoitu aika hyvin, kun laitteet ovat kehittyneet. Jos hälytys perustuu ääneen, on tietysti tärkeää, että se myös kuuluu kunnolla, joten suosittelemme sireeniä sekä sisälle että ulos. Tunnistimia voi asentaa oviin ja ikkunoihin, ja monet laitteet toimivat langattomasti, joten asennus saattaa sujua itseltäkin, Pänkäläinen kertoo.

Hän toteaa, että kamera, vaikka tavallinen riistakamera, auttaa luvattomien käyntien havaitsemisessa, vaikka sitä ei olisi kytketty mihinkään verkkoon. Liiketunnistimella syttyvä valo on myös itsessään varoitus varkaalle, ja lisäksi se antaa valoa kameralle.

Varmista, minne kamera näkee

Valvontakamera kotipihassa suojaa, koska usein pelkkä kuvaamisesta varoittava kylttikin karkottaa luvattomia kävijöitä. Ammattirikollisiin se ei kuitenkaan tehoa yhtä hyvin, sillä he ovat tottuneet toimimaan kameran silmän alla. 

– Kasvot peitettynä ja huppu päässä riittää. Kamera tallentaa teon mutta ei tekijää. Silti suosittelemme kameroita, koska nauhojen avulla rikos ja sen tapahtuma-aika voidaan todentaa. Poliisi tutkii mielellään kuvanauhoitteita, koska ne ovat selvä todiste tapahtuneesta, Aku Pänkäläinen kertoo.

Valvontakameralla saa kuvata omaa pihaa, mutta ei enaapurin aluetta eikä yleistä tiealuetta. Kameran suuntaaminen varsinkin tiheään rakennetulla omakotialueella tai rivitalopihassa on tarkkaa työtä, jotta pysytään laillisella kannalla. Taloyhtiössä voidaan tehdä valvontakameroiden käytöstä ja käytön rajoituksista yhteinen päätös, ja kerrostalopihassa kuvaamiseen se tarvitaan ehdottomasti.

Pänkäläinen muistuttaa, että kameran kuvaussuuntaa ja kameroiden määrää kannattaa muustakin syystä miettiä huolella, varsinkin jos tontti rajautuu esimerkiksi puistoon tai metsikköön.

– Varas tulee usein suojan puolelta eikä hyvin näkyvän etupihan kautta, joten yksi kamera on hyvä suunnata todennäköisimpään tulosuuntaan. Samoin pihavalaistusta ja liiketunnistimella toimivia lisävaloja kannattaa lisätä sinne, mistä pihaan pääsee helpoimmin huomaamatta, hän neuvoo.

Suojaa rakennustyömaa varkailta

Kotien lisäksi omakotitalojen rakennustyömaille tarvitaan suojaa varkaita vastaan. Työmaavarkaudet ovat valitettavan yleinen ongelma, johon kannattaa varautua jo ennen rakentamisen aloittamista. Taloudellisten tappioiden lisäksi varkaus saattaa pysäyttää koko työmaan, kunnes korvaavat tarvikkeet on hankittu tilalle. 

Jos käyttää urakoitsijaa, on tarpeen tarkistaa yrityksen vakuutusturva ennen urakkasopimuksen solmimista. Myös yksityinen rakennustyömaa kannattaa vakuuttaa muutenkin kuin pakollisen palovakuutuksen osalta, mutta vakuutusyhtiötkin edellyttävät, että työmaan suojaus on tehty huolellisesti. Vakuutus ei korvaa varastettuja tai vahingoitettuja työkaluja ja tarvikkeita, jos niitä on säilytetty muualla kuin työmaalla.

Työkalut ja rakennustarvikkeet, erityisesti kaapelit ja kupariputket, ovat rikollisten suosiossa, ja niiden nappaaminen avoimelta työmaalta käy arvaamattoman helposti. Keikkoja ei tarvitse edes sovittaa yöaikaan, sillä luvattomaan vierailuun työmaalla riittää sopivan firman logolla varustettu haalari tai huomioliivi ja kypärä. Vaikka lähitonteilla liikkuisi väkeä, kukaan ei kiinnitä huomiota ”firman työntekijään”, joka poikkeaa pakettiautollaan hakemassa jotain naapurin työmaalta. 

Rakennustyömaan suojaaminen on vaikeinta alkuvaiheessa, kun mikään rakennettava tila ei ole suojattavissa lukolla. Aku Pänkäläinen suosittelee vuokraamaan kontin arvokkaimpia varusteita varten siihen asti, että nousevasta rakennuksesta saa riittävän turvallisen säilytyspaikan. Kontin saa lukittua kunnolla ja siihen voi asentaa valvontakameran, varashälyttimen ja esimerkiksi liiketunnistimella toimivat valot. 

– Jos konttiin murtaudutaan, siitä jää ainakin jäljet. Yksi työmaavarkauksien selvittämisen ongelma on se, että niitä on vaikea todentaa. Muutenkin suojaamisen perussääntönä on, että mitä enemmän todistettavia jälkiä varkaudesta jää, sitä helpompi on selvittää asiaa poliisin ja vakuutusyhtiön kanssa, Pänkäläinen muistuttaa.

Tietoturvaa turvallisuudelle

Turvajärjestelmät tai yksittäiset turvalaitteet, jotka on yhdistetty nettiin, tarvitsevat tietoturvan, jonka ylläpidosta on huolehdittava. Päivitykset ja salasanojen vaihdot on tehtävä samalla tavoin kuin  tietokoneisiin ja mobiililaitteisiin, jotta tietoturva säilyy tarpeeksi vahvana. Järjestelmiä tarjoavat firmat huolehtivat tietoturvasta, mutta asiakkaan on hyvä selvittää ennen ostopäätöstä, miten ja missä laajuudessa se tapahtuu. Turvajärjestelmän voi liittää älykodissa yhteiseen verkkoon muiden laitteiden kanssa, mutta silloin turvallisuusriskit ovat samat kuin koko kotiverkossa. Aku Pänkäläinen muistuttaa, että ennen järjestelmän hankkimista kannattaa tutkia myös, minne sen keräämä data tallentuu, kuinka pitkäksi aikaa ja ketkä pääsevät näkemään sen. Saako asiakkaana tietää, mitä on tallentunut, ja voiko tietoa ja sen käsittelyä hallita itse?

Jos on itse hankkimassa nettiin yhdistettäviä hälyttimiä tai kameroita, ennen ostopäätöstä on hyvä selvittää tarkkaan laitteen valmistaja ja ominaisuudet. Jos on epävarma, kannattaa kysyä ulkopuolisen asiantuntijan neuvoa. Markkinoilla on tarjolla edullisia tuotteita, joiden tietoturva ei ole riittävä, ja joiden kautta hakkeri voi päästä pujahtamaan muille laitteille. Kodeissa olevia kameroita ja jopa vauvojen itkuhälyttimiä on hakkeroitu. 

Älykkäiden turvajärjestelmien mainonnassa saatetaan esittää pelottavia uhkakuvia, jotta ostopäätös saadaan syntymään nopeasti. Jos ei ole tottunut käyttämään älylaitteita, on parasta neuvotella jonkun asiaa tuntevan kanssa, ennen kuin sitoutuu ottamaan kotiinsa laitteita, joiden tietoturvallisuudesta ei ole varma. 

Kameroiden asentaminen kotiin tai vaikka läheisen vanhuksen kotiin sisältää myös eettisen ongelman. Esimerkiksi vanhempi voi valvontakameran avulla tarkistaa työpaikalla puhelimestaan, mitä koululainen puuhaa kotona, mutta onko hyväksyttävää kuvata ketään ihmistä kotonaan ja alistaa hänet toisen tarkkailulle?

–  Vanhemmalle tieto on tietysti rauhoittava, mutta kodin sisällä kuvaaminen ei ole ongelmatonta. Mieltä voi keventää vähemmälläkin – esimerkiksi älylukko voi tiedottaa vain sen, että lapsi, jolla on tietyn numeroinen avain, on tullut kotiovesta sisään, Pänkäläinen muistuttaa.

Teksti: Ulla Sirén
Kuva: Freepik